Jeg leste en liten artikkel i BT i dag om klimaendringene som ser ut til å gå fortere enn de tidligere antok det ville.
BT sa:
Ond sirkel
Rapporten som ble lagt fram denne uken, inneholder funn som tyder på at jorda selv har begynt å bidra til den globale oppvarmingen. Det skjer ved at den menneskeskapte oppvarmingen setter i gang naturlige prosesser som forsterker den opprinnelige effekten.
Store mengder av den kraftige klimagassen metan kan ha begynt å lekke ut fra permafrosten i Arktis. Grunnen er at økende temperaturer får permafrost til å smelte. På den måten kan drivhuseffekten bli ytterligere forsterket, slik at den globale temperaturen stiger enda mer.
Samtidig ser det ut til at både hav og skog absorberer mindre mengder av klimagassen CO2 enn tidligere.
Dette fikk meg til å tenke på noe jeg alltid har hatt lyst på: Solcellepanel. Hvorfor er det ikke flere som bruker det som energikilde? Er det dyrt? Veldig dårlig?
Hva kan man gjøre i hverdagen, og har dere noen områder i hverdagen dere gjør det ganske bra med tanke på miljøet?
Poden her i huset er Regnmaker, og passer godt på mange slike ting som han har lært seg fra spillet og sidene. (Slå av apparater som ikke er i bruk, ikke la vannet renne for lenge, ikke kaste noe ute i naturen osv.) Holdningsskapende arbeid i forhold til barna våre er viktig!
Jeg tar bussen, vi har kjøpt mer miljøvennlig bil som vi forsøker å bruke minimalt, vi resirkulerer, kildesorterer og skal bygge kompost. Jeg handler økologisk så langt det er mulig og så stemmer jeg på SV. Jeg jobber hardt politisk for å få realisert en del forslag som vil gjøre miljøet bedre og bremse den skumle utviklingen.
Det er helt forferdelig at folk setter kortsiktig forbuk høyere enn det å kunne overlevere en jord som virker til sine barn og barnebarn. Drit i verden, liksom, bare jeg får gjøre som jeg vil, kjøpe det jeg vil og kjøre dit jeg vil. Kortsiktig og egoistisk.
Vi resirkulerer, kildesorterer veldig nøye, vi har bil som bruker lite drivstoff, vi prøver å tenke oss om før vi kjøper nye ting, vi prøver å bruke lite strøm, vi kaster aldri fra oss ting utenfor søppelbøtta. Vi flyr sjelden, og det er bevisst med hensyn på miljøet. Vi prøver å være miljøbevisste, men kunne nok vært enda flinkere.
DM:Solceller har ikke alltid vært så miljøvennelige. Det er vel bedre nå men tidligere bruktes det mere scilicium i produksjonen av solcellepanel enn det de produserte.
Det som er trist er den kortsiktige tankegangen. Når en leser klimameldingen til regjeringen så er det mange fine tilltak der, noen av dem kan bety mye mere enn det de beregner også, men samtidig gjør de kortsiktige grep og gir konsesjoner som suboptimaliserer. F.eks.
Lov om offentlige anskaffelser gjør det også vanskelig å prioritere lokal ren energi. Et enkelt vedtak om at det skal brukes energi fra lokale kilder der mulig i offentlige bygg hadde betydd mye.
Jeg er litt amatør på dette området, men jeg er blitt supre til å sortere søppel. :stolt: Her sorterer vi plast, matavfall, papir/papp, melkekartonger, glass/metall, EE-avfall, farlig avfall, ja rett og slett alt sorteres på riktig måte.
Ellers skrur jeg av lyset så ofte jeg kan, skrur av apparater helt i stedenfor å ha dem i stand by-modus, dusjer raskt, fyller vaskemaskiner og oppvaskmaskin helt før de startes osv.
Det vi synder på er at vi har to store biler og begge er bensinsluk. Bakdelen er at vi ikke har råd til å kjøpe nye (må ha to). Men det er vel noe miljøvennlig ved det at vi "bruker dem opp" også?
Vi sorterer søppel, vasker fulle maskiner med klær og kopper (og har redusert såpemengden betraktelig), har ikke tørketrommel, slår av lys i rom vi ikke er i, tar med søppelet hjem om det ikke er søppelkasser, kjøper brukt (klær, møbler, div), bruker bilen lite (storhandler en gang i uka, jeg og ungene tar bussen om vi skal noe).
Vi bruker en del bil, en slemmingbil hva utslipp angår, men vi er flinke på andre områder. Vi resirkulerer alt som resirkuleres kan. Vi leverte f.eks. plast til egne mottak lenge før det ble ordnet med plastresirkulering i kommunen. Vi driver i tillegg med gjenbruk, og vi kaster ingenting i naturen. Jeg lærer barna mine om miljø, og sørger dermed for at de også blir miljøbevisste.
Tja. Jeg er nok ikke flinkeste jenta i klassen. Men til gjengjeld er jeg ivrig etter å skaffe meg kunnskap. :o
Som en annen nevner; fremstillingen av solcellepaneler er ikke nødvendigvis miljøvennlig. Skal man tenke helhet må også produksjonen tas med i betraktning. Olje bruker vi ikke som fyringskilde. Men vi fyrer en del med ved. Ved er jo forsåvidt ikke miljøskadelig.
Søppelsorteringa er langt i fra god nok. Dette skyldes delvis ordningene som er etablert i vårt område. De containerne vi har nært er greit, men f.eks. glass og metall må vi gå rimelig langt for å kvitte oss med. Dessuten skal det jo være så fryktelig reint... derfor går en del glass og metall i restavfallet. (Det som er raskt å skylle av lagres i en eske til det begynner å bli en del, og så leveres det i container. Det som krever mer rengjøring går i restavfallet).
På transportsiden er vi sånn midt på treet. Ja, vi bruker bil, og lite kollektivtrafikk, men vår transportmengde er ikke den største. I forhold til biler så er vi også midt på, verken spesielt nye eller spesielt gamle biler. Bytter ikke bil bare for å bytte. Så jeg syns ikke vi bidrar til et spesielt høyt forbruk.
På forbrukssiden syns jeg egentlig vi er ganske flinke. Vi har lite unødvendig forbruk, handler ikke bare fordi ting var ekstra billig eller fordi ungene ville ha. Vi har derfor ikke mye av noe som helst. Det gjelder både klær og utstyr til både oss og ungene. Vi hadde heller ikke en drøss med barnevogner, for eksempel. Kjøpte kombivogn til eldste, som så ble brukt også til yngste, og i tillegg har vi hatt en sportstrille. To vogner. Vi har heller ikke boden full av leker og annet krimskrams.
Som en slags konklusjon i et lys av selvransakelse innrømmer jeg at jeg er bedre til å TENKE på miljøet enn faktisk å GJØRE noe.
Jeg er flink på å ha lite forbruk. Som følge at av jeg ikke liker shopping. Kjøper i gjennomsnitt 1,5 par sko i året. Arver barnetøy og ting, så det er lite innkjøp til barna også. Møbler bruker vi så lenge de er brukbare.
Kort sagt vi kjøper lite.
Vasker fulle maskiner.
Ellers kjører jeg en del bil, og liker å ha det varmt.
Alt det "vanlige" som kildesortering, slå av lyset og vannet osv. Men i tillegg er jeg veldig bevisst på hva jeg kjøper, på forbruket vårt. Bruk-og-kast-mentalitet er ikke ok her i heimen, spesielt ikke når det gjelder klær. Kjøper jeg nye plagg er det stort sett fordi jeg trenger det, jeg handler ikke kun fordi det er ny sesong og nye moter. Ting til huset av den mer langvarige typen vurderer vi nokså nøye, både om vi virkelig trenger det og hva som er lurt i forhold til kvalitet/varighet, strømforbruk, mulighet for resirkulering etc.
Vi kildesorterer. Bruker aldri mer strøm enn nødvendig.
Leverer avlagte klær i arv til venner eller frelsesarmeen.
Vi leverer bruksting og avlagte møbler til frivillighetssentralen eller bruktbutikken her vi bor. Vi kaster aldri noe som er fullt brukbart.
Trenger vi nye møbler tråler vi først alt av bruktbutikker og finn og ender som regel opp med noe derfra.
Nå har jeg handlet solcellelampe som vi har utenfor døra, så slipper vi og bruke vegglampa som tar strøm.
Jeg prøver hele tiden å forbedre meg og synes det er en god følelse når jeg kan gi noe til gjenbruk, kjøpe noe brukt og være med og bidra.
Vi kildesorterer, kjøper mye brukt og selger/gir vekk ting vi ikke trenger mer. Vi bruker oftest kollektiv transport. Å fylle oppvaskmaskin og vaskemaskin før vi setter dem i gang ser jeg på som en selvfølge.
I tillegg forsøker vi å minimere avfallsmengden vår ved å velge produkter med lite emballasje samt bruke gjenbruksbakepapir, gjenbruksbæreposer og gjenbruksposer til frukt i butikken etc.
Sånn tenker jeg i alle fall når det gjelder vår bensinslukende bil. Vi får bruke den opp og heller kjøpe en miljøvennlig bil når den tar kvelden (og vi har råd til en miljøvennlig familiebil).
Vi kildesorterer, komposterer matavfall, prøver å begrense strømbruk på en del områder, prøver å ikke kjøpe så mye engangs-dippedutter og har ikke så veldig bruk og kast-mentalitet. Kjøper ikke så mye, egentlig. Og kjøper gjerne brukt.
Men vi synder også, ja. Vi prøver å begrense bilbruk og er nok flinkere enn en del, men har et klart forbedringspotensiale.
Vi kjøper reiser som innebærer fly, og vi burde naturligvis reise på annet vis. Jeg har tenkt tanken at vi burde greie å legge opp feriemål etter jernbane framover, men. Ja, tja, tjo. :flau:
Vi stapper det meste inn i oppvaskmaskina, og det er vel ikke veldig lurt mtp på at kasseroller og bakeboller tar stor plass. Vaskemaskina fylles alltid opp, men vi har alt for lett til å legge klærne over i tørketromlen selv om vi like gjerne kunne tatt med klærne ut og lufttørket dem. Morgendusjen min er hellig, og jeg lar dusjen stå på hele tida mens jeg dusjer.
For mitt vedkommende må jeg si at det viktigste jeg gjør for miljøet er å bruke stemmeretten min, og å stemme på et parti som jobber for nettopp dette. Siden jeg ikke er spesielt flink i hverdagen selv, med unntak av det åpenbare som å resirkulere og sortere søppel og den stilen der, er det veldig viktig for meg at mest mulig som har med miljø å gjøre blir politisk styrt.
Jeg har ikke sertifikat og har ingen planer om å ta det.
Forøvrig resirkulerer jeg (har fem søppelkasser) og tenker gjenbruk framfor forbruk. Jeg kjøper for eksempel stort sett ikke nye møbler. Det meste jeg har er arvet. Det samme gjelder barnetøy. Jeg prøver også å begrense hvor mye tøy jeg kjøper til meg selv. Vi har en byttering for klær på jobben.
At noen få prosent av de flinkeste i klassen resirkulerer og kjører buss er vel og bra, men jeg tror at det er først når vi har et miljøvennlig lovverk, både i forhold til privatpersoner og bedrifter, at vi vil se de store resultatene.
Tja, hele familien er godt over snittet miljøbevisste og engasjerte, tror jeg. Vi fyrer etter termostat, fyller oppvaskmaskinen og vaskemaskinen, har sparedusj, bruker bilen lite (jeg har ikke engang lappen), sorterer søppel, tenker gjenbruk og kjøper og selger brukte klær, slår av lyset i rom vi ikke befinner oss i, reiser lite med fly...
Men alle har så klart forbedringspotensiale. Vi kunne sikkert ha klart oss med enda færre bilturer, tatt kortere dusjer, brukt klærne litt lenger før vi vasket dem (:sparke:) og shoppet mindre klær og andre forbruksvarer.
Selv om jeg selvfølgelig syns at alle bør være flinke, så er jeg enig i at det bør politiske virkemidler til i sterkere grad enn nå. Det trenger ikke å være påbud/forbud en gang. Det er lett for de å lage ordninger så det lønner seg for folk å være miljøbevisste.
Vi er nok ikke kjempeflinke. Men jeg tar offentlig kommunikasjon til jobb, det er da noe. Og vi arver en del klær og gir de vekk videre igjen til noen som blir glad for det og tar de i bruk.
Bruker neutral vaskemiddel i vaskemaskina - det er i hvertfall svanemerket.
Kildesortering har vi vært dårlige på, men fra oktober skal vi sortere mat, plast og papir. Til nå har vi bare sortert ut papir, men den blir tømt alt for sjelden for oss. Vi er to familier som deler en boks, og den blir full på 123 etter tømming.
Ting vi ikke bruker lenger gir vi til Fretex eller loppemarked (via skolekorps) - så støtter vi disse også. Klær som ikke går til overnevnte - spesielt barneklær - gir vi videre til andre, eller selger. Gjelder barneutstyr også. Vesla arver en del klær.
Vi (jeg) er ramme på å kildesortere - også el-avfall. Fyller opp vaskemaskin og oppvaskmaskin. Prøver å begrense lysbruk/oppvarming. Kjøper endel økologisk og Fairtradeprodukter. De gangene jeg handler via Yves Rocher krysser jeg av for "plant et tre" istedenfor å motta gave. Jeg har også vært med på å plante trær i regnskogen i Brasil.
Vår største "synd" er på bil. Det går ikke opp å benytte kollektivtrafikk til og fra jobb (begge pendler) når innenfor tidsfristene for henting av barn i bhg/sfo.
Vi kildesorterer, slokker lyset i rom vi ikke bruker, bruker tøybleier, bruker ikke tørketrommelen mer enn vi må, bruker handlenett og fruktnett. Vi bruker matbokser, ikke matpapir. Prøver og bruke bare bokser på det vi fryser ned, men har enda ikke funnet en metode der jeg kan fryse ned brød uten plastpose.
Vi sykler og går en del, men buss og tog blir det lite av grunnet der vi bor, så bilene blir brukt en del. Mannen kjører til jobb hver dag og leverer ungene på veien, jeg bruker min bli svært lite nå som jeg ikke jobber.
Prøver og dusje raskest mulig, lar ikke vannet renne mens vi pusser tenner. Lar gutta bade i lag, det liker de best og. :nikker:
Vi gjør en del, men kunne helt klart vært bedre. :nemlig:
Vi gleder oss til å omsider starte med kildesortering, og reklamerer veldig for det (i alle betydninger av ordet :fnise:). I dag så sorterer vi så mye vi har anledning til i Oslo.
Vi går mye og tar kollektivtransport. Det er flere grunner til det, men miljøperspektivet er en av dem. I tillegg har vi en ekstremt bensingjerrig bil.
Selger mye på finn.no fremfor å kaste det.
Miljø er viktig for oss, og jeg er veldig glad for at jeg og mannen er så samstemte på dette. Men man kunne jo alltid ha gjort mer.
Jeg skal kjøpe dunker til kildesortering når vi flytter. Bruker også handlenett for det meste. Prøver å være bevisst når jeg handler, og kjøper i hovedsak svanemerkede produkter. Økologisk mat har jeg ikke råd til å kjøpe så mye av, men det blir litt av det også. Prøver å være bevisst på strøm/vann-forbruket, og jeg bruker mye offentlig transport siden jeg ikke har lappen. Når vi flytter blir det busskort på oss begge, og så får bilen stå så mye som overhodet mulig.
Har også en liten Miljøagent i huset, så i dag skal vi inspisere panteautomaten på Kiwi og Rema. :fnis:
Små bidrag:
*slår av vannet når jeg pusser tennene
*skruer av dusjen når jeg såper meg inn og når jeg barberer legger
*resirkulerer plast, hermetikk, glass, tekstiler
*kjøper det jeg kan på bruktmarkedet
*spiser lite rødt kjøtt
*tar buss og spaserer en del
Jeg er engasjert i Regnmakerne på ulike måter.
Ellers gjør jeg følgende:
korte dusjer og har montert sparebudsj
kortreist mat
slår av alle lys
ingen apparater på standby
resirkulerer alt jeg kan
kjøper brukt og gir bort/selger det vi ikke bruker
reiser kollektivt
bruker få eller ingen plastposer
er bevisst når jeg kjøper noe, bytter ikke ting som virker
forteller andre om hva man kan gjøre og er generellt opptatt av at informasjon rundt dette at alle kan gjøre litt vil gjøre at kloden blir et bedre sted å leve
Det viktigste jeg gjør, er kanskje å forbruke mindre. Jeg er så lei av "ting" og shopping, og jeg er ikke lenger opptatt av å hele tiden ha det nyeste og flotteste. Lillesøster har nesten bare pent brukte klær (arvet og kjøpt her inne faktisk). Å forbruke mindre er jo også lurt med tanke på sparekontoen.
Vi sorterer søppel, kjører veldig lite bil, tørker klær ute på snora når det er vær til det.
Vi stemmer SV (som Mim var inne på lenger opp her)!
Jeg plukket opp et tips fra programmet "Skogheims". En familie hadde kurver til de klærne som var brukt, men likevel ikke ordentlig skitne. Så gikk ungene til kurven sin og fant det de trengte. Høres kanskje ekkelt ut, men det er bedre enn å vaske på helt ubetydelig skitne klær, synes jeg.
Vi kildesorterer, ingen av oss har førerkort og følgelig ingen bil, vi har varmepumpe, vi velger økologisk og andre miljøvennlige alternativer når vi kan (les: har råd! :sur: ), vi er veldig glad i gjenbruk av både klær, møbler og annet utstyr (babyen som er på vei trenger vi ikke kjøpe noenting som helst nytt til), vasker fulle maskiner med både klær og oppvask, har ikke tørketrommel og slår av lys når vi legger oss/er ute av rommet.
Det var vel det jeg kom på foreløpig ...
Jeg har blitt mye mer bevisst på dette her de siste årene.
Bgynner man å bli voksen. tro? :gruble:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.