Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hersens mandelpoteter!

#1

MokkMokk sa for siden:

Jeg klarer ikke å koke maldelpoteter uten å ende opp med potetmos! :gaah:
I går var jeg såå omhyggelig, trodde jeg. Sto pal ved grytene, sjekket potetene i ett sett og trodde jeg hadde kontroll. Snudde meg vekk et øyeblikk for å rydde vekk litt oppvask, og vips - de fine potetene var omdannet til mos - denne gangen også. :gaah: Veldig morsomt når man skal ha gjester på middag. :rolleyes:

Har dere noen triks for å unngå dette? Mandelpoteter er jo så godt, og hører liksom med til bedre middager. Men det hadde vært hyggelig å kunne servere hele poteter en gang, liksom. :nemlig:


#2

Mikkeline sa for siden:

Må ikke de nesten kokes med skall for å holde seg hele?

Det virker som om det nesten er umulig å få dem bra hvis du skreller dem først..


#3

Observatøren sa for siden:

Jeg pleier å koke opp vannet, legge i potetene, la det koke opp, og deretter slå ned varmen og la potetene trekke i vannet 15-30 min avhengig av størrelse.


#4

Hønni sa for siden:

Vi damper. Funker utmerket!


#5

Michelle sa for siden:

Mandelpoterer bør ikke skrelles før koking. Vannet må kokes opp først også legger du potetene oppi og dampes/kokes under svak varme. Pass på å ha like store poteter eller ha de minste øverst.
Når de er ferdige bruker vi skrelle de også varmer/damper de litt. Selv synes jeg mandelpoteter godt kan spises med skallet på.

Et tips om du har for mange poteter igjen. Del dem på langs i to med skallet på. Ha dem i en ildfast form. Pensle med olje og krydder og hvitløk. Ha ost på toppen og stek dem i ovnen i ca 40-45 minutter. Nydelig tilbehør til middagen.


#6

Nessie sa for siden:

Mandelpoteter kan godt spises med skallet på ja.

Vi hadde også mandelpoteter julaften, og jeg skrellet de først.. og jammen ble de kokt istykker :mumle:
De er perfekte å bruke til å lage "potetbåter" i ovnen synes jeg, og da koker vi de ikke først heller.

Skal ta med meg tipset til Saint!


#7

Veronal sa for siden:

:smask: Endelig en som er i potetmosklubben min.

Jo takk, etter min første mandelpotetseanse endte i potetmos så konsulterte jeg den rødrutete som kunne fortelle at noen poteter bør dampes eller kokes med skallet på for ikke å gå i oppløsning. Det var straffen for ikke å lese teori før jeg gjorde det i praksis.


#8

Michelle sa for siden:

Ang å lage potetbåter av de så halvkoker jeg dem først. De er utrolig gode til viltstek, kalkun, stekt laks eller grillmat.

Men skallet må være på også ved koking


#9

MokkMokk sa for siden:

:noterer tips:
Tror jeg prøver Saint sin metode neste gang, evt. damping. Foretrekker nemlig skrellede poteter til festmiddag. ;)


#10

Irma sa for siden:

Vi prøvde trekke-på-lav-varme-tipset, og fikk delvis moste poteter. I år insisterte jeg på at vi kokte andre typer poteter også (på julaften altså), og det er jeg glad for at vi gjorde. Mandelpotetene var mjølne og ekle, og de andre ble faste og "fuktige". Akkurat slik jeg liker dem. Jeg synes mandelpoteter egner seg best til gratinering, grilling i folie og ovnssteking.


#11

Nessie sa for siden:

Klart man kan koke de litt først, men uansett tar det bare ca 30 min i ovnen, og ofte lager jeg det sammen med indrefilet av svin - og da skal det stå like lenge ;)

MED skall ja :D


#12

Nessie sa for siden:

Og sodd, for da er det praktisk at de er litt kokt istykker :fnise:


#13

Tallulah sa for siden:

Min mor lærte meg et triks og det har funket brillefint.

Legg potetene i kaldt vann, kok opp, la det koke i 10 minutter (15 for store mandelpoteter), ta kjelen til side og la dem trekke i vannet i 10 minutter til. Voila! Perfekte mandelpoteter.

Men du må selvsagt ikke skrelle dem først. Vil man ha forhåndskrelte poteter må man bruke poteter med fastere "kjøtt".


#14

Ibidelma sa for siden:

Har hørt at man kan ta en t-skje med eddik/vineddik i vannet for å unngå sprekking... men vet ikke om det funker. Har prøvd det selv, og ikke hatt sprukne poteter, men kanskje jeg passer bedre på når jeg skal sjekke effekten av eddiken?:confused: :)


#15

Angelique sa for siden:

Jeg skrelte mine mandelpoteter først.
Kokte opp vannet, puttet potetene oppi og trakk kjelen vekk fra platen.
Lot platen stå på halv varme og halve kjelen innpå platen resten av koketide
Da kokte ikke vannet, men det holdt seg varmt så potetee fikk trekke i skikkelig varmt vann
Jeg har også salt i vannet.
Vi hadde hele fine poteter alle dagene vi kokte det

I dag blir det potetemos av de som er igjen fra i går, det er nemlig ganske mange
Koker valige poteter ved siden av, og så er det kalkun middag i dag også

venter bare på eldstejenta som står i bilkø på vei hjem fra Geilo hvor hun feiret gårsdagen


#16

Michelle sa for siden:

Det går fint ann å skrelle de før servering og etter at de er kokte. Det gjør vi alltid når vi har gjester og ved fest. en fordel å være to om å skrelle om det er mange poterer slik at de ikke blir klade.. Ta de skrellede potetene tibake i den varme gryten og setter den på den vame platen slik at de varmes litt opp.


#17

Harriet Vane sa for siden:

Mandelpoteter kokes med skall, og selv Arne Brimi serverer dem med skallet på. Sett utover små tallerkner til skallet og sett gjestene i arbeid!

Jeg legger dem i kaldt vann, koker opp, skrur ned til lav varme og sjekker dem etter 10-15 minutter. Jeg passer godt på dem, og heller kjapt av vannet når de begynner å nærme seg. Da lar jeg dem bare stå i kjelen med lokk på.


#18

Mani sa for siden:

Jeg damper mandlepoteter med stort hell, utrolig enkelt og perfekte poteter hver eneste gang. Bare sett det på damping, glem dem og server etter tilmålt dampetid :)


#19

Mandarin sa for siden:

Dette var et tips som jeg kan klare å huske! tusen takk!:riktig:


#20

polarjenta sa for siden:

Vi koker med skall på og da går det helt fint.. Får heller skrelle etterpå dersom man vil ha ferdigskrellete poteter på bordet;)


#21

Muskat sa for siden:

Jeg damper også og potetene blir helt fine. Vi har kasserolle med dampinnsats fra IKEA, fungerer fin-fint.


#22

Mani sa for siden:

Ja jeg har bare kjøpt en løs rist som jeg legger ned i kasserollen, billig og bra :)


#23

Tinka sa for siden:

Vi gjør som Madam Mim og de blir helt topp.


#24

Veronal sa for siden:

Jeg damper skrelte mandelpoteter til de er møre. Har aldri tatt tiden, men jeg vil tippe rundt 20 minutter. :gruble: De blir hvite og lekre og får et persilledryss på toppen hvis jeg er gammel-dame-modus. Jeg bruker dampeinnsats i vanlig kjele.


#25

Stompa sa for siden:

Sånn har jeg lært å koke mandelpoteter:

  1. Kok opp vannet med potetene i og la det fosskoke i 7 minutter.
  2. Trekk kasserollen av plata og la den stå og trekke med lokket på i 7 minutter til.

Etter 7+7 minutter vil alle potetene være ferdigkokt - uansett om det er ulik størrelse på dem. Dette forutsetter at skallet er på. Har aldri opplevd mandelpotetmos. :)


#26

Nynne sa for siden:

Jeg har alltid kokt mandelpoteter på denne måten og har alltid fått fine poteter. Vi spiser med skallet på og det gjør 5 åringen i huset også. :)


#27

Bokormen sa for siden:

Dampkoking er fint for oss som ikke er så gode på kjøkkenet. :riktig:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.