Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Lavenergihus

#1

Marge sa for siden:

Vi har fått tilbud om å kjøpe en flott tomt og har fått klarsignal fra banken om lån til enebolig med utleieleilighet. Når vi først skal flytte vil vi spare mye penger på å bygge selv fremfor å kjøpe en rådyr tomannsbolig siden vi kan gjøre det meste selv.

Vi har veldig lyst til å bygge lavenergibolig og har lest oss opp på utrolig mange forskjellige oppvarmingsmuligheter. Vi har lurt litt på varmepumpe basert på bergvarme tilknyttet vannbåren varme, og solfangere for å varme opp varmtvann. Det er imidlertid dyrt og ikke nødvendigvis noe man tjener inn igjen, da energibehovet i en lavenergibolig er lavt i utgangspunktet.

Noen som har erfaring med gode løsninger som er miljøvennlige og økonomibesparende? Vi bor forresten på vestlandet med milde og våte vintre hvis det har betydning.


#2

Veronal sa for siden:

Naboen vår har bygget et skikkelig lavenergihus og bruker 5000 kWh i året til elektriske installasjoner. Ingenting til oppvarming. Kostnaden ligger dog veldig høyt, så det er lenge til det det blir økonomibesparende.


#3

Marge sa for siden:

Kanskje de bygget et passivhus? Vi vil ihvertfall ha peis/ovn som oppvarmingskilde, men jeg er redd det vil bli for gulvkaldt med kun det. Tomten er skrånende så utleieleiligheten blir nede sammen med innnebygget garasje, kontor og kjellerstue som vi vil disponere.



#5

Marge sa for siden:

Passivhus:

Passivhus-konseptet ble opprinnelig utviklet av dr. Wolfgang Feist ved Passivhus-insituttet i Tyskland (www.passiv.de). Et passivhus har et veldig lavt energibehov sammenlignet med vanlige hus. Det totale energibehovet til en bolig bygget etter passivhusstandard er ca. 25% av energibehovet av en vanlig bolig. Grunnen til at det kalles passivhus, er at man tar i bruk mest mulig passive tiltak for å redusere energibehovet, slik som ekstra varmeisolasjon, ekstra god tetthet, og varmegjenvinning.
For å kunne kalles et passivhus, må følgende 2 hovedkriterier oppfylles:

  • Beregnet årlig energibehov til romoppvarming må ikke overstige 15 kWh/m² per år.

  • Maksimalt effektbehov til romppvarming må ikke overstige 10 W/m².

    Passivhus har fått stor utbredelse i Tyskland og Østerrike, og etter hvert også i andre land i Europa som Sveits, Belgia, Nederland og Sverige. Også i Norge er interessen for passivhus økende, og det er flere større byggeprosjekter på gang hvor det planlegges passivhus.

    De viktigste kriteriene for passivhuskonseptet er:

  • Årlig oppvarmingsbehov skal ikke overstige 15 kWh/m²år

  • Maksimalt effektbehov til oppvarming skal ikke overstige 10 W/m²

  • Passiv utnyttelse av sol. Dette oppnås med at mye av vindusarealet vender mot sør (+/- 30 °).

  • Så kompakt bygningskropp som mulig, for å redusere arealet mot det fri, og dermed redusere varmetapet.

  • Superisolert bygningskropp, med U-verdier under 0.15 W/m²K og helst ned mot 0.1 W/m²K (vegg, tak, gulv).

  • Kuldebrofrie ytterkonstruksjoner, med kuldebroverdi under 0.01 W/mK (regnet med utvendig areal).

  • Superisolerte vinduer, med total U-verdi for vinduskonstruksjon lik eller under 0.80 W/m²K.

  • En klimaskjerm med minimerte luftlekkasjer, med et lekkasjetall under 0.6 oms/t (ca. 7 ganger bedre enn dagens norske forskriftskrav).

  • Balansert ventilasjon med høyeffektiv varmegjenvinning, med virkningsgrad på minst 80 %. Vifteeffekten må også være lav (SFP < 1.5 kW/m³/s)

  • Energieffektive hvitevarer og belysning (A-merkede produkter), for å minimere behovet for elektrisitet.

  • En betydelig andel av varmebehovet til tappevann og romoppvarming dekkes ofte av kompakte varmepumpeenheter som tar varme fra avtrekksluften, og/eller termiske solfangere.

  • Det lave resterende energibehovet (elektrisitet og termisk behov) kan dekkes av lokalt produsert fornybar energi (solceller, vindmøller, biobrenselkjel, eller lignende).


#6

Marge sa for siden:

Lavenergihus:

Lavenergihus / Lavenergiboliger er boliger som er bedre isolert mot varmetap en hva dagens forskrifter tilsier. Årlig totalt energibehov er under 100 kWh/m2 (normal bolig ligger på ca 170 kWh/m2).
Årlig oppvarmingsbehov er for normal bolig ca 80 kWh/m2. (Østfold klima)
For en lavenergibolig er oppvarmingsbehovet rundt 30 kWh/m2.

Tiltak som normalt gjenonføres for å oppnå dette.:
Yttervegg konstruksjon har 20-25cm isolasjon (U=0,16-0,2 W/m2K).
Tetthet for bygningskropp er ca 4 ganger bedre enn forskriftskravet for vanlig bolig.
Yttertak har gjerne 30-35 cm tykk isolasjon (U=0,14-0,11 W/m2K).
Belysning og elektrisk utstyr bør være av lavenergi utførelse.

Gulv på grunn isoleres med 20-25 cm (U=0,14-0,11 W/m2K).
Vinduer er 3 lags superisolerte (U=1,0-1,1 W/m2K).
Balansert ventilasjon bør være med varmegjennivinning på 70-80 prosent.
Årlig behov for vifteenergi er ca 6 kWh/m2

Til energiforsyning/oppvarming kan elektrisitet benyttes.


#7

Kanina sa for siden:

Det høres veldig flott ut. Jeg leste i en avis for en tid tilbake at under 20% av alle nybygde hus er lavenergihus, og det er veldig synd. Skjønner at det er dyrt, og at det tar tid før det lønner seg. Men det er jo veldig bra for miljøet, og det har en egenverdi, synes jeg. Og hvem vet hvordan strømprisene vil være i fremtiden..?


#8

Sol sa for siden:

Jeg skummet over lavenergikriteriene du lister over, og jeg tror faktisk at du uansett vil måtte bygge innenfor disse kravene, ettersom dere vil bli omfattet av nye TEK (teknisk forskrift vedtatt i 2007) som trer i full kraft fra 1. august i år. Fram til nå har man kunnet bygge etter de gamle forskriftene. Et av de absolutte kravene i nye TEK er balansert ventilasjon, som er nevnt under Passivhus over.

Dersom jeg skulle bygget et hus etter de nye forskriftene nå, hadde jeg helt klart gått for oppvarming fra vannbåren gulvvarme. Du skal vite at dagens ildsteder har høy effekt og er dårlig tilpasset bruk i velisolerte hus. Dersom du går for et hus mot passivhusstandard, vil jeg tro at det vil være vanskelig å finne et ildsted som gir lav nok effekt til å være egnet som oppvarmingskilde.


#9

Marge sa for siden:

Ja, vi må bygge innenfor de nye forskriftene, men det er helt i tråd med våre ønsker. Det du mener er at et ildsted vil rett og slett bli for "varmt" i et lavenergi-/passivhus? Hva slags vamekilde ville du koblet til det vannbårne systemet? Det finnes jo for eksempel gasskjel med vannmantel, luft-vann-varmepumpe, vann-vann-varmepumpe, solfangere osv. Hovedgrunnen til at vi ønsker et ildsted/ovn er faktisk for kosen sin skyld.


#10

Marge sa for siden:

Det tenker vi også, at selv om det ikke er så rimelig så er det ihvertfall miljøvennlig. Og det vil mest sannsynlig øke annenhåndsverdien av huset.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.