Jeg ser i tråden "fantastisk salat" at det er litt ulike meninger rundtforbi om hva en salat ER. For meg er det definitivt noe som inneholder mer enn 50% rå grønnsaker, og helst noe bladsalat av en eller annen sort. En blanding av kylling, bacon eller reker, ost, olje og litt grønn garnityr høres snadder ut, men i mitt hode er det definitivt ikke salat nei. :hehehe:
Det samme med pastasalat i grunnen - det er som oftest ikke mye grønt alibi der.
Men vi har tydeligvis delte oppfatninger - finnes det en fasit?
Sakset fra wikipedia: Salad is any of a wide variety of dishes including: green salads; vegetable salads; salads of pasta, legumes, or grains; mixed salads incorporating meat, poultry, or seafood; and fruit salads.[1] They include a mixture of cold or hot foods, often including raw vegetables and/or fruits.
Disse defiisjonene er jo egentlig helt like. :knegg:
For meg er påleggssalat en egen ting, egentlig. Og pastasalat. Hvis noen sier "jeg lager en salat, jeg", så forventer jeg meg noe med mye grønt i, ja. Blir jo ikke skuffet om det er kjøtt og bacon og ost i stedet, altså. :knegg: Men det blir jo ikke det sunne måltidet jeg hadde sett for meg.
Jeg er så lite reflektert at jeg aldri har tenkt på dette slik. Salat er noe med hovedvekt på bladsalat. Rekesalat og potetsalat har aldri hatt ordet "salat" i seg i min verden. :hehehe:
Hvis man lager en salat som tilbehør til middag, kan det jo bli litt feil om den inneholder mest kjøtt og reker og ost, og ikke noe grønt. Men jeg syns ikke det er feil å kalle den typen salat for salat likevel.
Jeg lager av og til en salat som hovedrett også (jeg har EN sort god salat jeg "kan" :p) og det er masse grønt (hjertesalat, rød salat, ruccola, etc.), vårløk, cherrytomater, etc, og så en masse serranoskinke og høvlet parmesan over. Godt brød til.
For meg er salat kun grønnsaker + evt. dressing. Ikke nødvendigvis salatblader. Hvis den inneholder proteintilskudd så heter den i hodet mitt noe mer - f.eks. cæsarsalt, kyllingsalat, pastasalat, skinkesalat osv.
På jobben min kaller kantinemenneskene dog min salat for vegetarsalat.
Jeg mener, hvis man serverer den salaten som bestod av kyllimg, reker, ost og druer, så må man jo ha grønnsakene i tillegg, må man ikke? Blir ikke det litt rart?
Litt stangselleri blir liksom mest garnityr, eller en smakstilsetning (som vårløken), og druer er jo frukt. Det er ikke nok grønnsaker til å balansere et måltid, er det?
Jeg ville i hvert fall behøvd noe annet grønt ved siden av, og da blir det som sagt et litt rart måltid. "Her er salaten og der er et fat grønnsaker". :snill:
Litt dumt, egentlig, at vi kaller både de grønne bladene og en blanding av hva-som-helst for salat. I USA kaller de de grønne bladene for lettuce, og hvis du spør etter salad blir du sendt til deli-disken for å komponere en salat.
Nei, det er nok bare til middag at det "må" være 50 % grønt i mitt hode. Men vi har jo "tøysemiddager" vi også, som grøt eller pannekaker, og det har jeg sant å si ikke kommet på passende grønnsaker til. :p
Men til kylling, reker og ost så hadde jeg hatt lyst på noe grønt å knaske på ved siden av, ellers hadde det blitt litt kvalmende, tror jeg.
Jeg visste at vi tenkte litt ulikt angående fett, men visste ikke at det gjaldt grønnsaker også. :) Men her dreier det seg vel egentlig mer om smak og behag - jeg hadde rett og slett savnet noe mer "knaskete" til et sånt måltid, tror jeg.
Dersom det er pasta med saus, type carbonara eller bolognese, så har vi (eller vil jeg gjerne ha) salat til, dersom det er pasta med stekte grønnsaker eller lignende så trenger jeg ikke salat.
Ellers opererer jeg med et videre begrep når det gjelder salat enn at det må være så og så mange prosent grønt oppi - i pastasalater blir det vel mer pasta og kjøtt/kylling enn grønt tror jeg.
Vi har i grunnen ikke så mye "blandet grønn salat" (som den jeg nevte over), egentlig, fordi ungene vil ha mat sortert hver for seg, takk. :p
Ikke liker de kokte grønnsaker heller, bortsett fra brokkoli.
Så vi serverer alltid et utvalg av kalde grønnsaker til mat - pasta eller wok eller fiskekaker eller hva det er, og så blander hver enkelt sin egen "salat" på fatet. Ja, om man vil ha det blandet, da.
Det står som oftest alltid en 4-5-6 typer av følgende på bordet: Grønn salat, cherrytomater, mais, agurk, brokkoli, rå gulrotstenger, sukkererter, rå blomkål og noen til jeg ikke kommer på i farten.
Jeg spiste utrolig lite grønnsaker før, og det er helt rart å ha blitt en sånn som MÅ ha grønt til "kjøttmat". Det kom egentlig da jeg kuttet ned på karbene. Det ble naturlig å bytte det ut med grønnsaker.
Nei, jeg har mye grønt i pastasalaten min også (hjertesalat, ruccola, purreløk og tomat), så det er ikke nødvendig. Men det er nok en 40-60 blandings i favør av pasta/kylling. :nikker:
Jeg oppfatter ikke stangsellerien som garnityr i denne salaten. 4 stilker er faktisk ganske mye, og nesten en kurv druer er ganske mye. Selv om det er frukt så er det i kategorien "frukt og grønt", så jeg syns ikke den omtalte salaten er så ubalansert. Rent kjøtt fra 1/2 kylling er ikke så utrolig mye, og man velger jo selv mengden reker og feta.
Selv om jeg er glad i grønnsaker så syns jeg ikke ethvert måltid behøver å inneholde en bestemt grønnsaks-prosent.
De pastasalatene jeg lager inneholder forresten mye mer grønnsaker enn pasta.
Må le litt av denne diskusjonen, men det er morsomt å diskutere begreper.
Når jeg tenker over saken, så opererer jeg med tre hovedtyper som sorterer innunder begrepet salat:
"Side salad" - serveres ved siden av måltidet som en grønnsaksposjon. Den består av kun grønnsaker. (Mye brukt i disse grilltider)
"Hovedmåltidssalat" - alt i ett, fiks, ferdig middag. I en slik salat, er det ikke meningen at grønt skal være en betydelig større del av slaten enn annet - da blir det for lite proteiner til at det kvalifiserer til et måltid, synes jeg (spesielt siden jeg er en semi-lavkarber og ikke liker å spise meg mett på brød)
Påleggs-/tilbehørssalalet - herunder potet-/italiensk-/eggesalat etc.
Jeg vil gjerne ha grønn salat ved siden av det aller meste av mat, jeg. :salatelsker: Grønn salat av en eller annen sort, plommetomater, balsamico, revet parmesan og gjerne noen terninger fetaost. Nam!
Det jeg kaller salat består i hvert fall i hovedsaken av grønnsaker, men det kan godt være litt kylling oppi også.
Når vi lager pastasalat bruker vi en hel 500g pose med pasta, i tillegg til en bunt med vårløk, 4 paprika, 1 løk. Det er uten tvil mest pasta, men det er så mye grønt oppi også at jeg kaller det for salat likevel.
Jeg er mer nazi på dressingen. For meg er salatdressing kun olje og eddik, evt. noen dråper melk/yoghurt oppi. Sånne kremete greier med masse kesam er ikke dressing for meg. :niks:
Jeg syns det er å begrense veldig mye, hvis en salat bare skal bestå av faste ting, så og så mye av hver. :nemlig: Det er utrolig mange lekre blandinger man kan lage.
Jeg bestilte ovnsbakt paprika på restaurant en gang, og fikk et stort fat med en paprika på høykant fyllt med masse deilig sopp og diverse, men det så litt sånn eh ... puslete ut med den ene paprikaen på den store tallerkenen, så etter en stund kom kelneren med en stor porsjon med fløtegratinerte poteter til meg "på huset" for han mente jeg måtte da ha mer mat enn det der. :fnise: (Ja, jeg var litt skuffa over måltidet frem til da.)
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.