Jeg hadde på meg bunad i ca. 5 timer i går. Bunaddskjorta ble ikke skitten. Jeg skal bruke bunaden igjen 6. juni. Hva er da "sunnest" for bunadsskjorta? At jeg vasker den nå, eller venter til etter neste gangs bruk?
Og hvordan bør den vaskes? Jeg har bare en vaskeinstruks som må være fra tidenes morgen, for der er det bare snakk om bruk av ulike typer baljer og vaskebrett osv.
Jeg vasker den ikke når det er så kort tid til den skal brukes igjen. Hvis den skal henges bort for lang tid igjen så må den vaskes først. Den gulner visst fortere etter at man har brukt strykjernet på den.
Vask den nå, men stryk den ikke. (Det siste er viktig, for den blir gul om den lagres strøket.)
Det er en (brodert) lin- eller bomullsskjorte? Vaskes på 60 grader, finvask, minimal sentrifugering. Du bør vaske den i en stor vaskepose eller i et hvitt bomullsputevar, som du knyter igjen eller lukker med en strikk/hyssing.
Jeg ville ikke brukt skjorten to ganger på rad uten å vaske den, hvis du planlegger å stryke den neste gang du skal bruke den. Stryking av brukt skjorte kan gjøre skjorten gul. :btdt:
Jeg har sånn Husfliden-pose til oppbevaring av skorta, så hvis jeg bruker den, så blir vel skjorta krøllete til den skal brukes igjen. Så ergo bør skjorta vaskes. Er det sånn å forstå?
Det er skjorte til trønderbunad, og den skjorta er vel av rent lin, er den ikke? :blånn:
Jeg ville vasket den selv om den ikke ser skitten ut. Om det har kommet noen ørsmå flekker på den, er de vanskeligere å få av jo eldre de blir. Også ville jeg strøket den rett før neste gangs bruk.
Min skjorte er definitivt krøllete etter en dags bruk, så for meg ville det vært en ikke-problemstilling. Hvis din ser ok ut pr. nå, henger du den bare i skapet på en kleshenger og bruker den igjen den 6. Ikke legg den i posen hvis du vil bruke den på nytt uten å vaske den i mellomtiden.
Skal ikke si det sikkert, men gjetter på at det er riktig.
Her var det mange gode råd jeg gjerne skulle ha visst om tidligere. Har til min skrekk og gru sett at skjorta mi har begynt å gulne. Har til nå håndvasket den i Milo fordi jeg trodde det var mest skånsomt, men føler på en måte at den ikke blir ordentlig ren. Skal prøve vaskemaskin neste gang.
De fleste bunadskjorter tåler vask på høy temperatur. Det de ikke tåler så godt er slitasje. Derfor skal de 1) vaskes separat, slik at de ikke slites mot andre klær i maskinen, 2) vaskes i pose og 3) vaskes med minst mulig bevegelse. Håndvaskeprogram er best, men finvask og lav sentrifugehastighet er også ok.
Gulnet skjorte kan du vaske og henge opp til solbleking.
Min skjorte var blitt veldig gul for noen år siden, og da leverte jeg den til et vaskeri. Jeg fikk den tilbake, stivet slik at den sto av seg selv og drivende hvit. Ikke vet jeg hva de gjorde med den, men det virket! Det er dyrt da, og bør ikke gjøres lang tid før den skal brukes (jfr ikke lagre strøket skjorte).
Mannen min pleier å koke sin bunadsskjorte i gryte, slik han har lært av moren sin - da blir det høy temperatur, men veldig lite bevegelse, så jeg vil tro det sliter lite på den. Jeg har ikke vasket min på mange år (fordi jeg ikke har brukt bunaden på mange år), men moren min har også kommet med "vaskes inni hvitt putevar"-knepet som Teofelia nevner.
Jeg tok mot til meg etter å lest denne tråden og har nå vasket bunadskjorta mi og jentungen sin på 40 graders finvask. Det gikk greit, men den ser ikke noe reinere ut enn før. Begge er slitt siden de er noen år gamle og min skal byttes ut med ny, jeg må bare få ånden over meg først.
Den er ikke gul, men jentungen sin har merker etter søljene. Tror jeg har vært modig nok for denne gang så får jeg heller se om jeg er modigere neste år. :knegg:
Fargefjerner. Jeg har brukt det og skjorta ble som ny.
Klok av skade oppbevares den nå nyvasket, ustrøket i et putevar nederst i en skuff som sjelden åpnes.
Og det er altså ikke temperaturen som medfører "hard vask", det er den mekaniske slitasjen som tar knekken på stoffet og broderiene. Derav vaskepose og lav sentrifugering.
Ut fra denne tråden skjønner jeg at jeg har gjort mye feil med min bunad, gitt. Jeg har et forkle med masse broderier på. Det er dritvanskelig å stryke, innbiller meg at det er enda vanskeligere skulle jeg strøket på vranga.
Grunnen til at det skal strykes på vrangen, er for å unngå å stryke broderiet flatt. Når man stryker på vrangen, "reiser" broderiet seg på retten og gir en slags "3D-effekt", og det ser veldig mye finere ut enn et broderi som ligger flatt inntil stoffet.
Hvis broderiet er vanskelig å stryke, bør det dampes. Legg en vridd, men ganske våt (og ren!) klut (glatt kjøkkenhåndkle, for eksempel) over broderiet. Sett strykejernet på mye høyere temperatur enn man ellers ville ha brukt (prøv deg frem), og sett/hold strykejernet på broderiet. Ikke bruk så mye frem-og-tilbake-bevegelser, men flytt heller jernet fra sted til sted på dampehåndkleet og hold det noen sekunder på hvert sted.
Ullstoffer/ullbroderier skal aldri strykes direkte, men alltid dampes. Bomullsstoffer og lin tåler begge deler.
Teofelia, jeg er mektig imponert over dine stryke- og vaskekunnskaper.
Jeg vasker forøvrig også alltid skjorten rett etter bruk, om den så kun har vært på en bitteliten stund ene og alene pga gulningen som kan komme av strykingen. Skjorten kjøres på enten 60 eller 90 graders vask.
Jeg slenger meg på med et tips om å stryke bunadsskjorten noen dager før du skal bruke den. Da holder den seg mer strøket (om det går an å si) etter at du har hatt den på en stund.
Men altså ikke for lenge før, da kan den gulne.
Ellers har jeg lært at skjorta helst skal pakkes inn i et klede under oppbevaring.
Jeg ville vasket den (vasker på hvit 60 med svak sentrifugering, stort sett) og hengt den til tørk, pakket den ned, vasket den igjen noen dager før bruk og stryke den fra ganske våt og til temmelig tørr, da blir den veldig fin og stiv. (jeg har vært sløv med pose, men skal skjerpe meg.) Jeg stryker på vrangen, men stryker ermene på retten for å få den fine folden nedover ermet.
Det er viktig å ta seg god tid og ha gullende rent strykejern, evt kjøpe nytt hvis det er noe dritt på det.
Hva med merkene etter søljene da ? :gruble: Skjorta ellers er like ren, men med masse sorte flekker etter søljene og snora. Ren linskjorte med hvite broderier.
Går det ikke bort ved 60-graders vask altså? I så fall anbefaler jeg å la et vaskeri ta jobben; da tror jeg ganske sikkert du får den tilbake i helhvit tilstand.
Hvis det er vanskelig å stryke, er det greit å sprute den med vann og legge den i plastpose noen timer før den skal strykes. Da blir den jevnt fuktig og det går mye lettere, selv på vrangen. Eventuelt stryke den når den er passe fuktig etter vask, men da må den vaskes rett før den skal brukes. Med mindre man er glad i gule skjorter.
Når du skal bruke den så snart igjen hadde jeg ventet med å vaske den; det er jo så mye lettere å stryke skjorten når den er fuktig, evt. bruke frysetrikset!