Jeg har prøvd litt forskjellig stuffing til kalkun, men kunne tenke meg å prøve noe nytt i år. Som tilbehør har jeg så langt tenkt å lage hasselbackpoteter, kanskje portvinssaus, waldorfsalat og en eller to andre gode salater. Skal gå gjennom kokebøkene mine og se om jeg finner noe som ser fristende ut.
Jeg har ikke oppskrift, men mamma pleide å lage en nydelig stuffing med medisterdeig og svisker og noe. Jeg kan få tak i oppskrift dersom du er interresert.
Tja... Jeg tror det står noe i det heftet som følger med Prior sine kalkuner. Ellers tror jeg at jeg har noe i et blad et sted - jeg kan se etter om en stund.
Jeg lager nesten alltid for mye, men det gjør ikke så mye for den er så god. ;)
Jeg bruker vel et beger seterrømme (ikke bruk lettrømme - siden kalkun kan bli tørt er det fint med det ekstra fettet), en god del loffestoff, 6 - 8 sjamponjonger som jeg bruner med en pakke smårettbacon og persille etter smak. Jeg liker mye. :)
... men som sagt, jeg skal se om jeg finner den riktige oppskriften.
Som du ser bruker jeg altså å lage en god del mer... :knegg:
100 g bacon i terninger - ferdig eller selvkuttet (jeg bruker altså en hel pakke
250 g sjampinjonger (eller skogssoppblanding)
200 g loffeterninger
1 ts hakket persille (jeg bruker vel heller en spiseskje eller to, men da smaker det ganske mye)
4 ss seterrømme
1 ts basilikum (som det hender jeg dropper pga all persillen)
Smak til med salt og pepper.
Jeg slenger dessuten med denne oppskiften på sesamstekte poteter og gulrøtter.
Til 8 personer (sier oppskriften, jeg husker ikke hvor mye det gikk den ene gangen jeg lagde det - ei heller hvor mange vi var - det er en stund siden)
1 1/2 kg poteter
750 g gulrøtter
Skrelles og deles i biter
salt og hvit pepper
4 ss sesamfrø
1 ts hvetemel
smør eller olje til steking
Potetene kokes i 5-6 minutter. Slå av vannet og ha dem i en bolle hvor du drysser 3 ss sesamfrø og melet på dem. Kok gulrøttene på samme måte og la dem renne av.
Varm smør/olje i en langpanne og fordel potetene i pannen. Settes inn i ovnen når det gjennstår ca 1 time av kalkunens steketid. Etter 45 minutter tilsettes gulrøttene. Ha over litt sjy og resten av sesamfrøene. Inni ovnen igjen. Når kalkunen er ferdig og tatt ut kan du skru på til 225 grader og la langpannen stå i ca 10 minutter til.
Jeg vet det ikke var salater du spurte etter, men du skulle lete etter det, og disse er kjempegode til nyttårskalkun: :)
Fin ertesalat ! (Petit pois à la parisienne)
Kok opp
· 1 liter vann
· 2 terninger hønsebuljong
Tilsett
· 800 g frosne erter
· 6 stilker selleri i skiver
· 1 purre i skiver
og varm rask opp til kokepunktet. Sil av vannet. Bland inn:
· 1 beger crème fraiche .
Smak til med
· hvitløk
· salt & pepper
· urtekrydder
Pynt salaten med:
· sprøstekt bacon i biter
· osteterninger
Fint følge til kalkun som festmat.
Rosenkål med mandler !
Rensing av fersk rosenkål: Legg rosenkål i kum med kald vann. Skjær av stilkfestet og fjern ytre blad. Skjær et kryss inn i stilkfestet. La rosenkålen ligge i kaldt vann fram til bruk.
Kok opp:
· 5 dl vann
· 1 buljongterning
Tilsett:
· 500 g frisk rosenkål/300 g frossen
· 1 hakket løk
La koke til knapt mørt. La renne godt av.
Stek
· 1 dl mandelflak/hakkede mandler i
· 1 ss smør.
Dryss over litt
· salt.
Fordel mandlene over rosenkålen.