Mei sa
for 18år siden:
Ztjerna elsker tørket mat. Tørket frukt, bær, grønnsaker, kjøtt og fisk. Han spiser det som snacks, i matpakken, til middag og i musli. Til jul fikk vi en "food dehydrator" slik at vi kan tørke vår egen mat. Vi har lite fryseplass så dette er en genial løsning for oppbevaring av sommerens og høstens skatter.
Jeg har forsøkt å finne informasjon om hva som skjer med næringsstoffene i ulik mat når den tørkes men klarer ikke finne noe. Bevares de? Blir de ødelagt over tid?
Er det noen av dere som vet?
Høst sa
for 18år siden:
Dette skriver Grønn hverdag;
Tørk maten!
Når det høstes og frosten er like om hjørnet, gjelder det å ta med seg litt sommer inn i vintermørket. Du kan for eksempel ta inn alt du finner av epler fra hagen og sopp fra skogen. Det du ikke spiser, skjærer du i skiver og legger til tørk.
Hva?
* Tørking er en av de eldste måtene å konservere mat på, og tørket mat kan holde seg i årevis. Den bevarer både smak og innhold av mineraler og næringsstoffer.
* Urter og tørket frukt som rosiner, fiken og aprikoser er vel det vi er mest fortrolig med, men det meste kan tørkes; kjøtt, fisk, sopp, bær, frukt og grønnsaker.
Hvordan?
* Epler er lette å tørke. Du kan for eksempel fjerne kjernehuset med et hulljern, skjære eplene i passe tykke skiver, skallet lar du være på, og tre skivene på en tynn rundstokk eller en snor som du henger på et varmt og luftig sted. Tørkete epleskiver skal være myke og føyelige. De smaker herlig som snacks og kan også kokes og brukes i matlaging.
* Du kan også tørke på nettingrammer. Det er lett å snekre rammer som dekkes med myggnetting. Rammene plasseres varmt og luftig, og så kan du spre utover skiver av epler, sopp eller noe annet du vil tørke.
* Hvis du har stekeovn med vifte, kan du bruke denne til tørking, men ha døren på gløtt og pass på at det ikke blir for varmt. Sopp tørkes ved 50° og frukt ved 70°.
* Går du til anskaffelse av et tørkeapparat, er det mye av høstens grøde som kan tørkes; epler, kirsebær (hele), pærer, plommer, jordbær, gulrot, sellerirot, squash, agurk, grønne bønner, kål, kålrabi, purre, erter, tomater og sopp. Tørkeapparat fås kjøpt fra Norsopp, [url]www.norsopp.no[/url], tlf. 63 84 59 04.
* Tørket mat oppbevares helst mørkt i lufttette beholdere.
* Tørket sopp bløtes opp i litt lunkent vann før bruk. Den kan også knuses og tilsettes sauser og supper direkte. Oppskrifter og råd finner du på [url]www.soppgleder.no[/url].
Hvorfor?
* Tørket mat holder seg lenge, uten store og energikrevende krav til oppbevaring, - i motsetning til frossen mat.
* Tørket mat tar liten plass og veier lite, selv om smak og næringstoffer er bevart. Den egner seg dermed suverent som turmat.
* Mat du selv har høstet smaker (alltid) best!
www.gronnhverdag.no/artikkel.php?artikkelid=1832
:)