Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva er en "salat" egentlig?

#1

Polyanna sa for siden:

Jeg ser i tråden "fantastisk salat" at det er litt ulike meninger rundtforbi om hva en salat ER. For meg er det definitivt noe som inneholder mer enn 50% rå grønnsaker, og helst noe bladsalat av en eller annen sort. En blanding av kylling, bacon eller reker, ost, olje og litt grønn garnityr høres snadder ut, men i mitt hode er det definitivt ikke salat nei. :hehehe:

Det samme med pastasalat i grunnen - det er som oftest ikke mye grønt alibi der.

Men vi har tydeligvis delte oppfatninger - finnes det en fasit?


#2

kokosbolle sa for siden:

Sakset fra wikipedia: Salad is any of a wide variety of dishes including: green salads; vegetable salads; salads of pasta, legumes, or grains; mixed salads incorporating meat, poultry, or seafood; and fruit salads.[1] They include a mixture of cold or hot foods, often including raw vegetables and/or fruits.

Jeg er ganske enig i denne definisjonen. :jupp:


#3

Filifjonka sa for siden:

Vet ikke om noen fasit, men jeg syns ikke en salat trenger å inneholde bladsalat.
Tenk på eggesalat, rekesalat osv. som inneholder mest majones?


#4

kokosbolle sa for siden:

Her er det forresten masse "nyttig" info (og inspirasjon) om salater.


#5

Miss Norway sa for siden:

Det minner meg om barndommens "Hvorfor er det ikke italienere i italiensk salat?" og liknende...

For meg er salat et annet ord for blandings.


#6

saxpia sa for siden:

:nikker:

Men, om jeg sier at jeg har lyst på salat, så tenker jeg på grønn salat. Ellers spesifiserer jeg det; rekesalat, potetsalat, pastasalat osv.


#7

Mjau sa for siden:

Og potetsalat. Nammenammenamme. :ja:


#8

kokosbolle sa for siden:

Helt enig!


#9

Sitron sa for siden:

Og det ser man jo i den tidligere bruken av salad bowl om USA.


#10

Filifjonka sa for siden:

Ja, der sa du det.


#11

Polyanna sa for siden:

Disse defiisjonene er jo egentlig helt like. :knegg:

For meg er påleggssalat en egen ting, egentlig. Og pastasalat. Hvis noen sier "jeg lager en salat, jeg", så forventer jeg meg noe med mye grønt i, ja. Blir jo ikke skuffet om det er kjøtt og bacon og ost i stedet, altså. :knegg: Men det blir jo ikke det sunne måltidet jeg hadde sett for meg.


#12

Frantzen sa for siden:

Jeg er så lite reflektert at jeg aldri har tenkt på dette slik. Salat er noe med hovedvekt på bladsalat. Rekesalat og potetsalat har aldri hatt ordet "salat" i seg i min verden. :hehehe:


#13

Pebbles sa for siden:

:nemlig:


#14

Filifjonka sa for siden:

Hvis man lager en salat som tilbehør til middag, kan det jo bli litt feil om den inneholder mest kjøtt og reker og ost, og ikke noe grønt. Men jeg syns ikke det er feil å kalle den typen salat for salat likevel.


#15

mkj sa for siden:

Hvis man f.eks. tar på seg å lage en salat til en spleisefest så bør det være en salat med salat i for å si det sånn. Annet bør da spesifiseres.

Men jeg kaller allikevel en hel del andre ting også for salat. Altså blandingser som er fornuftig å servere i skåler. Samt påleggsalater.


#16

Joika sa for siden:

Salat er en salat, eller noe som inneholder salat.


#17

Polyanna sa for siden:

Jeg lager av og til en salat som hovedrett også (jeg har EN sort god salat jeg "kan" :p) og det er masse grønt (hjertesalat, rød salat, ruccola, etc.), vårløk, cherrytomater, etc, og så en masse serranoskinke og høvlet parmesan over. Godt brød til.

Det er minst 70 % grønt, tror jeg.


#18

Veronal sa for siden:

For meg er salat kun grønnsaker + evt. dressing. Ikke nødvendigvis salatblader. Hvis den inneholder proteintilskudd så heter den i hodet mitt noe mer - f.eks. cæsarsalt, kyllingsalat, pastasalat, skinkesalat osv.

På jobben min kaller kantinemenneskene dog min salat for vegetarsalat.


#19

Polyanna sa for siden:

Jeg mener, hvis man serverer den salaten som bestod av kyllimg, reker, ost og druer, så må man jo ha grønnsakene i tillegg, må man ikke? Blir ikke det litt rart?


#20

Filifjonka sa for siden:

Det var jo stangselleri også i den, og druer som tilhører kategorien "grønt". :jupp:


#21

Miromurr sa for siden:

Salat blir et rart ord når man gjentar det mange ganger. Salat, salat, salat.


#22

Dixie Diner sa for siden:

Den inneholdt jo stangselleri, jeg ville ha byttet ut det med noe annet grønt, men lell. En helt fin, proteinrik og sunn salat etter min mening.


#23

Polyanna sa for siden:

Litt stangselleri blir liksom mest garnityr, eller en smakstilsetning (som vårløken), og druer er jo frukt. Det er ikke nok grønnsaker til å balansere et måltid, er det?

Jeg ville i hvert fall behøvd noe annet grønt ved siden av, og da blir det som sagt et litt rart måltid. "Her er salaten og der er et fat grønnsaker". :snill:


#24

Polyanna sa for siden:

Seriøst - syns dere sånn ca 20% grønnsaker er et balansert måltid??


#25

Polyanna sa for siden:

Eh, nå hadde jeg i overkant skingrestemme her, tror jeg. :knegg:

:forkledd Grethe Roede gone insane:


#26

Majsa sa for siden:

Litt dumt, egentlig, at vi kaller både de grønne bladene og en blanding av hva-som-helst for salat. I USA kaller de de grønne bladene for lettuce, og hvis du spør etter salad blir du sendt til deli-disken for å komponere en salat.


#27

Polyanna sa for siden:

Nei, det er nok bare til middag at det "må" være 50 % grønt i mitt hode. Men vi har jo "tøysemiddager" vi også, som grøt eller pannekaker, og det har jeg sant å si ikke kommet på passende grønnsaker til. :p

Men til kylling, reker og ost så hadde jeg hatt lyst på noe grønt å knaske på ved siden av, ellers hadde det blitt litt kvalmende, tror jeg.


#28

Dixie Diner sa for siden:

Ja, det synes jeg, om måltidet inneholder nok fett og proteiner. Vi tenker jo litt ulikt innenfor ernæringssjangeren du og jeg, vet du. :knegg:


#29

Polyanna sa for siden:

Jeg visste at vi tenkte litt ulikt angående fett, men visste ikke at det gjaldt grønnsaker også. :) Men her dreier det seg vel egentlig mer om smak og behag - jeg hadde rett og slett savnet noe mer "knaskete" til et sånt måltid, tror jeg.



#31

Miromurr sa for siden:

Jeg spiser pølser til rømmegrøten, og salat til pastaen. Det er ikke skikkelig middag ellers.


#32

Miromurr sa for siden:

Ja, grønn salat til pastaen altså. Ikke pastasalat til pastaen, det hadde blitt litt dumt.


#33

Miromurr sa for siden:

Dersom det er pasta med saus, type carbonara eller bolognese, så har vi (eller vil jeg gjerne ha) salat til, dersom det er pasta med stekte grønnsaker eller lignende så trenger jeg ikke salat.


#34

Pebbles sa for siden:

Grønn salat til pastaen må til!

Ellers opererer jeg med et videre begrep når det gjelder salat enn at det må være så og så mange prosent grønt oppi - i pastasalater blir det vel mer pasta og kjøtt/kylling enn grønt tror jeg.


#35

Polyanna sa for siden:

Vi har i grunnen ikke så mye "blandet grønn salat" (som den jeg nevte over), egentlig, fordi ungene vil ha mat sortert hver for seg, takk. :p

Ikke liker de kokte grønnsaker heller, bortsett fra brokkoli.

Så vi serverer alltid et utvalg av kalde grønnsaker til mat - pasta eller wok eller fiskekaker eller hva det er, og så blander hver enkelt sin egen "salat" på fatet. Ja, om man vil ha det blandet, da.

Det står som oftest alltid en 4-5-6 typer av følgende på bordet: Grønn salat, cherrytomater, mais, agurk, brokkoli, rå gulrotstenger, sukkererter, rå blomkål og noen til jeg ikke kommer på i farten.

Jeg spiste utrolig lite grønnsaker før, og det er helt rart å ha blitt en sånn som MÅ ha grønt til "kjøttmat". Det kom egentlig da jeg kuttet ned på karbene. Det ble naturlig å bytte det ut med grønnsaker.


#36

Polyanna sa for siden:

Så hvis du spiser pastasalat så har du en grønn salat ved siden av?


#37

saxpia sa for siden:

Tenk at vi kan bli så engasjert i litt salat :rørt:


#38

Pebbles sa for siden:

Nei, jeg har mye grønt i pastasalaten min også (hjertesalat, ruccola, purreløk og tomat), så det er ikke nødvendig. Men det er nok en 40-60 blandings i favør av pasta/kylling. :nikker:


#39

Chablis sa for siden:

Jeg må ha noe grønt oppi salaten for at det skal kalles salat. Spiser mye grøn salat her i huset, eller jeg gjør det.


#40

Filifjonka sa for siden:

Jeg oppfatter ikke stangsellerien som garnityr i denne salaten. 4 stilker er faktisk ganske mye, og nesten en kurv druer er ganske mye. Selv om det er frukt så er det i kategorien "frukt og grønt", så jeg syns ikke den omtalte salaten er så ubalansert. Rent kjøtt fra 1/2 kylling er ikke så utrolig mye, og man velger jo selv mengden reker og feta.

Selv om jeg er glad i grønnsaker så syns jeg ikke ethvert måltid behøver å inneholde en bestemt grønnsaks-prosent.

De pastasalatene jeg lager inneholder forresten mye mer grønnsaker enn pasta.


#41

Mrs. Longbottom sa for siden:

Nå har jeg lest ordet salat så mange ganger at det har mistet all mening :fjaser:


#42

Pebbles sa for siden:

Må le litt av denne diskusjonen, men det er morsomt å diskutere begreper.

Når jeg tenker over saken, så opererer jeg med tre hovedtyper som sorterer innunder begrepet salat:

  1. "Side salad" - serveres ved siden av måltidet som en grønnsaksposjon. Den består av kun grønnsaker. (Mye brukt i disse grilltider)

  2. "Hovedmåltidssalat" - alt i ett, fiks, ferdig middag. I en slik salat, er det ikke meningen at grønt skal være en betydelig større del av slaten enn annet - da blir det for lite proteiner til at det kvalifiserer til et måltid, synes jeg (spesielt siden jeg er en semi-lavkarber og ikke liker å spise meg mett på brød)

  3. Påleggs-/tilbehørssalalet - herunder potet-/italiensk-/eggesalat etc.


#43

Filifjonka sa for siden:

Ja, de definisjonene er jeg igrunnen helt enig i. :jupp:


#44

Lorien sa for siden:

Jeg vil gjerne ha grønn salat ved siden av det aller meste av mat, jeg. :salatelsker: Grønn salat av en eller annen sort, plommetomater, balsamico, revet parmesan og gjerne noen terninger fetaost. Nam!


#45

Olympia sa for siden:

Det jeg kaller salat består i hvert fall i hovedsaken av grønnsaker, men det kan godt være litt kylling oppi også.

Når vi lager pastasalat bruker vi en hel 500g pose med pasta, i tillegg til en bunt med vårløk, 4 paprika, 1 løk. Det er uten tvil mest pasta, men det er så mye grønt oppi også at jeg kaller det for salat likevel.

Jeg er mer nazi på dressingen. For meg er salatdressing kun olje og eddik, evt. noen dråper melk/yoghurt oppi. Sånne kremete greier med masse kesam er ikke dressing for meg. :niks:


#46

Filifjonka sa for siden:

Jeg syns det er å begrense veldig mye, hvis en salat bare skal bestå av faste ting, så og så mye av hver. :nemlig: Det er utrolig mange lekre blandinger man kan lage.


#47

Polyanna sa for siden:

Nei, spørsmålet mitt, før jeg fikk mitt grønnsaksspiseanfall, var egentlig av definisjonstypen. :p


#48

Polyanna sa for siden:

Ja, det er skrekkelig rotete alt sammen! :trasser:


#49

Skytte sa for siden:

:knegg:

Samme her....


#50

Appelsin sa for siden:

Jeg er vegetarianer og blir stadig vekk skuffet over at jeg faktisk får bare salat når jeg bestiller salat

  • jeg forventer jo litt mer enn grønne blader når jeg er på restaurant. Jeg er ikke akkurat ei ku.


#52

DM sa for siden:

:fnise:

Jeg bestilte ovnsbakt paprika på restaurant en gang, og fikk et stort fat med en paprika på høykant fyllt med masse deilig sopp og diverse, men det så litt sånn eh ... puslete ut med den ene paprikaen på den store tallerkenen, så etter en stund kom kelneren med en stor porsjon med fløtegratinerte poteter til meg "på huset" for han mente jeg måtte da ha mer mat enn det der. :fnise: (Ja, jeg var litt skuffa over måltidet frem til da.)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.