Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Jeg gir ikke opp! Aioli

#1

mkj sa for siden:

Jeg får altså ikke til å lage dette. Har prøvd utallige ganger, ulike framgangsmåter.

Jeg har et kriterium, det er at jeg kan bruke stavmikseren, for ellers blir det for tungvindt, tungt og tar for lang tid.

I dag har jeg investert i ny stavmikser. Greide å ikke ta den til 2000 kroner heldigvis, kjøpte en rimelig sak fra Philips som hadde visp og kuttebolle i tillegg til vanlig stavmikser.

Nå har jeg prøvd to ulike oppskrifter, og venter på at mannen skal komme hjem for å evaluere, men jeg har nok en viss aning.

Kan i hvertfall si at den nye stavmikseren var mye bedre enn den gamle, for konsistensen ble nå i hvertfall bedre enn den har blitt før.

førsøk 1:
Her kom jeg over en oppskrift hvor man puttet opp i nesten alle ingredienser med det samme i denne rekkefølgen:
2-2,5 dl olje
1 egg (både hvite og plommen)
eddik
salt
Dette skulle kjøres på full guffe med stavmikseren og når det var begynt å tykne skulle en ha i hvitløk og litt pepper. Dette gikk veldig fort og konsistensen ble tykk og grei. Men jeg hadde nok oppi for mye eddik denne gangen er jeg redd for.

Forsøk 2:
Her er det den måten med å tilsette oljen i en stråle. Synes det er litt skummelt for den er ofte på kanten for å skille seg, men det gikk fint, men dette tar mye lenger tid, og faktisk blir jeg sliten i armen selv om jeg bruker stavmikser.

1 eggeplomme
salt
hvitløk
1 liten ts dijonsennep

Dette moses sammen og tilsetter olje i en tynn stråle.

Denne tror jeg ble best, men muligens litt mye hvitløk, må la den stå litt før jeg kjenner etter.

I morgen har jeg tenkt å prøve dette etter fremgangsmåte i forsøk nummer en, for da går det virkelig fort.

Kom gjerne med innspill om dine tips&tricks når det kommer til å lage alioli, majones og gjerne også cæsar-dressing som er neste punkt på planen når jeg har lært meg alioli.


#2

mkj sa for siden:

Har forresten brukt mest solsikkeolje og kanskje 1/4 del olivenolje, har en mistanke om at den gir for mye smak ellers.


#3

Lisa sa for siden:

Vel, jeg får kun til aioli ved å piske for hånd. Nå er lillemor så stor at hun hjelper meg med å helle tynn stråle olje ... lagde sist helg og den ble faktisk ikke så verst. Jeg blander nå halvt virgin olive oil og raps olje. Litt sitron, sennep og hvitløk.

Jeg har aldri fått til aioli med hverken stavmikser eller med Kitchenaid blender.


#4

Veronal sa for siden:

Temperert egg. Blir bra hver gang. Bruker forskjellige håndholdte vispemetoder.


#5

mkj sa for siden:

Hele egget eller bare plommen?

Mannen har kommet hjem, men han har akkurat spist kebab, så jeg får vel vente til smaksløkene kommer til seg selv.


#6

mkj sa for siden:

Pisker alle for hånd? Vel jeg fortsetter litt på min stavmikser-vri. Ellers tror jeg ikke det blir gjort.

Det er stort sett mitt ansvar å lage tilbehør her i heimen til ymse anledninger, og har mye godt på repertoaret etterhvert, men altså aioli det får jeg ikke helt til - og det er jo dumt for det er jo SÅ godt hvis den er god.


#7

Joika sa for siden:

Jøss. Dette har jeg laget et par ganger, helt uten problemer. Å piske for hånd er ikke veldig tidkrevende, det jeg kan huske? :undrer:


#8

mkj sa for siden:

hmm da må det være meg det er noe galt med.

kanskje jeg prøver for hånd da.

Men - har prøvd mange oppskrifter og det smaker stort sett høgg. Rett og slett. Og ikke synes jeg det finnes så veldig gode varianter i butikken heller.

Kanskje det rett og slett er fordi det smaker bedre i Spania? Der synes jeg nemlig det smaker godt overalt.


#9

Vianne Rocher sa for siden:

Jeg har aldri fått til å lage Alïoli for hånd. Jeg bruker foodprocessor med fin visp, også bruker jeg veeeeldig lang tid med oljen- da blir den veldig, veldig bra!
Svigermor hadde problemer med at den skilte seg (og hun lager med håndmikser), hun brukte flere eggeplommer enn det som stod i oppskriften, etter tips fra en venninne, og det funket visst bra.. kanskje du kan prøve det?

Jeg har forresten en veldig god oppskrift, men den er ganske tungvindt da. Går også an å bruke denne oppskriften til ferdig kjøpemajones :jupp: Det er kanskje stygt å si det, men den blir nesten like god med kjøpemajones som om man lager den fra bunnen :knegg:
Oppskriften kommer fra en Tapasrestaurant her i byen.

Butikkalïoli smaker møkk. Det er noe utrolig ekkelt med hvitløken i ferdig alïoli :urk:


#10

mkj sa for siden:

Nå har jeg fått litt dreisen på selve konsistensen, men det smaker ikke så veldig godt av en eller annen grunn. Det er vel noe med blandingsforholdet mellom tingene.


#11

Vianne Rocher sa for siden:

Har du prøvd med litt sennep i selve "majonesen"? Hva med sitron og cayennepepper?


#12

mkj sa for siden:

Den første gangen jeg prøvde brukte jeg sennep. Da holdt mannen min på å brekke seg. Det er helt sant. Men jeg tror det var for smakssterk olje jeg hadde brukt.

Så i forsøk nummer to i dag brukte jeg dijonsennep i tillegg til sitron (fra gul flaske samt pepper)

Og den fikk faktisk godkjent av både far og datter i huset. Så da tester jeg ut dette litt mer etterhvert.

Noterer også cayennepepper til neste forsøk.

Tusen takk for alle tilbakemeldinger forresten!


#13

Lisa sa for siden:

Oljen er viktig ja ... den "lette" aiolien man får i Spania tipper jeg er laget av en lett luktfri olje. Jeg brukte jo bare virgin olive oil og det satte voldsom smak, så begynte jeg å blande med raps men det blir liksom ikke helt riktig det heller ....


#14

Vianne Rocher sa for siden:

Solsikkeolje funker utmerket! Olivenolje og raps blir feil. Raps lukter ikke så mye, men den har litt "fiskeaktig" smak, synes jeg.

I grunnmassen (før du tilsetter hvitløk, cayennepepper, salt, pepper og sitron) går det også an å ha litt sukker for å få frem de andre smakene samt nøytralisere edikk/dijonsennepsmaken. Det er jo på en måte en majones man skal lage i grunnen, også skal man tilsette det andre for å få alïolien :jupp:
Jeg ville forresten brukt vanlig sitron fremfor sitron på flaske, den på flaske er vel konsentrert, så da kan det fort bli litt for mye sitronsmak?


#15

Veronal sa for siden:

mkj: Jeg tempererer hele egget, men det er bare fordi jeg synes det er det enkleste.


#16

Lisa sa for siden:

Solsikkeolje .... men da blir det jo ikke akkurat så sunt tilbehør da :o

odelia rapsolje hverken smaker eller lukter noe som helst, ingen som bruker den altså? Og ingen som bruker olivenolje til aioli?


#17

Vianne Rocher sa for siden:

Det er odelia vi bruker, jeg synes den har tendenser til fiskelukt.

Man skal vel bruke en nøytral olje, så da utgår olivenolje.. blir veldig mye smak.

Jeg har forresten alltid tenkt at alïoli ikke er spesiellt sunt da...det er jo hvitløksmajones


#18

Lisa sa for siden:

Aioli eller majones (som går helt fint med oliven olje synes jeg) trenger slettes ikke være usunt hvis man bruker riktig olje :)
Men det hjelper jo lite hvis det ikke blir riktig smak, som med aioli ...


#19

mkj sa for siden:

Det er jo uansett veldig næringsrikt da, direkte usunt er vel ikke noen av disse oljene i moderate mengder. Men om man passer på kcaloriene bør en vel kanskje velge noe annet.

Jeg bruker allioli til å smøre på brød og spiser dette ved siden av supper, salater osv, og til denne bruken synes jeg også det er godt med Tzatziki. Det er jo litt magrere da, og også veldig godt. Men det er jo greit å variere litt tenkte jeg.


#20

Tallulah sa for siden:

Jeg bruker olivenolje! Det er den eneste oljen jeg liker, egentlig.

Jeg lager aioli med stavmikser og bare klunker oppi en liten slant olje litt og litt og visper kraftig mellom. Det er selvfølgelig litt slitsomt, men det har aldri skilt seg, selv med kalde og varme ingredienser om hverandre.



Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.