Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvorfor har orddeling blitt så utbredt?

#1

Skremmern sa for siden:

Eller har det kanskje alltid vært slik, jeg har bare ikke lagt merke til det før nå? :gruble:

Under byturen min i dag, kunne jeg observere svære skilt med sommer klær 50 %, konge reker og sol krem. (Ikke på ett og samme skilt, dah!)
Og etter å ha lest litt rundt på andre forum, er jeg sjeleglad for at moddene på FP korrigerer skrivefeil (feel free hvis mitt innlegg inneholder noen), for jeg blir rimelig satt ut av tråder og innlegg hvor folk skriver jeg jobber i helse vesenet, men har syke melding pga bekken plager og rulle stol bruk.

Og hva er greia med di istedetfor de? Di klarte aldri å lure meg. Jeg har til og med sett allvårlig, forje og ellstemann nedskrevet på papir.

Nå er det meget mulig at de som er enda schmartere enn meg reagerer like mye på mine kommafeil og min uvitenhet om fullt skrives med én eller to l-er, men i så fall vil jeg gjerne høre om det. :ja:


#2

Che sa for siden:

Det har nok alltid vært slik. Jeg husker da jeg jobbet med oppfølging av ei jente som hadde mye medisinsk med seg. Vi skrev rapport etter hver vakt, og hun ena jeg jobba sammen med skrev konsekvent "å" + at hun skrev problemord på dialekt. Jeg greide nesten ikke å ta det som sto der seriøst.

Med orddeling, så kan jeg ikke forstå hvordan noen anser det som logisk å dele ord. Ordene uttales jo med flyt, så hvorfor skrive dem oppstykket?


#3

Nabojenta sa for siden:

I dag er det mye vanligere å chatte på nettet med mennesker fra hele verden. Og da går det som regel på engelsk. På engelsk deles de fleste ord opp, og kan ha en medvirkning til at det norske språket radbrekkes til de grader.


#4

Tallulah sa for siden:

Orddeling kommer nok mye fra engelsk, det er den teorien jeg har hørt i allefall. Word og Bill Gates har til og med fått skylda. I dag har jeg vært syk hjemme og fikk meg meg litt av dansebandsvisj ( :gal: Ikke spør hvorfor), og der la jeg merke til at et av disse middelaldrende dansebanda som hadde en eller annen låttittel på dialekt til og med skrev "d" i stedet for "det".

Forresten, er det ikke slik at "ananas biter" ikke er orddeling, men heter noe annet (særskriving?)? At orddeling er når man deler et ord med bindestrek på slutten av en linje?

Edit: Wikipedia sier noe om hvorfor dette er blitt utbredt:


#5

Primrose sa for siden:

Å chatte på dialekt er så sin sak, men er det virkelig så vanskelig å skille på engelsk og norsk? Jeg tror også det stammer fra engelsk, men er enig med Bauche - det flyter jo så fint på norsk, så hvorfor dele opp?


#6

Irma sa for siden:

Jeg synes liksom jeg husker floreringen av ordelingsfeil helt tilbake til min barndom iallefall. Har aldri tenkt på dette med engelsken før. Samtidig så tenker jeg at de som har masse ordelingsfeil kanskje ikke er de som leser mest engelsk? :vetikke: Jeg leste en del av en bekjent fra oppi østafor Tromsø, h*n skrev konsekvent ordelingsfeil. Så kom jeg til å tenke på at dialekta er veldig stakkato, slik at ordene faktisk deles opp i tale. Har lurt på om det kan ha hatt innvirkning på ordelingsfeilene.


#7

Bluen sa for siden:

Påvirkning fra engelsk og stavekontrollen i Word (og etter hvert også "ordbokfunksjonen" på mobiltelefonene) er vel blant de vanligste teoriene om årsaken til slike særskrivingsfeil, ja.

Her er for øvrig en interessant artikkel om emnet fra Dagbladet - med en test også.


#8

Sitron sa for siden:

Fordi ungene ikke piskes på skolen.


#9

Bluen sa for siden:

Når du først ber om det :fnise: - dette er en type kommafeil som jeg har sett stadig mer av de siste åra:

På norsk skal det bare være komma her dersom det første leddet er en setning. "Under byturen min i dag" er en preposisjonsfrase, og da skal det ikke være komma - om frasen er aldri så kompleks. Hadde det derimot stått "da jeg var i byen i dag", hadde det vært korrekt med komma. Denne typen feil tror jeg ganske sikkert skyldes påvirkning fra engelsk.


#10

Dali sa for siden:

Vikaren min på jobb trenger en leksjon også. Fra dagens mail: Rydde hjelp


#11

Tallulah sa for siden:

Fra artikkelen:

:gal:

De jeg har sett av mine småsøskens lekseplaner så er ikke det så viktig på lærerhøgskolen heller. :fordomsfull:


#12

Dixie Diner sa for siden:

Det har jeg også lurt på. Det som også er veldig utbredt er "vist" i stedetfor "visst". Det er utrolig mange som skriver det slik. Og så er det en bruker her inne som konsekvent bruker "å" i stedetfor "og". :knegg:


#13

Chanett sa for siden:

Det hjelper ikke hvor mye jeg pisker når mine elever sykler forbi disse plakatene hver dag:

Ny bakte jule brød
Ferske skole boller
Wiener brød på til bud
Grov brød 29,90


#14

Bluen sa for siden:

Salgsplakater kan jo sette grå hår i hodet på folk som er langt mindre pirkete enn undertegnede. :sparke: Her om dagen så jeg at en butikk skrøt på seg "ennå lavere priser". :gal:


#15

Katta sa for siden:

Godt de har lavere priser fremdeles da.

Jeg forstår heller ikke at det skal være så vanskelig å skille mellom engelsk og norsk, men jeg tror kanskje det er der noe av problemet stammer fra?


#16

Skremmern sa for siden:

Jeg er hvert fall ikke stø i "engelsk tegnsetting", så hos meg skyldes det bare uvitenhet blandet med litt ja, det virker riktig, ja. Veldig greit å få sånne ting riktig.


#17

Polyanna sa for siden:

Jeg husker en novelle jeg leste en gang, om en norsklærer som gikk amok i byen med rød tusj og sprayboks og rettet alle feilene han hadde ergret seg over i årevis. :fnise:


#18

Katta sa for siden:

Taggende norsklærer. Forståelig egenlig. :nemlig:


#19

Ru sa for siden:

The panda says no!
:knegg:


#20

Chanett sa for siden:

Er det nå jeg skal bekjenne at en venninne og jeg rettet menyen en gang vi var på restaurant?


#21

safran sa for siden:

:knegg:

#22

saxpia sa for siden:

Herlig:riktig:


#23

Joika sa for siden:

Nå skrives vel prosentavslag med mellomrom, dvs 50 %.

Men ellers så tror jeg det kommer av at det er mye mer orddeling på engelsk. Dermed så blir det fort sånn..


#24

Guava sa for siden:

I ei videosjappe nær der vi bor reklameres det for leie filmer.

Jeg tror sms har en del å si. Mange gidder ikke legge inn sammensatte ord i ordlista på mobilen og bruker av latskap ordene hver for seg.


#25

Luftslottet sa for siden:

Den unnskyldningen holder ikke vann. :skuffet:
På min mobil kan man bare skrive det første ordet, trykke seg bortover så det ordet man har skrevet ikke lenger er markert, og så skrive det neste ordet. Fiks ferdig sammensatt ord.

Jeg syns nesten det er mer irriterende med spredningen av 's. Det kan jo fort bli lov til å skrive det også. :skremt: Enda verre er det med disse som både gjør feil på norsk genitiv og bruker aksent i stedet for apostrof. Hege´s lille hobby blogg og tilsvarende gir meg neller.

(Kommafeil er bare sjarmerende. :cool:)


#26

Dixie Diner sa for siden:

Det går ikke på min mobil, og siden jeg bruker ordboka så må jeg manuelt legge inn ordene hele om jeg skal skrive dem. Det gjør jeg selvsagt ofte, men av og til deler jeg dem opp i latskap eller hastverk. Eller bruker bindestrek. Men det spørs hvem jeg sender til da.

Skriver jeg på pc eller papir blir det jo selvsagt noe helt annet.


#27

Skremmern sa for siden:

:ja:

Eh ... Ja?


#28

Skremmern sa for siden:

Mamma er flink i norsk grammatikk, men hun bruker konsekvent ordlista når hun tekster meg, og da blir det orddeling i bønsjevis. Jeg spør henne hvordan hun klarer å sende fra seg meldinger med så mye orddelingsfeil, men da skylder hun bare på sin manglende evne til å skrive hurtig nok. Har god tid, jeg.

Jeg synes at forumene SG-SM-NM er blant de verste hva skrivefeil og dårlig språk angår. Det virker i grunn veldig slurvete, at brukerne kan egentlig bedre, de gidder bare ikke. Jeg mener, man vet at det blir helt feil å skrive jett hva som sjedde ista?


#29

Dixie Diner sa for siden:

Ja, slurvefeilene er blitt flere og flere, og det er ganske skremmende. Et ord jeg får helt flass av å se på trykk er "oxo". Ei på SM brukte dette ordet i omtrent alle innlegg i tillegg til en haug med slurvefeil, og jeg klarte til slutt ikke å åpne hennes tråder. Det er trist at det samtidig alltid skyldes på dysleksi og at man helst ikke skal påpeke slurvefeil fordi "det kan jo være dysleksi".


#30

Ru sa for siden:

Jeg kan virkelig ikke fordra når folk drar dysleksikortet i hytt og gevær. Det er bare en hinsides dårlig unnskyldning for å slippe unna med slurvefeil.
Man skulle anta at dyslektikere er bevisst sine skrivefeil og gjør sitt beste for å lære seg hva som er rett. :nemlig:
Jeg vet at jeg har trøbbel med blant annet å og og, men jeg har jo lært meg fiffige løsninger når jeg tviler.
Om jeg hadde blitt testet for dysleksi i dag, er jeg sikker på at jeg ville endt opp med et annet resultat enn forrige gang. For jeg har, på papirene, moderat dysleksi.
Jeg vil våge å påstå at de færreste her ville ha gjettet det. :filer:

Om poenget forsvant: Ja, det er mye latskap og sløvhet. Og folk burde skamme seg. :nemlig:


#31

Inagh sa for siden:

[INDENT]
Jeg får helt fnatt av orddeling, men det blir nå i det minste mye ufrivillig morsomt. Jeg måtte humre litt f.eks. i dag, da ei Facebookvenninne kunne fortelle at hun hadde vært på årets første blå bærtur. Holdt på å spørre henne om hun skulle på gul- eller grønn bærtur neste gang. :humre:

Quote fra Glitter: I stedet råder det i norske skoler en holdning til at det «ikke er så farlig om alt er helt riktig», ifølge språkviteren.

Og den holdningen syns jeg er grusom. Ta f.eks. min svigerinne, som overhodet ikke kan kj-lydene og stadig snakker om å "sjøpe sjokolade på sjosken," for å lage et eksempel.

Min kjære påpekte dette for henne i helga, og da svarte hun snurt at "språket er i endring."

Hun er norsklærer. :grem:

[/INDENT]


#32

Tangerine sa for siden:

Språket er i endring. Om noen år er kj-lyden borte. Dessverre.
Og alle kommer til å rulle på r-en. Sukk. :(


#33

Ru sa for siden:

[INDENT]
Men hun har rett. Og dere kan skylde på bergenserene. :sparke:

Artikkel her, og her, f.eks.

[/INDENT]


#34

Skremmern sa for siden:

:jippi:


#35

Inagh sa for siden:

Pokkers bergensere. :mumle:

:unsjyll:


#36

Chanett sa for siden:

Rulle-r er da ikke pent. :angst:


#37

Pappalille sa for siden:

Sløvhet, latskap og altfor lite pisk i skolen. :nemlig: Det hjelper heller ikke at dysleksikortet trekkes frem til stadighet, og at det å sette spørsmålstegn ved andres skrivefeil er tett oppunder bannlyst. "Du impliserer jo at noen er dumme! :gisp:" Nei, jeg impliserer at noen har noe å lære. : pisk :

Og jeg har lært at det heter særskriving. Ved orddeling benytter man seg av bindestrek.

Det er ikke bare rene skrivefeil heller. Enkelte uttrykk brukes så feil og om hverandre at det gir meg gåsehud. Hva er det du vil si når du bruker uttrykket "hytt og pine"? Det er en av mine kjepphester. :kjepphest:


#38

Ru sa for siden:

Hytt og pine, hytt og gevær (min personlige fav.), hytt og dynevær (aner ikke hvor den kommer fra).

Mitt favorittuttrykk som sådan, er alle variantene av dette med å skjære alle over en kam. Eller kost, eller under teppe og i det hele tatt. :humre:


#39

Pappalille sa for siden:

Ja, man skal visst ikke ta alle under en båt. Det er den mest hårreisende varianten av det uttrykket jeg har sett, og det var ytret i fullt alvor.


#40

Inagh sa for siden:

Så lenge man ikke grer alle med samme kam, så er jeg fornøyd. :humre:


#41

Pappalille sa for siden:

Isj! Det er jo uhygienisk! :grøsser:


#42

Nenne sa for siden:

Bokmålsordboka sier:

Hytt og pine er ikke korrekt, men så vanlig at jeg ikke blir overrasket over om det blir akseptert på et tidspunkt.

#43

Sitron sa for siden:

Men altså, skyld nå ikke på bergensere for orddelingen også da!


#44

safran sa for siden:

Eller tar alle under den samme. :knegg:


#45

Pappalille sa for siden:

Jeg vet, og det spørs om jeg ikke vil ta min død av det. :dramaqueen:

Jeg pleier å spørre folk om de bruker uttrykket "død og vær" mye. De fleste ser bare rart på meg. :sukk:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.