Jeg er overhodet ikke noe mat-menneske om morgenen. Jeg er sulten, men orker ikke mat. Derfor har jeg nå i flere år drukker en tykk, deilig smoothie hver morgen. Jeg har etterhvert tilpasset den slik at jeg blir mest mulig mett og får mest mulig energi av den. Har mikset og eksperimentert med forskjellige ingredienser osv.
Nå har jeg funnet den ultimate varianten! Jeg får mer energi av dette glasset enn av 10 kaffekopper omtrent, og er mett i MINST 4 timer etterpå! Magen føles helt fantastisk, jeg svever liksom etter å ha drukket denne.
Jeg fryser ned evt. rester i ispinneformer, dette blir knallgod og SUNN is til treåringen min, hun elsker dem. Godt for småspiste småpiker og, for isen er jo mettende.
= se mer detaljer under oppskriften.
FROKOST-SMOOTHIE
2 rå egg* 150 gram frosne bær** 1 lite beger yoghurt naturell (eller annen sunn yoghurt, 100 - 125 ml) 1 banan 3-4 ss Udos Choice (til nøds kan mandler eller valnøtter brukes, ca 15 stk) B-vitaminpulver (om man har)
For ekstra energi kan man tilsette 1 ss Spirulina eller Udos Opti-green.
Ha egg og yoghurt i blenderen først, så resten av ingrediensene. Nøttene kan være hele, de blir malte i blenderen uansett. Ha evt. isbiter oppi, 3-4 stk.
Kjør alt på full hastighet til en kremete masse, ca. 2 minutter. Tilsett litt iskaldt vann om smoothien blir for tykk.
Server med en gang. Dette blir 1 STOORT eller 2 normale glass. Jeg drikker ca 2/3 av denne siden det går akkurat i de største glassene våre, resten fryser jeg som sagt ned til ispinner.
*Eggene bør IKKE sløyfes!! De gir fylde, proteiner og metthet til smoothien. For dere som får brekninger av rå egg; jeg fikk det selv da jeg hørte om det, men til min store overraskelse hadde jeg ikke merket forskjell enten det var egg i eller ikke, for det smaker ingenting og man merker dem ikke, bortsett fra at de gir litt mer fylde. IKKE sløyf dem, da blir ikke smoothien optimal!! Men MÅ dere, så bruk feks. 2-3 skjeer proteinpulver istedet, men egg er jo sunnere og mer naturlig.
**Jeg kjøper usukrede frosne bær på Rema eller Obs og har ALLTID en haug i fryseren. Av og til har de vanvittige tilbud på sekker med frosne bær på Ultra, feks kom jeg en gang over sekker med 2 kg frosne bringebær til 69 kr på Ultra, det er jo pokker meg langt under halv pris! Det er ganske lurt å alltid ha slikt i fryseren, man kan lage sunn is (feks mose frosne bringebær/jordbær i mikser sammen med vaniljeyoghurt eller vaniljekesam og litt søtstoff, feks Stevia), smoothies, rørte bær osv.
Eksperimenter gjerne med forskjellige yoghurter (men unngå helst de sukrede da, til nøds Mild og Lett siden de er sterkt sukkerreduserte) og forskjellige bær. Jeg bruker mest blåbær siden jeg elsker det og det er rene antioksidant-bombene!
Bruk fantasien, tilsett feks. linfrø om dere har treg mage. Solsikkefrø og sesamfrø er også bra. Bruk feks Cultura eller Biola istedetfor yoghurt. Brukt frukt istedetfor bær (men det bør være frossent).
I sommer kjøpte jeg frisk ananas og friske jordbær i hauger og lass, preparerte dem og la dem i plastposer i fryseren. Hadde hele fryseren stappfull til randen av billig frossen frukt og bær.
Wow. Jeg tviler på at jeg har tid til å lage en slik frokost (og nei, la meg få slippe å høre at det er da bare å stå opp enda litt tidligere), men jeg får sette av litt tid en helgemorgen, for dette vil jeg prøve.
Det går kjappere å lage smoothies enn å smøre frokost ;) Ihvertfall når du har gjort det et par ganger og vet hvor alle ingrediensene er og kan ta målene i hodet.
Vi brukte en ganske lik variant i sommer, som lunsj eller kveldsmat som regel. Nå synes jeg det er litt kaldt for smoothies.
Men mett minst 4 timer? Man skal jo la det gå maks fire timer helst 3-3,5 timer mellom måltidene så den trenger ikke mette så voldsomt synes jeg.
Ja, da er det akkurat passelig. Jeg begynner å bli litt småsulten etter ca. 4 timer, av og til 3. Men om man har endel fett i (mandler, Udos), så metter det jo mer og blodsukkeret holder seg stabilt lenger slik at man ikke trenger å spise så hyppig. Men med denne smoothien er man iallefall mett til lunsjtider. :)
Jeg og tassen (snart 2) har sittet 3 morgener nå og slurpet i oss smoothie. Tassen elsker det også, og da bruker han Ole Brumm-koppen sin med lokk & sugerør, perfekt fordi han har dilla på Ole Brumm og fordi da slipper vi søl!
Jeg bruker 1 egg istedet for 2, mest fordi jeg mistet 1 egg i gulvet og hadde ikke fler, også kjente jeg litt eggsmak av 1 egg.
Så har jeg hatt oppi 2 ss aloe vera juice, vanilje+naturell yoghurt, banan, bær.
Om man putter solsikkefrø i blenderen, vil ikke de bli liggende igjen hele da?
Kjøpte frosne bær på Maxi, 117,- for 2,5 kg. Skogsbær, jeg syns det ble litt for mye småsteiner i, men magen til tassen ble veldig fin av det. Bæsjen altså! :digger: (tidligere vært litt hard.)
Men jeg fikk litt dårlig samvittighet da jeg sendte ham i barnehage med bare det til frokost, var jo usikker på hvor lenge det mettet. Selv ble jeg sulten igjen etter 2 timer, men da hadde jeg jo ikke olje/nøtter i.
Min blender tar alle frø, utenom linfrø da, de må vel knuses i morter eller noe. Har du nøtter og/eller olje i metter det lenger. Jeg har tran oppi veslas smoothie, men da den fra helsekosten med ren appelsinsmak. Smaker ekte appelsin. :sikle:
spekulerer på om vi ikke må starte med dette. Jeg for min del spiser ikke frokost, og 6-åringen bruker 40 minutter og rekker/orker ikke å spise opp en brødskive.
Ser for meg at man bør lage ferdige porsjoner med bær i fryseren, for å drive å ta ut litt bringebær fra en pose, blåbær fra en annen pose, da blir det lett ikke noe av.
Hva med havregryn i? Eller blir det klumper som ungene oppdager?
Jo og så har blenderen min blitt litt uvenner med meg. Den bare snurrer rundt og mikser veldig dårlig. Kan man skifte deler, eller må man kjøpe ny blender med jevne mellomrom.
Det går fint å mikse sauser/supper, men harde frosne ting går dårlig, uansett hvor lite/mye væske jeg har oppi.
mjk: Det finnes skogsbærblanding. I denne er det rips, blåbær og bjørnebær hvis jeg husker rett. Selv syns jeg bjørnebærene kan bli litt steinete i smoothien. Men du kan jo lage smoothie med jordbær den ene dagen og blåbær den andre? Uansett, tar det bare 7 sek ekstra å ta opp bringebærposen og helle en dæsj i blendern.
Jeg tror en liten neve havregryn går bra. Det er jo bare å prøve, etter at han har begynt å like smoothie noen dager. Men egg er lurt altså! Ellers er extra virgin kokosolje utrolig sunt, godt og mettende (som alternativ til Udos Choice). Bare husk at kokosoljen må lunkes litt i en kjele, da den stivner under ca 22 grader.
Jeg bruker bær etter det jeg liker akkurat den dagen. Har alltid poser med usukrede blåbær, bringebær, jordbær og skogsbær i fryseren. Om sommeren kjøper jeg store mengder friske bær og fryser ned. I forregår hadde jeg blåbær i smoothien, i går hadde jeg bare bringebær. Og vaniljeyoghurt, nam!
Minsten elsker denne smoothien, jeg tynner den ut med vann og har den i tutekoppen hans og han sier MMMMM mens han drikker, hehe.
Jeg brukte Cocosa i før, men den stivner med en gang den has oppi kald væske, og så får man herlige (grøss) små kokosolje-klumper i drikken. Da er det bedre med Udos, eller bare nøtter, som jeg bruker. 10-12 mandler eller valnøtter.
Iset: Stemmer nok det med Cocosaen ja. Så dere er fortsatt ikke lei av smoothie til frokost? :D Det er bare av og til vi har det, dvs oftere om sommeren og gjerne også til lunsj. Som alternativ til havregrøt eller havregryn.
Dette hørtes ut som en frokost for meg som slurver og egetlig ikke er så sulten før jeg blir knallsulten en gang på formiddagen. Men må man ha eggene i? Kan man ikke ha noe annet proteinrikt i?
Åjodu, dette går i perioder, hehe. Jeg kan gå i et halvt år uten å røre smoothies, og så får jeg dilla. Nå er jeg inne i en god periode der jeg lager smoothie hver morgen, men gi meg en måned eller to så er det slutt en god stund før jeg begynner igjen, tenker jeg.
Må ikke ha egg i, men hvertfall noe proteinrikt. Noen har tofu i, men du kan ha i nøytralt proteinpulver, eller feks. med vanilje- eller jordbærsmak.
Spennende!! :D
Har du prøvd den med flere eggehviter enn plommer i? ;) (Mer proteiner, mindre fett.) Og kunne det kansje passe med magerkesam i steden for yoghurt?
"mikroalgen spirulin eller såkalte cyanobakterier som hittil har vært ansett som et svært næringsrikt helsetilskudd i konsentrert form.
En helt fersk svensk-amerikansk studie viser imidlertid at det er en sammenheng mellom nervegiften BMAA som finnes i blågrønne mikroalger og nervesykdommene alzheimer, parkinson og als."
Spirulina vet jeg ikke så mye om nå, kan sikkert stemme det, aner ikke. Jeg bruker ikke det oppi nå uansett.
Jeg foretrekker plommer fremfor hvitter, da jeg mener de er sunnere og tas lettere opp av kroppen. Rå eggehvite fordøyes dårlig og hemmer opptak av enkelte B-vitaminer, så jeg har gått over til kun eggeplommer nå. Og kesam er jeg ikke glad i, men jeg er av den typen som mener naturlig fett er sunt og bra, så jeg er ikke redd for det. :D
Hvis man har egget oppi helt på slutten og bare lar det surre en 10 sekunder får man ikke eggesmaken som kan komme om man putter eggene oppi først.
Linfrø blir mosede om man putter dem oppi først sammen med en liten mengde frosne bær eller for eksempel et eple i store biter.
Jeg har eksprimentert litt med smoothies i det siste. En skive sitron i en bærsmoothie er og himmelsk.
Jeg har eggene i først men kjenner aldri noen eggesmak. Man må bare prøve seg frem. Takk for sitrontipset! Det leste jeg jo forresten nettopp om i ei ernæringsbok (den der danske familien), de skrev at sitron i smoothies gjør underverker.
Jeg er ute etter fett, jo mer jo bedre. :D
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.