Den lokale vesle Coop'en er en tragedie for tiden, med ødelagte frysere, manko på det meste, rot og gris. MEN - de hadde de mest fantastiske auberginer der. Store, lilla, svulmende, blanke. Måtte stå lenge og holde i den og beundre den. Men jeg har jo ikke snøring på å tilberede noe av en sånn sak, derfor kjøpte jeg den (foreløpig) ikke.
Aubergine er kjempegodt på grillen. Skjær den i skiver på 1,5 cm, sånn ca. La den ligge en liten stund med salt på tørkepapir. Aubergine smaker gjerne litt bittert hvis du ikke gjør dette.
Deretter griller du skivene slik at de får litt grillstriper og blir lett farget. Underveis i grillingen kan du også pensle de litt med marinade.
Kjempedeilig grilltilbehør sammen med grillet paprika, guacamole, sprøstekte potetbåter osv.
Ved siden av det som allerede er nevnt i tråden så kan auberginer brukes i en slags pytt i panne, sammen med poteter og bacon. Pass på å skjære både poteter og aubergine i like store firkanter. :riktig:
Jeg putter aubergine i wok, i lasagne eller annen pasta med tomatsaus og sammen med squash, sopp, kyllingfilet, matfløte og rød pesto i form i ovnen (bulghur som tilbehør). :nam:
Jeg er glad i litt tyggemotstand - men så er jeg også glad i å la ting ligge på benken mens jeg kan ta en pause med kompjutar'n, så salting skal jeg nok ha tålmodighet til.
Noen som vil dele en super moussaka-oppskrift? Jeg har aldri smakt det og aner igrunn ikke hva det er (noe lasagneaktig?).
Mousakka!
1-2 aubergine deles i skiver og saltes på hver side. Legges slik i 20 min. (+/-) Jeg pleier å skrelle auberginene, for skallet er litt seigt, men det går utmerket uten å gjøre det.
Kjøttsaus: Kjøttsaus: 1 stor løk,hakket
2 fedd hvitløk, hakket
Melange margarin
500 g kjøttdeig/karbonadedeig/lammekjøttdeig
3 tomater hakket (evt hakkede tomater i hermetikk - jeg pleier å ta en halv boks +)
3 ss tomatpure
2 ts oregano
2 ts kanel
1 ts salt
½ ts pepper
Potetmos
Lag potetmos på vanlig vis (altså, poteter, smør, melk + 2 fedd hvitløk som du bare kan koke inn med poteten og mose som normalt) - tilsett en kopp parmesanost.
Ost på toppen.
Del og salt auberginen
lag kjøttsausen + sett over potetene til potetmos
Auberginene skylles og tørkes av og stekes gylden i smør. - Legges nederst i ildfast form
legg kjøttsausen over og topp det hele med et godt lag potetmos - ost på toppen.
Stekes 180 grader, ca 45 min
Serveres meg gresk salat og godt brød. (foccaccia funker godt)
Jeg elsker sånn auberginemos, Baba Ganoush, som du lager ved å prikke hull i auberginene, bake de i ovnen og blande med godsaker.
3 store eller 4 små auberginer
4 pressede fedd hvitløk
1 1/2 dl tahini
saft av 3 sitroner
1 ts malt spisskummen
(1 cm reven ingerfærrot hvis du liker det)
sorte oliven til pynt
salt
Grill auberginene i ca 20 minutter (snu dem flere ganger underveis) til skinnet har luftbobler over det hele. Legg dem i et kjøkkenhåndkle i ca 10 minutter. Fjern skinnet og press ut saften av auberginene. Mos dem i kjøkkenmaskin sammen med saften fra sitronene og krydderene. Smak til og hell over i et fat og pynt med oliven.
Skjer auberginen i 1 cm tykke skiver på langs. Salte så lenge du gidder. Stek dem i to minutter på grillen (eller under grillelementene på ovnen hvis du skal lage i stand en stund i forveien).Nå er de så myke at de kan rulles. Ta de av grillen/ut av ovnen. Legg 1 cm tykk tomatskive og litt tynnere bit med fetaost på aubergineskiven. Salt og pepre. Rull skiven rundt fyllet og fest md en cocktailpinne. Pensle med matolje. Legg på grillen til den blir skikkelig godt stekt på utsiden. 15 minutter, tenker jeg. Det er himla godt. Passer til all grillmat. :nam:
Jeg liker best med potetmos, men det er veldig godt med ostesaus - og kanskje det som oftest står i oppskrifter, tror jeg. (forøvrig så er jo det også mer lavkarbo for de som bryr seg om slikt.