Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Masse umodne, grønne tomater, hva kan vi lage?

#1

Svanen sa for siden:

Altså, vi plantet tomatplanter i vår. I solveggen ved dukkestua. Varmt og ganske lunt. De vokste og vokste og fikk mange blomstrer, men det gikk veldig lang tid før tomatene ble røde. Har faktisk bare fått 5-6 stykker som har blitt røde og fine, resten er grønne enda... Nå er det rimelig kaldt om natta, så frosten er nok like rundt hjørnet. Har flere 10-talls grønne tomater på plantene ute. Har tatt noen inn og lagt de i vinduskarmen, men jeg tror ikke de blir røde (går iallefall veldig smått, ligget der i mange dager).
Husker jo filmen "stekte grønne tomater", men er det noe en kan lage med grønne tomater, eller en magiske måte å få de røde?


#2

Acsa sa for siden:

Du kan lage chutney! :) Eller bruke dem i ratatoille.


#3

Irma sa for siden:

Samme problem her, bare at vi ikke har fått en eneste rød tomat. :knegg: Min mor påsto at vi skulle legge de på benken i sol/lys fra vinduet, og vips skulle de bli røde. Kan ikke si at jeg ser noe rødt enda. Men smaker ikke umodne harde tomater vondt?


#4

Svanen sa for siden:

Aner ikke hvordan de smaker.. Men den første røde delte vi i fem :knegg:(og de er SMÅ...) og den var kjempegod!!!
Jeg tenkte det var bedre at de lå på benken og kanskje ble røde, enn å ha de på planten og risikere at de fryser. Men det er gubben som har plantet de og han vil ikke ta de inn (og de er liksom "hans", selv om jeg har passet de i sommer mens han var til sjøs:nemlig:). Men jeg trosset han og tok inn to klaser :fnise:


#5

Mei sa for siden:

Legg de på et brett i vinduet eller på et lyst sted så blir de røde etterhvert. Helt sant.


#6

LilleT sa for siden:

Min mormor sa alltid at umodne tomater skulle legges i en gråpapir pose for å modnes. Selv har vi alltid modnet de siste på en skål i sollyset på kjøkkenbenken. Visste faktisk ikke at grønne tomater kunne brukes til noe ... Hvordan lager man chutney?


#7

Pingis sa for siden:

Sylta grønne tomater

1 kg umodne, grønne tomater
1 kg sukker
2 dl eddik
1 dl vann
1 vaniljestang
8 dl eddik
8 dl vann
Slik gjør du

Skyll tomatene og la dem forvelle i 10 minutter i blandinga med 8 dl og 8 dl eddik. La tomatene stå i denne blandinga til neste dag. Fisk opp tomatene neste dag og ta av skinnet. Del tomatene i to eller fire deler. Kok sukker, eddik, vann og vaniljestang til en tjukk saus, som du skummer hele tida. OBS: Pass på at det ikke sukrer seg til en fast masse, da har du latt det kokke akkurat litt for lenge, så da er det bare å begynne om igjen og passe godt på. Legg tomatbitene i og la dem trekke med i 4-5 minutter. Sett kjelen på plata og gi det hele et oppkok. Ta ut tomatbitene og kok ned laken til sirup. Legg tomatene oppi igjen, slik at de blir varme, og slå alt over på varme glass. Skru til med en gang og sett glassa til avkjøling.

... sa internett.


#8

Beathe sa for siden:

Er det ikke sånn at epler gjør annen frukt/grønnsaker bråmodent? Så man bør egentlig ikke legge epler sammen med annen frukt? I tilfelle bør det kanskje gå an å legge tomatene sammen med et eple eller to for å fremskynde modningsprosessen?


#9

LilleT sa for siden:

Ja, det mener jeg at jeg har lest et sted at man kan gjøre, Beathe.


#10

Svanen sa for siden:

takk for mange svar.
men hva spises man sylta grønne tomater til?.. (jeg er grønn, haha...)

Vi kan jo gjøre et eksperiment her hjemme. Noen bare i vinduet, noen i grå papirpose (kan bruke matavfallsposene sikkert) og noen sammen med eple (kanskje i pose de og?), og selvsagt noen på planten ute for min ståe mann....
Hva er kjappest da tro, noen som vil tippe?;)


#11

Mauser sa for siden:

Eplene er kjappest.


#12

Pingis sa for siden:

Men altså, umodne tomater som modnes etter at de er plukket, blir ikke det samme greia som med de kjipe tomatene man kjøper i butikken? De er jo bare smakløse og triste.


#13

Svanen sa for siden:

det kan jo godt hende, men jeg TVILER på at de modner ute når det er noen få varmegrader om natta. De har hengt grønne i ukesvis ute nå...
Vil heller ha triste tomater enn ingen tomater/frosne tomater :nemlig:


#14

Søster sa for siden:

De kommer ikke til å modnes hvis du lar dem henge ute nå, men det går sikkert fint om du tar dem inn. Vi har bare pleid å legge dem i vinduskarmen, men epletrikset har jeg prøvd med annen frukt, og det funker veldig effektivt.

Mutti lager chutney av grønne tomater, det er kjempegodt.



#16

Pong sa for siden:

I nødt kan du sikker lage tomatsuppe - legge til tomater fra butikken.
Men går de ikke fint med en salat også? Du må nok smake på de først :)
Det med eplet viste jeg ikke - må prøve det en gang!


#17

Miromurr sa for siden:

Både epler og tomater skiller ut mye etylengass som får mange typer frukt til å modnes raskere, det er derfor man ikke bør oppbevare dem sammen med annen frukt for at den ikke skal modnes for raskt. Mest etylengass blir skilt ut når frukten er godt moden, så det å legge modne epler sammen med umodne tomater burde få fart på modningen.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.