Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Burdyr og akvarium - hypotetisk spørsmål

#1

Fruktflua sa for siden:

Hvis man er imot dyrehold av dyr som må sitte i bur (fugler, mus, rotter, osv), men selv har akvarium, er man ikke litt selvmotsigende da? :rolleyes:


#2

bina sa for siden:

Mmmm. Tenke. Nei. Jeg syns ikke det. Det er stor forskjell på små fisk som er like fornøyd i en liten dam som i en stor, og dyr (eller fugler) som har behov for større areal å bevege seg på. Spesielt fugler, egentlig.


#3

Fruktflua sa for siden:

Fugler kan jo fly ute av buret sitt, fisker kan man ikke slippe løs. Dessuten vet vi ingenting (hvis vi ser bort fra vitenskapelige forsøk som tilsier at akvariefisk har en viss intelligens, og dermed også følelser) om hva verken fulger eller fisker som er innesperret føler. Så hvordan vet du at fiskene er fornøyd i en liten dam? Og vet du om undulaten er deprimert hvis den bor i et bur med døra åpen slik at den kan fly ut og inn som den vil?

Det er slike argumenter som får meg til å tenke igjennom saker når noen bastant mener at burdyrhold (jeg mener i dette tilfellet undulater) er noe helt annet enn å ha akvarium med fisker i.


#4

Arona sa for siden:

Jeg vil slenge inn argumentet at det er forskjell på akvariehold og akvariehold.
Man kan gjøre det på en ok måte; skaffe seg kunnskap om de forskjellige artene og deres opprinnelige levekår (temperatur, hardhet i vannet, kjøpe planter fra rett verdensdel, stort nok akvarie, innrede i fht rett verdensdel/levested, stillestående vann eller mye gjennomstrøming), eller man kan kjøpe seg et lite akvarie, blande masse fisker man synes er fine, ende opp med mye bakterier, fisk som vantrives og dør og ikke har det bra i det hele tatt.

Om man driver akvariet på rett måte, tar seg tid til å gjøre forberedelser og forundersøkelser og har stort nok akvarie, da synes jeg ikke akvariehold er noe problem.
Gjør man ikke hjemmeleksene, kjøper for lite akvarie, har for mye fisk og blander fisk med forskjellige krav, og ikke passer vannverdier... da synes jeg ikke noe om akvariehold.

akvarist selv


#5

Left sa for siden:

Hvis man skal se slik på det, at å ha akvarium er like ille som burfugler, hamstere osv, så var det mange som ikke skulle hatt katt og hund også. Er det mindre dyremishandling å la katten få gå løs, la være å sterilisere den og jeg holdt på å si tillate at den får flere kull med kattunger hvert år? Er det mindre dyremishandling å ha hund man ikke gidder å gå to lange turer med hver dag? Eller å la den stakkars hunden være hjemme alene i mange timer hver dag?
Akvariefisker ha selvsagt like mye rett til et godt liv som andre dyr, men det mener jeg bestemt at de får om man har et stort nok, og tilrettelagt akvarie.


#6

Tallulah sa for siden:

De fleste akvariefisker har vel relativt større område enn burdyr, sett i forhold til størrelsen deres. Det må jo være jevnt over bedre enn å slippe ut av buret en gang i blant. I tillegg er de fleste akvarier likere fiskens vanlige habitat, enn det burene til burdyr er.


#7

Fadese sa for siden:

Tenker som Glitter. Men jeg har spurt personale i dyrebutikk om det virkelig er lov å ha kampfisker i de bittesmå kolbene som de svømmer rundt i.
Og så har jeg trodd på myten om gullfiskhukommelse, og tenkt at da spiller det vel strengt tatt ikke så stor rolle for fisken. :blond:

Har for øvrig verken akvarium eller dyr i bur, sjøl om katten vår hadde sikkert blitt veldig glad om vi hadde anskaffet oss det. :knegg:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.