Nyttårsaften skal vi ha 14 gjester.
Vi skal servere kalkun til middag, så den er grei. Det jeg trenger inspirasjon til er desserten. Hva kan vi servere som er skikkelig godt, og som kan lages mest mulig klart på forhånd?
Gode tips fra dere kreative damer og menn ønskes :ja:
Jeg er nok ikke den rette til å spørre om matlaging, nei ... :flau: Det er altså svigerinna mi som lager slik karamellpudding. Svigermor sin er også veldig god. :nam:
Gubben lager pudding her i huset (og den er knakende god :nikker: ). Han har ovnen på 180 grader. Dersom vannbadet koker blir puddingen kornete. Vannet skal være til ca midt på forma. (sier han)
Det har aldri skjedd her. Bruker alltid 125 grader, og vannbad til midt på formen, steker i ca. halvannen time, men det kommer an på hvor stor formen er.
Ca. 16 Digestive kjeks
Ca. 125 gram smør
2 pakker gele, en sitron og en valgfri farge til å ha oppå
3 dl fløte
3 dl lettrømme evt. Vanlig rømme
1 beger Philadelphia ost
225 gram melis
2 ts vaniljesukker
Kok opp halv mengde av vann til sitrongeleen. Ha gelepulveret oppi, rør godt og la stå og kjølne.
Smelt smøret
Knus kjeksen i foodprosessor, tilsett smør litt og litt til du ser det er ”nok” til å binde kjeksen.
Trykk det ned i kakeformen. Sett kakeformen i kjøleskapet.
Pisk fløten til krem, tilsett rømmen, osten melisen og vaniljesukkeret mens du pisker. Til slutt tar du den avkjølte geleen og heller opp i alt mens maskinen går (i en tynn stråle).
Hell blandingen forsiktig oppå kjeksen, sett til avkjøling.
Når du senere skal pynte kaken, kan du droppe å bruke gele hvis du ikke vil, kan bare pyntes med frukt.
Dersom du ønsker å ha gele og evt. bær på toppen, lager du gele med halv mengde vann, avkjøler, legger bær/frukt på kaken og heller forsiktig avkjølt gele men en skje oppå. Settes i kjøleskapet igjen.
Fruktsalat med sukkerlake er også godt å servere sammen med pisket krem eller iskrem. :nam:
Jeg bruker omtrent den samme ostekake-oppskriften som Busymum (har testet meg gjennom veldig mange, og funnet ut at dette er en veldig god blanding av ost, rømme og fløte). I tillegg putter jeg gjerne en anelse kanel og noen mandler eller nøtter i foodprocessoren sammen med kjeksene.
Jeg har stort sett sluttet å ha på gelelokk, og serverer heller med frisk kiwi og bringebærcoulis.
Her blir det fruktssalat med "nougatsaus" og vaniljeis eller håndvispet krem. Jeg syns fruktsalat passer ypperlig som dessert til kalkun. I nougatsausen bruker jeg enten nougat (derav navnet) eller mørk sjokolade (70 %) og litt daim, matfløte og et par ss Grand Marnier eller annen likør med apelisinsmak. Herlig sammen med håndvispet krem (den må være håndvispet) eller vaniljeis. :)
Til 14 stykker må du nok lage 2-3. Men den lages jo dagen i forveien, så det er lettvint sånn. Også kjempegodt.
Karamellpudding(6)
· 6 egg
blandes lett og siles
· 12 dl helmelk
· 2 ts vaniljesukker
· 2 ss sukker
Lag karamell i en 2 l form (smelt sukker i formen, på høy varme i ovnen, drei rundt så formen "smøres" med det smeltede sukkeret).
Kok i vannbad, på 150°C, i ca 1 time. Vannet skal aldri boble koke. Serveres med krem.
Tror jeg ender opp med å lage Busymums ostekake med bringebærcoulis (eller lune bjørnebær) og en daimiskake. Enkelt og greit og alt kan lages dagen før. Kjenner jeg ikke orker å stresse så ille på nyttårsaften. Da kan jeg heller bruke hele dagen på å pynte meg :knegg:
Det kommer vel litt an på hva hovedretten er - Oreokaken er vel temmelig mektig, og hvis hovedretten også er litt kraftig vil det kanskje være bedre med noe lettere (frukt/bær-basert) til dessert.
Morsomt at du skrev dette, for det er akkurat det vi har tenkt å servere til dessert i morgen. :) Jeg skal i gang med å lage kaken nå; ostekake er aller best dagen etter at den er bakt, synes jeg.
Ostekaken "min" høster alltid stor begeistring. Det er nesten flaut, for den er jo så enkel:
Bunn:
10 kornmokjeks
6 ss margarin
Kjeksen knuses og blandes med smøret. NB! Om man bruker flytende bakemargarin, så varm margarinen litt likevel. Den gangen jeg brukte kjøleskapskald flytende margarin, fløt av en eller annen grunn bummen opp i resten av kaken under steking. Kaken ble like god, men langt fra elegant. :o
Første lag:
2 beger Philadelphia
1 egg
1 ts vaniljedråper
1,5 dl sukker
Piskes sammen, stekes på 180 grader i 20 minutter. Deretter skal kaken hvile i minst 15 minutter før et nytt lag helles over.
Ostekaken min likner Xians, men jeg har hakkede valnøtter og litt kanel i bunnen i tillegg til kjeksene og smøret. Dessuten bruker jeg frøene fra en vaniljestang fordelt på de to fyllene i stedet for vaniljedråper.
Kom akkurat fra kjøkkenet nå. Jeg har bakt Daimiskake og Busymums ostekake, håper de vil smake. I fryseren har jeg bjørnebær jeg skal varme og ha ved siden av. Veldig greit og ha desserten så klar på forhånd.
Tusen takk for tips og oppskrifter jenter! Håper flere ble inspirert til å lage noe godt til i morgen.
Foresten så tror jeg at den oreokaken skal bakes til helga når Hedda har bursdag :D