Gammel bruker sa for siden:
Disse er sunne, gode og enkle å lage. :jupp: Man kan godt endre litt på ingrediensene og forholdet mellom grovt og fint mel, det viktigste er at en tar seg bryet med å legge korn og havregryn i bløt i noen timer, slik at rundstykkene blir saftige og holder seg lenge. Jeg gjør omtrent slik:
Forberedelse:
1 l. helkorn (helkorn hvete, havregryn, solsikkefrø, linfrø)
3 ts salt.
ca. 1 l. kokende vann
La stå i noen timer, gjerne over natten. Jeg bruker alltid mest havregryn og helkorn hvete, kanskje en 7 dl. tilsammen, og deretter tar jeg det jeg har i hus, f.eks. solsikkefrø, linfrø, litt nøtter, rugknas, el.l.
3-4 dl. yoghurt naturell
2-3 ss honning
ca. 1 l. temperert vann
ca 1 l. grovt mel (jeg pleier å blande sammalt hvete grov med sammalt rug grov)
1 pk gjær
1,5-2 l. hvetemel
Bland yoghurt inn i kornblandingen, rør ut honningen i litt varmt vann før du tilsetter resten av væsken (juster temperaturen på vannet ift temperaturen på kornblandingen). Bland grovt mel og tørrgjær før du har det i kornblandingen, og spe deretter med fint mel til deigen er noenlunde sammenhengende. Den skal være litt bløt og klissete. Elt i ca. 10 min. og sett til heving.
Etter forheving er det ofte behov for å tilsette litt mer mel, akkurat nok til at det går ann å sette rundstykkene på en plate vha 2 ss. Deigen skal være for klissete til at det er mulig å trille ut pene rundstykker, men fast nok til at de ikke bare flyter utover. Etterhev i ca. 45 min. og stek rundstykkene på 225 grader i ca. 15 min.
NB: Dette er en stor oppskrift, dvs. ca 4 brett med rundstykker.