Bor du på kvikkleire? Har du et hus som er fundamentert på pæler? Hvor dypt er det til fjell?
Vi vurderer en tomt som har slike grunnforhold. Jeg lurer på hva som er vanlig rundt om i landet, siden mannen sier at "halve Oslofjordbebyggelsen står jo på kvikkleire". Gjør den det?
Jeg har bygget barnehage på kvikkleire. Det måtte gjøres grunnboringer først og deretter bankes ned påler til fast grunn.
Halve Oslofjordbebyggelsen står ikke på kvikkleire og det er helt avgjørende at man IKKE bygger rett på kvikkleire og håper det går bra. Det kan fort gå innmari dårlig.
Jeg kan si med hånden på hjertet at jeg ville funnet meg en annen tomt - og jeg ville tatt lange diskusjoner for å overbevise alle jeg er glade i om det samme.
Jeg har ikke hørt at det skal være utbredt i østlandsområdet (for eneboliger), men da vi bygde hus i Akershus var det både venner og familie i Stvgr som lurte på om i måtte påle. Det var nærmest et standardspørsmål. "Må dere påle, da, Veronal?" "Øh, påle?" :blånn: Uansett, jeg har da etter hvert skjønt at det ikke er uvanlig i Stavanger-området. På Forus, var det spesielt der det var mye påling, mon tro? :gruble:
Det er klart man ikke bare bygger og håper på det beste - uten pæler. :hehehe: Det er gjort grunnboringer på stedet, og vi vet at det må pæles. Men jeg lurer på om jeg i et pælefundamentert hus vil sove godt, om pæler inn betyr bekymringer ut, lizzom.
Det er kanskje mange som bor i pælefundamenterte hus (eller enda verre - hus som burde vært pælet men ikke er det) uten å vite det? :undrer:
De vet det nok. Står huset på kvikkleire vil de få morsomme erfaringer med sprekte grunnmurer, skjevheter og annet artig etterhvert, mer og mer for hvert år. Til dørene ikke lar seg lukke mer og vinduene sitter fast og sånn. Eller til man er heldig og grunnen sklir ut under huset i et ras da.
I prinsippet er det bekymring ut når hele huset bæres på pæler som er forankret mot fjell ja. Men det kan være like billig å bytte ut materialet hvis det ikke er så langt ned til fjellet og få skiftet kvikkleira med sand.
Her jeg bor er det masse kvikkleire.
Det er vist bare ett hakk værre som er mulig å få når det gjelder fare for utglidning eller noe.
Dette var ikke noe de var klar over når husene her ble bygget, så ingen står på påler.
Bak husene er det skråninger på begge sider av veien( bor på noe som på en måte kan minne om en molo.)
Dette var nok noe av grunnen til at kommunen har latt en bedrift som bor på andre siden av "dalen" for oss tillatelse til å fylle igjen.
Det vil sikre grunnen her vi bor.
(en annen årsak til at kommunen sa ja, var nok også det at det ikke koster kommunen noe)
Det er opptil 20 meter ned til fjell, og det er et relativt stort basseng med kvikkleire det er snakk om, så utskifting av massene er uaktuelt. De bygger flere hus i området, alt er pælet. Grunnundersøkelsen sier at alle bygninger må fundamenteres på spissbærende pæler til fjell, og at det ikke må graves i annet enn det helt øverste laget, som består av jord/sand.
Min bekymring er rasfare (området er nesten flatt, men ikke helt). Det hjelper fint lite med 20 meter pæler hvis hele bassenget med kvikkleire renner ut, hvis noen graver en dyp grøft helt nederst. Samtidig er det mye grunnere til fjell nederst i området, altså en slags "bassengkant". Men jeg vet ikke hvor stor mulighet det er for utrasing av hele området, om det kan skje i det hele tatt. Jeg lurer på om jeg aldri vil kunne føle meg 100 % trygg i et slikt område. :skeptisk:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.