Kan man ta med kjekspakker, chipsposer, evt. "matpakke" i håndbagasjen ?
Forrige gang vi reiste charter med barna turte vi ikke å ta med så mye som et eple. Folk rundt oss drog opp av sekkene både selvlagde nister, frukt og kjeks/chipsposer o.l.
Er det generelt lov eller var de spesielt snille på Air Europa ?
Det står vel at man ikke skal kunne ha med seg medbrakt, men det må jeg innrømme at jeg har blåst en lang marsj i... :sparke: Vi har aldri fått kommentarer på det heller. Vi har vel ikke hatt med mat, men "smøring" til Poden i form av kjeks, rosiner etc. og drikke, ja, det har vi alltid med.
Jeg tar med litt mat/snacks/kjeks i håndbagasjen uansett om jeg reiser alene eller med ungene jeg. Gidder ikke å kjøpe mat på flyet. Drikke kjøper jeg etter innsjekkingen. Selv om det står på mange fly at det ikke er lov så har jeg aldri blitt tilsnakket. Uansett er det lov å ha med mat til ungene.
Fordi vi gjerne vil spise på turen, men for det første er mye av flymaten man får servert på charterturer ganske dårlig, samt at barna bare rynker på nesen av det de får servert. Da er det bedre å ha med påsmurt/annet som en vet barna liker, samt at jeg føler jeg får et bedre måltid ut av det.
Det hender vi bestiller flymat, men vi har erfart at vi har det bedre med å nyte medbrakt.
Vi bestilte tur nå. Man måtte bestille mat om man skulle ha (regler visstnok). Jeg tenker at mange overser dette, men at man anser det for å være ok at man tar med, når de presiserer at det ikke er det, syntes jeg er snodig. :fnise: Hva er vitsen med regler om man bare kan lage sine egne.
Jeg ville mye heller hatt med medbrakt og kommer nok til å ta med litt til poden om ikke annet, i tilfelle han ikke liker det han får eller blir sulten før eller etter flyturen.
Sist vi reiste stod det at vi kunne ha med medbragt, men vi ble bedt om å ta hensyn med tanke på maten vi tok med. (Lukt, allergier osv.) For vår del er vi avhengige av å ta med mat når vi reiser. Med matallergisk barn stoler vi ikke på flyselskapene. Vi har opplevd på en lang reise å bestille allergivennlig mat og få utdelt et brett med nesten bare salat og litt frukt. Ikke noe å bli mett av akkurat. Ikke kunne de kabinansatte si hva brødene de delte ut inneholdt og da kunne vi ikke gi ham dem heller.
Ferdig NAN er vel lov? Mener å ha lest at barnemat er unntatt reglene.
Og ja, man kan ha med seg drikke inn på flyet, men det må være kjøpt etter sikkerhetskontrollen.
Iset, jeg har reist med ferdig nan, jeg har hatt med kokt vann på termos og kaldt vann på flasker, og jeg har hatt med 'spebarnsjuice'. Altså alt som er til småbarn går rett gjennom sikkerhetskontrollen på Gardermoen, Værnes og på Gando (Gran Canaria)
Mulig det er strenger andre steder, men dette er de stedene jeg har flydd. Det står at spebarnsnæring er tillatt, så jeg antar at det vil være det samme andre steder også.
Vi har også med matpakker til barna, samt masse snop, frukt, kjeks sånt som gjør flyturen litt enklere, eller i det minste føles sånn et fem-minutt innimellom.
(jeg vet at de gjemmer seg bak det med allergier - men når de selger peanøtter om bord og de som nevnt over her, ikke vet hva maten inneholder - da faller det argumentet på sin egen urimelighet. Det eneste argumentet er vel at de taper salg.
På Gran Canaria er det veldig "snille" når det gjelder barn.
Både jeg og lillesøster (da 7 uker gammel) i bilstol gikk utenfor sikkerhetskontrollen.
Man er visst snill så lenge man har med barn. :nemlig:
Vi bestilte ikke mat på siste chartertur, men vi hadde med oss brus og en sjokolade (dette var tur uten barn). Ingen som sa noe på det. :vetikke: Vet at det står på bestillingen at medbrakt mat ikke er lov pga. allergier. Det går jo an å prøve?
Mange ganger bestiller ikke vi flymat rett og slett pga. at det er ganske praktisk umulig. :knegg: Trøkk 2 voksne og 3 barn ned på 4 flyseter når den ene er under 2 år, og få 4 brett med mat samtidig du skal buksere rundt mens en har en unge på fanget i tillegg. Og ungene liker ikke flymaten, i alle fall ikke mye av den, og mannen og jeg får ikke spist den med alle de lokk og bestanddeler den består av som skal balanseres rundt. Også er det garantert at ungene ikke vil ha brettet sitt på bordet foran seg lenge før de kommer og henter det pga. at de skal noe annet. Så sitter en der med en stabbel brett med haugevis av søppel og med en unge på fanget i tillegg. Litt av et syn skal jeg love. :fnis:Og når den innerste ungen i tillegg skal på do i samme slengen så er kaoset komplett. Nei, takke med til medbrakt mat.
Feil! Flyselskapene gjemmer seg ikke bak allergi-problemet. Dersom det er allergikere ombord som er så allergiske at de ikke kan oppholde seg ombord dersom det serveres f.eks. nøtter, så selges ikke nøtter ombord. Da opplyser vi over høyttaler at det også er strengt forbudt å nyte medbrakte nøtter. Passasjeren med allergi har da som regel allerede ved bestilling av billetten opplyst flyselskapet om allergien.
Flyselskaper har i tillegg, på lik linje med andre serveringssteder,s tillatelser og bevillinger for å selge/servere mat ombord, og bl.a. er det fra mattilsynets side satt ganske strenge regler for hvordan maten ombord skal oppbevares, og da er det jo litt spesielt om man skal tillate at gud og hvermann skal kunne ta med det de vil av mat og drikke hvor man ikke kjenner til hvor det kommer fra osv. Imidlertid ser flyselskapene som oftest gjennom fingrene med at flypassasjerer spiser medbrakt mat. Jeg har ennå tilgode å si i fra til en passasjer at vedkommende ikke får spise maten sin. Derimot er jeg ganske streng på at passasjerer ikke får nyte medbrakt alkohol i store flasker.
Vi har alltid med mat. Det har enda ikke skjedd at vi har fått diettmat på fly, til tross for at vi har bestilt det flere ganger nå.
Jeg har sluppet gjennom sikkerhetskontrollen med rismelk i forseglede kartonger innpakket i plast også. Sånt får man ikke kjøpt på innsiden av sikkerhetskontrollen.
Elin.. Det er ganske utfordrende å reise med allergiker uten å ta med medbragt. Jeg skjønner at det ikke er ønsket, men det er sannelig ikke lett som jeg har nevnt over. Bare det at det ikke kunne dokumenteres om det var egg i rundstykkene for eksempel synes jeg var ganske dårlig. Dette gjaldt mat som hadde kommet på flyet i utlandet, men likevel? Det blir litt lite å spise grønnsaker og frukt på en 4-5 timers flytur.
Det er INGEN ombord i et fly som vil reagere på at allergiker har med egen mat ombord. Vil man være garantert eggefrie rundstykker, må man bestille spesialmat uten egg, alternativt ta med eget brød.
Vi hadde bestilt spesialmat uten egg , men fikk ikke rundstykker. Dvs. vi fikk vite at de hadde glutenfrie, men de kunne ikke si om det var egg i dem eller ikke og da var vi like langt. Vi var glad for at vi var advart i forhold til det med allergimat ellers kunne gutten blitt sulten. Det jeg synes var mest merkelig var at det ikke var et sted hvor ingredienser i rundstykkene kunne sjekkes a.la systemet man har på Mc.Donalds, bensinstasjoner og en del andre steder man serverer mat.
Hva med sikkerhetskontrollen, da? Kan jeg ha med en salat med dressing i en boks? Man kan ha med sjokolade, men hvis den smelter, er den væske. Man kan ta med is(?), men hvis den smelter, er den væske. Jeg hørte om en som ikke fikk ta med brunost(!) i håndbagasjen. Selv har jeg blitt fratatt en uåpnet tube rekeost.
Hva kan jeg ha med meg, egentlig? Brødskiver? Frukt? (Mos den, og det blir til væske. Det var såvidt jeg fikk ta med en klementin på Gardermoen i vinter.)
Til lillegutt som er allergiker har jeg med stort hell hatt med rett-i-koppen-supper, sånne gryteretter til å helle vann i og la stå denslags. Det er ingen sak å få litt varmt/kokt vann av flyvertinnene. Må alltid ha med egen mat, og nok, for "glutenfritt og melkefritt" på fly er en spøk. Om man får mat han kan spise, kommer gjerne flyvertinnene og rister kurven med brød godt over den mens de tilbyr den innover, så smulene fra brødkurven får spredd seg ordentlig på maten, og lillegutt ikke kan spise den :snill:
Da lillegutt var liten og skulle ha MME - fikk jeg også kokt vann av flyvertinnene, så det er mulig framfor å ha med eget varmt vann som man risikerer det blir kluss med i sikkerhetskontrollen.
Leser at dere har hatt med ferdig NAN.
Hvordan er det å ha med pulver til å blande feks Nutramigen(melke-erstattning) eller vanlig MME-pulver? Må boksene være forseglet (uåpnet)?
Da er det en glipp som skjer ganske ofte. Vi har reist noen ganger med unger som ikke tåler melk og melk/egg. Ingen av gangene vi har reist har peronalet kunnet si noe om hva rundstykkene inneholder.
Jeg har bestilt diettmat til ungene hver eneste gang, og har enda til gode å få det. Flere forskjellige selskaper, ja. Den ene gangen var vi en stor gruppe som reiste på behandlingsreise, da var det en av seks som hadde fått diettmat.
Jeg har reist både med vann på termos og pulver i boks (ikke forseglet), ferdiblandet nan bokser, juice pakker, barnemat glass .. Alt går helt fint! :)
Dette står det på Apollo sine sider som jeg skal reise med om en mnds tid:
"Av hensyn til allergi, samt plassmangel ombord, anmoder vi våre passasjerer til kun å innta mat og drikke som serveres av kabinpersonalet. Skulle man ønske å medbringe egen mat, ber vi om at man av omtanke for øvrige passasjerer sørger for en diskret og sikker forpakning av denne."
Så der er det i allefall ikke forbudt. Men jeg skal i allefall ikke ta med meg nøtter som jeg har gjort før......
Er det etter de nye reglene kom? De praktiseres litt forskjellig tydeligvis hva de godkjenner, for jeg har opplevd litt begge deler. Vi har måttet helle ut varmt vann av termos og sette igjen barnematglass. Sette igjen barnematglass pga. at en ikke får ha med mer enn akkurat det en trenger til turen, og det var visst ikke 7 glass. :sparke:
Godt å høre at det var en glipp. Jeg ble virkelig litt paff over at kabinpersonalet ikke hadde oversikt over ingredienser i maten de serverte. Er det ikke krav til flymatleverandører at innholdsdeklarasjon leveres med maten? På ferdigpakket mat er det jo lett fordi det er stemplet på pakken, men rundstykker kommer vel også i eske eller en annen form for innpakning?
Nå vet jeg ikke hvilket flyselskap du har fløyet, men da har du i alle fall hatt uflaks. De gangene vi har passasjerer med egge-allergi i det flyselskap jeg jobber for, ligger brød uten egg i forseglet innpakning på brettet/i esken med spesial-maten. Men dersom brødet er så viktig del av måltidet, så ville jeg uansett tatt med eget brød jeg.
Poenget et er ikke hva som er et så viktig del av måltidet eller ikke, men at man bestiller og betaler for allergimat og burde da få et tilfredsstillende tilbud. Når et melkefritt barnemåltid består av det samme som de andre barna på flyet får, bare de tar bort yoghurten og godteriet når de leverer ut maten og de heller ikke kan garantere at rundstykkene er melkefri, da syns jeg dette tilbudet er mangelfullt. Et barn med allergi er da like sultent som et barn uten allergi.
Problemet vårt var at vi stolte på flyselskapet og jeg trodde faktisk at vi kunne stole på at vi ville få nok og riktig mat når vi bestilte og betalte for allergimat og det var opplyst i god tid på forhånd om eggallergien. Det er jo en temmelig vanlig allergi. Å ende opp med litt fruktbiter, grønnsakbiter, en liten bit ost, syltetøy og ingen brød var virkelig skuffende og det ble selvsagt gitt tilbakemelding. Vi hadde heldigvis en boks med Sibaskjeks i sekken og gutten spiste kjeks i stedet. Neste gang blir det nok til at vi tar med all maten til ham fordi jeg er nødt til å vite at han får nok og riktig mat. Dersom det ikke hadde vært allergimat som alternativ hadde det på en måte vært greit nok. Jeg synes det er verre når det er tilbud om allergimat og man betaler for det og så er det så dårlig.
Kabinpersonalet kan ikke sitte med oversikten over hva all mat til passasjerene inneholder. Til det er tiden altfor knapp, og de forskjellige spesialmåltidene for mange. Tror det er noe sånt son 60 forskjellige typer spesialmat som kan bestilles hos oss. Dvs. alt i fra forskjellige typer allergimat, vegetarmat, muslim-mat ,kosher osv.osv. Dersom man som passasjer bestiller egen mat fordi man har allergi, så får man mat som ikke inneholder det allergifremkallende produktet. Noe annet ville flyselskapet aldri i verden turt å gjøre, for tenk det scenarioet som ville blitt dersom noen ble syke onmbord fordi det var blitt servert feil mat...
Som sagt, dette er ikke tilfelle i det flyselskap jeg jobber i. Dersom vi har passasjer med melkeallergi vil det IKKE under noen omstendigheter bli servert samme type mat som til de andre passasjerene. Noe av innholdet vil nok være det samme, og noe vil bli lagt til og/eller fjernet. Men mattilbudet skal være minst like bra.
Jeg var kjempestresset første gangen jeg skulle ha med vesla i fly. Hun var jo bare 1 år, og jeg hadde hørt at det skulle være så vondt for småbarn om de fikk trykk i ørene..
Ikke kunne jo småbarn utligne trykket selv heller, så det å forebygge ble alfa og omega. Jeg var derfor fullt utrustet med nesespray, juice, saft, boller, godterier og mere. Luftveiene måtte være helt åpne, og barnet måtte stimuleres med alle triks til å tygge slik at trykket ikke skulle oppstå. Jeg hadde kjøpt alt jeg kom på kunne motivere henne til det.
Avstigningen fra Værnes begynte.. Jeg fikk jenta til å drikke, spise, drikke, spise, drikke, spise.. Utrolig hvor lang tid denne turen opp tok. :rolleyes: Men vi klarte det! Ingen gråt over trykk i ørene. Men etter bare en liten halvtimes tid senere var det allerede tid for nedstigningen. Jeg prøvde med litt mat og drikke igjenn til vesla.. Hehe.. Huff. Det måtte jo bare gå galt. Stakkars lillemus spydde utover det hele. Gulv, flysete, seg selv og meg. Og siden nedstigningen bare såvidt hadde begynt, så måtte vi sitte slik helt til flyet var kommet ned, før vi fikk hjelp av flyvertinnene... Og så måtte løpe for å rekke overgangen til neste fly.. :rolleyes: Uten tid til å skifte.
En erfaring rikere som førstegangsmor ja. ;)
Anbefales ikke, kan jeg oppsummere og si. :hehehe:
Jeg har bestilt diettmat på fly fire ganger det siste halvåret, uten å få det en eneste gang. Mulig de er greiere hos deg, hva vet jeg. Det hadde jo vært veldig bra i så fall.
Jeg forventer ikke at kabinpersonalet skal sitte med oversikt over absolutt alt. Jeg forstår at dere ikke kan kunne alt, men det er faktisk vanlig på de fleste steder som serverer mat at betjeningen kan søke opp innholdsfortegnelse på matvarer. Det står gjerne på emballasjen som maten ankommer i. På fly står jo også ingredienslister på det meste av emballasje som passasjerene får på brettet og på varmrettene er mye selvforklarende. Med brødene er det annerledes siden de deles ut separat. Brød er også i en litt spesiell situasjon siden det er "basismat" i de fleste måltider. De aller fleste brød som produseres inneholder ikke egg og jeg er nesten overbevist om at rundstykker som serveres på fly er uten egg. Det er veldig synd at det skal være veldig vanskelig å ha en ingrediensliste på brød som faktisk er noe av basismaten og er en matvare som ikke varierer å linje med det andre. Jeg tror sannelig jeg skal sende en mail om dette. Det med å kunne dokumentere det som serveres er noe som opptar meg, særlig når tilbudet om allergimat er så dårlig som flere av oss har opplevd.
Jeg har ikke reist charter, men både til London, Berlin og USA har vi hatt med matpakker med knekkebrød, rosiner og kjeks de siste årene. Vi har også hatt med epler, men en gang måtte vi kaste det ene som var igjen før vi gikk gjennom tollen i USA, de kan være strenge på frukt.