Vi skal ha folk her på nyttårsaften, og tenkte å ha raclette i stedet for kalkun som vi vanligvis har.
Har dere noen gode tips til det, aldri hatt det før.
Kok masse poteter - det er utrolig hvor mye man kan klare å spise av det bare man får litt ost oppå ;)
Ha småskåler med grønnsaker, så kan alle velge det de vil ha.
Angående mengde så synes jeg det er litt vanskelig å beregne. Man sitter jo gjerne lenge til bords når man har raclette, og da spiser man gjerne mer enn man vanligvis gjør.
Vi har det stort sett alltid på nyttårsaften.
Masse poteter.
Gode oster (raclett ost, ridder ost og en mildere ost til barna)
Kastanjer.
Mais.
Cherry tomater.
Fersk sopp.
Paprika.
Godt kjøtt (jeg pleier og ha litt over en kilo, da er vi to voksne og to barn, det som blir til overs lager jeg biff gryte av 1 nyttårsdag.)
Gode sauser, man får kjøpt en pakke med forskjellige sauser som er beregnet for fondue/raclette)
Det er små glass med 6 sauser mener jeg.
Jeg husker ikke alt har vi har jeg, bruker endel grønt ved siden av.
Nå er det mange år siden vi brukte raclette, men jeg mener å huske at de fleste typer poteter fungerer greit hvis man steker de rå. Vi skjærte i tynne skiver, og la på racletten. Nam nam.
Jeg har kjøpt Raclette, Ridder og Jarlsberg, så blir det litt variasjon. Så hadde jeg tenkt å ha løkringer, paprika, tomat og kanskje en rømmedressing eller aioli? Og selvsagt godt brød til. Helten står nede nå og baker grovbrød med parmesan og oliven.
Hvis du steker dem går det sikkert helt supert, men tradisjonell raclette er kokte poteter med racletteost over. Hvis man skreller mandelpoteter og koker dem så går de i oppløsning.
Man kan gjøre akkurat hva man vil, men tradisjonelt så er det kokte/dampede poteter og ost. Kun det. Så kom racletteutstyr med grillplate og folk begynte å grille grønnsaker og kjøtt og diverse. Hvis man synes grillede poteter er godt så kan man like gjerne gjøre det.
Jo, takk. Det fant jeg ut etter fadesen da jeg konsulterte den rødrutete kokeboken. Hadde ingen aning på begynnelsen av 90-tallet at poteter var en avansert affære. :amatør:
Jeg er ikke noe glad i kjøtt til raclette. Selv har jeg mandelpoteter og raclette-ost. Som tilbehør har jeg små sylteargurker og sølvløk. Og spekemat.
Synes det holder lenge. Men man må beregne masse ost og poteter.
Men hva ER raclette egentlig da? :blond: Hva slags utstyr brukte man opprinnelig? Vanlig gryte hvor man dytter ost oppi? Jeg forbinder raclette med den steketoppen som man griller/steker på, og de dingsebomsene under hvor man smelter osten.
Vi bruker lite potet vi da, så vi er tydeligvis ikke tradisjonelle.
vi steker kjøtt og bacon på toppen, og så har vi i alt mulig i de skålene. Favoritten min er pølsebiter, fersk sopp, tomat, litt løk, bacon og masse ost. Nam nam.
På nyttårsaften i fjor tror jeg vi til og med grilla fersk tunfisk på toppen.
Vi har alltid fløtegratinerte poteter til raclette vi,så skjærer vi tynne biff skiver som hver enkelt steker,i skuffene har vi sopp,brokkoli,tomater og ost.Slik foretrekker vi det!!
Jeg syns gerkins og syltede sølvløk er et must til raclette. Dessuten er cocktailpølser og bacon veldig godt. Og selvfølgelig en god racletteost. Potetene står jeg gjerne over, selv om jeg etterhvert har skjønt at det er sånn man "egentlig" spiser raclette.