Når jeg steker den i ovnen, skal jeg ha i litt vann i langpanna da?
Eller kan jeg bare steke uten. Skal ikke steke med grønnsaker og sånn inni. Vet at om man gjør det kan man ha i litt vann.
Men det har ikke noen betydning for om steka blir tørr eller saftig? :blond:
Jeg pleier å legge løkbåter og gulrøtter i langpanna. Oppå det legger jeg elgsteka (som først er brunet kjapt på alle sidene på stekepanna) ferdig krydret med det du måtte like og med steketermometer. Jeg pleier å koke ca en liter vann som jeg slår i langpanna før den settes i ovnen. Bruker også å ta steka ut av ovnen ca. 5 grader før den er ferdigstekt og pakke den inn i aluminiumsfolie og la den "steke" ferdig på benken mens jeg lager saus av stekesjyen.
Så selv om den er ferdig surret bør jeg steke den litt i stekepanna først?
Nå er det ikke jeg som skal lage sausen til denne steken, så sånn sett så har jeg ikke behov for sjyen... Men lurer på om jeg skal ha i litt vann uansett, fordi det er bra for steken?
Jeg pleier å brune den surrede steken på sterk varme først.Bruk smør i pannen, og brunes på alle sidene.(lukker porene) Setter den så i ovnen. Bruk steketermometer, og ca 70-75 grader pleier å være ok. (70 grader blir lett rosa.) Tørr viltstek er ikke no særlig, så pass godt på mot slutten.....:dulte: Ha gjerne litt løk etc i pannen og vann. Øs vann over steken en gang i blant.
Lykke til! :jupp:
Jeg gjør en av to når det gjelder stek, og jeg synes nummer en blir best:
Brun staken på alle sider i ordenlig smør. Fyll på med vann til 2/3 på steken, ha evt i litt sjalottløk, gulrot og sellerirot som man bruner i jerngryta først. Salt og pepper. La trekke til steken har den temperaturen du vil ha. Da får man masse kraft til å lage saus av og steken blir saftig.
Brun steken på alle sider i jerngryte, krydre og ha steken i ovnen. Jeg foretrekker stekepose fordi kraften samles her og det er mer renslig. Bruk steketermometer her også. Steken blir ikke like saftig, men kraften blir mer konsentrert.
NEEEEEI! IKKE pakk steker inn i aluminiumsfolie! (Jeg har fått et nytt korstog, ser jeg. Dette har jeg skrevet ca ti innlegg om de siste dagene...:fnis:)
Stek ovnen til kjernetemperaturen er riktig. For elgstek er det ca 65 - 70 C, etter min mening. Deretter tar du steken ut av ovnen og lar den hvile. lenge. Halvtime, minst. Da fordelen varmen og fuktigheten seg perfekt i steken, og den blir vidunderlig mør.
Vi hadde elgsteik en dag i jula, og den tok vi ut når termometeret viste 70 grader, ca to timer på 140 grader stekte vi den. Og den var seig, ekkel og smakløs. Med andre ord en mislykket middag.. Har aldri opplevd dette før.
lot den hvile. på benken. i 20 minutter tror jeg. Surret den i panna før jeg stekte i ovnen ja,- til jeg fikk steikeskorpe, skal jeg tippe: tre-fire minutter.
Jeg hadde også surret steika med bacon slik jeg pleier å gjøre,-dette gjør den som regel mer saftig og gir god ekstra smak.
Kanskje jeg burde ha gnidd den inn i krydder litt før? Det gjorde jeg først på morgenen. Da hadde den ligget på kjølerommet i to dager og tinet der. Kan det vært årsaken,-altså opptiningen min?
Jeg heller mer mot dårlig kvalitet på kjøttet jeg. Vi fikk kjøttet fra en annen mann enn vi tidligere har fått fra.
Det kan rett og slett hende at denne stakkars elgen har hengt for kort og ikke blødd skikkelig ut. Den kunne sikkert ha hvilkt lenger, men 20 minutter burde jo holde.
Du får bytte tilbake til den forrige elgmannen. Slakting er viktigere enn man skulle tro.
Min erfaring er at det er lurt å ta steker ut når kjernetempraturen er noe lavere enn det man ønsker at den endelig temperaturen skal være. Jeg lar aldri elgstek ligge lenger enn til 65 grader (og eller pleier jeg å la den hvile i mellom 15 og 30 minutter, avhengig av hvor langt jeg er kommet med resten av tilbehøret).
Hvor lang tid tar det?
I samme bok står det at oksestek på 125 grader tar 2 timer pr kg. Så neste fire timer da. Eller kan man ikke sammenlikne okser og elger?
4 timer trenger den nok ikke å stå. En burde sjelden følge oppskrifter i bøker for steketemperatur. 175 grader er altfor mye for en viltstek. 150 grader er maks.
Jeg stekte en hjortestek på 3 kg for noen dager siden og den tror jeg var ferdig på ca 2,5 time.
Hvis du langtidssteker den på 75 grader vil steken fortsatt forbli saftig, selv om den er litt frossen. Da kan den bare stå til dere er klare til å spise, for kjernetemperaturen blir uansett ikke over 75 grader.
Det høres ut som de fleste steker viltsteker i ovnen. Er dette det mest vanlige? Jeg synes det er tusen ganger bedre å brune og deretter trekke (selvsagt med termometer!) i jerngryte. Er det bare meg som gjør det?
Jeg gjør det slik også jeg. Blander halvt om halvt med vann og melk og har over steka. Trekkker på 90 grader til ønsket kjernetemperatur. Denne metiden gir mye god kraft til å lage saus.
Men å steke på lav temperatur gir også veldig godt resultat.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.