Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva skal ditt skolebarn ha på seg 17. mai?

#1

Mirasol sa for siden:

Jeg har en førsteklassing og planen er at han skal ha festdrakt, populært kalt bunad. I dag snakket jeg med et annet foreldrepar og sønnen deres skulle ha på en vanlig genser og bukse, det er jo "ingen som pynter seg på 17 mai når de går på skolen. De leker jo og spiser is og slik". :hmm:

Vel, jeg tror ikke mye på den teorien, men må innrømme at jeg ikke har fulgt med på hva skolebarna har på seg i 17.mai-toget tidligere år. For meg er det naturlig med pentøy og det trodde jeg da de fleste andre også hadde på seg?

Problemet nå er jo at denne kommentaren kom mens min sønn hørte på, så det første han sa når han kom i bilen var at han skulle hvertfall ikke ha på seg bunaden sin! :sukk:


#2

Tinka sa for siden:

Junior skal ha på seg festdrakten sin og han går i 3 klasse.


#3

Anne C sa for siden:

Her blir det festdrakt, med eller uten gris og søl. Jeg regner med at det er siste året vi får på han en sånnn drakt.


#4

Sitron sa for siden:

Selvsagt pynter de seg på skolen. Her går brorparten av barna i bunad eller festdrakt og unger skiller seg virkelig ut når foreldrene ikke har vett til å kle de.


#5

Tonjemor sa for siden:

Min eldstedatter skal gå med bunad. Hun skal gå i barnetoget i byen og selvfølgelig skal hun pynte seg! Det gjør vel alle?;)
Dog, vi har blitt anbefalt å ta på henne joggesko akkurat når hun skal gå i barnetoget. Jeg syns ikke noe om å bruke joggesko til bunad, men heller en blid unge i gode sko enn fine sko og sur unge:nemlig: Men, pyntet skal hun være ja!


#6

nolo sa for siden:

Eldstemann i korpsuniform, de to andre i bunad.


#7

Frøy sa for siden:

Der skjønte jeg ikke logikken, når de er så store bør de virkelig kunne ha på pene klær, de har lært å gå på beina og de griser mindre med isen enn en 2-5åring.


#8

Lucifer sa for siden:

Min førsteklassing (jente) skal ha på seg en hjemmestrikket kjole. Festdrakt-lignende sådan. Men hun er en skikkelig pyntedukke.
Men prinsen skal ha på seg jeans og skjorte. Dette er for ham pentøy. I barnehagen går han i joggebukse og genser/t-skjorte hver dag. Miniprinsessa skal ha på festdrakt.

Min mening er at man skal pynte seg, ikke strigle til man føler seg ukomfortabel. ;)

De to eldste skal ha på joggesko mens vi går i toget. De skal jo gå temmelig langt og ser ikke poenget med å plage dem med pensko. Det er jo ikke godt å gå langt i pensko.


#9

Bergensis sa for siden:

Storesøster skal ha festdrakt/bunad. Det er tredje sesongen med same drakt. Den blir berre bittelitt kortare år for år. Praktisk med seintvoksande barn, gitt.

Eg har registrert mykje forskjellig i barnetoget her. Alt frå ekte bunad til olabukse, lakksko til joggesko.

Våre barn får både leike og ete is i finstasen, men me har ikkje vore plaga med øydelagde klær heller :bankibordet:


#10

Smash sa for siden:

De aller fleste skoleungene pynter seg, enten med bunad/festdrakt eller pene klær. De ungene som ikke er pyntet blir lagt merke til.
Her skal skolejenta bruke Månetoppen-"bunaden" sin.


#11

Stompa sa for siden:

Jeg så nesten ingen gutter med festdrakt/bunad blant skolekameratene til mine to i fjor, men mange, mange jenter. Herremannen hadde på seg et festdraktinspirert antrekk i fjor, men jeg måtte nesten slåss det på han, så i år får han gå en vanlig men ny bukse, tøff skjorte og jakke, samt nye joggesko. (Frøkna skal ha på drilluniform og jeg tviler på om jeg i det hele tatt får den av henne når dagen er slutt. :knegg: )


#12

Chanett sa for siden:

Første, femte og sjuendeklassing. Jenter og gutter. Hardangerbunad i år, som i fjor, som de har hatt på seg siden de var to. De får selvsagt spise is, pølser og kaker. Bevares!


#13

Anne C sa for siden:

Hadde han ikke hatt på seg festdrakt så hadde han blitt pyntet likevel. Vi pynter oss på 17. mai!


#14

Maxine sa for siden:

Guttungen skal ha penbukse, skjorte, slips og vest eller genser.


#15

leliane sa for siden:

Festdrakter på alle tre - de to store er førsteklassinger. Men bunadskoene tar de på etter toget. :lang marsjrute:


#16

Hyacinth sa for siden:

Nesten alle barn jeg har vært lærer for de elleve siste årene har pyntet seg. Så jeg vil si det er nokså uvanlig å ikke pynte seg i en eller annen form. Noen pynter seg "bare" med vanlige, nye klær, andre i kjoler, dress eller festdrakter og bunader.


#17

Katta sa for siden:

Førsteklassing, møter i festdrakt. Og jeg har inntrykk av at de pynter seg ja.


#18

Huldra sa for siden:

  1. klassingen min er i festdrakt og 5. klassingen min har korpsuniform.

Vesla har også festdrakt :hjerter:


#19

Stine-mor sa for siden:

Festdrakt. Samtlige på hennes trinn var pyntet i fjor.


#20

eka sa for siden:

  1. klassingen min skal ha festdrakt/bunad.

#21

Mirasol sa for siden:

Wow, imponert! Hardangerbunad som de har hatt på seg fra de er 2 til de er sjuendeklassing, den må da være i stretch-materiale? :humre:
:sorry: klarte ikke å dy meg. :knegg:

Jeg kommer uansett til å tvinge på ham penklær altså, noe annet er uaktuelt. Men spørsmålet er om jeg vinner kampen med "bunaden". Han går mer enn gjerne i sine utslitte joggebukser uansett tilstelning nemlig.


#22

Hyacinth sa for siden:

Min jentunge har hatt samme bunad på seg siden hun var to, hun også. Hun går riktignok ikke i sjuende, men er nå 7 1/2 år og 135 cm høy. Bunaden er sydd om flere ganger, og i år er den i knappeste laget.


#23

Mirasol sa for siden:

Er det mulig altå? Jeg innrømmer at jeg ikke har peiling på bunad for det har jeg aldri hatt råd til å skaffe meg, men jeg synes jeg var god som klarte å "strekke" samme festdrakta til mellomsøster slik at hun brukte den på sin første, andre og tredje 17. mai jeg. Da svømte hun i den det første året, den passet fint det andre året og var for liten tredje året. :flau:


#24

Smash sa for siden:

Jenta mi bruker sin for 3.året på rad. Mamma sydde den helt ned nå, så den ble helt fotsid. Så, da passer den iallfall neste år også, og kanskje året etter. Veldig praktisk. :D


#25

IOA sa for siden:

Min også. Nå er hun bare fire foreløpig da, men forkledet er nesten dobbelt fremdeles, det er masse å legge ut både nedover og i bredden på livet, og nederst på skjørtet.


#26

Canisa sa for siden:

Prinsessa (4. klassing) skal ha festdrakt fr Maximillia og storebror (7. klasse) skal ha sort dress med pinstriper, hvit skjorte og slips (gull, sort, rosa ...). Lillesøster på fem skal ha Hamarøybunad.

Mine unger har alltid pyntet seg 17. mai.


#27

Kaija sa for siden:

HE har hatt bunad/festdrakt de to første skoleåra.I år var drakta for liten, og jeg tenkte å kjøpe dress til ham, siden jeg har inntrykk av at de fleste gutter har sluttet med festdrakt når de blir såpass store. Men så fant farmor og farfar en drakt de trodde ville være fin til ham, og plutselig er det blitt bunad på eldsten allikevel. JC, som går i 1. klasse skal ha HE sin gamle drakt.


#28

ming sa for siden:

  1. klassingen min starter med korpsuniform, før et kjapt skifte til festdrakt. Det var uaktuelt for henne å gå i korpsuniform hele dagen. Is skal spises i bunad. :nemlig:

Andremann er jo ikke skolegutt riktig ennå, men skal gå i festdrakt han også.

Jeg syns det er riktig, riktig trist å se barn som ikke har fått pyntet seg på 17. mai...


#29

Turte sa for siden:

Pyntede barn her også. :jupp:

Min andreklassing skal ha ny bestemorstrikket kjole.


#30

Sue sa for siden:

Festdrakt på 1. klassingen. Skal jo tross alt gå blant de første i toget. :D (Hadde pyntet henne uansett altså. ;) )


#31

Obelix sa for siden:

Eldste skal i utgangspunktet ha en sort kjole med bredt belte i livet, hvite thights og hvite sko. Vi får se om festdrakta fra i fjor passer.

Minsten skal ha hvit bukse og rød og hvit rutete skjorte.
Og blå spray i hanekammen, sier han.

Det er hyggelig at ungene pynter seg, men jeg ser ikke nødvendigheten av at de stivpynter seg liksom. Vanlig pent tøy synes jeg holder. Ikke olabukse.


#32

Stompa sa for siden:

Men hva mener dere med "pynte seg", da? Gutten min skal selvsagt pynte seg, men ikke stivpynte. Han har en splitter ny bukse som er spart til 17. mai men kommer til å bli brukt til vanlig etterpå, splitter nye sko som også blir til vanlig bruk etterpå, og skjorte. Jeg synes han blir flott, men ser jo for meg at mange av dere ville tenkt at han ikke hadde pyntet seg.


#33

nolo sa for siden:

Stompa: Sånn du beskriver syns jeg er å pynte. Det er vel sånn eldstemann hadde gått kledd hvis han ikke hadde vært musikant i uniform som har vært brukt av ulike unger siden 1972.


#34

Chanett sa for siden:

Sjuåringen fikk ny i år. da hadde hun brukt samme siden hun var to år. Femteklassingen har hatt to bunader siden han var to år.

Du har nok ikke peiling, ja. Godt du sa det selv. :D

Det du skisserer er ikke å pynte seg i min verden. Det er hverdagsklær.


#35

Estrella sa for siden:

  1. klassing her og han blir pyntet i penklær. Han har ikke festdrakt og har aldri hatt det men han er da pent pyntet.

#36

Señora sa for siden:

  1. klassing: Skal ha dress, har hatt bunad alle tidligere år.
  2. åring: Bunad

De fleste guttene i klassen til storebror pynter seg i enten bunad eller dress.


#37

Stompa sa for siden:

Da lever vi nok i forskjellige verdener.


#38

Chanett sa for siden:

Det gjør vi nok.


#39

Hannah sa for siden:

Her skal skolegutten ha på dressbukse, hvit skjorte, slips og dressjakke om den er passe fremdeles. Han har desverre vokst ut av bunaden sin, ellers hadde han nok brukt den i år også.


#40

Jessica sa for siden:

Veslejenta som går i 3. klasse skal ha nordlandsbunaden på, samme skal jeg.


#41

~TM~ sa for siden:

Skolegutten min stiller i hvit skjorte, dressbukse med tilhørende vest. Penskoene dropper vi, siden han skal gå i tog. Jakke ved behov.


#42

emm sa for siden:

Begge jentene har Rondastakk og rutaliv (drakt eller bunad?), og den skal de ha hele 17-mai.
Eldste går i 1-klasse.


#43

Skilpadda sa for siden:

Poden skal ha ny hvit skjorte og nye bukser - han skal ikke gå i skoletoget, hvis det spiller rolle for noens vurdering av hvor pyntet han er. :) Det er den typen klær han typisk har til bursdager og jul også (eventuelt med vest og/eller slips, avhengig av hva slags skjorte det er). Hadde egentlig tenkt å kjøpe nye sko og ny jakke denne uken, men han har vært syk siden onsdag og er fremdeles såpass slapp at jeg tror kanskje ikke jeg tar ham med til byen i dag heller. Bunad kommer vi neppe til å skaffe til ham de første årene, festdrakter bryr jeg meg ikke noe særlig om, og dress har jeg egentlig aldri vurdert.


#44

Lykken sa for siden:

Svigermorsydd bunad til minste og ny dress til eldste (han nekter bunad).


#45

amor sa for siden:

Så klart pyntes barna! Her stiller 1. klassingene mine i festdrakt og 2. klassingen har på seg sin dress. De gleder seg til å bruke klærne på selveste festdagen. :D


#46

Turte sa for siden:

Slik skal min førskolegutt pynte seg også. :jupp:

Jentene har nye strikkekjoler, og etter 17. mai blir de brukt til bursdager og "halvfint".


#47

allium sa for siden:

Tredjeklassingen min skal ha bunad i toget, syvendeklassingen skal gå i speidernes flaggborg og har speiderskjorte og mørke bukser. Hvis han hadde gått med de andre i klassen, hadde han brukt pen bukse og skjorte, det samme som han hadde i konfirmasjon forrige helg.

Det kan hende det blir noe annet enn bunad til lekene på skolen, de er kl. 16, så vi er uansett hjemme innimellom og kan skifte. Det kommer an på været.

Ja, og eldstemann skal ha dress, skjorte og slips. Men han er strengt tatt ikke barn mer.


#48

Nenne sa for siden:

Her blir det festdrakter på alle tre i år også. :nemlig: Nå er minstemann riktignok ikke skolebarn, men han har det samme som skolebarna.


#49

Babe sa for siden:

7.klassingen skal ha festdrakt, 15-åringens er for liten og hun får ny til konfirmasjonen sin om en uke - hun skal derfor ha penkjole i år.

4-åringen skal ha penkjole fordi jeg er redd jeg ikke får bunaden ren til konfirmasjonen, det samme med 1-åringen. I konfirmasjonen stiller alle i bunader/festdrakter (vel, alle utenom meg da og samboern).


#50

Angelique sa for siden:

Her pynter vi oss, det har vi voksne og barna alltid gjort.
Mor i bunad og de andre i sitt pentøy.
Unntaet var da de to eldste var rødruss. Da var de ikke særlig pyntet.

Min eneste skolegutt er i speidern, så han skal ha pen bukse og speiderskjorta.
Han skal være med på diverse flaggheising og barnetog litt senere.
Han går i 9. klasse.

Minsten som ikke er skolegutt før til høsten, skal ha koksgrå dress.


#51

mina sa for siden:

Fjerdeklassingen har Sunnmørsbunad som bestemor har sydd, andreklassingen har "Cubusbunad". Neste 17.mai blir det forhåpentligvis Sunnmørsbunad på henne også.

Ser at det varierer litt blant skuleungene her i bygda også. Mye bunader og festdrakter, ellers alt mellom dress og dongeri. Noen få er overhodet ikke pynta, de blir lagt merke til.


#52

bina sa for siden:

Jeg har ikke lest tråden, så jeg må ta forbehold om at den kan ha utviklet seg fra hovedinnlegget. :knegg:

Vi har "moderat pynting". Jeg ser ikke veldig mange bunader blant ungene. Har inntrykk av at her er det nærmest et "småbarns-fenomen". Er ikke mange av ungene som bruker bunad etter de har begynt på skolen. (Bunad i denne sammenheng betyr jo oftest "festdrakt" fra Cubus eller Europris).

Skolegutta her omkring går stort sett ikke i dress heller. Dongeri-bukser, skjorter og en alminnelig jakke. Jentene for det meste i skjørt, lite kjoler å se, men en god del i bukser også. Oppfatter at alle er pyntet omtrent som de ville vært i en vanlig bursdag.


#53

Tussa sa for siden:

Sunnmørsbunad. :stolt:


#54

Røverdatter sa for siden:

Vesla skal pynte seg, men ikke i bunad. Jeg syns det blir for dyrt å ha bunader i alle størrelser, så hun får vente til hun passer i en av de vi har i familien. Jeg har ikke sett noen festdrakt jeg kunne tenke meg å kjøpe til henne heller, så da får det blir en annen fin kjole.

Jeg ser blant venners barn som er litt eldre enn Vesla, fra 5-6 klasse og oppover, at de ikke alltid vil pynte seg. Kan ikke se det er noe i veien med vanlige klær som er rene og pene når barna absolutt ikke liker å pynte seg. Generelt så bryr jeg meg fælt lite om hva andre har på seg så lenge jeg ser OK ut selv.


#55

Selma sa for siden:

Minstemor på 7 år har festdrakt og eldstejenta på 10 år har korpsuniform. Den brukes hele dagen - starter med flaggheising på skolen i morgen tidlig, deretter barnetog og tilslutt spiller de på 17. mai-arrangementet på skolen på ettermiddagen


#56

Smurfine79 sa for siden:

Gutta mine blir kledd likt i år. Med lyseblå "linbukse" fra lindex, og skjorte fra hennes


#57

GinaK sa for siden:

Begge gutta skal ha på prikk lik dress i år. Sort dress, hvit skjorte og rutete rødt og sort slips. stilige karer

Men når du skriver det sånn - fetterene til gutta som nå har blitt 12 og 13 år har aldri pyntet seg så voldsomt og har gått mye i en v-genser og en cordbukse. Men de er da fine nok synes jeg.


#58

Ying sa for siden:

Mine skal gå i festdrakt. Eldste jenta skulle egentlig ha gått i korpsuniform men den har ikke så små nok.... Jeg er egentlig veldig fornøyd med det. Grønn bukse og rød jakke med gule striper er ikke akkurat vakkert :p


#59

007 sa for siden:

15-åringen min skal gå i bunad og han er så kjekk og flott! :hjerter: Mellomsøster skal gå i kjole og lillesøster på 6 skal gå i bunad.


#60

Fruktflua sa for siden:

  1. klassingen min har hvit skjorte, dressbukse, dressjakke med tilhørende vest, slips og sorte lakksko. Han er veldig scthilig. :)

Fjortisjenta har kjole, tights, bolero og ballerinasko. :)


#61

Harriet Vane sa for siden:

Juksebunad fra Barnas hus i år:

De autentiske rutaliv og rondastakkene skal tilpasses til bryllupet i august.

Selvsagt pynter vi oss og ungene til syttende mai.


#62

Embriksmamma sa for siden:

Du lever iallfall i helt samme verden som meg ;)


#63

Mjau sa for siden:

Nå har kanskje ikke jeg rett til å svare her men jeg gjør det allikevel. Jeg reagerer faktisk når jeg ser barn eller voksne for den del, i jeans i toget på 17.mai. Man pynter seg da. Jeg ser på det som en selvfølge jeg.

Om man skal andre ting den dagen blir det noe annet.


#64

Embriksmamma sa for siden:

Pene, mørke olabukser - gjerne nye - må da være greit? Jeg reagerer mer på folk som sier de "legger merke til" de som ikke pynter seg (eller bare ikke er pyntet nok?). Legger merke til som i snakker om? Eller ser stygt på?


#65

Mjau sa for siden:

Jeg syns egentlig ikke jeans er pent nok, men det er jo meg. Ingen andre enn den som har på buksene vet jo at de er nye.
Jeg legger ikke merke til som i snakker om eller ser stygt på. Ærlig talt, jeg er er ikke frekk heller. Jeg bare legger merke til dem og tenker at de kanskje kunne pyntet seg litt mer på en dag som denne. Hverken mer eller mindre. Så ingen i jeans trenger å frykte stygge blikk eller kommentarer fra meg.

Og hva man ikler seg selv eller ungene er jo helt opp til hver enkelt, og det er sikkert forskjellig fra sted til sted hva som blir sett på som ok. Men man må kunne mene noe om saken fordet?


#66

Mirasol sa for siden:

Han tok på festdrakta, men måtte kapitulerer allikvel for nikkersen(?) var litt for stor, og selvfølgelig av ull så han klødde som besatt. Så da ble det skjorte, tørkle og vest fra festdrakta og en svart penbukse. Kjekke gutten min! :hjerter:


#67

Kaija sa for siden:

Kløete vadmelsbukser ble et problem for JC også. Heldigvis prøvde han drakta et par dager i forveien, og han sa klart fra da at det klødde for mye,så vi rakk å kjøpe en bomullsstrømpebukse som han kunne bruke i stedet for strømpene.

Gutta mine ble flotte alle tre.


#68

tiddelibom sa for siden:

Førsteklassingen har en Grafferdrakt som moren min sydde til meg da jeg var liten. Det er veldig koselig å se henne i den i dag.
Finner ikke bilde av akkurat slik hennes ser ut, men den likner svært på denne:

Lillebror har denne (ikke bilde av lillebror)
Jentemodellen heter jo Rondastakk - men hva heter gutteutgaven?


#69

amylin sa for siden:

Begge ungene hadde hjemmestrikkete festdrakter. Klart man pynter seg på nasjonaldagen.


#70

007 sa for siden:

Jeg er enig med Mjau og legger også merke til hverdagskledde barn og voksne på 17. mai. Jeg ser verken stygt på dem eller snakker om dem, men jeg synes det er merkeliig at folk ikke pynter seg på nasjonaldagen. (I alle fall når de feirer den sammen med andre.)

Storebror stilte i jeans og skjorte i fjor og jeg synes ikke han var verken fin eller pyntet. I og med at jeg ikke kunne tvangspåkle en 14-åring fikk han jo gå i det han ville, siden han er min sønn lot jeg han få vite hva jeg mente.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.