Vi skal ha min mor og min svigermor på kaffe her på onsdag og jeg skal bake bløtekake. Har prøvd meg på dette før og husker at det ikke ble 100 % vellykket. Min mor er av den typen som helst mener at du bør ha kursbevis før du kan prøve deg på litt avanserte oppskrifter, og jeg orker ikke den der: -Hva sa jeg? Du skulle hørt på din mor, men neida, du skulle jo absolutt prøve på egenhånd du ...
Med andre ord, det ligger prestisje i dette, og jeg er nødt til å finne en oppskrift som er helt bankers! :nemlig:
[LEFT]Form: Antall egg:[/LEFT]
[LEFT]18 cm 2 egg[/LEFT]
[LEFT]22 cm 4 egg[/LEFT]
[LEFT]24 cm 5 egg[/LEFT]
[LEFT]26 cm 6 egg[/LEFT]
[LEFT]Langpanne 8 egg[/LEFT]
[LEFT]
[/LEFT]
[LEFT]Til hvert egg:[/LEFT]
[LEFT]25 g sukker[/LEFT]
[LEFT]25 g hvetemel[/LEFT]
[LEFT]¼ ts bakepulver[/LEFT]
[LEFT]
[/LEFT]
[LEFT]egg og sukker vispes til luftig eggedosis (når du tror den er luftig, så visper du enda litt lenger...)
[/LEFT]
[LEFT]hvetemel og bakepulver siktes i litt og litt[/LEFT]
[LEFT]
[/LEFT]
[LEFT]160 grader i ca 45 min.
[/LEFT]
[LEFT]
[/LEFT]
Jeg har testet det der med tempererte vs kjøleskapskalde egg på denne oppskriften, og det blir ingen forskjell. Men det blir forskjell om jeg prøver å piske eggedosis med noe dårligere enn Kenwooden. Det var først da jeg fikk den at jeg skjønte hva luftig eggedosis er.
Hvis du skal imponere kan du lage to sukkerbunner som du deler i to. Bruk tre av de fire delene til å lage en imponerende høy kake, og la falle en kommentar i retning av at skikkelige kaker må ha minst tre lag. Og så sier du ikke noe mer om fremgangsmåte.
Godt nok pisket eggedosis og forsiktig innrøring (melet skal skjæres i, som Espelid sa i sin tid :knegg: ) av siktet mel gir perfekt sukkerbrød. :jupp:
Er det noe forskjell på alle disse kjøkkenmaskinene? Ser at det er utrolig mange varianter og prisforskjeller. Jeg skal bruke den til brødbaking, kjøttkaker og vanlig kakebaking.
Samme prinsipp, men jeg har lært 30 gram av sukker og mel per egg.
Men, det viktigste er luftig eggedosis ja. Virkelig luftig. Og at man vender i melet forsiktig.
Bruk glutenfritt mel med hvetestivelse. Etter at vi fikk lillebror som ikke tåler gluten har det ikke vært noen misslykkede kakebunner her i huset:riktig:
Vi har Bosch. Er fornøyd med den. Ville iallefall sett etter en maskin med ok bollestørrelse/liter med tanke på brødbaking. Vår kostet vel en 2500 kr tror jeg, og funker helt fint.
Nå viser det seg at min mormor har en gammel en av merket Elektrolux, den skal visst ha en bollestørrelse på minst 5 liter. Er det nok til brødbaking? Ellers hadde den ikke visp, så jeg tror jeg må ut og få tak i en god håndmikser i morgen. Den jeg har nå synger på siste verset.
Nå har den stått i ovnen i 20 minutter, og har kun hevet seg midtveis opp i formen. Burde den ikke gå helt opp til kanten nesten?
Og den begynner å bli ganske gyllen på farge.
Om den blir stekt oppå før den er gjennomstekt, så legger jeg et bakepapir over. Røren når vel omtrent midtveis opp i formen før man begynner stekingen..?
:humre: Det ser ut som 1/3 av en sukkerbunn... Du husket bakepulveret? Og eggedosisen var så stiv at du kunne skrive navnet ditt med den? Jeg har forøvrig aldri laget sukkerbunn i den formen som du har brukt. Jeg lurer på om den gir nok varme i bunn?
Sukkerbunnene pleier å bli på høyde med formen, ja.
Jeg husket bakepulver ja, men jeg ser at 1 1/4 ts er lite i forhold til andre oppskrifter. Eggedosisen var stiv (tror jeg). Ihvertfall sånn at når den hadde stått i 1 min så kunne jeg skrive oppå det øverste skummet.
Men jeg pisket ikke voldsomt lenge, kanskje 5 minutt? Kanskje det er noe med ovnen min ...
Du skulle hørt på disse, etter at jeg ble tipset om glutenfritt kakemel har jeg aldri hatt mislykkede sukkerbrød. :stolt: Oppskriften står på pakken, det er lett som en plett.
Jeg baker både med vanlig hvetemel og med glutenfritt (har barn med cøliaki) og synes det er like lett med gluten som uten - poenget er å bruke romtempererte egg, piske lenge nok (5 min er for lite i min målestokk - jeg pisker gjerne i 15), og å skjære siktet mel fosiktig inn slik at luften ikke blir banket ut av eggedosisen. Samt å selvsagt ha nok bakepulver i da.
5 minutt pisking høres lite ut. Som sagt, jeg bruker denne oppskriften ofte (lager gjerne marsipankaker for andre), og sukkerbunnene blir høye, og lette å dele i 3.
Og du skal ikke kunne skrive i skummet på eggedosisen. Om du løfter opp vispen skal du kunne skrive navnet med eggedosisen som renner av den, og et skal bli "stående".
Men ut fra tipsene her, kan det se ut som min feil ligger i for kort pisketid. Kansje jeg skal la meg friste til å prøve igjen - nå er det sikkert 2 år siden forrige sukkerbunnforsøk.
Hmm, jeg lurer på om det er eggedosisen som er problemet. Jeg pisker og pisker, men den forblir like flytende. Langt i fra tykk og umulig å skrive noe med røren. :gaah:
Nei, jeg har kjøpt en ny håndmikser som heter Bamix, men den har ikke ballongvisp, bare tre forskjellige knivblad. Og det funket tydeligvis ikke. Så no sitter jeg med min gamle håndmikser som har ballongvisp (men som det er noe i veien med for den fungerer temmelig dårlig med en gang den får litt motstand). Så nå har ihvertfall eggedosisen tyknet litt, men får den ikke tykkere pga den elendige stavmikseren. Faen!
Denne bunnen ser ut til å bli enda verre enn den forrige. Det har tydeligvis vært litt åpning mellom kakefatet og kanten på springformen så mye av røren har rent ut.
I tillegg hever den enda dårligere enn den forrige og ser lite bra ut. Hvorfor skal jeg aldri klare å lage en jævla sukkerbunn? Er det så utrolig vanskelig?
Men 1 dårlig +1 dårlig sukkerbunn til, blir jo omtrent som en høy og prektig sukkerbunn delt i to?
Ellers tror jeg virkelig kakeformen har mye å si. Den Hadelandformen er super til ostekaker som ikke skal stekes etc, men ikke til kakebunner.
Jeg elsker min nye Bamix, men må innrømme at jeg ikke har prøvd å lage eggedosis i den. Jeg tror nok en ballongvisp er bedre, men hvis du likevel bruker bamixen ville jeg brukt platen som er flat med uthulinger på.
Vet ikke om du så bilde av mitt sukkerbrød?
Oppskriften jeg brukte fant jeg på www.detsoteliv.no under kremkake.
Den blir perfekt HVER gang.
Men tips:
Bruk KUN tempererte varer.
IKKE smør kantene på formen, kun papir i bunnen.
Avkjøl sukkerbrødet HELT i formen.
Og rør det tørre forsiktig inn, akkurat nok til at det er blandet.
Og jeg pisker eggedosisen i HELE 20 minutter i kjøkkenmaskin.
Mitt sukkerbrød fyller når det er stekt hele formen og blir 3 flott deler.
Håper du får det til, for det er egentlig ikke vanskelig.
Og du, anbefaler deg å bruke vanlig kakeform. Ikke den med fat i bunnen.
Vanlig teflonform er best. Legg heler kaken over på fatet når du skal pynte den.
Ja, jeg kjøpte jo den fordi jeg har hørt så mye bra om den, og den er sikkert bra, men ikke til eggedosis. :knegg: Jeg prøvde både den helt flate og den flate med uthulinger. Neste forsøk blir med vanlig springform og en skikkelig ballongvisp.
Jeg brukte kun tempererte varer og jeg pisket i over en halvtime. + Rørte det tørre inn forsiktig. Men jeg tror det er visperen som gjør det, og kanskje ovnen min. Problemet er at jeg har fått arve min mormor sin gamle kjøkkenmaskin, men den er uten ballongvisp og så gammel at det nok ikke er mulig å få kjøpt nye deler til den. Så da er spørsmålet om jeg faktisk må bruke 3000 kr på en ny kjøkkenmaskin kun for å få til den jævla sukkerbunnen. :nemlig:
Man skal da klare det uten stor kjøkkenmaskin. :nemlig:
Men har du prøvd i vanlig teflonform?
Kjipt at du ikke får det til. :(
Sett på oppskriften jeg har brukt fra detsoteliv? Tenkte kanskje om det er
noe i den som gjør mitt så stort? Som du kanskje kan prøve i din?
Fikk nesten lyst til å teste med min håndmisker som er x antall år gammel.
Tror mannen lurer veldig om jeg starter den nå. :rolleyes:
Joda, kan jo kjøpe en håndvisp, men da må det være en skikkelig en. Den jeg har no skulle jo være det, men 1 år og så orker den nesten ingenting mer. Og siden alle skriver at de bruker kjøkkenmaskinen så tenkte jeg at det var tingen da. Noen som vet om en bra håndvisp da?
C27: Har sett på oppskriften og den virker bra. Det var egentlig i de baner jeg hadde tenkt å gjøre det neste gang, med å blande vanlig hvetemel og potetmel. Jeg har ikke prøvd i vanlig teflonform denne gangen, men skal gjøre det neste gang.
Ser det er en liten stund siden noen skrev i denne tråden, men ett lite tips. Når en lager eggedosis: la den stå en stund på lav hastighet før en setter opp på maks...ellers kan det faktisk hende en ikke får laget eggedosis. Så altså, ikke start på maks hastighet :)
Er selv elendig på sukkerbrød, tester med glutenfri miks nå...for jeg var tom for vidundermiksen min. Hos festkaker får en kjøpt sukkerbrødmiks, og den er genial! Feiler ALDRI! :riktig:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.