Storebror har nå gått ut av 4. klasse og har fått den svømmeundervisningen Oslo Kommune tilbyr elevene. Det tilsvarer 10 timer. Han har lært å svømme, men er langt ifra en god svømmer. Tenk om han hadde fått et tilbud over lengre tid. Det er opp til oss å melde ham på svømmekurs i privat regi. Det koster penger og er tidkrevende.
Jeg skulle ønske at tilbudet om svømmeundervisning ble utvidet. Da jeg gikk på skolen fikk vi svømmeundervisning over flere år. Det førte til at de fleste i klassen var brukbare svømmere før de gikk ut av barneskolen. Noen, deriblant meg, ble gode svømmere. Det er vel kanskje ikke så rart at det blir flere drukningsulykker når opplæringen er så dårlig?
Her skal storebror på svømmekurs i regi av sommerskolen senere i sommer. Da blir det svømmeundervisning intensivt hver dag i en uke. Så får vi håpe han blir en enda bedre svømmer!
Det er et kjempeproblem at en av den enkleste måtene å spare penger på, er å tømme skolebassengene.
Og det begynner å vises på statistikken, desverre.
Jeg er veldig glad for at jeg kommer fra en familie som er ekstremt ressursrik når det kommer til svømmeopplæring, ellers hadde jeg nok bekymret meg et par tre hakk. Vi har tilgang til både bassenger og instruktører og i det hele tatt, så for podens del skal det nok gå fint.
Problemet er vel ikke staten, men kommunene. Oslo satser veldig lite på svømming og bad, de offentlige badene har forfalt i mange år, og de færreste skolene har eget basseng. Reiseveien til egnede bassenger er ofte lang.
Men jeg er selvsagt enig i at dette er altfor dårlig. Oslo er tross alt en kystby, og selv om det ikke er så vanlig med båtliv, så er turer på stranda, til øyene, badene og ved vannene en viktig del av sommeren, og da må barna kunne svømme. Svømmeopplæringen må begynne tidligere også.
Det er helt klart dårlig svømmeundervisning i skolen, men dere tar vel barna med i bassenget på fritiden? Vi går i svømmehallen hvar helg og mine unger har lært å svømme i en alder av 6 år. De synes forøvrig svømmetimene på skolen er kjempekjedelig. Det er så få i klassen som kan svømme og grunnet få voksne blir all svømmeundervisning tilpasset de barna som ikke er trygg i vann. Det er ganske kjedelig å blåse bobler på grunt vann når man svømmer som en fisk.
Vi har slitt veldig med svømmeopplæring og på tross av flere kurs kan storesøster (på 8) fremdeles ikke svømme. Men nå begynner det å se bedre ut og jeg tror at det kommer i løpet av sommeren/høsten. Hun får ikke svømmeundervisning på skolen før i tredje klasse. Jeg er spent på hvordan det blir.
Men sånn grunnleggende så synes jeg at skolen har gjort sin jobb dersom barnene faktisk kan svømme/holde seg flytende.
Og 007, det er greit nok at man tar dem med seg i basseng. Men det er veldig vanskelig å undervise et barn som ikke er motivert for å lære å svømme. I den situasjonen tror jeg at det er mye lettere dersom det er andre enn foreldrene som tar seg av det. De "innordner" seg litt mere da.
Jeg syns svømmeundervisningen i norske skoler er helt elendig og det er trist at det stadig er det som kuttes. Vi er et langstrakt land med stor kystlinje og mange av landets innbyggere ferdes mye både langs og på vann, underlig at det ikke prioriteres mer.
Jeg selv lærte ikke å svømme før jeg begynte på ungdomsskolen, da tok jeg tak i problemet selv og meldte meg på svømmekurs. Jeg er fortsatt ikke trygg på meg selv i vann og er til tider litt redd. Dette ønsker jeg absolutt ikke for mine barn, så her blir det svømming fra de er babyer. Alexander er nå 2 1/2 og storkoser seg i vann. :)
Helt enig. Jeg har en seksåring som så absolutt burde ha lært seg å svømme, men jeg tror ikke han er villig til å ta det til seg hvis vi foreldrene skal lære han, eller det vil si, JEG. Mannen min kan knapt svømme selv. Det plager meg at seksåringen ikke kan å svømme, og ikke går det an å ta han med på vanlig svømmekurs heller, for han skjønner ikke kollektive beskjeder. Så ergo bør jeg finne en svømmeinstruktør som kan gi timer bare til han. Og hvordan vi all verden skal jeg finne det? :sukk:
Det er helt klart at barn ofte er mer motivert for opplæring når opplæringen ikke blir gitt av foreldre, men når det gjelder trygghet i vann har tilvenning mye å si. Så lenge barna har vært mye i vann blir de tryggere og mer motagelig for den (lille) opplæringen som gies. Hysteriske 9-åringer som er livredd for vann og som klynger seg rundt halsen på en voksen er ikke enkel å få til å svømme. :erfaren: Så om foreldre ikke klarer å lære barna å svømme, så kan de i alle fall lære barna å leke og oppholde seg i vannet.
Jeg lærte ikke mine unger å svømme, de lærte seg det selv. Snorkling på grunt vann lærte dem å flyte og deretter lærte de å svømme under vann. Seinere klarte de å løfte hodet og svømme.
Mine barn har vært mye både i basseng og i vann ute. Men de går ikke lenger uti enn til knærene, muligens til magen og legger seg aldri ned slik at vannet kommer i nærheten av fjeset med mindre de blir veldig direkte oppfordret til det.
Så jeg tror at det er stor forskjell på hvor mye nytte de har av tid i basseng i forhold til å lære å svømme.
Jeg synes også svømmeundervisningen i norske skoler i dag er helt elendig :nemlig: Derfor har vi måtte (føler jeg da - siden vi bor på kysten) ha begge på kurs, så nå kan de svømme begge to. Lilletrollet på 5,5 år lærte seg det nå i våres.
Det skal mine barn ha... De er veldig trygge i vannet. Kanskje for trygge til tider. Jeg har også gjort det til en vane at dersom de mister fotfestet og havner under vann så hjelper jeg dem ikke helt med en gang. De får lov til å prøve selv og som regel går det veldig greit. Men det er noe med å både bli trygg på vannet og samtidig ha respekt for det.
NB! Jeg står ikke og ser på at de er under vann lenge, altså. Men jeg løfter dem ikke opp på beina igjen om jeg tror de kan klare det selv.
Oi jeg var ikke klar over at svømmeundervisningen er så dårlig! Har tenkt at Snuppa lærer jo å svømme når de får svømming på skolen i det minste.
Jeg kommer fra et sted (og en tid?) der svømmeundervisningen var veldig god. Tror vi hadde svømming en gang i uka hele barne og ungdomsskolen jeg. Eller kanskje var det annen hver uke - mye var det i allefall. Vi hadde en super svømmelærer og lærte å svømme veldig godt. Jeg ser nok det at jeg er bedre "teknisk" enn de fleste andre jeg treffer. Mine foreldre kunne ikke svømme, så jeg lærte alt på skolen.
Og jeg som trodde at alt var mye bedre nå til dags.... Skuffende!
Ja ja, da får vi satse på mye bading i ferien, og kanskje litt svømmetrening!
Så rart at det er så stor forskjell. Her har de svømmeundervisning en gang i uka alle årene på barneskolen, tror jeg. Førsteklassingen har dobbelttime annenhver uke, det er fordi de små bruker så lang tid på dusjing/skifting at det er mest praktisk å gjøre det sånn. Han har ikke lært å svømme dette første skoleåret, men jeg håper han lærer det i sommer eller i løpet av andreklasse. Han har brukt litt tid på å føle seg trygg i stort basseng med kjølig vann.
Det finnes kommuner der det ikke er et enda skolebasseng, kun et offentlig. Da sier det seg selv at det blir trangt om plassen og dårlig med opplæring. Jeg har jobbet i en sånn en. Og det i en kystkommune. :skuffet:
Ressursterke foreldre med penger tar med barna i bassenget på fritiden. Ikke alle kan eller vil prioritere slik. I de fleste Oslobadene koster en voksebillett 75 kroner, og barn 36 kroner. Det blir en ganske stor utgift på en familie med noen barn hvis alle skal med. Familiebillett med 2 voksne og 2 barn koster fra 186 til 224 kroner.
I Oslo finnes det noe sånt som 3-5 skolebasseng tror jeg og 8 offentlige bad. I følge denne artikkelen står det dårligst til med svømmeundervisningen i Oslo, Hordaland og Buskerud. Når vi hadde svømming på ungdomskolen måtte vi betale selv, alle hadde med 30 kroner de gangene vi dro på Tøyenbadet.
Ja, vi prioriterer selvfølgelig hva vi vil bruke penger på. For meg er det en naturlig ting å bruke penger på familiekos i bassenget og at ungene mine skal bli trygge i vann, men det er selvsagt opp til hver enkelt. :nikker:
Det tror jeg er en helt annen diskusjon. Jeg kunne selvsagt skrevet noe om hva de som ikke kan evt bruker penger på i stedet for turer i svømmehallen med barna, men jeg lar det være. ;)
Det tror jeg faktisk ikke noe på. Jeg snakker ikke for meg selv, altså, for vi har vært sløve med å ta med guttungen i bassenget, men det har skyldtes sløvhet og ikke økonomi. Men jeg tror faktisk at det finnes SVÆRT mange der ute som ikke kan ta seg denne økonomiske friheten.
Tullekommentar, 007. For en familie på fem koster det i underkant av 500 kroner å bade i vår nærmeste svømmehall. Det er klart det handler om prioriteringer, men det er ikke alle som har de samme midlene å prioritere fra.
På vår skole får barna seks svømmetimer i året, annethvert år fra 3. klasse. Ikke rare greiene.
Det tror jeg også. Jeg snakker heller ikke for meg selv, vi har bare vært i innendørsbasseng en eneste gang med Glitterbarnet på grunn av prioriteringer, men jeg vet om mange som ikke har råd til å legge ut over 200 kroner hver helg for å bade med ungene. I tillegg har man massevis av foreldre som ikke kan svømme selv, noe som selvfølgelig vanskeliggjør det å lære et barn det.
Jeg syns før øvrig ikke spørsmålet om å ha råd er en annen diskusjon, i en tråd om dårlig offentlig svømmeopplæring. Da er det de som ikke har råd (eller ikke har foreldre som prioriter det) som taper.
Det er mange som ikke kan gå i bassenget mad barna pga at de reagerer på klor, at de får klausdroforbi av mange mennesker, at de ikke takler svømmehaller pga dårlig rengjøring, pga at de ikke kler av seg i offentlighet, pga at de får hodepine av basseng (ofte en kombinasjon av mye bråk, klorlukt og fuktig luft) eller av andre årsaker.
Om man ikke kan gå i basseng pga av økonomi (noe jeg fremdeles tror gjelder ytterst få), kan man dele seg (om man er 2 foreldre), der den ene foreldren tar med barnet i svømmehallen og den andre er hjemme. Om man har mange barn kan de være med etter tur. Jeg tror det er lurt å se på muligheter og ikke hindringer.
Jeg har nettopp denne uken vært gjennom samme runden Divine, i forhold til høstens svømmekurs, og det lot seg ordne så greit at!
Her er hva jeg har avtalt med svømmeklubben her:
Jeg skriver han opp på et vanlig svømmekurs til høsten. Jeg har snakket med lederen av svømmeklubben som henviste meg til en av de yngre svømmeinstruktørene som kunne være interessert i følge lillegutt på (kollektivt) svømmekurs. Han får altså en egen voksen i vannet - de andre barna får en ekstra voksen svømmetrener som kan hjelpe til - det er vinn-vinn for alle parter. Så har jeg snakket med kommunen og sendt søknad om støttekontakt, og det ordner seg slik at denne unge instruktøren får støttekontaktlønn for 1-2 svømmekurs i uka.
Altså når alle papirene kommer på plass og sånt, og ting innvilges - det tar tid. men alle er skjønt enige om at det ordner seg.
Så til høsten får lillegutt følge i garderoben, han får egen instruktør/assistent i vannet som kan hjelpe med å formidle beskjeder og vise og ordne og sånn, han kan være med de andre barna i vannet - som jo er motiverende i seg selv.
Og han opplever mestring fordi vedkommende han har med seg tilrettelegger øvelsene og hjelper han. får hjelp i dusjen, og deretter levert fiks ferdig svømmetrent til meg. Han blir inkludert og sosialisert og alt som er godt :jupp:
Svømmeklubben var velviljen selv og ønsket virkelig å legge tilrette for at han skulle kunne delta, kommunen så ikke noe problem.
:værsågod:
I tillegg svømmer lillegutt 1 gang per uke med klassen sin (i 10 uker), og muligens en time per uke med fysioterapeut - det er ikke avklart enda. Så han skal få nok vann...
Mye av problemet med svømmeundervisningen i skolenes regi er rett og slett at lærerne ikke er fullt ut kompetente til oppgaven. Selv når nivået er såpass ulikt er det ikke noe problem å få samtlige til å svømme i løpet av 10-12 timer. Skulle ønske skolene benyttet seg av den spisskompetansen som finner rundt om på dette området.
Det er ingen tvil om at bassengene bør fylles, svømmelærere ansettes og ikke minst det må bevilges mye penger til dette. Til tross for at det offentlige gjør sin bit synes jeg i bunn og grunn at foreldre til barn som lever i et land med en lang kyst er programforpliktet til å lære sine barn å svømme. Det er et foreldreansvar, ikke et offentlig ansvar.
Heldigvis er til og med sosialtjenesten opptatt av svømmeopplæring slik at en god del barn får sine svømmekurs og kontigenter dekket via denne tjenesten.
Det er helt klart barn som kommer fra familier som ikke har råd, jeg vet at det er klubber som sponser disse barna i form av billigere kursavgift. Dersom man har såpass penger til overs at man kan velge et par tre flasker vin eller en tur i svømmehall, da håper jeg jo at man velger svømmehall, men heldigvis er folk forskjellige og samfunnet mangeslunget.
Når er det vanlig at de lærer å svømme (skikkelig brystsvømming, ikke hundesvømming)? Jeg ser flere her nevner 5,5 og 6 år. Er det for tidlig (ambisiøst :knegg:) å satse på 3-4 år?
Nå kan nok Skvetten og Ru veldig mye mer enn meg om dette, men jeg mener å ha lest er at de ikke har koordinasjonen på plass før rundt 5 år og oppover. Før det er det hundesvømming og flyting som gjelder.
Jeg kommer fra en svømmerfamilie (men jeg har ikke vært med i svømmeklubb selv) men min kusine mener jeg sa at at fireåringer som regel er for små til å ta til seg detaljerte ting i gruppe. Herremannen var 4-5 år når han kunne "froskesvømming", rygg og crawl. Men han har gått på baby. og barnsvømming siden han var 8 uker og jeg har regnet ut at han har gått på kurs i ca 105 timer (minus de få ganger som han har vært syk eller vi har vært på reise). Nå har vi svømmebasseng og han bader hver dag og det er klart at det gir effekt.
Skolesvømming tror jeg at man lærer best om man lærer litt intensivt. Jeg hadde selv svømmekurs i skolen annenhver uke i 2. klasse. Det var få som ikke klarte å svømme da. Jeg tror ikke at det er så bra å spre ut timene til mange forskjellige klassetrinn. Intens svømmetrening en uke eller to en sommer tror jeg også kan ha god effekt.
Jeg tror at vi foreldre må ta ansvaret og ikke forlite oss på skolen. Det er vårt ansvar at barna kan svømme.
Vi er heldige og har tilbud om bruk av svømmebasseng gjennom jobben, vi prøver å dra hver helg, men det har blitt lite av det i det siste. Minsten har vi på babysvømming som vi betaler for så vi prioriterer dette, men jeg trodde virkelig svømme tilbodet på skolen var bedre en det jeg leser om her. Kommer fra landet og er oppvokst med ukentlige svømmetimer gjennom barne og ungdomsskolen...
Brystsvømming bør nok ikke innlæres før barnet behersker crawlteknikken. Rett og slett fordi det er crawlsvømming som har er så lite komplisert bevegelsesmønster at selv små barn tar det lett. Brystsvømming er veldig komplisert og jeg må si at jeg aldri har lært fra meg det før barna behersker crawl fullt ut og er alt fra 6-8 år gamle.
Et barn på 3-4 år kan fint lære å crawle med riktig instruksjon, å lære bryst uten kompetent instruksjon er praktisk talt umulig.
Jeg betalte for svømmekurset til sønnen min i går. Kr 1550 for 8 ganger :skremt: + kr 150 i årlig medlemsavgift. Det synes jeg var temmelig dyrt, det er ikke så veldig rart hvis folk ikke tar seg råd til det.
Det høres veldig dyrt ut. De fleste kurs går over 10-12 ganger, det er det antallet timer som blir ansett som optimalt. Har ikke hørt om at man må bli medlem av en klubb for å få være med på kurs.
Medlemskap var obligatorisk fordi det gir de ekstra støtte fra kommunen. Men den avgiften betaler man bare en gang pr kalenderår.
Nå måtte jeg inn og sjekke, kurset går over 11 ganger. Mon tro hvor jeg fikk det fra at det var 8 ganger? :blånn: Da ble jo prisen straks en del bedre.
Greit nok at de lever delvis av tilskudd, men jeg kan garantere at de tjener meget godt på kursene også. Prinsipielt helt mot at må bli medlem i noe som helst bare fordi man ønsker at barnet skal lære seg å svømme.
Svømmeforbundet har jo dette som en del av grunnfundamentet for det de driver med: Enhver en svømmer, enhver svømmer en livredder.
Hos oss er det også kun svømmeundervisning i 4.klasse men er usikker på om det kun er få ganger eller gjennom hele 4.klasse... uansett synes jeg det er altfor lite.
Storebror er kun interessert i svømming som fritidsaktivitet og har vært med i klubb fra han var 4,5 år. Nå er han 7.5 og de lærer brystsvømming, crawl, ryggsvømming, dykking og stuping + +.
Klart det koster endel men jeg synes det er superviktig at han liker vann og er trygg i vannet.
Vi er ingen strandløver selv og har ikkenoen faste svømmehall-besøk men begge gutta er veldig trygge i vann alikevel.
Lillebror skal begynne på kurs etter jul muligens. Nå foreløpig er han for trøtt på ettermiddagen til å være med på noe som helst.
Trist at svømmingen i skolen er SÅÅÅ dårlig, men jeg er igrunn ikke overrasket. Nevøen min på 12 lærte og svømme for få år siden, men det var nok litt flaks med en varm og flott sommer og da er en jo mer i vannet.
Jeg, samboer og datteren vår på snart 4 liker godt å dra til syden og ser jo tydelig at det har mye å si for henne at hun kan bo i vannet i 14 dager i strekk i en periode. Vi går også jevnlig i svømmehall med henne. Men hadde vi ikke vært i syden og svømmehall så hadde det ikke blitt så mye bading. Hun er litt pysete med å bade i sjøen/ vannet her i Norge, det er for kaldt synest hun da.:p
Jeg har barn på samme skole som m^2 og der har de delt skoleåret på de tre førsteklassene. Så de har fått ca 10-12 ganger med svømming dette skoleåret. Dette fortsetter i allefall neste år og.