Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Plantemargarin istedetfor smør?

#1

Ibidelma sa for siden:

På Sunt & Godt på tirsdag så kastet hun ut Tine Smør av kjøleskapet og inn med plantemargarin. Noen som aner hvorfor?


#2

Dixie Diner sa for siden:

Fordi hun er av den gamle, utdaterte skolen. Ernæringsfysiologer på svenske lignende tv-programmer gjør helt omvendt og anbefaler faktisk meierismør. Men i Sverige er også LCHF (lowcarb-highfat) godkjent i Ernæringsrådet nå.


#3

Stikka sa for siden:

Utdatert? Er ikke det gjeldene anbefalinger her i Norge, å kutte på mettet fett der man kan?


#4

Dixie Diner sa for siden:

Jo desverre, men flere og flere ernæringsfysiologer begynner å snu nå, hvertfall når det gjelder naturlig smør kontra bearbeidet "kunstig" margarin. I Sverige er de kommet lenger. Blir spennende å se fremover.


#5

Fadese sa for siden:

Det er vel ikke sikkert at de er utdatert av den grunn!?
Det er ikke noe nytt at fagfolk kan være uenige


#6

Divine sa for siden:

Min ernæringsfysiolog sier at vi får i oss for lite omega 3, men for mye omega 6. For å begrense inntaket av omega 6, anbefaler mange derfor å bytte ut plantemargarinet med smør.


#7

Dixie Diner sa for siden:

Neida, jeg er bare litt småirritert fordi Norge henger sånn etter. Følger spent med på saken i Sverige, der LCHF-legen Anna Dalquist ble anmeldt for å gi disse rådene til pasientene sine, men etterpå frikjent fordi hun har handlet i tråd med det vitenskapelige. Og dette er jo et stort skritt fremover for LCHF-retningen, det var rene julaften her i huset da jeg leste det. www.dagbladet.no/dinside/2008/01/17/524156.html


#8

Stikka sa for siden:

Men så er det dette med mettet vs umettet fett og påvirkning på kolesterolet. Og kolesterolets rolle i hjerte-karsykdommer. Jeg har lest at vedtatte sannheter muligens står for fall men hvor lang tid vil det ta før kostrådene ev. vil bli oppdatert? Hva baseres kostrådene på her i Norge?


#9

Dixie Diner sa for siden:

Kostrådene i Norge baseres, såvidt jeg vet, på gamle vitenskapelige undersøkelser som er ganske omstridt. Har lest boka "Bedre uten brød" skrevet av legen Wolfgang Lutz, og den tar for seg endel slike undersøkelser og motbeviser dem. Ganske heftig lesning. Hver gang jeg leser en undersøkelse som skal påvise hvor farlig mettet fett er, har de brukt raske karbohydrater i samme slengen, feks. McDonalds-menyer, pasta med fete sauser, hamburgere, pizza og lignende. Altså ikke naturlig, fet mat, men mat som er 90 % rik på raske karbohydrater. Det er helt utrolig.

Aner ikke hvor lang tid det vil ta før Norge følger etter Sverige, men det tar nok tid. Ernæringsrådet er litt seige der, men det kommer nok, håper jeg.


#10

Stikka sa for siden:

Hvilke undersøkelser er det? Finnes det noe på nett om dette?

Har du forresten lest boken til Uffe Ravnskov "The Cholesterol Myths"? Eller hørt noe om den, eller ham?


#11

Dixie Diner sa for siden:

Det finnes masse på nett, google deg ihjel. Finnes masse både for og imot lavkarbo/høyfett, man må bare velge ut hva man vil tro på og hva som føles mest logisk, egentlig. Jeg er helt fullstendig overbevist om at mettet fett i seg selv bare er positivt for menneskekroppen, men at det sammen med raske (eller for mye generelt) karbohydrater blir skadelig.

Jeg har hørt om ham men ikke lest boka. Har vært inne på nettsiden hans, tror det var den? Han skriver mye fornuftig. Mye banebrytende. Nå er det jo veldig hett, dette med at noen leger mener kolesterolet ikke har noe å si for hjertesykdom. Spennende.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.