Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Tegnsetting og parenteser

#1

Slettet bruker sa for siden:

Jeg liker parenteser. Jeg har liksom så mye jeg skulle sagt bestandig, så da slenger jeg på en parentes (satser på at jeg ser morsom ut og at alle henger med) også får jeg kanskje frem enda litt mer av den skriftlige munndiareen.

Men hvordan er tegnsettingsreglene ved bruk av parenteser? Skal punktumet stå inni parentesen? Skal det være komma bak? Skal man skrive tegnene som om parentesen ikke står der og sette tegn inni parentesen etter vanlige regler?

Enlighten me?


#2

Toffskij sa for siden:

All tegnsetting som hører til inni parentessetningen, skal inni parentessetningen, all tegnsetting som hører til i hovedsetningen, skal i hovedsetningen. Om du dytter parentesen inn i en annen setning (ja, ja, det er et eksempel, så da kan det like gjerne være kunstig), skal normalt det inni parentesen bare være et fragment uten stor forbokstav og punktum til slutt. Men man kan også ha hele setninger i parenteser mellom hele setninger. (Se bare her!) Da kommer naturlig nok parentesen etter punktum i setningen før, og har stor forbokstav og avslutningstegn.


#3

Slettet bruker sa for siden:

Men er det ikke litt snodig på det siste eksempelet at det ikke er noe tegn bak sluttparentesen da? :gruble: Jeg får liksom litt behov for å puste litt mer der.

Men det er bare mellom setninger man kan ha hele setninger inni parentes altså? Lange digresjonsparenteser på to avsnitt kan ikke stå midt i setning? :aner begrensninger her:


#4

Gaia sa for siden:

Hva er riktig tegnsetting når parantesen avslutter en setning, men hvor deler av setningen ikke er inni parantesen? Skal tegnsettingen fortsatt inni parantesen eller utenfor?

Dette er bare et eksempel altså, (et forsøk på å forklare hva jeg mener.) Ble det riktig?


#5

Stompa sa for siden:

Nei, Gaia (det ble ikke riktig). Du må tegnsette det utenfor parentesen som om parentesen ikke er der. (Og derfor skal det ikke være komma foran parentesen heller.)


#6

Toffskij sa for siden:

Det Stompa sa (parentesen er et eget univers, «usynlig» for tegnsettingen i hovedsetningen).


#7

Stompa sa for siden:

Forøvrig sensurerer jeg norskeksamen fra videregående for tida, og i går hadde jeg to kandidater som var så glade i parenteser at det ble forstyrrende. De kunne ha fått hhv 6 og 5, men fikk bare 5 og 4 hos meg. :nemlig:


#8

Candy Darling sa for siden:

Spørsmålet er, hva gjør man når man har en lang digresjon inni parantesen (ikke at jeg noen gang ville funnet på dét! Jeg kommuniserer alltid kort og konsist, seff.), en med flere setninger? Skal man ha det siste punktumet inni der?


#9

Tjorven sa for siden:

Nå føler jeg meg truffet. Jeg er veldig glad i paranteser, men innser jo at det blir litt vanskeligere å lese på den måten. Jeg har bare så mange "innskutte" tanker som jeg vil formidle. Det er hodet mitt som er litt rotete, og da blir det jeg skriver litt rotete også.


#10

Stompa sa for siden:

Den der er jeg ikke sikker på (og derfor prøver jeg å unngå sånne). :venter på Tinetoff:


#11

safran sa for siden:

Ah, en interessant tråd! :nøgd:


#12

Slettet bruker sa for siden:

Jeg skriver aldri parentser i jobbsammenheng (ihvertfall nesten aldri), men jeg liker å bruke det ellers fordi jeg liker å skrive sånn jeg prater mer eller mindre når jeg er blant venner. (På FP.) Men jeg vil jo ikke fornærme venner ved å tulle med tegnsettingen da.


#13

safran sa for siden:

Her ville jeg skrevet

… fordi jeg liker å skrive sånn jeg prater mer eller mindre når jeg er blant venner (på FP).


#14

Slettet bruker sa for siden:

: prøvesmaker:
Joooo - det kan funke det også muligens. :gruble:


#15

Tjorven sa for siden:

Problemet mitt er at jeg overfører den muntlige språkbruken min på FP til jobben min (og det er ikke bra).

Kanskje jeg burde begynne å skrive dialekt her inne slik at det blir et klarere skille inni hodet mitt?


#16

Slettet bruker sa for siden:

Jepp. Og med din ekstremt utpregede dialekt så blir det jo litt av en overgang for oss her inne å forstå deg også. :humre:


#17

Tjorven sa for siden:

Dialekt-uttalelsen var en spøk. For det første så er det jo ikke all verden av dialekt å snakke om. For det andre får jeg, som semi-dyslektiker, fnatt av de som skriver ordentlig dialekt på nett.


#18

Slettet bruker sa for siden:

Hihi - det var det jeg mente. Du snakker jo allerede som du skriver.
Jeg synes man skal kunne skrive meget godt før man skal begi seg ut i å skrive på dialekt. Når jeg leser Anne Karin Elstad synes jeg det er helt konge å lese dialektene, men som regel blir det bare vanskelig ellers.

Men siden jeg er litt blånn iblant så ser jeg liksom ikke helt at alle mine parenteser og uvaner ellers har noen sånn effekt. :sparke:


#19

Teofelia sa for siden:

Det er visst ikke lov til å skrive slike parenteser. Har jeg hørt. :plystre:

Men jeg ville ha skrevet det slik som du gjør over, hvis jeg noen gang skulle forsøkt meg på en slik utredning. Ville jeg nok. :sparke:


#20

Skilpadda sa for siden:

Jeg har en umiddelbar følelse av at dersom alle setningene inne i parentesen begynner og slutter der inne, så må man ha det siste punktumet inni, men ikke hvis den første begynner utenfor parentesen. Jeg ville altså ikke hatt punktum etter "seff", slik du skrev det her. Tror jeg da. :gruble:


#21

Storm sa for siden:

Hvis man skal ha hele setninger inni en parantes, bør det ikke da være stor bokstav først?


#22

Maverick sa for siden:

:leser og lærer:


#23

Joika sa for siden:

Etter en tur inn i programmeringsverdenen har paranterser fått en helt ny mening og dimensjon, men ærtiførti typer og alle mulige regler for dette. :kokko: Det er ganske forvirrende og jeg kjenner jeg er litt tilfeldig når det kommer til parantessetting ellers. Blir ingen fatale error!

Ikke helt det du spurte om men. :bidrar:


#24

Slettet bruker sa for siden:

Joika da - det er ingen compiation error der du programmerer heller. :spikker: :knegg: Hvilket språk programmerer du i?


#25

Joika sa for siden:

Compilation muligens? Ikke det at jeg noen gang gjør noe feil da....:p

Perl kan jeg best. Men har vært innom java, php, Visual basic og bash og. Men scripting er vel det jeg syntes er morsomst. Sitter og lager fjaseprogrammer for alle småting på egen pc. Skikkelig nyttig bruk mao. :nemlig:

Du da?


#26

Skilpadda sa for siden:

Jo, absolutt. (Sånn som det er i denne.) Ellers er det vel egentlig ikke hele setninger?


#27

Slettet bruker sa for siden:

Jeg programmerer i et lite utbredt språk - såpass lite utbredt at jeg ikke vil si det her. Men det er i hovedsak det samme som .net sånn ca. :)


#28

Joika sa for siden:

Oki. Jeg kan ha det som valgfag neste semester, men jeg dropper det...:o


#29

Storm sa for siden:

Ok. Det er mange paranteser i denne tråden der det ikke er stor bokstav - der jeg ville trodde det skulle være det - derfor ble jeg usikker.


#30

Skilpadda sa for siden:

Altså, man kan jo godt skrive komplette setninger med komma mellom, og da skal det jo ikke være stor bokstav i dem - og setter man en sånn en i parentes, skal det ikke være stor bokstav da heller. Har du noen eksempler fra tråden, så jeg er sikker på hva du egentlig lurer på?


#31

Storm sa for siden:

Her er eksempler på paranteser jeg ikke skjønner hvorfor det ikke er stor bokstav først, for det er jo hele setninger.


#32

Candy Darling sa for siden:

I de tilfellene skal det ikke være stor bokstav, nei. Det som (antagelig) er feil hos meg, er at man ikke skal skrive flere setninger innskutt. Da må man avslutte setningen først, og skrive parantesen utenfor hovedsetningen.

(Da skal man ha stor bokstav, og tegn inni parantesen. Men ikke utenfor.)


#33

Skilpadda sa for siden:

I alle de eksemplene kunne man vel droppet parentesen og hatt komma, tankestrek eller annet i stedet for parentes, og da ville det vært helt åpenbart at det ikke skulle være stor bokstav. :) For eksempel "Om du dytter parentesen inn i en annen setning - ja, ja, det er et eksempel, så da kan det like gjerne være kunstig - skal normalt det inni parentesen bare være et fragment (...)".


#34

Elise sa for siden:

Jeg tenker at man uansett skal kunne droppe hele parentesen, og tegnsettingen skal fortsatt være korrekt. Og man skal kunne droppe bare parentes-tegnene, og det skal fortsatt være korrekt.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.