Vi bor i øverste etasje i en bygård i Oslo, og vurderer å søke om å få bygge ut på loftet i stedet for å flytte til noe større. Vi trives i gården, og får vi soverom inn mot bakgården er mye av det største irritasjonsmomentet eliminert.
Vi har så vidt snakket med en meglerbekjent om det, og han mener det er billigere enn å kjøpe noen tilsvarende større i de områdene vi har lyst til å bo. Har fortalte at siden det er loft er det mye som ikke regnes inn i boarealet (fra 60 cm inn fra 190 cm takhøyde), så vi kan få mye plass som ikke øker fellesutgiftene. Hvis vi får bygget en lite terasse også, øker vi verdien veldig, men dette regnes heller ikke inn i boarealet, så vidt jeg skjønte.
Søsteren min er arkitekt, og hun kan hjelpe oss med utforming. Leiligheten vår er på litt over 80 kvadrat nå, og vi forestiller oss å bygge to eller tre soverom oppe, samt et lite bad, evt. bare toalett. Gården vår er verneverdig, så det er begrenset hvor stort "innhogg" vi får lov til å gjøre i gårdens fasade.
Har noen erfaringer med slikt i det hele tatt? Tips, fallgruver, priser - alt er av interesse.
Vi hadde en utredning om å selge loftet i vår gård for noen år siden, jeg skal se om jeg finner notatene fra da og kan i såfall sende de til deg! Vet at dette har blitt gjort mange steder, både her som vi bor og f.eks på Torshov.
Takk for linker, Emm! Jeg sitter og leser på den fra Huseierne.no, der var det mye nyttig. Det hadde vært så deilig å få flere rom! Da kunne vi åpnet mellom stua og soverommet vi har nå, og fått stue og spisestue på over 60 kvadrat! I tillegg kunne vi innlemmet Glitterbarnets rom i kjøkkenet og fått spise/arbeidsplass der, samt plass til trapp opp. Det som også er kjekt er at vi kan få med øverste del av baktrapprommet, det har vært planlagt utbygget i årevis allerede. Det blir i såfall et kjempelekkert rom med over tre meter under taket og digert vindu.
Palmen: Jeg har vært i endel av Torshov-leilighetene som er utbygd, de er flotte!
Noen som vet hvordan kravene til rømningsveier er? Jeg ser at det må være to rømningsveier, kan den ene være trapp ned til leiligheten, og den andre dør ut via loftet? Branntau?
Høres ut som en smart plan. De er veldig attraktive, lettsolgte disse loftsleilighetene, så om dere får tak i dette arealet for en billig penge, eller allerede eier det så kan det vel ikke slå feil..
Forøvrig så vet jeg ikke så mye om det, bare at jeg har en kamerat som er på utkikk etter leiligheter med uutbygde loft, men det er visstnok ikke mange igjen av dem.
Mange spennende løsninger man kan få til, og du har jo arkitekt med på laget så det blir sikkert kjempebra.
Jeg har to gode tips hvis dere kommer så langt som til utbygging:
Hyr inn ekspeerthjelp til å sjekke om det er soppangrep før det skal bygges noe som helst nytt. Er det hussopp der kan dette blomstre opp inne i den nye veggen, og det blir kjempetrøbbel.
Hvis dere skal bygge en takterrasse, sørg for å bruke dyktige snekkere som har lang erfaring med dette. Det er noe av det vanskeligste man kan bygge, det skjer veldig ofte småfeil rundt sluk og membran som får store konsekvenser for rommene under.
Vi har ikke kjøpt det, men i og med at det står ubrukt og er over vår leilighet tror vi ikke at det skal være et stort problem. Det er nok av bodplass, dette er tørkeloft som ingen bruker. Det største problemet er nok om vi får tillatelse fra kommunen, i og med at bygget er verneverdig. Hvis vi ikke bygger terrasse er det bare vinduer i taket mot bakgård som kommer til å være anderledes, og det håper jeg de ikke er så strenge på.
Kaprifol: Jeg er også skeptisk til en slik terasse, det er et gammelt, bevegelig hus og jeg vil ikke ha lekkasjer ned i kjøkkenet! Fasaden ble pusset opp i fjor, så det er sjekket for sopp. :)
Jeg greier bare ikke se for meg hvor mye slikt kommer til å koste. Det dyreste blir nok trapp, isolering av tak og sette inn vinduer. Men hva koster egentlig slikt? :vetikke:
Jeg blir litt usikker på hva du spør om. Lurer du på om dere vil få igjen pengene dere legger i oppussing i form av økt verdi på boligen? Hvis der er det du spør etter har jeg ikke peiling, skrev bare i tråden fordi jeg lurte på om du hadde sett denne artikkelen.
Nei, jeg er egentlig ikke så interessert i verdiøkning, jeg er interessert i omfanget av en slik jobb og om utgiftene på å bygge ut blir såpass like de vi ville hatt med å kjøpe noe større slik at det er lettere. Også lurer jeg generelt på alt man bør vite før man setter i gang med et slikt prosjekt.
Over oss er det et fullt loft, med boder på ene siden og tørkeloft på andre siden. Det er tørkeloftet, som bare er et stort åpent rom, vi ønsker å kjøpe og bygge ut i såfall. Det er mye større enn det i artikkelen du viser til, men det er et kaldloft og vi må isolere godt opp mot taket for at det ikke skal ise. :)
Vi har gjort det, og gjorde mye selv. Ble veldig OK.
Skal du sette inn takvinduer, sørg for at proffe gjør det, det vil bli dyrt om det går galt.
Og skal du ha soverom på loftet, sørg for at det ikke ligger vestvendt - blir helt forferdelig varmt.
Sjekk om du må søke hos styret i tillegg til PBE.
Om du må se trappa; legg penger i den, den blir ofte veldig synlig.
Lykke til!
Og, om du har synlige originale bjelker, vær helt helt sikker på at du velger riktig farge om du maler. Ellers kan det se nokså jævelig ut. Har jeg hørt.
Jeg vil tro at rent praktisk kan mye gjøres ganske ferdig før dere lager hull til trappen. Slik sett trenger dere ikke bo i det verste byggerotet. Trapp koster vel alt fra 40-50 000 og opp så mye du har lyst til å bruke. Tenker dere kan regne en 20-30 000 pr ferdigstilte kvm hvis dere skal ha våtrom der også. (Vi innhentet endel tilbud for å bygge ut kjeller en tre år tilbake, så det kan hende jeg bommer noe, men dette var hvertfall de prisene vi fikk da)
Vi bygget på råloft på 60 kvm i 2003 i en bygård på Grunerløkka i Oslo.
Samtidig la vi nye gipsplater på vegger og tak, nytt gulv og nytt IKEA-kjøkken i leiligheten vi bodde i.
Totalt kom det på ca 900'. Lurer på om vi betalte ca 100' for råloftet. Loftet bestod av to soverom, én hems, stue og takterrasse. Selv stod vi for rivingen av gamle boder, fjerning av en gammel pipe som ikke var i bruk og fjerning av jord. Det var brukt jord som isolering mellom etasjene og dette måtte fjernes der trappa skulle være. Ellers malte vi vegger selv.
Vi brukte en arkitekt til å stå for tegninger, søknader, samt å følge opp entreprenøren vi brukte.
:knegg:
Hva er BPE? Vi er en bitteliten gård med bare 11 boenheter, og det har vært luftet på generalforsamling tidligere, uten store innsigelser. Men vi må nok søke styret formelt, ja. :nikker:
Vestvendt må det desverre ligge, det er der arealet er, på andre siden er det boder. Østvendt er også ut mot bråkegata vi vil vekk fra.
:sjokk: Og oppover!? Er trapper virkelig så dyrt, det ante jeg ikke. Kanskje man kan kjøpe en brukt? :grubler:
Takk for priser, det er sikkert ganske sammenliknbart, jeg tror ikke prisene har steget så mye egentlig. Det er jo litt ulike utfordringer med kjeller og loft, men sikkert ganske like utgifter, sånn generelt.
Takk, dette var veldig nyttig og sammenliknbart! To utganger, på grunn av brannhensyn tenker du på? Hos oss vil da den ene utgangen gå over loftet, det vil ikke være noen annen vei opp. Men de utgangene vil føre til hvert sitt trappeløp, og det er vel bra.
Hos oss er det ikke mye som må fjernes, men jeg tenker at vi trenger proffe folk til isolering av taket, vinduer, elektrisk og evt. rør hvis vi skal ha et bad til oppe. Lettvegger, gulv og maling greier vi selv. Gulvet der oppe er veldig fint, men vi kan ikke beholde det, siden det er så utrolig lytt.
Min svigermor kjøpte en slik leilighet etter at loftet var bygget ferdig. Leiligheten er altså så fantastisk. Her har de blant annet satt inn vinduer i skråtaket. Når sønnen min er på overnattingsbesøk elsker han å se ut av det vinduet, for da ser han rett opp på stjernehimmelen! Tenk så kult for glitterbarnet hvis han kunne fått et slik vindu på rommet sitt!
En trapp trenger ikke å bli så dyr. Vi sjekket med ulike trappeleverandører for å bytte ut trappen hos oss, og det var aldri snakk om slike summer som skissert her altså. Tenker dere vindeltrapp, eller vanlig trapp?
PBE = Plan- og bygningsetaten.
Jeg anbefaler deg å snakke med de først, iom at gården er verneverdig. Det begrenser endel av hva dere kan gjøre, i alle fall fasadeendringer som terrasse/balkong osv. Det er bedre å vite hvilket spillerom dere har FØR dere setter i gang med planleggingen enn å måtte forkaste kule løsninger dere har grublet dere frem til fordi PBE setter begrensninger. Erfart! :mumle:
Ja, det varierer sikkert fra saksbehandler til saksbehandler.
Er det god takhøyde på loftet, Glitter? Det blir sikkert kjempefint!! :hyper: (Blir det forresten vilt dyrt å flytte kjøkken opp slik at den øverste etasjen blir oppholdsetasjen? Tenker i forhold til terrassen).
Du burde dra innom Tanum på Karl Johan og titte i noen lofts-arkitektur-bøker. Det er et par som heter Loft Living og New York Interiors og sikkert mange andre som viser noen utrolig flotte/kule loftsløsninger. :jupp:
Ååå, jeg blir nesten litt misunnelig - elsker gamle loft! De kan bli så vanvittig fine.
Lykke til med prosjektet.
Vi skal garantert begynne med PBE. :nikker: Dvs. først går vi til styret og får en tillatelse, så går vi til PBE og sjekker, så må vi vel få brannvesenet til å se på det tror jeg? Så kan vi sette igang kostnadsoverslag og arkitekt.
Jeg tror det blir villt dyrt å flytte kjøkken ja. :nemlig: I tillegg egner ikke den nederste etasjen å bygges om til soverom o.l. for da vil alle få soverom ut mot gata, og det er et helvete om sommeren. Planen i mitt hode er stuer, kjøkken og hovedbad i nederste etasjen, hvor stua kan inneholde en arbeids/lekekrok. I tillegg vil vi få et gjesterom/soverom i baktrappoppgangen. På loftet kan vi da bygge to soverom og et lite bad. Det letteste er nok at trappa går opp fra kjøkkenet. Jeg vil ha et litt stort "trappehull", jeg er ikke så glad i bittesmå hull og smale trapper, sånn i fluktrutesammenheng. Eller bare i forhold til å bære opp rene klær.
Terrasse er jeg veldig i tvil på om vi får lov til å bygge, det vil gjøre et ganske stort inngrep i fasaden mot bakgården, og i vårt tilfelle er det den som er mest bevaringsverdig. En annen mulighet er å åpne en dør direkte fra kjøkkenet og ut på svalgangen vi allerede har, slik at det blir lettere å bruke det som en liten veranda.
Dere kan lage matheis fra kjøkkenet til terrassen. :knegg:
Terrassen kan jo trekkes veldig langt inn i taket, og viser egentlig lite, altså. Særlig om dere gjør det mot bakgård/bakside av huset. Håper dere får det til - det er så deilig!
Det hadde vært deilig. :nikker: Men hvis det blir veldig kostbart, fare for fuktskader i kjøkkentaket og vanskelig med riksantikvaren så er ikke det det viktigste for oss. Vi har en liten svalgang utenfor kjøkkenet allerede, med plass til et par stoler. Der er det deilig å sitte og lese på kvelden, siden solen er der til ca. 22.00.
Vi har egentlig kommet frem til at det er veldig greit å bo i leilighet, spesielt om vi får oss en kolonihage etterhvert!
Personlig ville jeg gått for kolonihage og ikke takterrasse. Det blir ofte skader på takterrasser, gjerne etter ti-femten år på de som ble bygget på 90-tallet. Jeg tror nok at noen firmaer har blitt veldig flinke til å konstruere riktige og mer varige takterrasser, men mange slurver nok også. Det vil alltid være en liten ekstrarisiko med en slik terrasse, eller høyere skaderisiko enn for vanlig tak i alle fall.
Hvis gården er vernet kan det vel godt være at PBE har opplysningene som skal til for å avgjøre om hvilke endringer på fasaden dere kan gjøre. En ting er jo at dere antakelig ikke kan endre noe særlig mot gata, men kanskje det er muligheter mot bakgård. Eller kanskje det ikke er lov å bygge ut til takterrasse i deres gård? Får dere lov til å sette inn flere takvinduer i de nye soverommene? Jeg vet egentlig lite om regelverket, jeg tror bare det er veldig smart å sette seg inn i det før dere drømmer dere bort!
Jeg tror nok vi kan sette inn vinduer i taket, men tviler på takterrasse. Problemet er at det er bakgårdsfasaden som er den mest spesielle, så det kan hende det stopper helt opp. Vi har vært i konktakt med dem tidligere, i forhold til utbygging i baktrapp, og det fikk vi lov til, men måtte restaurere de vinduene vi kunne, og vi kunne ikke flytte på noen elementer.
Vi går oss ikke helt vill i drømmer altså, men det er greit å ha noen ideer på plass flør vi søker også, og en viss oversikt over kostnadene. Det er ikke vits i å søke om noe vi ikke får råd til allikevel. Og som sagt, terrasse er ikke så viktig, mer plass er det vi ønsker.
Vi bodde før i et hus som sto oppført på den gule listen hos byantikvaren og fikk blankt avslag på å lage terrasse selv om den ikke ville ha vært synlig for andre enn fuglene. Men, vi fikk utvide takvinduene.
Etter styregodkjenning må du søke PBE om rammetillatelse. Rammesøknaden må inneholde alle krav for lovlig opphold etc; det inkluderer brannsikring etter gjeldende forskrifter. Arkitekten vil kunne lage rammesøknaden. Dersom du får rammetillatelse, må du ha en entreprenør med ansvarsrett til å søke igangsettingstillatelse.
Hehe, rekkevidde-schmekkevidde. Vi har bare stått ett år, men foreldrene mine har en vi låner mye i mellomtiden. Vi får vel en når Glitterbarnet når tenårene, og syns kolonihage er det treigeste i verden.
Polyanna, kanskje det er håp! Jeg krysser fingrene. Hvor står de på liste?
Kanskje det går an å ta vare på plankene og isolere under? Nå er det jo bare hult rom mellom plankene og vårt tak. Det er kjempefint med det gamle. :nikker:
Bruk for all del en arkitekt til hele papirmølla. Det koster litt, men arkitekten bruker ikke lange tida på det som dere kan gå dere helt vill i. Det gjorde i hvert fall vi da vi bygde.
Jeg har ikke noe greie på loft, men dette er så spennende at jeg må følge med. :)
Vi kan bruke søstern min som arkitekt, og jeg regner med at jeg får familiepris. Hun trenger å lære seg norske papirmøller, siden hun bare har jobbet i Sverige.
Solvang? Det er der vi har søkt også, alle feltene. Hvis vi får tenker vi å bo der i sommerhalvåret ja. Tenk så deilig! Foreldrene mine har på det øverste feltet, og heldigvis så reiser de så mye at vi kan bruke den endel.
Ja, det var krav til to utganger på grunn av brannhensyn.
Vi måtte også bytte en del av dørene til naboene. Jeg mener å huske at det var krav til tykkere dører + sånn greie som gjør at dørerene går automatisk igjen når det når det gikk fra å være beboere i fire etasjer til fem etasjer. Bare det kosetet oss omtrent 30'.
Litt oppdatering: Arktitekstsøsteren min og jeg har tittet litt nøyere på loftet, og vi er litt i tvil nå. Det er bare vinduer østvendt, der vi ikke skal bygge ut, og ingen vestvendt. Jeg vet ikke om vi får lov til å lage nye vindushull, når det ikke er noe der fra før. I tillegg er det himla mange piper. Vår leilighet har vært 2 1/2 leilighet, og det er 4 pipeløp som går opp gjennom loftet. Når man da legger til skrått tak, så er det ganske mye areal som forsvinner. Gulvet var heller ikke så pent som jeg husket, men det gjør egentlig ikke noe, siden det måtte byttes uansett.
Vil PBE snakke med oss utenom en formell søknad? Jeg vil nødig sette igang søsteren min med å lage en løsning hvis vi får avslag på grunnlag av noe vi kunne ha funnet ut av på forhånd, som vinduer. Tar sånne søknader veldig lang tid? Vi begynner å bli smådesp på større plass, og vil helst ha ting på plass/i gang innen neste sommer.
Jeg dro ned til PBE med ingenting utenom masse forvirrede spørsmål, og fikk veldig god hjelp. :) Vi fikk lov til å sette inn takvinduer i vår leilighet, husker jeg.
Jeg har nå snakket med borettslaget, PBE, byantikvaren, entreprenør og megler. :hyper:
Borettslaget: Ingen generelle innvendinger, så lenge ikke utbyggingen går ut over huset ellers. Vi for eksempel er den eneste gården i gata uten istapper, og vi vil gjerne beholde det slik.
BPE: Ingen generelle innvendelser. De syns visstnok det bare er kjekt med loftsutbyggelser, siden det senker brannfaren.
Byantikvaren: Heller ingen generelle innvendelser. Vi må forholde oss til loftsveilederen, ikke forandre på fasade, og til tross forå både gul liste og særskilt områdebevaring var det ikke noe i veien for vinduer som lå i taket.
Entreprenør: På ferie, men kommer om 14 dager for å sjekke ut om det er teknisk mulig å bygge ut, samt gi et prisoverslag.
Megler: Kommer neste uke for å gi oss prisvurdering på kjøp av arealet.
Må er vi ENDELIG i gang! Jeg håper virkelig, virkelig det er mulig. Entreprenør er den som kommer til å sende en eventuell søknad til alle instanser som trenger det. Søsteren min har tegnet en veldig fin løsning som gir oss ekstra bad, to soverom og et stort friareale til kontor/lekerom. Og masse, masse, skapplass.
Hvordan er det egentlig med takvinduer og regn? :skeptisk:
Hm, det må sjekkes ut, takk for tips! Men jeg er egentlig mer ute etter løsninger til hvordan man kan få luftet, til tross for regn. Det er jo snakk om soverom.
Vinduene er jo skrå, så hvis man bare åpner en liten glippe skal det mye til for at det regner inn? Da snakker vi skikkelig øspøs, og det vedvarer jo sjelden i mange timer.
Så bra at dere får lov. Det kommer til å bli en skikkelig drømmeleilighet! Anbefaler forresten Terence Conrans bok "små rom". Den er full av smarte løsninger på byleiligheter som er bygd ut i alle mulige retninger.
Vi har ikke fått ja på søknader ennå altså, så heeelt i boks er det ikke. Også er det selvfølgelig et økonomisk spørsmål også. Men nå er det hvertfall mer sikkert enn usikkert.
Litt praktisk info ang soverom med takvinduer, vi hadde luftekanaler i taket ved siden av for lufting, og det kan også settes vifte på disse kanalene. Det bråker jo litt, så best uten syns vi. Riktignok kan man ta vinduene litt åpne om det regner, men risikoen for vann inn er nok ganske stor :har jeg hørt:
Anbefaler Velux takvinduer, det finnes også i en slags terrasse utgave, og det ser veldig kult ut. Vi hadde også mørkleggingsgardiner på takvinduene våre, og med de igjen på dagtid ble ikke rommene så varme, til tross for sol hele dagen.
Auda, godt tips, HB! Det er virkelig skrekken. Heldigvis så er det teknisk sjef i entreprenørbedriften som skal komme på befaring, han ville helst gjøre det selv, og ikke sende andre.
Vi har takvinduer, og har kunn hatt problem en dag det begynte å høljregne sidelengs inn gjennom vidåpne takvinduer. Det regnet seriøst helt ut jgnenom rommet og ut i gangen utenfor. :puh: Men ellers: Vi pleier å ha vinduene lukket eller på gløtt om natta. Pga bråk mest. Vi tar en runde og lufter skikkelig om kvelden før vi legger oss (mens barna sover søtt), det er uansett først da det har noe for seg temperaturmessig. Er det veldig varmt ute, synes vi ikke det hjelper noe særlig å lufte uansett. Men det hadde nok gått greit å ha vinduene litt mer enn på gløtt. Vi har rømningsvei i det ene takvinduet, da fester man en spak slik at vinduet er hektet bak/øverst, og ikke på midten, men da står det veldig åpent.
Kan du fortelle meg hvordan dette funker? Har dere branntau? Flatt utenfor vinduet? Hvilken etasje?
:trøste: Du kan få komme på besøk når vi er i boks.
Jeg gleder meg til å få tatt i bruk alle møblene våre jeg. :knegg: Vi har nemlig en hel teakseksjon, sånn med messingstolper, lite glasskap og mye luft, et par lenestoler etter min farfar, et art deco-soveromsett (to nattbord og lavt og høyt skap) og en pastill vi ikke har plass til nå. Også syns Glittermannen det er en god idé at jeg får walk in closet! :glis: Jeg er selvfølgelig helt enig.
Vi har brannstige. Den ser ut som en slags aluminiums-stolpe langsmed husveggen, og man feller den ut manuelt ved behov. Det er skråtak ned til brannstigen. Jeg har ikke øvd på dette i praksis. :skremt:
Jeg måtte bare registrere meg for å få liv i denne tråden igjen, for dette er interessant. Trådstarter - har dere kommet noen vei med entreprenør, priser og alt det andre?
Vi har nemlig også mulighet til å bygge ut råloftet over leiligheten vår (gulvflate på 60 kvm, ca halvparten blir godkjent boareal mtp takhøyde), og jeg er innmari spent på hva du kan fortelle om antatte utbyggingskostnader. Rett og slett: hva koster det å pusse opp en kvm råloft? Antar det er omtrent like vanskelig å svare på som "hva koster en bil?", men må bare prøve meg... Noen? Håper på svar.
Det er omtrent "hva koster en bil". :nemlig: Det føles slik, i allefall. Vi har støtt på en problemstilling vi ikke ante om, og det er at gården vår er så gammel at bærebjelkene ligger på tvers, altså bortover taket, og ikke oppover. Det gjør at når man isolerer for å forhindre isdannelse på taket, så vil varmluften, som stiger, stoppe i disse bjelkene, danne varme lommer, som igjen gjør at det blir is på taket. Entreprenør foreslo derfor å heve taket 10 cm, slik at luften får fritt leide opp til toppen, men vil ikke komme med et prisoverslag før vi har fått tillatelser på plass.
Jeg føler at det hele er en slags sirkel man ikke kommer ut av, fordi det er lurt å ha en entreprenør til å hjelpe til med søknaden, og entreprenør vil ikke ta i det før søknadene er godkjent. :gal: Heldigvis har vi arkitekt i familien, som prøver å finne en kreativ løsning.
Ellers kan jeg melde om at plan og bygg syns det er fint med loftutbygginger fordi det gjør gamle gårder brannsikre, og byantikvaren syns det er greit så lenge man ikke gjør store innhugg i fasaden.
I følge megler så skal det mye til å tjene veldig på en utbygging nå, fordi det er relativt dyrt. Dette gjelder gamle gårder i Oslo da. Vi gjør det ikke for å få en voldsom prisstigning, men fordi vi trenger større plass.
Skjønner. Det skal tydeligvis ikke være lett! Vanskelig å planlegge et slik prosjekt når det er så mange usikre elementer, og man bare føler man går i sirkel.
Helt generelt vil jeg anta at en entreprenør som regel anbefaler så omfattende arbeider som mulig. Feks en utvendig jobb, ala det å heve taket - det er jo mye dyrere enn bare å fikse alt på innsiden. Men det kan også være at det er nødvendig.
Taket er nøkkelen for oss også. Styret i brl. krever kort fortalt at vi utbedrer det som i dag er et kaldtak, slik at det tåler å ha bebodd areal rett under seg. Har hatt en taktekker på befaring, og han anbefalte - som dere fikk høre - å heve taket for å lage luftekanal. Leie av stillaser, minikraner, oppheising av materialer, sikring, containerleie - dyre greier alt sammen, er jeg redd.
Greia hos oss er visstnok også at ytterveggene i mur går helt opp til takbjelkene. Derfor er det ifølge takmannen ikke rom for å lage gode nok luftekanaler på undersiden av taket, og da må man altså gjøre det oppå i stedet. Med andre ord mye av det samme som du sier..
Apropos Plan & Bygg - jeg har hørt at man kan få støtte (tre-fire titusenlapper, mener jeg det var) av dem til loftsutbygging. Noen i gården hos oss fikk det. Vet ikke hvordan man går frem, men det kan jo være verdt å sjekke ut..
Jeg syns det virker som entreprenørene er lite kreative, og det er vanskelig å diskutere ulike løsninger med dem. Jeg syns det til og med var vanskelig å få begrunnelse på hvorfor vi måtte heve, i stedet for å bygge luftekanalen innover i rommet. Når jeg til slutt skjønte at det var disse bjelkene, som man selvfølgelig ikke kan ta vekk eller flytte, så forstår jeg jo problemet.
Fint om du også oppdaterer her om utfordringene dere også støter på, og takk for tips om PBE, støtte skal sjekkes ut!
Jeg holder på å utrede hva som må til for å få lov til bygge ut loftet og det som ser ut til å kunne stoppe prosjektet er at en ny søknad for utvidelse av arealet vil utløse at man må gjøre det etter gjeldende tekniske forskrifter.
I mitt tilfelle er det brannvarslingsanlegg som det kan se ut til at må være felles for hele gården med leiligheter og fellesareal.
Noen som vet hvordan man enklest kan finne ut hva som må gjøres mtp.:
-Rømingsveier?
-Brannceller (krav om dører til andre leiligheter og fellesarealer)?
-brannvarslingsanlegg?
Tror bygård er typisk klasse 4 med krav dertil. Mistenker da at det kreves varslingsanlegg med detektorer i både fellesareal og leiligheter, og som er koblet sammen.
Forøvrig er PBE sin veiledning for loftsutbygging ganske bra og anbefales...
Hei! Jeg er utrolig spent på å høre hvordan det gikk med alt og alle! Regner med byggeprosjektene er ferdige nå? Vi driver og undersøker å gjøre det samme på loftet over vår egen leilighet i en gammel bygård på Grünerløkka, og trenger alle råd og tips vi kan få:) Lurer kanskje spesielt på kostnader etc. Vi håper også på å få lov til å bygge balkong med innhogg i taket..
Neida, ikke ferdig. Vi ble så nedslått av heve-taket-problematikken at vi ikke orket å gå videre med det. Nå har arkitektsøsteren min nettopp jobbet med liknende problemstilling i Sverige, uten å måtte heve taket, så mulig vi bretter opp ermene og setter i gang igjen.
Ift. utbygging av veranda er det vanskelig i områder med særskilt områdevern. Skal du få lov kan du argumentere med at nabogården har det. Om ingen i nærheten har, blir det vanskelig.
Noen andre som holder på med dette? Vi nærmer oss behandling av klagesaken vår i Byrådet, og håper at byutviklingskomiteen ser hva vi prøver å gjøre...
Du får bli med meg på befaring til min venninne på Grønland som har innlemmet loftet i leiligheten, de har stort soverom, bod og diger vinkelstue oppe og en deilig takterrasse.