Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvor mye melk er ok til en på 6.5 år?

#1

Anne C sa for siden:

Ja det lurer jeg på. Hvis han kan bestemme vil han ha melk hele tiden og bruker det som tørstedrikke.


#2

Left sa for siden:

Helse i hver dråpe, og gift i hver liter har jeg vokst opp med. Mine får ikke mer enn ca 1/2 liter, kanskje litt mer innimellom, pr. dag. Men da er det gjerne Biola eller cultura eller noe sånt.


#3

Frøy sa for siden:

Her er det melk kun til brødmåltidene og vann som tørstedrikke. men om det er farlig å drikke for mye det aner jeg ingenting om


#4

Christina sa for siden:

Ca. 1/2 liter er vel det som er anbefalt, men hvor mye som skal til før det blir "for mye" vet jeg ikke.....


#5

Anne C sa for siden:

Jeg har aldri likt melk som drikke, så jeg har liksom ikke noe forhold til dette. Minsten vil helst ikke ha melk....


#6

Elise sa for siden:

Jeg har hørt at mer enn 5 dl om dagen ikke er bra, men hvor jeg har det fra vet jeg ikke helt. :vetikke:

Her er det melk til brødmåltider og vann ellers. Eplejuice hvis mor slår på stortromma. :knegg:


#7

Chanett sa for siden:

Vann som tørstedrikk og melk til frokost og kvelds.


#8

Honda sa for siden:

noen av vitaminene?!? i melka hindrer at jern blir tatt opp i kroppen.

og melk syrer like mye på tennene som saft


#9

Ina sa for siden:

Ikke vitamin, men kalsium vel? Mener du at melk kan gi samme syreskader som saft? Ph verdien til saft er jo mye lavere enn Ph-verdien til melk.


#10

Robyn sa for siden:

Det er riktig at kalsium begrenser opptaket av jern når det inntas samtidig.

Melk er har tilnærmet nøytral pH (6,9), så den lager ikke syreskader.


#11

nam sa for siden:

Melk inneholder mye proteiner,
som er kroppens byggesteiner....

Det er i alle fall meget bra næring! :riktig:

Men om hvor mye som kan drikkes før det blir usunt vet jeg ikke. Eneste faren ser ut til å være at barn som drikker mye melk drikker seg mette, slik at de mister matlysten på mer jernrike matvarer. Derfor anbefales det ikke mer enn 5-6 dl med melk.

Kilde melk.no
www.mat.no/vedlegg/32030_Barn_og_meieriprodukter.pdf


#12

Honda sa for siden:

var litt trøtt i går så skrev ikke alt jeg tenkte

Jeg er ikke utdannet nå professor på vitaminer og kalsium, men har en gang i tiden lært om det, men det datt ut av hode når jeg ikke hadde bruk for det.

Kalsium blokker for opptaket av jern. derfor det er d vitamin i ekstra lett melk(er det den heter?!? bruker bare laktosefri så vet ikke hva de andre henter hehe)
for lettere opptak av kalsium for man må ha vitamin d for å ta opp kalsiumet og for mye kalsium blokker opptaket av jern.
om jeg ikke er helt på jorde!?!?

På sikt kan den det.Melk er ikke så mye safere en saft. Skal det tørstedrikkes gi vann.

Ikke all melk har pH verdi 6,2.
Er ved 4,7 at man får en emalje oppløsning på tennene
Normal ph i munnen er 7.
vann har pH7

eksempel:
pH-skalaen går fra 1 til 14, men alt som er lavere enn 4,7 kan gi syreskader. Leskedrikker/brus har som regel en pH-verdi mellom 2,5 og 3,3 og drikkekonsentrater/saft mellom 2,8 og 3,0.
Av frukt har en presset sitron en pH-verdi på 2,4, appelsin 3,1 og grønne druer og grønne epler 3,2.
Juice kan ha en pH-verdi på mellom 3,3 og 4,2.
Svart kaffe har pH-verdi på 2,4-3,3, mens te har verdien 4,2.
Rødvin og hvitvins pH-verdi er fra 2,3 til 3,8.
Av drikker med høy pH-verdi kan nevnes Farris(uten smak) (6,0), vann (7,0) og melk (6,2).


#13

Honda sa for siden:

Nei melk er 6,2 ;)

og jo over lengre tid kan den lage syreskader akurat som saft


#14

Hjertensfryd sa for siden:

Har aldri tenkt på syreskader, men meir på melkesukkeret. Det kan vel på sikt ødelegge tennene dersom ein drikker masse ?


#15

Honda sa for siden:

Ja :nemlig:

Jeg hadde eksamen i går og hode er litt utkoblet, eller glemt det igjen i Bodø så får ikke kværnet frem og ned på "papir" det jeg egentlig tenker og mener :fnis:


#16

Gaia sa for siden:

Melk til mat, vann som tørstedrikk. Snupp kunne drukket seg mett på melk hvis han hadde fått lov. Vi begrenser derfor melkedrikkingen hans til måltidene. Han drikker vel mellom to og fire dl. melk i løpet av dagen.


#17

Dixie Diner sa for siden:

Hmm, her står det bla:

[quote]
Melk inneholder næringssstoffer som er bra for tennene!

Melk og meieriprodukter er rike på kalsium og fosfat. Begge disse to mineralene er viktige for å bygge opp sterke tenner. Disse stoffene gjør at emaljen lettere gjenoppbygges etter syreangrep. Melk inneholder også proteinet kasein (ostestoff) som også har vist seg å ha en beskyttende effekt. I tillegg til at melk inneholder stoffer som hjelper til med å bygge opp tannemaljen etter syreangrep, har melk og meieriprodukter stort sett en høy pH, det betyr at de har basiske egenskaper som er det motsatte av sure egenskaper slik syrene har. Dette betyr at man ikke trenger å frykte syreskader på tennene hvis man drikker melk! Vann er imidlertid en utmerket tørstedrikk, mens melk først og fremst er en måltidsdrikk, særlig til brødmåltidene. Melk inneholder mer enn 10 viktige næringsstoffer som kroppen trenger hver dag.
[/QUOTE]


#18

safran sa for siden:

Så mye proteiner inneholder vel ikke melk - det er i alle fall høyere innhold av karbohydrater. Her er det ingen som liker melk uten o'boy i, så melk blir ikke drukket veldig ofte. Vi drikker derimot juice til ett av dagens måltid, og vann utenom. Alltid bare vann mellom måltidene. Alle andre drikker vil kunne skade emaljen på tennene.


#19

Honda sa for siden:

Iset: jeg skal finne info for ordontoligien, den stoler jeg mere på en en matoppskrift side;)

Men for å stoppe syreangrep en en av faktorne FLUOR.
Fluoren kan ligge hel dag lagret i munnhulen og "slippes løs" for å stoppe syreangrep.
annen ting er og å skylle med vann etter mat. eller en tiggis. for det gjør sånn at spyttkjertlene blir satt i gang og er spyttet som tar bort ulumskheter og gjør sånn at syreangrep stopper og reminiraliseringen starter.
og fluor da

Men forsikrets skyld skal jeg ringe min tannlege å høre hva han sier.

www.snl.no/.sml_artikkel/karies:
Kariesprosessen ødelegger emalje og dentin fordi bakteriene danner organiske syrer, især melkesyre, som løser opp tennenes kalksalter (hydroksylapatitt). Noen bakterier utskiller enzymer som bryter ned tennenes proteiner som er en særlig viktig bestanddel i dentinet. Demineraliseringen (avkalkingen) pga. syrepåvirkning er grunnleggende i kariesprosessen, men som omtalt nedenfor er det mange forhold som har betydning for om prosessen kommer i gang. Emaljen styrkes ved at den tar opp mineraler fra plakket og fra spyttet. Dersom pH i plakket stiger, vil demineralisert emalje remineraliseres og kariesprosessen kunne reverseres. I løpet av en dag vil det være mange pH-fall i plakket etter matinntak. Dersom tannen får «hvile» mellom matinntakene, vil pH stige pga. spyttets nøytraliserende evne og remineralisering vil finne sted. Tilstedeværelse av fluor er spesielt viktig i forbindelse med remineralisering fordi fluor bygges inn i emaljekrystaller som dermed tåler syre bedre.

www.tannhelseklinikken.no/daglig_tannhelse/daglig_fs.html
Småbarnas kostvaner
Vend barna til gode kostvaner. Mye sukker finnes i eks. saft, brus og godterier. Forsøk å utsette at små barn får smaken av godterier, og gi dem dette kun ved spesielle anledninger f.eks. lørdager eller når det er fest. Sukkerfrie godterier som ikke gir hull i tennene er en god erstatning. Vend barna til å drikke vann og gi dem ikke annet enn vann på tåteflasken etter at de har lagt seg for å sove, da selv melk øker risikoen for hull dersom barnet drikker det om natten.


#20

Left sa for siden:

Det er sånn det funker her også.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.