Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Ting jeg spiste da jeg var liten ...

#1

Arona sa for siden:

I dag er det mye fokus på kosthold, og mange av oss er veldig bevisste på hva vi gir barna våre/lar de spise.
Det var nok også fokus når jeg var liten, om enn matvanene også var annerledes.

I dag spiser mange godteri og drikker brus hver dag (meg selv inkludert :flau: ), mens når jeg vokste opp var det lørdagsgodt. Vi kjøpte smågodt til 10 eller 30 øre per stk og skulle ha "to sånne og tre sånne" til vi hadde fylt opp papirkremmerhus-posen for den tiern eller de tjue kronene vi disponerte.

Dog; det var nok en del ting jeg selv spiste som jeg ikke ville la mine barn få i dag. Gjorde du?
Jeg spiste f.eks;

  • buljongterninger. Sutta på den salte terningen i sølvpapir
  • melisglasur. Fikk alltid restene når bestemor hadde bakt verdens beste wienerbrød
  • sjokade på brødskiva hver dag.....

#2

Dixie Diner sa for siden:

Sukker som pålegg på brødskiva, selvsagt hvitt brød. :skremt:


#3

Camomilla sa for siden:

Jeg spiste nesquick på skje, tørt men smakte sjokolade.
Farfar kom til oss ofte og innimellom hadde han med seg poser med sjokolade. Pappa stablet de i boden oppå hverandre, merke for merke. Stratos, Hobby, Kliin kokos, Bravo, Caramello husker ikke om det var flere typer. Brodern og jeg spiste med andre ord sjokolade hver dag. Når pappa sluttet å stable de, men gjemte de isteden, gikk jeg løs på hundesjokoladen.


#4

Albertine sa for siden:

Jeg fikk appelsin der toppen var skåret bort og en sukkerbit ble stukket nedi. Åh, mormor... :hjerter:


#5

Camomilla sa for siden:

Kom på en ting til.
Da vi gikk på videregående kjøpte vi loff, tok ut "loffen" og fyllte skallet med potetgull. Snakk om sunn lunsj :knegg:


#6

Che sa for siden:

mmm, bytt ut mormor med bestefar, så er jeg helt på nett!

Ellers spiste jeg også o'boy med skjei, jeg laget te med varmvann fra springen og masser av sukker. Ellers laget jeg og ei venninne karameller særdeles ofte - sikkert flere ganger i uke i perioder.

Men jeg skal ha for at jeg ikke spiste søtpålegg på skiva - og at skiva var grov iallefall.


#7

maribo sa for siden:

Blanda sammen smør og sukker med skje og smatta det i meg :spyr:


#8

Beckett sa for siden:

Jeg spiste klementiner på samme måte som Albertine fikk appelsiner av mormor. :nam:


#9

Beckett sa for siden:

Og så spiste jeg hundesjokolade.


#10

Enhjørning sa for siden:

Jeg hadde altfor fri tilgang på sjokoladepålegg av ymse slag, der er nok jeg litt strengere.
Vi lagde ofte karameller og annet snacks, det var aldri noen restriksjoner på kjøkkenskapene.
Og pappa syntes alltid så synd på meg når jeg var syk at han kjørte ned på kiosken og kjøpte sjokolade til meg - den slags "belønning" har jeg ingen planer om å venne mitt barn til, jeg innbiller meg at jeg nok lærte å utnytte dette til det fulle. :knegg:


#11

shute sa for siden:

Vi hadde egentlig ikke så voldsomme mengder sjokoladepålegg og denslags, selv om hverdagsmat av typen husmannskost ikke nødvendigvis er spesielt sunt.

Men vi bodde på gård og brukte å forsyne oss av saltsteinene til geitene. Digre, rosa saltklumper som hang i geitebingen og som dyrene (og vi) sleiket på. Mine foreldre har et ganske avslappet forhold til mathygiene...


#12

Ibidelma sa for siden:

Jeg spiste ristet loff med smør og sukker.
Fikk alltid slikke restene i kakebollen og etter glasurlagingen.
Rå pølse med ketchup spiste jeg masse av :gal:
Og matpakken gjennom halve barneskolen bestod av loff med nugatti...
Schempesunne matvaner :nemlig:


#13

Divine sa for siden:

Jeg delte bananer i to og hadde sukker i midten. Jeg spiste puff (puffet ris) med sukker og helmelk på til hverdags. Jeg spiste også mye ristet brød med sukker på når jeg var hos mormor.


#14

Enhjørning sa for siden:

Å ja, frokostblandingene! :knegg:
Vi spiste stadig Honni Korn, Frosties og annet sukkerkliss til frokost og var såre fornøyde med det.

Som jeg kjenner min mor i dag, er jeg overrasket over det relativt høye sukkerinntaket mitt, for nå er hun særdeles fornuftig på disse områdene når det kommer til barnebarna.
Men det var kanskje ikke så mye opplysning om disse tingene på 80-tallet?


#15

Mani sa for siden:

Margbein, blodpannekaker, uerhoder, stekt sild, flaksild og alle, alle andre typer fisk.

Av godterier; nugatti hver eneste dag og dessert stort sett daglig. Dette av typen rødgrynsuppe, makaronisuppe, rabarbarasuppe osv.
Ellers et nokså fornuftig kosthold med grovt hjemmebakt brød, fisk flere, flere ganger i uka og felles middag hver dag.


#16

LaLuna sa for siden:

Åh, farmor...! :rørt:


#17

Tangina sa for siden:

Rømme med sukker på var yndlingspålegget både morgen og kveld, og da skulle det være så mye sukker på at det ble en gjennomsiktig hinne på toppen av rømma. Hadde vi ikke noe annet pålegg, var bare sukker greit. Og toast med smør og sukket var også en vinner - med mye smør og mye sukker! Det ble også strødd på ganske mye sukker på corn flakesen.

Men sjokade og o'boy fikk vi bare i ferien. :nemlig:


#18

Tangina sa for siden:

Det var dessert hos oss nesten daglig. Vi spiste også banan med melk og sukker. :knegg:

#19

daffy sa for siden:

Av bestemor fikk jeg saft (fikk aldri det hjemme) og rabarbra med et eggeglass sukker ved siden av til dypping. Det er fine sommerminner det!


#20

Siri sa for siden:

Jordbærsyltetøy med melk og sirup rett fra boksen.


#21

Anne C sa for siden:

:grøsser:


#22

Mjau sa for siden:

Farmor lagde verdens beste makaronisuppe. Altså melkesuppe med makaroni. Klarer ikke å få den til likedan selv altså.
Og så fikk jeg alltid flatbrød med smør og sirup på til dessert. :)

Hadde nok et ganske sunt kosthold hjemme, så det var hos farmor vi skeiet ut skikkelig. Var alltid noe godt å få der ja.


#23

Divine sa for siden:

Makaronisuppe, ja! Mmmmm .... Og kleppsuppe. :elsker:


#24

Slettet bruker sa for siden:

Jeg laget noe greier selv hver gang foreldrene var ute av huset.
Det var 50g smør, 100g melis, 1 ss kakao, havregryn, kokos og 1 ts vanliljesukker. Jeg synes fremdeles det er den beste konfekten av alle. Men den var strengt forbudt - jeg var fet og skulle ikke få usunn mat - aldri. Så jeg smugspiste da. Jeg husker at jeg faktisk rappet penger i lommeboka til mora mi for å kjøpe mer melis.

Eller så husker jeg at de hadde kaker og snadder i fryseren. Den var låst, men det er vel ikke uten grunn av jeg ble ingeniør - jeg skrudde bare av hele låsen og ranet innholdet. :sparke:

De burde nok gitt meg litt lørdagsgodt og litt omtanke isteden. :fikk spiseproblemer såklart:


#25

Nessie sa for siden:

Eggedosis! Noen ganger med frukt i da ;)


#26

kokosbolle sa for siden:

Sukkerbit i appelsin
Karamellknekk som mamma lagde
Smør og sukker på brødskiva
Sjokoladepålegg på brødskiva

Og kan noen endre overskriften til Ting jeg spiste da jeg var liten... ? Får neller av da/når feil.


#27

Pepper Lemon sa for siden:

Puffet ris med melk og sukker fikk jeg også til dessert. Og brødskiver med tomat og agurk og sukker var frokostmat. :knegg: Saft fikk jeg også drikke. Men brus og godteri var fyfy.


#28

Arona sa for siden:

Takk takk, jeg får neller selv men innrømmer gjerne at jeg gjør feil! :p Blir glad om noen retter!!!

Hadde glemt appelsin med sukkerbit... og flatbrød med smør og sukker hos bestemor.


#29

Mjau sa for siden:

Mmm, brosjan lagde hjemmelaget karamell når mamma og pappa var borte. Åh det var så godt! Og om jeg var skikkelig heldig fikk jeg neeeesten like mye som brosjan , om han var i det snille hjørnet. ;)


#30

Camomilla sa for siden:

Spaghetti a'la capri spiste jeg hver fredag i mange år :grøss:


#31

Pepper Lemon sa for siden:

Det er jo godt!


#32

Mei sa for siden:

Oboy med en dråpe melk. Vaniljeispinne dyppet i cola. Sukkerbit i appelsinen og masse masse sukker spist med en stilk rabarbara. Halvpisket eggedosis.

Ja, også hadde jeg og venninnene mine en hemmelig (?) sjokoladebolleoppskrift med havregryn, smør og kakao. Den gikk det mye i en periode.


#33

GeekyGirrrl sa for siden:

Vi hadde brusmaskin og lagde brus der vi brukte gøy saft som essens...
Sukkerbit dyppet i pappas kaffe...
Blodpølse til middag flere ganger i uken, har ikke smakt det siden åttitallet tror jeg, men husker at det var veldig godt med sukker på.
Hapå
Eggedosis hos mormor og uante mengder nesquick også hos mormor.
Twist var eneste snopet vi hadde :)


#34

Spoon sa for siden:

Eggedosis og Honnikorn hos farmor, og lapper. :nam:
Smør og sukker på vaflene!

Var det ikke et pålegg som het Nøtte? Seigt og søtt? Og Hapå da. :D

Ellers gikk det mye i halvfabrikata ja. :nemlig:


#35

Dixie Diner sa for siden:

Appelsin med sukkerbit i har jeg aldri smakt, er det noe godt da? Smelter sukkerbiten nedi der? domm

Ganske utrolig å lese om matvanene vi hadde som barn og at det er I DAG barn blir mer og mer overvektige selv om kostholdsvanene har (eller burde ha?) forandret seg siden den gang.


#36

Trois sa for siden:

Vi fylte opp med Stratos.


#37

Guttemammis sa for siden:

Hadde det faktisk ganske sundt, nesten sunnere kosthold da jeg var barn.
Spiste mye mer ren fisk, og søtsaker var kun til lørdag.
[font=Comic Sans MS][/font]
Ble en del ostesmørbrød og smørgrøt, noe jeg veeeldig sjelden spiser nå.


#38

Arona sa for siden:

Det finnes fortsatt! Svigerfar spiser det. :D Jeg fikk skikkelig barndomsmimring da jeg spiste det hos dem en av de første gangene jeg spiste frokost der.

Kom plutselig på når noen nevnte loff og potetgull;

  • søndag morgen spiste vi restene av lørdagens potetgull på loffskiva med ketsjup på.

#39

Java sa for siden:

Dere minner meg på alt jeg ønsket vi hadde hjemme da jeg var liten. Nesquick, Oboy, Kaptein kjeks, Nugatti, puffet ris, sjokade, brusmaskin, cornflakes, Nøtte...:drømmer: Lørdagsgodteri hadde vi sjelden, som regel var det kake og frukt. Potetgull hadde vi innimellom og Cola var fremmedord.


#40

Skvetten sa for siden:

Nybakt brød med sirup.
Rabarbra med sukker på.
Kamferdrops.
Is.
Sunda.
Gomme.


#41

jannski sa for siden:

Jeg har også spist hundesjokolade! Og suketter! Ble på en måte ikke gitt det, da, men gikk i skapene og snoket.


#42

nolo sa for siden:

Ristet loff med peanøttsmør
Appelsinkavring (Tvebakker i appelsinjus :glis: )
Aldri melk uten nesquick før jeg ble tenåring
Slikke på fingeren og dyppe i gelepulver


#43

Angelique sa for siden:

Vi spiste kun innmaten vi.

:ja:

Rabarbra dyppet i en kopp med sukker.

Og sugde av den gule utenpå vitaminpiller når sukkernøden var størst og det ikke var hundesjokolade igjen.
Vi spiste også frossen sjokoladekake ...selvsagt uten lov.Snikspising.


#44

Skytte sa for siden:

:fnis: Samme her.... Og, jeg husker en mamma som ikke var så blid på foreldrene sine fordi de ga barna hennes det der. Gjett hvem som ser sitt snitt til å gi Poden søtsaker i tide og utide nå: "Ja, nå er det MIN tur".


#45

Miromurr sa for siden:

Vi fikk nesten ingenting sukker. :snurt:

Jeg har spist hunde- og kattemat da jeg var liten, sånne tørre varianter. Kattematen var best, hundematen var så hard at jeg ikke klarte tygge den.


#46

trøtt sa for siden:

Dette får ungene mine også.


#47

allium sa for siden:

På hyttetur hadde vi alltid grillkylling med loff og potetgull den første dagen. Da pleide søsteren min og jeg å smøre smør på loffskiven, og legge potetgull oppå som "pålegg". Jeg har lært uvanen videre til datteren min, men broren hennes grøsser. Heldigvis har vi ytterst sjelden loff eller potetgull i huset.

Appelsin med sukkerbit... jeg fikk det av faren min.

Dessert hver dag, og alltid Sjokade i skapet.


#48

Arona sa for siden:

Ingen fler som spiste buljongterninger? :fnis:


#49

allium sa for siden:

Jeg gjorde det ikke, men jeg hadde flere venninner som gjorde det.


#50

trøtt sa for siden:

Jeg spiste sukker med havregryn og melk til frokost hver dag (ikke havregryn med sukker). Jeg spiste også sjokade til hverdags. Da jeg ble litt eldre byttet jeg til nugatti og jeg drakk o'boy med nugatti oppi. Lagde også sjokolade av o'boy og et par dråper melk.

Masse sukker på cornflakes og puffet ris. Honni korn osv. Det er godt vi hadde lite med dessert og masse sunn middag.


#51

DM sa for siden:

Å, ja. Appelsin med sukkerbit nedi som jeg fikk av mormor! :mimre:
Rabarbra med sukker i kaffefilter.

Jeg spiste grovbrødskive med honning på som skolemat i ni år. :o Jeg taklet ikke svett pålegg og lot heller være å spise, - og var ekstremt tynn, så min mor lot meg få honning på (og dessuten mente pappa at honning var sunt. :nemlig: ). Pappa var opptatt av sunne frokostgrynblandinger, så vi hadde en del av solfrokost som jeg spiste med helmelk og syltetøy eller sukker, - og var jeg riktig heldig fikk jeg begge deler, men det var sjelden. Jeg fikk også oboy innimellom. Jeg måtte ha noe sukker i melken for å få den i meg, hvis ikke brakk jeg meg.

På lørdager hadde vi ferskt frøbrød (lyst brød med valmuefrø) med fersk fårepølse og fersk ost og paprika, og også lyst knekkebrød med frø på, det var så godt, men det var jo nesten bare luft i brødet, så det ble spist opp med en gang. :knegg:

Mormor laget betasuppe med byggryn, og mamma laget deilige kålruletter og "Biff Lindstrøm". For ikke å snakke om sausen som mamma laget når vi skulle ha lever til middag. Den var virkelig verdt hver lille bit med lever som jeg måtte presse ned.

Broren min hadde brusmaskin som laget brus med rare smaker.


#52

Che sa for siden:

Hemmelig nei? Det er jo negerboller det. imponert over at det faktisk heter det den dag i dag


#53

Albertine sa for siden:

Jeg kan fortsatt finne på å gjøre det... :flau:

#54

Esme sa for siden:

Vi fikk svært lite godteri da jeg vokste opp, foreldrene mine var svært nøye på kostholdet, så det som var lørdagsgodteri var 1/3 flaske Grape soda, og smågodteri i et kremmerhus eller en storsjokolade (som antagelig var mye mindre enn de store nå) delt på tre.

Desserter var kultumelk og kavring, kald rabarbrasuppe, byggrynspudding med melk, rørte tyttebær med melk eller en stang med rabarbra med litt sukker å dyppe enden i.


#55

Angelique sa for siden:

Glemte en ting. Min venninne og jeg likte hvetebakst halvstekt. Feks bladkrans. :grøsser:
Blir kvalm bare jeg tenker på det nå ...


#56

Camomilla sa for siden:

Rabarbra med sukker ja, namme.


#57

~TM~ sa for siden:

Ja da! Mengder med det faktisk.

:knegg: Vi spiste det på hytta noen ganger.

Å jo da...

Dessuten spiste jeg gelepulver.


#58

Smoothie sa for siden:

Nå husket jeg plutselig mye som jeg hadde glemt. Av det dere andre nevner husker jeg :
Havregryn med melk og sukker og smørgrøt.
Krakket smør og sukker som egentlig var babymat (til dukkene) og spiste det selv.
Rabarbra med sukker.
Dyppet fingeren i gelepulver og spiste.
Blodpølse med sukker eller sirup.
Appelsin med sukkerbit.
Buljong (men lagde den med vann, sugde ikke på terningen).

Ellers :
Flesk og bønner.
Rød byggrynsuppe.
Tomatsuppe.
Spinatsuppe.
Høns i karrisaus.
Syltelabber.:skremt:

Og sikkert mye mer jeg ikke husker. :knegg:


#59

HSJ73 sa for siden:

Poteter til alle middagsretter, :eek: (inkludert den eneste pastaretten som sto på familiens repertoar, det er kanskje unødvendig å si at jeg i dag sjelden spiser poteter?), kneippbrød, Stjerne-pose til lørdagsgodt sammen med en glassflaske (rød)brus med hull i korken til sugerøret, Toro tomatsuppe hver torsdag og fet og sukkerholdig hjemmelaget mat hos farmor, inkludert bringebærsyltetøy som knaste i tennene.


#60

Isolde sa for siden:

Gikk mye i sukker

Rabarbra med sukker
ristet brød med sukker
hvit brød med sukker
Vaffler med sukker
Havregryn dekket med sukker
Honningkorn
saft
Juice
Bestemor sin ripsbærsaft

Vi hadde ikke fast lørdagsgodt med delte litt snop eller chips.

Jeg og en veninne lagde ofte karamell, helt til det tok fyr en dag. (sluknet med en gang men vi fikk skrekken)
Og så laget vi mye vaffler.

Spiste ingen "rare" ting

Husker i 6 eller 7 klasse. Da hadde butikken ved skolen 5kr tilbud på boller i mange uker. Alle som skulle med bussen som gikk 30min etter skoleslutt gikk ned for å kjøpe skillingsboller hver dag.


#61

Maya80 sa for siden:

Puffet ris hver dag etter skolen, var før middag.
Ellers var det dessert hver dag som kake eller litt is. Men det jeg husker aller best var nuggati og loff hos naboen om jeg måtte ligge over der en skjelde gang, det smakte så godt og det smakte ikke likt andre steder husker jeg.


#62

Fersken sa for siden:

Jeg levde på hjemmebakt brød med nugatti på gjennom hele barneskolen.

Hos farmor fikk vi alltid kakao og ristet brød. Av og til grillpølse og posestappe som nesten var flytende. Melken som farmor brukte kom rett fra fjøset.

Corn flakes med H-melk og mye sukker spiste jeg innimellom. Cola og potetgull fikk vi om vi hadde omgangssyken.


#63

Leandra sa for siden:

Jeg gjorde,ofte også.Prøvde meg faktisk på det her en dag;) det var blitt grusomt:p


#64

Pepper Lemon sa for siden:

Jah! Det hadde jeg glemt. Kavring som ble knust i en dyp bolle med masse kulturmelk. Det var jo kjempegodt. Det burde jeg prøve igjen.

Noen som kjenner til mussesmør? Det var dessertpålegg. Jeg tror vi kokte kulturmelk og brunost og noe slikt, som ble til en slags pudding vi tok på brødet. Det var julaften og 17. mai og alt på en gang når det ble servert.


#65

Irma sa for siden:

Kavring med melk og sukker. :nam:

Jeg levde i et rimelig strengt regime når det gjaldt sukker og godis, så det er få minner på den fronten egentlig. En pakke smil på lørdagene var standarden i årevis. Sukkertyggis, sjokoladepålegg, sjokolademelk og den slags var bannlyst. Det ble mye leting etter flasker for å få råd til Bugg til 50 øre og Hubba Bubba.


#66

Mirasol sa for siden:

Mange minner her ja, er det rart jeg ble som jeg ble!?

*Nugatti og nøtte var fast pålegg
*ristet brød med smør og sukker
*lompe med ketchup
*flatbrød med tyttebærsyltetøy
*melkesuppe med makaroni og masse sukker
*melkesuppe med klubb (melboller), sukker og kanel
*appelsin med sukkerbiter i
*skive med banan og masse sukker på
*puffet ris med masse sukker og melk
*flatbrødsoll (flatbrød i småbiter med sukker og melk :knegg: )
*oboy-pulver rettt fra boksen
*rabarbra dyppet i sukker
*fløyelsgrøt med masse sukker og kanel
*vafler med sukker

Tja, sikkert masse annet rart også. Eller egentlig så er det vel ikke så rart heller, det er jo bare søtt! Jeg har forresten merket med rødt det mine barn har fått også, er det noen andre barn her som også har fått smake noen av deres barndomsfavoritter?


#67

Pappalille sa for siden:

Vi hadde så dårlig råd når jeg vokste opp, så det var mye vi ikke hadde råd til, blant annet frokostblandinger av ymse slag; Honnikorn, Frosties, you name it. Det var en sjelden gang puffet havre (som virkelig fikk urinen til å lukte minnes jeg...) og hos mormor fikk jeg puffet ris med melk og sukker. Og rabarbara med sukker er barndomsminner for meg óg.

Ellers var mamma en racer på kjøkkenet og var veldig tidlig ute med "moderne mat". Jeg spiste like ofte ris og pasta som poteter, og når alle andre klagde på at de var lei kjøttkaker i brun saus med poteter, så siklet jeg og skulle ønske at modern var litt mindre moderne, og byttet ut kyllingwoken med hvitløk og chili til fordel for kjøttkaker av og til.

Og så lagde mamma loffskiver med taffel tomatost og bacon på som lørdagsmat av og til. Dét er nammis det...


#68

Bergensis sa for siden:

Honni Korn, sjokoladepålegg, syltetøy, Puffaris eller Corn Flakes med enorme mengder sukker, loff etc - faste innslag i vårt kosthold. Er det rart eg er karbo-junkie?


#69

Strutsen sa for siden:

:dulte: Bringebærsmaken var best!

Ellers spiste jeg

  • Hapå - rett fra glasset...
  • Puffet ris med melk og massevis av sukker
  • Knuste flatbrød med kefir og massevis av sukker
  • Kefir i glass med massevis av sukker - drukket/spist med skje
  • Bare smør og sukker blandet - helst smeltet smør... :kvalm:
  • Loff med smør og sukker
  • Krøllet sammen skiver med brunost rundt en sukkerbit

Kan vel kanskje si at var det massevis av sukker på, så spiste jeg det... :dåne:


#70

Che sa for siden:

Jeg også! Jeg synes forøvrig det smaker godt fremdeles, men nå spiser jeg ikke en hel eske som jeg gjorde før da.


#71

Arona sa for siden:

Måtte teste gelepulver her for en stund siden. Synes ikke det var like stas....


#72

Interference sa for siden:

Åh sukkerbit i appelsinen. :hjerter: Det fikk jeg av farmor og farfar. Samt kalde kokte poteter med meierismør og salt på. Og kippers varmet i boksen, og sardiner i olje. :nam:
Andre ting:

  • Knutekål
  • Neper
  • Buljongterninger (det er fremdeles godt)
  • Vaniljesukker
  • Bollemelk (melkesuppe med melboller)
  • Puffet ris med melk og sukker
  • Peanøttpølser (pølse skåret i skiver stekt sammen med peanøtter)
  • Rabarbra med sukker i kaffefilter til dypping
  • Bakt kveite med rømmesaus :nam: min avdøde morfars hemmelige oppskrift, det var kjempegodt.

Jeg er saltjunkie.


#73

Cascaye sa for siden:

Lå i sauebingen hjemme hos mor og far på gården, slikka på samme saltsteinen som sauene slikka på.


#74

valborg sa for siden:

Søte minner for meg er rabarbra dyppet i sukker og eggedosis som "Rett i koppen".

Forøvrig elsket jeg overnattingsbesøk hos min bestevenninne, for der fikk vi kneip med Sjokade og te med masse sukker. Det var drypp fra en fremmed og spennende verden!

Hjemme var det imidlertid lite spenst i serveringen syntes jeg, men som voksen ser jeg jo at vi hadde en råvaretilgang jeg nå skulle gitt mye for, og en hjemmeværende mor som var flink til å sette det hele sammen.

Vi bodde på et småbruk, levde på min fars simple(?) lektorlønn og hadde egentlig ganske dårlig råd til tider. Av det ble det mye kortreist og økologisk. Frukt, bær og grønnsaker fra egen hage (gikk lei de gule og grønne brekkbønnene, men elsket å fråtse i bringebær og bjørnebær). Masse deilig kjøtt fra slakteriet der vi leverte sau. Masse fersk makrell fra gode naboer (kunne imidlertid bli litt harsk etter nesten ett år i frysen, før neste sesong). Masse fisk (spesielt mye torsk og flyndre) fra venner som var rekefiskere, husker godt vi fikk levert svarte søplesekker med fersk fisk på kvelden som mamma og pappa stod oppe hele natten og renset. Ble vel også endel reker.

Min bestevenninne, hvis jeg fikk kneip og Sjokade hos, elsket forøvrig mammas hjemmebakte grovbrød med smashede bringebær på! Imens satt jeg og drømte om kjeveknekkere...


#75

Mrs. Longbottom sa for siden:

kunne du ikke tenmkt deg å gi det til barnet ditt?


#76

Albertine sa for siden:

Når jeg får en unge som spiser appelsin kan jeg godt finne på det ja. :)


#77

Mariss sa for siden:

Ja det hadde jeg glemt! Det spiste vi også. Pluss puffet ris med oboy-melk OG masse sukker oppå der igjen. Hadde så mye sukker på at det ble en tykk grøt liksom.... :dåne:


#78

Amic@ sa for siden:

Det har min samboer fortalt at han også gjorde... Litt mer fisefin der jeg, og blir litt kvalm med tanken på det ... :rolleyes:


#79

Skvetten sa for siden:

Er det noen av dere som gir de godsakene vi snakker om her til barna sine?

Jeg kan innrømme at jeg gir Plutte nybakt brød med sukker på.


#80

allium sa for siden:

Ja, jeg gir altså datteren min loff med smør og potetgull. Men broren hennes orker ikke engang se på at vi spiser det.

Brød med sukker på husket jeg at jeg syntes var veldig rart da jeg var liten også. Søsteren min og jeg besøkte en vi lekte litt med der vi leide sommerhytte, og de spiste brød med sukker. Merkelig. (Men kanskje ikke så annerledes enn brød med potetgull i næringsinnhold.)


#81

Skvetten sa for siden:

Det er så himmelsk, med masse smør som smelter og masse sukker på toppen, men det må være helt rykende ferskt.

Loff med smør og potetgull høres nesten ut som en ting man skal prøve. :tenker underlig kombo:


#82

Polyanna sa for siden:

Det "grove" brødet vi spiste til daglig har jeg funnet ut var så godt som fint, men farget mørkt av masse, masse mørk sirup. Tok mange år før jeg 1) skjønte hvorfor jeg ikke fikk tak i brød som smakte så nam-nam andre steder, og 2) vente meg til skikkelig grovbrød.

Toast med sukker på fikk vi da vi var syke, og vi fikk skive med sirup av besteforeldrene (ikke så ofte det, da).

Bortsett fra at det var for lite frukt og grønt hjemme (kokte rotfrukter, mest), så tror jeg egentlig vi levde ganske sunt.

Det har jeg i grunnen fortsatt med også. Det er bare godteri i helgene her også, brus kun til fest, og saft maks i helgene. Ikke sjokoladepålegg eller sånt, heller. Men vi spiser adskillig mer frukt og grønt.


#83

allium sa for siden:

Det må være masse kaldt smør. Viktig å få med kontrasten mellom kaldt, mykt smør og sprøtt potetgull. :sulten:


#84

Skvetten sa for siden:

Kanksje en ting som kan introduseres til Plutten også dette.
:uansvarlig mor:


#85

allium sa for siden:

I den alderen kan de jo legge i seg hva som helst. Unntaket er visst guttungen min, som til tross for at han går 16 kilometer om dagen med tung sekk ikke klarer å gå ned i vekt.


#86

Polyanna sa for siden:

Puffet ris, ja. Og kavring med sukker. Og rabarbra dyppet i sukker. :nam:

Kjenner at jeg kanskje må slække LITT på regimet her - rabarbra dyppet i sukker må de nesten få med seg fra barndommen, hm?


#87

Skvetten sa for siden:

Det må være ergelig for han for å si det mildt. Plutte er en tynn ting med litt skinn over skjelettet. Irriterende høy forbrenning den ungen.

Man kan ikke gå gjennom barndommen uten å ha smakt på det nei. :streng stemme:


#88

Timmi sa for siden:

Rabarbra dyppet i sukker, desserten hver søndag var rips med masse sukker og vanilje saus. Jeg og søsteren min slåss om snerken på vaniljesausen. Og blodpudding med sukker og eplemos.

Lørdagsgodt fikk vi ikke og sjokoladepålegg av og til i sommerferien.


#89

Sola sa for siden:

Jeg husker veldig godt at vi spise buljongterninger. De ble sterkere og sterkere så jeg klarte aldri å suge på de til de var borte. Ellers husker jeg veldig godt grustyggis og Colore-isen...mmm... med sjokoladestang i, utrolig godt.


#90

Polyanna sa for siden:

Buljongterninger! :grøsser:

Men jeg kunne snikspise smør, husker jeg nå. (It's all coming back :knegg: )

Melisglasur syns jeg forresten fortsatt er godt. :flau:


#91

gullet sa for siden:

:sparke: stadig vekk!
Frosne blåbær.
Gryn(puffet ris)med melk og sukker, en gang i mellom.

Vi hadde nok et veldig sunt kosthold, og det var lite sukker.
Spiste veldig mye fisk og rent kjøtt. Pappa er kokk og det satt nok spor.
Men vi hadde Ha-På og Sunda som pålegg.

Lørdagsgodt var et glass brus og en melkesjokolade(som kostet en krone).

Hos farmor og farfar fikk vi sjokoladesuppe, og brødskive(kneipp) med sukker på(da sa mor alltid; ikke si noe til mamma, og hun satt "vakt" i kjøkkenvinduet i tilfelel mamma kom).
Rabarbara hadde vi i hagen og vi fikk en kopp med sukker på deling alle ungene, og da fikk vi gå barbeint også.


#92

Polyanna sa for siden:

Sjokoladesuppe???? :hyper:


#93

Che sa for siden:

flatbrød og smør lagvis. Helst flatbrød fra korni. Det var saker husker jeg.


#94

Senna sa for siden:

Puffet ris med melk og masse sukker.
Knust kavring med kulturmelk og masse sukker.
Rips med haugevis med melis.
Rabarbra som vi dyppet i sukker.
I tillegg så hadde faren til venninnen min gård. Der fikk de levert bakervarer/brød som var en dag og to for gammelt til å selge i butikk. Dette skulle gå til grisemat. Men vi stod alltid klar da bilen kom og plukket ut skoleboller og kakemenner og andre diverse godsaker. Det var jo innpakket og ikke for gammelt for oss.:)


#95

Senna sa for siden:

Dette hadde jeg glemt ut, det ble spist en del av sånn hos oss også.


#96

Senna sa for siden:

Og for ikke å glemme, brødskive (gjerne ristet) med sirup....


#97

Polyanna sa for siden:

Det som likevel er tankevekkene er jo at man kan spise mange kopper med rabarbra-sukker om dagen, før det begynner å nærme seg de mengdene sukker som finnes i brus... Så selv om det virker litt crazy med de mengdene rent strøsukker som vi spiste, så er det jo peanuts i forhold til et par brus i uka.


#98

Divine sa for siden:

Vi hadde for øvrig kun kneipp i heimen. Hvis det var noe helt spesielt, så kjøpte mamma helkornbrød. O lykke!

Og hvis gammeltante Mary kom på besøk, da kjøpte mamma rundstykker! Og kokt skinke! Wow!

Ellers så brukte vi Melange både til steking og på brødskiva. Og stesøstera mi og jeg konkurrerte om å ha størst antall skjeer sukker i teen.


#99

Selma sa for siden:

Vi lagde brus av saft og Nyco - det var godsaker det....

Ellers så var nok kostholdet basert på tradisjonell husmannskost med mye fisk og poteter, hjemmebakt brød osv


#100

Strutsen sa for siden:

Det går ned på høykant fremdeles...og helst med litt sukker også...:flau:
Men flatbrød og bare smør spises også av storesøster her. Heldigvis synes hun ikke sukkervarianten er god.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.