Jeg synes min blir så tam i smaken, selv om jeg bruker både sjy og masse pepper. Hvilke ingredienser er i DIN kålrotstappe? Hvilke grønnsaker og hva annet? Med hvilket redskap moser du den? Jeg synes den blir for grov med vanlig stamper og for puréaktig med stavmikser...
Jeg koker kålrabien i biter sammen med et par poteter og en gulrot i biter. Når alt er mørt, heller jeg av vannet og moser det godt med "stapper". Så har jeg i en stor klatt smør, fløte, salt og nymalt pepper og moser enda litt mer. Jeg syns den blir veldig god. Er ikke så veldig glad i den typen som lages med hvit saus.
Jeg smakte en stappe på kafé her en dag som faktisk var veldig god. Den var nokså gul (gulrot i?), den smakte sterkt og litt søtt og godt.
Min stappe i dag inneholdt bare kålrot. Jeg er ikke vant til å bruke potet i, er det mest pga konsistens eller smak? Jeg tror den kokte for lite. Ei venninne fortalte meg nettopp at den bør koke ganske så lenge. Min kålrabi var knapt mør. Den hadde kokt i evigheter. Kanskje det var derfor den ble så rar med et sånt stamperedskap? Jeg hadde følgende ingredienser oppi: Kålrot, fløte, smør, pinnekjøttsjy, pepper, mer salt (faktisk, det ble ikke salt nok med bare kraften). Jeg stampet og stampet, men den ble blekgul og klumpete.
Nå er ikke jeg noen kokkeberte, men kålrabistappen den synes jeg at jeg får til.
Koker kålrabien i skiver, helt til den er så mør, at kniven glir igjennom. Tømmer kraften av, skrur platen ned. Da setter jeg pannen med kårabien tilbake, slik at alt vann, damper ut.Når den er blitt tørr, tar jeg mye godt smør i. Så moser jeg den, med en god gammeldags moser. I julen bruker jeg fløte, ellers h-melk. Bare slumper, men heller ikke mye i om gangen. Nykvernet pepper må også i. Moser ikke kålrabistappen for mye, det må være litt hold i den.
Oi, jeg er ikke så god til og forklare meg, men sånn lager jeg den altså.
Jeg lager hvit saus med mel, smør og h-melk, koker kålrabi og gulrot i biter til de er gode og møre. Mos på ekte gammeldags vis (stampe) Bland sammen. Ha litt sjy fra pinnekjøttet :nam: oppi. Salt/pepper etter smak og til slutt litt sukker for å runde av smaken.
Nå har jeg fulgt denne tråden, foreløpig er det ingen oppskrift - bare en klype her og en klype der? Jeg venter fortsatt, ellers blir det posestappe som før.
Være så snill og bli litt mere detaljerte.
Jeg koker 2 mellomstore kålroter og 2 gulrøtter møre, og moser dem med stavmikseren. Tilsetter en skvett fløte og krydrer med salt og pepper. Den blir knallgod! :kry:
Til 4 kg kålrabi puttet vi 4 gulrøtter og 4 poteter, kokte i nærmere en halv time, moste til armen ble mør og smakte til med salt, pepper, sennep, kremfløte og muskatnøtt.
Det går MYE salt hvis man ikke bruker ribbefett, mye mer enn man (jeg) tror. Tror neste vi brukte 2-3 dl kremfløte, og noen ts muskatnøtt. Sennep - tja, et par-tre spiseskjeer?
Men merk at dette var en stooor oppskrift! Man MÅ smake for å bli en god kokk. Mitt nyttårsforsett, forøvrig. Lykke til!
Bruker 3 mellomstore kålrabier
Skjærer dem i biter (skreller først :fnise:) så koker jeg til de er passe ferdige. Moser 3 mellomstore poteter i og 2 gulrøtter, mellomstore de også :D
Salt må nesten smakes til selv mens du holder på.
Smør er også opp til hver enkelte. Her brukes 100g smør. 1 dl pinnekjøttkraft, 1 ss pepper.
Moses sammen, men la det være noe å tygge på :)
basis: kålrabi, potet, gulrot, salt, pepper, sky fra pinnekjøtt, smør
Husk bare at hvis du koker for lenge, forsvinner mye av smaken.
Selv bruker jeg så lite kokevann som mulig, kutter kålrot, litt gulrot og en potet (for konsistens) i ca. 2 x 2 cm terninger og koker møre - ca. 15 min.
Så moser jeg alt sammen med mye smør, en del ferskmalt muskatnøtt og godt med salt og nykvernet pepper; mindre salt dersom jeg har kraft eller sjy fra kjøtt eller fisk. Har jeg ikke noe av dette, bruker jeg litt av kokevannet.
Dersom du klarer å bruke godt med smør og krydderier og i tillegg smaker underveis, blir resultatet bra til slutt.
Jeg moser med gaffel, liker at den er litt grov i konsistensen. Og blander med tynn, hvit saus spedd med melk og kokekraft. Ellers temmelig likt som alle andre i forhold til ingrediensene. (salt, pepper, sjy, gulrot..)