Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Sneglesesongen er i gang

#1

Kaija sa for siden:

Nå er mordersneglene kommet for fullt her vi bor. JC og jeg var ute for åplante litt i hagen, og så fikk vi øye på masser av mellombrune og mørkebrune små, slimete ufyseligheter. Vi glemte plantingen for denne gang, og utstyrte oss heller med hansker, pinner og melkekartong. Ei krone snegla er lønna pr. i dag, men jeg tror nesten vi må senke lønna noe hvis sneglebestanden i hagen holder seg på dagens nivå. 103 snegler fant veien til JC sin kartong. Heldigvis var det mange småttiser blant sneglene, så jeg håper mange av dem ikke har rukket å legge egg ennå. Jeg ser ikke fram til å tråkke meg gjennom slimete kryp nok en sommer, men ungene er i hvert fall fornøyde med utsikter til gode ferieinntekter. :snegle:


#2

m^2 sa for siden:

Jeg så et tips på TV og i avisa, som riktignok var ganske æsj men...
Man kjøper ... nematoder? Noe bakteriegreier hvertfall, og legger i vann. Fanger snegler, klipper dem i småbiter, lar dem ligge i vannet litt, og legger dem så ut i hagen igjen.
De andre sneglene spiser bitene, får i seg bakteriene, dør, blir spist osv. også sprer det seg videre og de blir færre.
Visstnok.


#3

Robyn sa for siden:

www.vg.no/nyheter/bolig/artikkel.php?artid=572507

Leste det i går. Vi har heldigvis bankerhardtibordet ikke snegler her vi bor, men min tante var veldig plaget når hun bodde på Ekeberg. Det er noen skikkelig gufne kryp. :grøss:


#4

GinaK sa for siden:

:eek: Angst. Vi bor ikke så veldig langt unna der du nevner men så kun 3 snegler i hele fjor og vil ikke se noen i år, altså... Men nå har vi veldig kortklipt og "ryddig" hage uten noen store busker og kratt og har hørt at de liker seg best på sånne litt viltvoksende steder?!


#5

Tammen sa for siden:

Har vi ikke en ekspert på området? :gruble:
Balanse, var det ikke?

:knegg:


#6

Dååris sa for siden:

Jææk....
Hååper hååper dette stemmer, for de sneglene er virkelig ekle greier....
Har ikke sett noen i år BAAAAAAAAANK i bordet, men beste tips hittil er liksom hønsegjødsel, og det stiiinker!


#7

Niobe sa for siden:

Jeg har så langt ikke sett snegler her, men jeg har mistanke om at de er her likevel. To av de nyplantede kantlobeliaene mine ser ut som de er gnagd ned til stilken. :vetikke: Vårt første år som hageeiere, så vi har liksom ikke erfaring med bekjempelse av snegler...


#8

Hyacinth sa for siden:

her på vestlandet kreler det.


#9

Siw sa for siden:

Har ikke sett en eneste en her jeg bor enda,håper jeg ikke ser dem heller :skremt:


#10

Nenne sa for siden:

De begynner visst ikke å legge egg før om en måneds tid leste jeg i avisa, så det er nå det virkelig monner å ta dem, Kaija. :nemlig: Bare sett gutta i gang du og betal med et smil. :)


#11

Honda sa for siden:

Hørte på radioen ,p4 på tur i praksis i dag om man har brunsnegel\tiger\skogs eller hva de nå heter i hagen så skremmer den bor de ekle sneglene deres

Vi har hagen og område fult av sånne sikkertd erfor den morder snegele ikke er kommet hit opp :knegg:


#12

Magnolia sa for siden:

Kaija: Det kan jo bli lukrative saker for ungene dine, det der... :D

Her kryr det av brunsnegler. Ungene har sin fulle hyre med å bære dem utenfor tomtegrensen vår - som om det hjelper noe.... :humre: Mitt beste triks er å spraye dem med en blanding av salmiakk og vann. Da blir de riktignok liggende noen dager før de tørker helt inn og blir borte, men da slipper jeg ihvertfall å ta på dem. :grøss:


#13

Kaija sa for siden:

Ungene har hatt snegleplukkerjobb i 3-4 år allerede, og har tjent noen hundrelapper på det. De har plukket både hjemme hos oss selv og hos onkel og besteforeldre. "Der kryper ei krone," er en fin og motiverende omskriving. Nå har vi fått mye større hage, så jeg er litt spent på hvordan det går i år. Jeg er glad til bare jeg slipper å ta i de ekle krypa.


#14

Susse sa for siden:

Min rekord er 204 snegler på en kveld. Urk. Så langt har jeg kun tatt et fåtall i år, men så har det også vært veldig tørt her.
Jeg har gitt opp å ha skikkelig kjøkkenhage, har nå kun poteter i den. Tomater har jeg på verandaen, ellers har jeg gått over til urter som de ikke liker.
Hver kveld rundt 23 går jeg runde i hagen med saksa, fra mai til oktober.


#15

Susse sa for siden:

Du tenker nok på Boasnegl, det har vi endel av, men de skremmer ikke vekk Iberiasneglene her.


#16

~TM~ sa for siden:

Over tid skal de visst gjøre det, siden boasneglene er territoriale. Eller noe.


#17

Honda sa for siden:

En snegle ekspert sa på radioen at skogsnegla hadde teritorie instinkt og skremte bort og bet den der Iberiasneglene. om begge kom på samme område

Men man måtte ha sånn snegle i hagen eller rundt.


#18

Éowyn sa for siden:

Man kan helle salt over og da blir de helt rare etterpå. Men jeg synes litt synd på snegler som får salt over seg.... :sparke:

Jeg har hørt at man kan sette ut en bolle med øl og så kommer de krypende dit og drukner. Stemmer dette? Ikke det at drukning høres så festlig ut, men det er jo i øl da. :p


#19

Magnolia sa for siden:

Umuriel: Stemmer at man kan sette ut øl til sneglene. Jeg innbiller meg at det blir en temmelig motbydelig blanding etterhvert. Min mor laget hjemmelaget "øl" av vann, sukker og gjær, det ble billigere enn å kjøpe ånkli øl. :humre:


#20

Éowyn sa for siden:

Ja, jeg åpner ikke en helt ny flaske altså. :knegg:

Men jeg har funnet en halvfull flaske i kjøleskapet. Aner ikke når den ble åpnet, men det er en god stund i hvert fall. Den får duge.


#21

Ying sa for siden:

Jeg plukket flere hundre i fjor og det har tydeligvis gjort susen. I år har jeg bare funnet et par stykker foreløpig......


#22

Dååris sa for siden:

Hmmm...
Skulle jeg dø, så ville jeg jo foretrukket å drukne i øl ja!


#23

Éowyn sa for siden:

Eh... Sender ølet ut et slags lokkerop til alle sneglene i nabolaget? Jeg satte ut en boks med øl sent lørdag ettermiddag og bare noen time etter var deg snegler oppi boksen, samt noen var på vei bort.


#24

Michelle sa for siden:

Er det ingen av dere som har prøvd å forebygge med Ferramol, nemaslug eller smartbayt?


#25

Mauser sa for siden:

Ferramol. Dryss langs hagegrensene, innunder hekk og busker og ellers litt her og der. Borte!


#26

Michelle sa for siden:

Nå har ikke vi fått besøk ennå av denne hersen sneglen men i fjor fant vi endel åkersnegler som også er et skadedyr og ikke skal være der. Strødde utover Ferramol for litt siden.



#28

Balanse sa for siden:

Beklager, jeg har oversett denne tråden. Det skal ikke gjenta seg.
Ikke bruk salt eller klipping, det blir bare sølete og tiltrekker seg flere sengler, siden de kjenner den berusende lukta av sin døde artsfrende (=mat). Ferramol funker, men er dyrt for de som har en del hage. Sneglefeller er lite effektiv latmanssteknikk.

Her er "my claim to fame" og ekspertråd fra snegleekspertenes ekspert :tøff: :


#29

Kaija sa for siden:

HE plukket 452 snegler i går. Nå har verdien sunket til 50 øre snegla, for dette blir for dyrt for meg. Vi har til nå plukket i kartong, saltet og kastet.


#30

Balanse sa for siden:

Imponerende, Kaija, og en grei anledning til å lære om tilbud og etterspørsel. Eller blir dette mer relevant knyttet til inflasjon? :gruble:

(Ikke salte, da. Jeg vet de bare er snegler, men det gjør veldig vondt. Peker opp mot bøtter med kokvarmt vann.)


#31

Éowyn sa for siden:

Hvis man hiver døde snegler i søpledunken, vil sneglene lukte det og? Søpledunken står på forsiden av huset, mens hagen er på baksiden. (Bare kjedelig plen på forsiden.)


#32

Balanse sa for siden:

Sneglene vil lukte det, og du vil lukte det.


#33

Éowyn sa for siden:

Hm... Får lete etter et fint tømmested.

Hvorfor kokende vann over forrige dumpested? Er det for å nøytralisere plassen?


#34

Balanse sa for siden:

Kokende vann (ihvertfall så varmt som du får det fra springen) nøytraliserer, ja, slik at luktplage blir minimal.


#35

Éowyn sa for siden:

Ok. Takk for råd! :)


#36

Dååris sa for siden:

Men balanse, hva med disse midlene som blir nevnt, er de først og fremst forebygnede?
Hva med denne parasitt-metoden, vil ikke det løse problemet over tid?
Og hva med hønsegjødsel, er det mindre effektivt?

Jeg er heldigvis ikke plaget med disse I hagen, men de er på gata etter regnvær, så vil gjørne forebyge met mulig om mulig..


#37

Balanse sa for siden:

Hva som er et godt råd mot snegler er egentlig litt relativt. Hvis du har stor hage blir Ferramol dyrt, men det virker altså ganske bra. Du må følge opp hele sommeren, ikke bare en gang. Ulempen med parasitter (gjelder forsåvidt Ferramol også) er at hvis ikke naboene dine også driver sneglekamp, eller om du som meg bor landlig med masse snegler på større områder utenfor hagen, så kjemper du mot overmakten. Det vil komme mer snegler enn du klarer å ta, og jo flere døde snegler som ligger rundt i eller rett utenfor hagen din, jo flere snegler kommer på besøk. En ond sirkel altså, med mindre du allierer deg med naboene, og uansett bør man plukke intensivt . Ihvertfall i en "krigsperiode" mens alle har ute parasitter eller Ferramol. Lykke til!


#38

Michelle sa for siden:

Jo men når de inntar Ferramol eller Smartbayt så blir de ikke liggende døde. De kryper ned i jorda og dør der? Ikke trenger en strø så mye heller for hver gang og da blir det ikke så dyrt.
Nå er ikke dette noe stort problem her og som jeg nevnte har vi ikke fått mordersneglen hit, men åkersneglen. Vi plukket endel i fjor men i år prøver vi i tillegg med andre midler.


#39

Balanse sa for siden:

Igjen, hvor mye penger en bruker på det kommer an på hvor mye snegler og hage man har, og hvor mye "tilvekst" det er. Døde snegler lukter uansett, men det er helt rett at de vil forsøke å gjemme seg vekk når de merker at de er "syke". Jeg får gjerne påpeke at jeg er ikke helt anti disse midlene, jeg bare påpeker at de er ikke universalsvar.


#40

Michelle sa for siden:

Det har du nok rett i. Det må nok plukking til også. Det som skjer når de inntar de midlene jeg har nevnt er at de føler seg mette (en falsk metthet) og kryper derfor langt ned i jorda hvor de dør av sult.

Ang plukking. Min svigerinne som er bosatt i Stavanger er svært flink til å plukke men hun hiver de bare levende inn i skogen rett ved:D Ergo kommer de krypende tilbake.


#41

Veronal sa for siden:

Det er vel nesten like viktig å plukke/koke snegleegg på høsten som å plukke forplantingsdyktige snegler før St. Hans?

:snegleteoretiker som enn så lenge ikke har sett snegler i nabolaget:


#42

Balanse sa for siden:

Heldige Veronal! Hvis man kan få helt veldig varmt vann på snegleeggene (eller plukke de om man orker) så vil det hjelpe mye for neste sommer. En snegle kan gi opphav til 400 nye. Jeg vet enkelte jevnlig heller kokvarmt vann på komposten og på typiske sneglesteder i hagen.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.