I dag er det mye fokus på kosthold, og mange av oss er veldig bevisste på hva vi gir barna våre/lar de spise.
Det var nok også fokus når jeg var liten, om enn matvanene også var annerledes.
I dag spiser mange godteri og drikker brus hver dag (meg selv inkludert :flau: ), mens når jeg vokste opp var det lørdagsgodt. Vi kjøpte smågodt til 10 eller 30 øre per stk og skulle ha "to sånne og tre sånne" til vi hadde fylt opp papirkremmerhus-posen for den tiern eller de tjue kronene vi disponerte.
Dog; det var nok en del ting jeg selv spiste som jeg ikke ville la mine barn få i dag. Gjorde du?
Jeg spiste f.eks;
buljongterninger. Sutta på den salte terningen i sølvpapir
melisglasur. Fikk alltid restene når bestemor hadde bakt verdens beste wienerbrød
Jeg spiste nesquick på skje, tørt men smakte sjokolade.
Farfar kom til oss ofte og innimellom hadde han med seg poser med sjokolade. Pappa stablet de i boden oppå hverandre, merke for merke. Stratos, Hobby, Kliin kokos, Bravo, Caramello husker ikke om det var flere typer. Brodern og jeg spiste med andre ord sjokolade hver dag. Når pappa sluttet å stable de, men gjemte de isteden, gikk jeg løs på hundesjokoladen.
mmm, bytt ut mormor med bestefar, så er jeg helt på nett!
Ellers spiste jeg også o'boy med skjei, jeg laget te med varmvann fra springen og masser av sukker. Ellers laget jeg og ei venninne karameller særdeles ofte - sikkert flere ganger i uke i perioder.
Men jeg skal ha for at jeg ikke spiste søtpålegg på skiva - og at skiva var grov iallefall.
Jeg hadde altfor fri tilgang på sjokoladepålegg av ymse slag, der er nok jeg litt strengere.
Vi lagde ofte karameller og annet snacks, det var aldri noen restriksjoner på kjøkkenskapene.
Og pappa syntes alltid så synd på meg når jeg var syk at han kjørte ned på kiosken og kjøpte sjokolade til meg - den slags "belønning" har jeg ingen planer om å venne mitt barn til, jeg innbiller meg at jeg nok lærte å utnytte dette til det fulle. :knegg:
Vi hadde egentlig ikke så voldsomme mengder sjokoladepålegg og denslags, selv om hverdagsmat av typen husmannskost ikke nødvendigvis er spesielt sunt.
Men vi bodde på gård og brukte å forsyne oss av saltsteinene til geitene. Digre, rosa saltklumper som hang i geitebingen og som dyrene (og vi) sleiket på. Mine foreldre har et ganske avslappet forhold til mathygiene...
Jeg spiste ristet loff med smør og sukker.
Fikk alltid slikke restene i kakebollen og etter glasurlagingen.
Rå pølse med ketchup spiste jeg masse av :gal:
Og matpakken gjennom halve barneskolen bestod av loff med nugatti...
Schempesunne matvaner :nemlig:
Jeg delte bananer i to og hadde sukker i midten. Jeg spiste puff (puffet ris) med sukker og helmelk på til hverdags. Jeg spiste også mye ristet brød med sukker på når jeg var hos mormor.
Å ja, frokostblandingene! :knegg:
Vi spiste stadig Honni Korn, Frosties og annet sukkerkliss til frokost og var såre fornøyde med det.
Som jeg kjenner min mor i dag, er jeg overrasket over det relativt høye sukkerinntaket mitt, for nå er hun særdeles fornuftig på disse områdene når det kommer til barnebarna.
Men det var kanskje ikke så mye opplysning om disse tingene på 80-tallet?
Margbein, blodpannekaker, uerhoder, stekt sild, flaksild og alle, alle andre typer fisk.
Av godterier; nugatti hver eneste dag og dessert stort sett daglig. Dette av typen rødgrynsuppe, makaronisuppe, rabarbarasuppe osv.
Ellers et nokså fornuftig kosthold med grovt hjemmebakt brød, fisk flere, flere ganger i uka og felles middag hver dag.
Rømme med sukker på var yndlingspålegget både morgen og kveld, og da skulle det være så mye sukker på at det ble en gjennomsiktig hinne på toppen av rømma. Hadde vi ikke noe annet pålegg, var bare sukker greit. Og toast med smør og sukket var også en vinner - med mye smør og mye sukker! Det ble også strødd på ganske mye sukker på corn flakesen.
Men sjokade og o'boy fikk vi bare i ferien. :nemlig:
Farmor lagde verdens beste makaronisuppe. Altså melkesuppe med makaroni. Klarer ikke å få den til likedan selv altså.
Og så fikk jeg alltid flatbrød med smør og sirup på til dessert. :)
Hadde nok et ganske sunt kosthold hjemme, så det var hos farmor vi skeiet ut skikkelig. Var alltid noe godt å få der ja.
Jeg laget noe greier selv hver gang foreldrene var ute av huset.
Det var 50g smør, 100g melis, 1 ss kakao, havregryn, kokos og 1 ts vanliljesukker. Jeg synes fremdeles det er den beste konfekten av alle. Men den var strengt forbudt - jeg var fet og skulle ikke få usunn mat - aldri. Så jeg smugspiste da. Jeg husker at jeg faktisk rappet penger i lommeboka til mora mi for å kjøpe mer melis.
Eller så husker jeg at de hadde kaker og snadder i fryseren. Den var låst, men det er vel ikke uten grunn av jeg ble ingeniør - jeg skrudde bare av hele låsen og ranet innholdet. :sparke:
De burde nok gitt meg litt lørdagsgodt og litt omtanke isteden. :fikk spiseproblemer såklart:
Puffet ris med melk og sukker fikk jeg også til dessert. Og brødskiver med tomat og agurk og sukker var frokostmat. :knegg: Saft fikk jeg også drikke. Men brus og godteri var fyfy.
Mmm, brosjan lagde hjemmelaget karamell når mamma og pappa var borte. Åh det var så godt! Og om jeg var skikkelig heldig fikk jeg neeeesten like mye som brosjan , om han var i det snille hjørnet. ;)
Vi hadde brusmaskin og lagde brus der vi brukte gøy saft som essens...
Sukkerbit dyppet i pappas kaffe...
Blodpølse til middag flere ganger i uken, har ikke smakt det siden åttitallet tror jeg, men husker at det var veldig godt med sukker på.
Hapå
Eggedosis hos mormor og uante mengder nesquick også hos mormor.
Twist var eneste snopet vi hadde :)
Appelsin med sukkerbit i har jeg aldri smakt, er det noe godt da? Smelter sukkerbiten nedi der? domm
Ganske utrolig å lese om matvanene vi hadde som barn og at det er I DAG barn blir mer og mer overvektige selv om kostholdsvanene har (eller burde ha?) forandret seg siden den gang.
Hadde det faktisk ganske sundt, nesten sunnere kosthold da jeg var barn.
Spiste mye mer ren fisk, og søtsaker var kun til lørdag.
[font=Comic Sans MS][/font]
Ble en del ostesmørbrød og smørgrøt, noe jeg veeeldig sjelden spiser nå.
Det finnes fortsatt! Svigerfar spiser det. :D Jeg fikk skikkelig barndomsmimring da jeg spiste det hos dem en av de første gangene jeg spiste frokost der.
Kom plutselig på når noen nevnte loff og potetgull;
søndag morgen spiste vi restene av lørdagens potetgull på loffskiva med ketsjup på.
Dere minner meg på alt jeg ønsket vi hadde hjemme da jeg var liten. Nesquick, Oboy, Kaptein kjeks, Nugatti, puffet ris, sjokade, brusmaskin, cornflakes, Nøtte...:drømmer: Lørdagsgodteri hadde vi sjelden, som regel var det kake og frukt. Potetgull hadde vi innimellom og Cola var fremmedord.
Ristet loff med peanøttsmør
Appelsinkavring (Tvebakker i appelsinjus :glis: )
Aldri melk uten nesquick før jeg ble tenåring
Slikke på fingeren og dyppe i gelepulver
Og sugde av den gule utenpå vitaminpiller når sukkernøden var størst og det ikke var hundesjokolade igjen.
Vi spiste også frossen sjokoladekake ...selvsagt uten lov.Snikspising.
:fnis: Samme her.... Og, jeg husker en mamma som ikke var så blid på foreldrene sine fordi de ga barna hennes det der. Gjett hvem som ser sitt snitt til å gi Poden søtsaker i tide og utide nå: "Ja, nå er det MIN tur".
På hyttetur hadde vi alltid grillkylling med loff og potetgull den første dagen. Da pleide søsteren min og jeg å smøre smør på loffskiven, og legge potetgull oppå som "pålegg". Jeg har lært uvanen videre til datteren min, men broren hennes grøsser. Heldigvis har vi ytterst sjelden loff eller potetgull i huset.
Appelsin med sukkerbit... jeg fikk det av faren min.
Jeg spiste sukker med havregryn og melk til frokost hver dag (ikke havregryn med sukker). Jeg spiste også sjokade til hverdags. Da jeg ble litt eldre byttet jeg til nugatti og jeg drakk o'boy med nugatti oppi. Lagde også sjokolade av o'boy og et par dråper melk.
Masse sukker på cornflakes og puffet ris. Honni korn osv. Det er godt vi hadde lite med dessert og masse sunn middag.
Å, ja. Appelsin med sukkerbit nedi som jeg fikk av mormor! :mimre:
Rabarbra med sukker i kaffefilter.
Jeg spiste grovbrødskive med honning på som skolemat i ni år. :o Jeg taklet ikke svett pålegg og lot heller være å spise, - og var ekstremt tynn, så min mor lot meg få honning på (og dessuten mente pappa at honning var sunt. :nemlig: ). Pappa var opptatt av sunne frokostgrynblandinger, så vi hadde en del av solfrokost som jeg spiste med helmelk og syltetøy eller sukker, - og var jeg riktig heldig fikk jeg begge deler, men det var sjelden. Jeg fikk også oboy innimellom. Jeg måtte ha noe sukker i melken for å få den i meg, hvis ikke brakk jeg meg.
På lørdager hadde vi ferskt frøbrød (lyst brød med valmuefrø) med fersk fårepølse og fersk ost og paprika, og også lyst knekkebrød med frø på, det var så godt, men det var jo nesten bare luft i brødet, så det ble spist opp med en gang. :knegg:
Mormor laget betasuppe med byggryn, og mamma laget deilige kålruletter og "Biff Lindstrøm". For ikke å snakke om sausen som mamma laget når vi skulle ha lever til middag. Den var virkelig verdt hver lille bit med lever som jeg måtte presse ned.
Broren min hadde brusmaskin som laget brus med rare smaker.
Vi fikk svært lite godteri da jeg vokste opp, foreldrene mine var svært nøye på kostholdet, så det som var lørdagsgodteri var 1/3 flaske Grape soda, og smågodteri i et kremmerhus eller en storsjokolade (som antagelig var mye mindre enn de store nå) delt på tre.
Desserter var kultumelk og kavring, kald rabarbrasuppe, byggrynspudding med melk, rørte tyttebær med melk eller en stang med rabarbra med litt sukker å dyppe enden i.
Nå husket jeg plutselig mye som jeg hadde glemt. Av det dere andre nevner husker jeg :
Havregryn med melk og sukker og smørgrøt.
Krakket smør og sukker som egentlig var babymat (til dukkene) og spiste det selv.
Rabarbra med sukker.
Dyppet fingeren i gelepulver og spiste.
Blodpølse med sukker eller sirup.
Appelsin med sukkerbit.
Buljong (men lagde den med vann, sugde ikke på terningen).
Ellers :
Flesk og bønner.
Rød byggrynsuppe.
Tomatsuppe.
Spinatsuppe.
Høns i karrisaus.
Syltelabber.:skremt:
Poteter til alle middagsretter, :eek: (inkludert den eneste pastaretten som sto på familiens repertoar, det er kanskje unødvendig å si at jeg i dag sjelden spiser poteter?), kneippbrød, Stjerne-pose til lørdagsgodt sammen med en glassflaske (rød)brus med hull i korken til sugerøret, Toro tomatsuppe hver torsdag og fet og sukkerholdig hjemmelaget mat hos farmor, inkludert bringebærsyltetøy som knaste i tennene.
Rabarbra med sukker
ristet brød med sukker
hvit brød med sukker
Vaffler med sukker
Havregryn dekket med sukker
Honningkorn
saft
Juice
Bestemor sin ripsbærsaft
Vi hadde ikke fast lørdagsgodt med delte litt snop eller chips.
Jeg og en veninne lagde ofte karamell, helt til det tok fyr en dag. (sluknet med en gang men vi fikk skrekken)
Og så laget vi mye vaffler.
Spiste ingen "rare" ting
Husker i 6 eller 7 klasse. Da hadde butikken ved skolen 5kr tilbud på boller i mange uker. Alle som skulle med bussen som gikk 30min etter skoleslutt gikk ned for å kjøpe skillingsboller hver dag.
Puffet ris hver dag etter skolen, var før middag.
Ellers var det dessert hver dag som kake eller litt is. Men det jeg husker aller best var nuggati og loff hos naboen om jeg måtte ligge over der en skjelde gang, det smakte så godt og det smakte ikke likt andre steder husker jeg.
Jeg levde på hjemmebakt brød med nugatti på gjennom hele barneskolen.
Hos farmor fikk vi alltid kakao og ristet brød. Av og til grillpølse og posestappe som nesten var flytende. Melken som farmor brukte kom rett fra fjøset.
Corn flakes med H-melk og mye sukker spiste jeg innimellom. Cola og potetgull fikk vi om vi hadde omgangssyken.
Jah! Det hadde jeg glemt. Kavring som ble knust i en dyp bolle med masse kulturmelk. Det var jo kjempegodt. Det burde jeg prøve igjen.
Noen som kjenner til mussesmør? Det var dessertpålegg. Jeg tror vi kokte kulturmelk og brunost og noe slikt, som ble til en slags pudding vi tok på brødet. Det var julaften og 17. mai og alt på en gang når det ble servert.
Jeg levde i et rimelig strengt regime når det gjaldt sukker og godis, så det er få minner på den fronten egentlig. En pakke smil på lørdagene var standarden i årevis. Sukkertyggis, sjokoladepålegg, sjokolademelk og den slags var bannlyst. Det ble mye leting etter flasker for å få råd til Bugg til 50 øre og Hubba Bubba.
Mange minner her ja, er det rart jeg ble som jeg ble!?
*Nugatti og nøtte var fast pålegg
*ristet brød med smør og sukker
*lompe med ketchup
*flatbrød med tyttebærsyltetøy
*melkesuppe med makaroni og masse sukker
*melkesuppe med klubb (melboller), sukker og kanel
*appelsin med sukkerbiter i
*skive med banan og masse sukker på
*puffet ris med masse sukker og melk
*flatbrødsoll (flatbrød i småbiter med sukker og melk :knegg: )
*oboy-pulver rettt fra boksen
*rabarbra dyppet i sukker
*fløyelsgrøt med masse sukker og kanel
*vafler med sukker
Tja, sikkert masse annet rart også. Eller egentlig så er det vel ikke så rart heller, det er jo bare søtt! Jeg har forresten merket med rødt det mine barn har fått også, er det noen andre barn her som også har fått smake noen av deres barndomsfavoritter?
Vi hadde så dårlig råd når jeg vokste opp, så det var mye vi ikke hadde råd til, blant annet frokostblandinger av ymse slag; Honnikorn, Frosties, you name it. Det var en sjelden gang puffet havre (som virkelig fikk urinen til å lukte minnes jeg...) og hos mormor fikk jeg puffet ris med melk og sukker. Og rabarbara med sukker er barndomsminner for meg óg.
Ellers var mamma en racer på kjøkkenet og var veldig tidlig ute med "moderne mat". Jeg spiste like ofte ris og pasta som poteter, og når alle andre klagde på at de var lei kjøttkaker i brun saus med poteter, så siklet jeg og skulle ønske at modern var litt mindre moderne, og byttet ut kyllingwoken med hvitløk og chili til fordel for kjøttkaker av og til.
Og så lagde mamma loffskiver med taffel tomatost og bacon på som lørdagsmat av og til. Dét er nammis det...
Honni Korn, sjokoladepålegg, syltetøy, Puffaris eller Corn Flakes med enorme mengder sukker, loff etc - faste innslag i vårt kosthold. Er det rart eg er karbo-junkie?
Åh sukkerbit i appelsinen. :hjerter: Det fikk jeg av farmor og farfar. Samt kalde kokte poteter med meierismør og salt på. Og kippers varmet i boksen, og sardiner i olje. :nam:
Andre ting:
Knutekål
Neper
Buljongterninger (det er fremdeles godt)
Vaniljesukker
Bollemelk (melkesuppe med melboller)
Puffet ris med melk og sukker
Peanøttpølser (pølse skåret i skiver stekt sammen med peanøtter)
Rabarbra med sukker i kaffefilter til dypping
Bakt kveite med rømmesaus :nam: min avdøde morfars hemmelige oppskrift, det var kjempegodt.
Søte minner for meg er rabarbra dyppet i sukker og eggedosis som "Rett i koppen".
Forøvrig elsket jeg overnattingsbesøk hos min bestevenninne, for der fikk vi kneip med Sjokade og te med masse sukker. Det var drypp fra en fremmed og spennende verden!
Hjemme var det imidlertid lite spenst i serveringen syntes jeg, men som voksen ser jeg jo at vi hadde en råvaretilgang jeg nå skulle gitt mye for, og en hjemmeværende mor som var flink til å sette det hele sammen.
Vi bodde på et småbruk, levde på min fars simple(?) lektorlønn og hadde egentlig ganske dårlig råd til tider. Av det ble det mye kortreist og økologisk. Frukt, bær og grønnsaker fra egen hage (gikk lei de gule og grønne brekkbønnene, men elsket å fråtse i bringebær og bjørnebær). Masse deilig kjøtt fra slakteriet der vi leverte sau. Masse fersk makrell fra gode naboer (kunne imidlertid bli litt harsk etter nesten ett år i frysen, før neste sesong). Masse fisk (spesielt mye torsk og flyndre) fra venner som var rekefiskere, husker godt vi fikk levert svarte søplesekker med fersk fisk på kvelden som mamma og pappa stod oppe hele natten og renset. Ble vel også endel reker.
Min bestevenninne, hvis jeg fikk kneip og Sjokade hos, elsket forøvrig mammas hjemmebakte grovbrød med smashede bringebær på! Imens satt jeg og drømte om kjeveknekkere...
Ja det hadde jeg glemt! Det spiste vi også. Pluss puffet ris med oboy-melk OG masse sukker oppå der igjen. Hadde så mye sukker på at det ble en tykk grøt liksom.... :dåne:
Ja, jeg gir altså datteren min loff med smør og potetgull. Men broren hennes orker ikke engang se på at vi spiser det.
Brød med sukker på husket jeg at jeg syntes var veldig rart da jeg var liten også. Søsteren min og jeg besøkte en vi lekte litt med der vi leide sommerhytte, og de spiste brød med sukker. Merkelig. (Men kanskje ikke så annerledes enn brød med potetgull i næringsinnhold.)
Det "grove" brødet vi spiste til daglig har jeg funnet ut var så godt som fint, men farget mørkt av masse, masse mørk sirup. Tok mange år før jeg 1) skjønte hvorfor jeg ikke fikk tak i brød som smakte så nam-nam andre steder, og 2) vente meg til skikkelig grovbrød.
Toast med sukker på fikk vi da vi var syke, og vi fikk skive med sirup av besteforeldrene (ikke så ofte det, da).
Bortsett fra at det var for lite frukt og grønt hjemme (kokte rotfrukter, mest), så tror jeg egentlig vi levde ganske sunt.
Det har jeg i grunnen fortsatt med også. Det er bare godteri i helgene her også, brus kun til fest, og saft maks i helgene. Ikke sjokoladepålegg eller sånt, heller. Men vi spiser adskillig mer frukt og grønt.
I den alderen kan de jo legge i seg hva som helst. Unntaket er visst guttungen min, som til tross for at han går 16 kilometer om dagen med tung sekk ikke klarer å gå ned i vekt.
Rabarbra dyppet i sukker, desserten hver søndag var rips med masse sukker og vanilje saus. Jeg og søsteren min slåss om snerken på vaniljesausen. Og blodpudding med sukker og eplemos.
Lørdagsgodt fikk vi ikke og sjokoladepålegg av og til i sommerferien.
Jeg husker veldig godt at vi spise buljongterninger. De ble sterkere og sterkere så jeg klarte aldri å suge på de til de var borte. Ellers husker jeg veldig godt grustyggis og Colore-isen...mmm... med sjokoladestang i, utrolig godt.
:sparke: stadig vekk!
Frosne blåbær.
Gryn(puffet ris)med melk og sukker, en gang i mellom.
Vi hadde nok et veldig sunt kosthold, og det var lite sukker.
Spiste veldig mye fisk og rent kjøtt. Pappa er kokk og det satt nok spor.
Men vi hadde Ha-På og Sunda som pålegg.
Lørdagsgodt var et glass brus og en melkesjokolade(som kostet en krone).
Hos farmor og farfar fikk vi sjokoladesuppe, og brødskive(kneipp) med sukker på(da sa mor alltid; ikke si noe til mamma, og hun satt "vakt" i kjøkkenvinduet i tilfelel mamma kom).
Rabarbara hadde vi i hagen og vi fikk en kopp med sukker på deling alle ungene, og da fikk vi gå barbeint også.
Puffet ris med melk og masse sukker.
Knust kavring med kulturmelk og masse sukker.
Rips med haugevis med melis.
Rabarbra som vi dyppet i sukker.
I tillegg så hadde faren til venninnen min gård. Der fikk de levert bakervarer/brød som var en dag og to for gammelt til å selge i butikk. Dette skulle gå til grisemat. Men vi stod alltid klar da bilen kom og plukket ut skoleboller og kakemenner og andre diverse godsaker. Det var jo innpakket og ikke for gammelt for oss.:)
Det som likevel er tankevekkene er jo at man kan spise mange kopper med rabarbra-sukker om dagen, før det begynner å nærme seg de mengdene sukker som finnes i brus... Så selv om det virker litt crazy med de mengdene rent strøsukker som vi spiste, så er det jo peanuts i forhold til et par brus i uka.
Det går ned på høykant fremdeles...og helst med litt sukker også...:flau:
Men flatbrød og bare smør spises også av storesøster her. Heldigvis synes hun ikke sukkervarianten er god.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.