Det begynner å bli tid for å tenke brannsikring av vårt nye hjem. Boligen er over to etasjer, der rommene fordeler seg slik:
etg: Entre, bad, stue og kjøkken med åpen løsning
etg: gang, bad, 3 soverom
Jeg regner det som rimelig sikkert at vi må ha brannstige, med utgang fra ett av soverommet, men holder det med denne ene?
Så må vi ha brannslukkingsapparat i begge etasjer, men hva velger man, og hvor stort må det være - det er jo en hel jungel av muligheter der ute.
Så må vi ha røykvaslere. Hvor mange trenger man? Holder det med en i entreen, en i stue/kjøkken, og en i gangen oppe, eller trenger vi flere?
Hvilken type er best? Jeg er aldeles idiot på slikt som dette er jeg redd.
Vi har i hvert fall: En brannstige i andre etasje der soverommene er. Egentlig ville jeg hatt en på hver side av huset. To seriekoblede røykvarslere, en i gangen oppe og en i gangen nede. En ekstra i stua nede. Vi har brannslange på vaskerommet i 1. etasje. Et brannslokkingsapparat nede ved inngangsdør, og burde hatt et i 2. etasje også. Vi er rimelig nyinnflyttet, og jeg tror vi er trygge med det vi har. Likevel skader det ikke å ha litt ekstra.
Vi har 3 brannstiger - en fra hvert av soverommene i 2. etasje. Husk at brannstigen ikke skal stanse før ved toppen av vinduet - alt for mange legger brannstigen for lavt - man skal tross alt holde i noe slik at man på en trygg måte kan (og tør! - barna skal jo tross alt før eller siden øve på dette) klatre ut av vinduet.
Vi har 2 brannslukkingsapparater (2 etasjer). Det er vel billigste sort - 6 kg pulverapparat. I tillegg har vi et brannteppe på kjøkkenet.
Vi har 9 seriekoblede optisktermiske brannvarslere + 1 varsler koblet til alarmsentralen.
Mange gode tips her.
Vi har røykvarslere på alle soverom. Har også fjernet alle løse lamper fra barnerom etter at det nesten tok fyr i en dyne som barna hadde brukt til å bygge hytte, med leselampen som tak!
Nå bygger vi hytte hytteprosjektet.blogspot.com/ og har fått
[LEFT]profesjonell hjelp til gjennomgang av brannforebyggende tiltak.
Da føler jeg meg litt klokere.
Leste litt om skumapparat, og skjønner at disse ikke tilfredsstiller kravene fra myndighetene (eller noe slikt). Hva er grunnen til dette?
Vi har romløsning omtrent som dere bare at soverommene er i første etasje. Vi har seriekoblet varslerene på soverommene for seg og de i gangen oppe og nede for seg. Det hender at varsleren uler fordi det kommer damp ut fra badet, da er jeg glad det bare er de i gangen som uler og ikke rett over hodet på vesla som sover. Soveromsvarslerene er også koblet til varsleren på gjesterommet/kontoret oppe slik at vi hører det dersom det skulle brenne på barnerommet og vi sitter oppe i stua.
Vi har to branntepper også, ett i gangen mellom soverommene og ett i kjøkkenskapet ved siden av komfyren.
Vi kan klyve ut av alle vinduer på soverommene så brannstige har vi ikke. Men har ett pulverapparat i hver etasje.
Brannmannen jeg kjenner anbefalte meg å kjøpe skumapparat istedetfor pulverapparat. Dersom du må bruke det vil et pulverapparat koste deg titusener i vasking. :skremt:
Feieren som var her sa at skulle jeg ha skumapparat som var godkjent måtte det være et på minst 9kg.
Skjønner ikke at de ikke tilfredsstiller kravene, kan det være for at det kreves et større apparat enn pulver for at det skal godkjennes?
Brannalarmer på barnas rom er et must. Begynner d å brenne der inne tar d få min før d er overtent (som på alle andre rom). at røyken skal nå ut i gangen før en blir varslet kan være for sent.......
Der stod det jo greit forklart forskjellen på pulverapparat og skumapparat. det eneste jeg tar meg i å lure på, er om jeg vil klare å løfte ett 9 kilos skumapparat og holde det i posisjon lenge nok. 9 kilo er jo ganske mye mener jeg. Kjente på vårt 6 kilos pulverapparat nå, og det er jo tungt nok i grunnen. Vil ikke nedvaskingen dekkes av forsikringen, dersom boligen har brent? I så fall tror jeg uansett at jeg går for pulverapparatet, bare fordi det er lettere å håndtere.... tror jeg... :gruble:
Nedvasking dekkes av forsikringen, mener jeg. Forsikringen dekker ikke hvis noen tukler med apparatet (med mindre man har "idiot"forsikring eller hva det nå kalles på PK). På arbeidsplasser med mye elektronisk utstyr og trigger-happy medarbeidere så er det absolutt en ting å ha CO2-apparat (vi har utelukkende CO2-apparat på jobben).
Vi har branntau på soverommene oppe. Vi skal ikke bo her så lenge (håper vi) så vi valgte tau istedet for stige, stige skal vi nok ha i neste bolig). Og vi har røykvarslere på alle soverommene, i gangen oppe, i gangene nede og i stua. Seriekoblede. Har bare ett brannslukningsapparat, og det er nede, hm, burde nok hatt et oppe også.
Det som er med pulver apparater, er at det legger seg inni elektroniske apparater og de kan ødelegges i laaang tid etterpå. Dvs at om det brenner i ett rom hos dere i dag, du fyrer av pulverapparatet, dette siver ut i hele huset og da kan evt tv eller data maskinen i andre etg gå i stykker f.eks flere mnd etterpå. Dette skjer ikke med skum.
Jeg anbefaler deg å innstalere en brannslange også, det er faktisk det beste i en brann.
Ang alarmer, så er det noe som heter BORG 24. Det er kombinert tyveri og brann alarm som er koblet opp til en sentral. Det er egene brannsensorer og tyverialarmer da selvsagt, man får melding på mobilen om alarmen går. Tyverialarmen er koblet på dører og vinduer og blir aktivert FØR tyvene er inne i huset.
Jeg tror at hvis det virkelig brenner får du de kreftene du trenger for å holde 9kg skumapparat. 20-30 sekunder tror jeg absolutt du klarer.
Forsikringen dekker sikkert nedvasking, men det er da unødvendig å ødelegge mer enn nødvendig? I verste fall kan jo et pulverapparat ødelegge pcer og sånn som ikke berøres av selve brannen men av pulveret du bruker ved slukking...
Men brannslange tar da en del plass, gjør det ikke. Etter det jeg husker så hadde vi en slik slange på min firrige arbeidsplass, og skapet der var vel 50x75cm, eller noe deromkring, i tillegg til at det krever oppkobling mot vann. Tror dessverre ikke vi har plass til noe slikt noe sted.
Du har løftet barna dine da de veide 9kg. Du klarer helt sikker å løfte et brannslukkingspparat også, du skal jo ikke akkurat holde det over hodet med strake armer. ;)
Jeg har ikke no problemer meg å løfte ett 9 kg apparat, det som er problemet er å bruke det riktig. Jeg har prøvd det og jeg fikset det, men det er jo ikke sikkert man klarer det om man har panikk. Derfor er vann faktisk det beste og enkleste da, litt vannsøl må man jo tåle.
Brannstige hadde jeg i alle fall ikke brukt penger på, i ett to etg hus kan man fint hoppe ut.
En ting å huske på er at brann som oftes er ens egen feil, for 42% av husbranner i Norge er fra elektiske apparater som står på. Værstingene er vaskemaskin og kaffetrakter.
Vet ikke hvor oppdatert den siden der er jeg Veronal? Men jeg har nettopp tatt brannværnskurs og han sa att tidligere var det tørrkoking som var værstingen, men at nå hadde vaskemaskin tatt over.
Elektrisk utsyr og anlegg henger jo sammen, så at det ikke er elektisk utstyr alene er jeg enig i.
Det kan faktisk ta fyr i en mobil lader som står i.
Der vi bodde hadde vi brannslange under kjøkkenbenken. Jeg klarte ikke helt å se at den alltid var like fornuftig. Hvis f eks det begynner å brenne om natten, så ville det bli vanskelig for oss å komme oss til kjøkkenet (i den leil) for å få tak i slangen. For d ville vel mest trolig brenne på kjøkkenet eller på stuen (el utstyr, stearinlys, matlaging etc). Vi fant ut at det riktige for oss var å ha et pulver/skum apparat på soverommet, rett ved døren. Går alarmen var planen at apparatet plukkes med seg på tur ut av soverommet sånn at man har noe for hånden uansett hvor det brenner. Sånn har vi det her også, og vi kommer også til å ha d i huset vi bygger. Så mitt andre tips er brannslukningsapparat på soverommet til de voksne :) Pluss andre steder seff.
Du tuller nå, ikke sant?
Ett hopp på 4 meter trenger langt fra å gå særlig bra - og en ting er oss voksne. Hva mener du vi skal gjøre med våre to små barn? Hive dem ut av vinduet, og håpe noen klarer å få tak i de?
Du hadde ikke hatt noen betenkeligheter med å hive deg selv og ungene ut av ett vindu 4 meter over bakken? Nei nei, deg om det. Vi skal ha brannstige, for jeg ville aldri i verden gjort det med mine barn.
Jeg har vanskelig med å skjønne hvordan "hoppe ut av vinduet" kan oppfylle kravet til "sikker rømming". Et hopp fra 2. etasje hos oss på flat tomt vil i beste fall medføre et enkelt brudd i anklene til mannen og meg. Jeg tør ikke tenke på hva som skjer når 1-åringen og 4-åringen treffer belegningssteinen.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap er "offentlige myndigheter" for bl.a. brannvern.
Vi har hatt stiger fra 2 forskjellige leverandører (vi er på hus nr. 2). Jeg husker faktisk ikke hvem den vi har i dag er levert fra (Alustigen? Sørlandsstigen?), men det er bare utseendemessige forskjeller. Var utseendemessig mer fornøyd med den vi kjøpte hos Gjensidige i sikkerhetsbutikken der (den var flatere og sto mindre ut fra veggen, men den kom bare i moduler - dvs. ikke skredderkuttet lengde). Ellers synes jeg ikke det er noe forskjell i stigene - de henger der de skal henge og vippes ut på toppen ved å dra ut sikringen og så er det en stige. Det er høyt og skummelt, men det kjennes likevel trygt.
Flotte greier.
Får nesten legge denne stigen i bestilling i løpet av uka tror jeg. Men holder det å måle fra toppen av vinduet, for å finne riktig lengde, eller bør vi legge til noe ekstra?
Vi hadde tilsyn av fyrings-anlegg i sommer. Hun gikk over huset vårt med tanke på 3 små-barn og brann. Hun påpekte at brannstige var vanskelig og sa at brann-tauene vi har er bra når barna er så små.
Vi har 3 soverom oppe med trappen i midten. Hun sa at om vi kom inn på soverommet på siden var det slett ikke sikkert at vi kom tilbake så tau har vi der også.
Fra toppen av vinduet, men hvor langt ned avhenger av stigen. Når stigen foldes ut så ender deler av den ytre delen lengre ned enn laveste punktet på veggen. Det er noe å tenke på hvis man ender opp nede på en platting/terrasse som ligger høyere enn terrenget.
goldnugget: På hvilken måte er det vanskelig? Jeg klarer å klatre ned stigen mens jeg holder en 1-åring med den ene armen. Jeg klarer også å klatre ned stigen mens jeg har 4-åringen på ryggen. Hvordan fungerer branntau? Er det sele for liten og stor? Jeg ser for meg at terskelen for å sprette ut vinduet er langt høyere med branntau enn med stige.
Branntau høres ikke allverdens dumt ut nei. Kan være verdt å vurdere å ha det på ett av rommene, men hvordan får man to små barn med seg ned tau? Vil ikke en evakuering med tau ta lengre tid enn ned en stige?
Forhåpentligvis så står dette ett eller annet sted når jeg skal bestille. Hos oss vil vi ende opp på grusgangen, men det er jo greit å beregne slik at avstanden ikke blir for kort uansett.
Jeg er enig med deg, men "problemet" er at du forlater det andre barnet ditt. Tenk om du ikke kommer deg opp igjen. Det beste er å heise ned barna før du selv går ut. Tauene har en løkke vi trer under armene.
Det finnes flere typer hvis man bor høyt oppe, men for oss så er det kun kort vei ned.
Sånn, ja. Ja, jeg ville aldri forlatt det andre barnet, så jeg hadde vel endt opp med å binde den ene ungen fast i en sjalvariant av lakenet hvis ikke mannen var tilstede til å bistå. Evt. fått 4-åringen til å klatre ned selv.
Takk for at du skrev dette! Nå vet jeg at vi skal ha et sånt tau på andre siden av huset og ikke en stige til. Leste om tauet på sikkerhetsbutikken.no., og det har definitivt noen fordeler som stige ikke har.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.