Etter noen dager uten nett kom jeg hjem nå og oppdaget brått at husgjestene har meldt seg i hopetall og vi blir femten stykker i vårt ikke-så-store sommerhus neste uke. Elleve voksne og fire barn fra 2-8 år. Dvs. femten på en gang, det kommer et par gjester til seinere i uka, men da har noen andre reist.
Kjøkkenet er ikke så stort, men har komfyr med ovn, kjøleskap, fryser og basic kjøkkenutstyr.
Jeg vil helst ikke stå på kjøkkenet hele dagen, samtidig så har jeg mitt rykte som anstendig kokk å ta vare på. Vi snakker altså ikke reine Toromiddager her, men gjerne noe som passer seg selv litt i ovnen eller i jerngryta. Det er det femtende året vi har "åpent hus" med ymse gjester så jeg har noen standardmiddager, men ettersom det er mye de samme folka som kommer så føler jeg for litt fornyelse!
2-3 kg svinenakke
1 ss paprikapulver
1 ss salt
1/4 ss pepper
1/2 ss chillipulver
4 dl eplejuice
2 gule løk i skiver
Bland sammen alle krydderene og gni godt inn i kjøttet. Ha kjøttet i en ildfast form, hell over eplejuicen og legg i løken. Dekk godt med aluminiumsfolie og sett formen i ovnen ved 150 grader i 5 timer. Ta av folien og sjekk kjøttet, det skal falle fra hverandre. Gjør det ikke det, kan du la det steke litt til. Ta ut kjøttet og avkjøl (ikke kast laken). Bruk fingrene og dra kjøttet fra hverandre. Ha det i en bolle, ha i 1/2 dl av laken fra formen og bland med 1 dl barbequesaus. Serveres i hamburgerbrød med coleslaw. :ja:
*grillmat
*lasagne, store porsjoner i store former!!
*grønnsaksuppe, kan sjeldent bli feil!
*Taco/wraps, da blir det jo ikke dyrt engang!!
*Steik, da gjør jo mye av jobben seg selv!
*Pastasalat/kyllingsalat osv osv, godt i varmen!!
*spagetti og kjøttsaus
Bacalao! Alt i ett, snabla godt. :løper for å finne oppskrift:
Her er en som ligner den jeg liker best:
Fra klippfisk.no
Bacalao - fra Wenches kjøkken Mer enn 45 min Middels Porsjoner2 porsjoner4 porsjoner6 porsjoner 2 porsjoner
0,5 kg rå, renskåret, ikke utvannet klippfisk (be gjerne om loins, dvs skinn- og benfrie ryggfileter)
5 stk potet
1 stk stor løk
2 fd hvitløk
1 dl olivenolje
0,50 bk hermetiske tomater
63 g tomatpuré
0,50 bk hermetiske paprika/pimientos
0,50 krm kajennepepper
Vann ut fisken i 1 1/2 - 2 døgn i et stort rommelig kar. Skift vann flere ganger. Del og ev rens den utvannede fisken i serveringsstykker. Loins trenger ikke renses, andre stykker renses for skinn og ben.
Rens og skjær poteter og løk i skiver og finhakk hvitløken.
Hell litt olje i bunnen av et ildfast fat eller en kasserolle. Legg lagvis fisk, poteter, løk, hvitløk, hermetiske tomater og paprika. Bland kajennepepper eller chili (fjern frø og finhakk) med tomatpuré og olje og hell over fisk og poteter i gryta. Kok opp og la retten trekke under lokk på svak varme til potetene og fisken er møre, ca. 1 time. Pass på at retten ikke svir seg i bunnen. Ikke rør men "rist" på kokekaret en gang i mellom.
Bacalao kan også tilberedes i stekeovn i ildfast gryte med lokk, ved 175 grader i 4 - 5 timer. Flatbrød eller fersk brød og sorte oliven smaker godt ved siden av.
Her kan du se Wenche lage retten, fra Wenches Kjøkken sendt på tv2 5 oktober 2006: Wenches kjøkken - klippfisk med vin tips
Jeg hadde nå forventet at middagen gikk på omgang mellom gjestene, altså at hvert par/familie tok hver sin dag med det som evnt trengs å handle inn og lage middagen. Samme med rydding og laging av frokost og lunsj.
Lettvint:
Fiskepudding/boller i hvit saus servert i skjell med grønnsaker.
Wok-stekt svinekjøtt med ferske grønnsaker og ris
Koteletter stekt i ovn med gulrøtter, purre og løk, servert med stekte poteter i ovn og en god saus.
Fiskesuppe-har en god oppskrift med gurkemeie/safran som er lett å lage.
Reker/skalldyr med loff, dressing og salat.
Du kan kjøpe mange pølsetyper (pestopølser, chillipølser osv), grille og ha masse tilbehør. Potetsalat, salat, pølser, brød, agurkguffe, stektløk, råløk... osv.
Har inngår kotletter, stek, kylling (filèt), kalkun, fisk (særlig laks og ørret)
Fres det i pannen ( om du pakker kyllingfilêter inn i bacon ser det ekstra snasent ut)
Inn i ovnen med folie sammen med passende grønnsaker.
Poteter/ris/salat/loff osv til er flott.
Pizza er ikke så mye styr som det kan virke.
Lag en stor deig, stek ferdig div ting, lag skåler med masse rart og la unger og voksene få lage sine egene pizzaer. Krevet litt str på kjøkkenbordet, men er også utrolig moro!
Neida, det er ikke Sånn Det Pleier Å Være, ser du. :blunke: Noen ting blir litt rotfestet etter femten sommere. Frokost og lunsj, der forsyner folk seg med brød, pålegg og korn når de står opp (til svært forskjellige tider). Jeg lager middag hver dag, og så går oppvask og kjøkkenrydding på omgang. Jeg kan også sette bort skrubbing av poteter, hakking av løk osv. Det hender også at andre handler, men da med spesifisert handleliste fra meg som planlegger meny og innkjøp og har kontroll med hva vi har i kjøleskapet. Jeg tar vare på alle kvitteringer og legger sammen og deler på persondøgn, og så "fakturerer" jeg i etterkant. Brus, godteri og alkohol kjøper hver enkelt inn til seg. Vi er vanligvis ca. 12 stykker der samtidig.
Jeg drar opp igjen denne, jeg. 22 mennesker er ventet på sommerhuset i løpet av ei uke, 10-16 personer til middagsbordet hver dag. Ei som ikke tåler gluten, ei som ikke spiser sau, og ei som trenger en lavkarbo option. Barn på to, fire, fem og sju år (og takk og pris for ellevåringen som spiser alt!).
Noen nye idéer, eventuelt litt konkretisering av suppe/grytetankene?
Denne passer for de fleste og er veldig, veldig god:
HOT KYLLINGSUPPE
2 kyllingfileter
1 eple- grovt raspet
1 løk-finhakket
1 ss karri
2 bokser hakkete tomater
3-5 dl vann
3 dl matfløte
5 ts (minst) grønnsakbuljong eller hønsebuljong
1 ts sukker
Kyllingfiletene deles i biter, stekes lett (med salt og pepper).
Eple og løk stekes også lett, alt blandes. Kokes ca 20 min
Dette er en porsjon beregnet til 4 personer, server med ris og- eller brød
Vi serverer kun med evt brød/rundstykker/foccaccia
Fyll langpannen med rå kyllinglår med krydder og litt smør på (jeg pleier å ha på paprika, timian og kanskje noe som ligner på grillkrydder), stek på lav varme med folie på til de er sånn omtrent gjennomstekte, ta av folien og skru opp temperaturen i 20 minutter så de blir sprø utenpå. Alle barn og voksne jeg har servert dette til liker det. Vi pleier ha potetstappe til dette, med gulrøtter og hvitløk i (sett en gjeng til å skrelle med det samme kyllingen går i ovnen), og så kan du ha en stor bolle med tomater på bordet, som folk bare kan skjære opp selv (og ha salt og olje på) mens de spiser. Kok evt. et par brokkolier for å fylle opp tallerkenen til lavkarbopersonen.
Er grilling nevnt?
Det er jo på sommeren så det er glimrende og lettvindt.
Gjør det lettvindt.
Barna liker pølser eller hamburgere. Voksne får kyllingfilet, grillribbe/spearribs eller hva det nå heter alt dette. Indrefilet av svin er også godt.
Lag en god salat til, evt en pastasalat og/eller koke ris eller pasta.
Evt ovnsstekte poteter, squash, småløk, paprika, sopp osv.. nam.
Ferdigdressing eller sånn i pulverform som man blander med creme fresh, feks. gresk dressing.
Vi er bedt på hyttetur i helgen og der griller de alltid når de er på hytta, visst. Superlettvindt og noe godt for alle.
Du, hvor mye mere stressa tror du jeg blir av å ikke ha oversikt over at det i løpet av ni dager blir et noenlunde variert kosthold, at husholdningsbudsjettet er noenlunde tilpasset de med dårligst råd, at det kjøpes inn riktig mengde ifht. hvor mange det er til middag hver dag, at eventuelle rester kan inkorporeres i neste dags middag og at det blir noe Plutten kan spise (deler) av? Du har kjent meg i... atten år eller noe sånt? Seriously?
(Jeg har prøvd å overlate hele middager til gjester, altså. En gang på slutten av nittitallet.)
Pølser, hamburgere, til en viss grad tacos :humre:
Ha noen schvære poser med marinade av litt ymse typer, mariner halve kyllingbryst, og biter med annet kjøtt, legg ved grillen klar til bruk. Lag noen digre salater, pakk inn noen poteter i alu-folie og sett fram rømme og kryddersmør. Tenn grillen. Menn pleier å gravitere mot griller av en eller annen grunn, så da er matlagingen tatt hånd om for din del etter dette.
Jeg synes tabouleh (couscous) egner seg godt til grillmat også.
Ellers kan du lage noen gode indiske gryteretter enten utpå kvelden før over en-flere glass god rødvin, eller en eller gang ila dagen når du har plass til det. Noen andre skjærer alt som er å skjære, og alt du behøver å gjøre er å trylle med krydder. Indisk blir bare bedre av å stå litt. Kok opp ris, lag en salat til, det er okgså relativt fort gjort å lage naan-brød og raita, og vips. :D
Det ligger oppskrifter i tråden min fra julebordet du vet, der var vi 32 ;)
Jeg tenker at disse kan du fortelle hva du har tenkt å servere, også kan de selv fikse alternativer til f.eks ris, poteter og brød. Og sau for den sakens skyld :nemlig:
Jeg ville nok gått for en dag eller to med ei diger steik eller en kalkun i ovnen. Masse deilig kjøtt, og tilbehøret er enkelt å få tilpasset de ulike.
Kalkun er supert til festmiddag, det er også rimelig. Restene bruker du som utgangspunkt for lavkarbo kalkunsuppe med masse fløte jevnet med maisenna (jeg tror det er glutenfritt?).
Steik er ikke så dumt til mange. Det kan bli rester, og dem har du oppi en salat eller suppe.
Rømmegrøt og spekemat. Rømmegrøt er vel med gluten og masse karber, men spekemat er safe. Flere ulike salater som tilbehør.
Bestemoren min var ekspert på storhusholdning, spesielt under slåttonna. Det går helt fint å servere "fesk og potet" til 22 mennesker bare man har stor nok gryte å dampe fisken i. Kokt gulrot og potet til, og stekt bacon. Og en god saus.
Kjøttsuppa bestemoren min lagde den ene dagen, ble forvandlet til lapskaus den neste dagen. Med godt smør og flatbrød til.
Kjøttkaker i brun saus passer også bra i store gryter. Og risengrynsgrøt/rømmegrøt med spekemat til.
Svigermor serverer gjerne oppskåret, ferdigstekt sommerskinke, eggerøre, røykelaks, kokte egg og stekte pølser sammen med godt brød om sommeren. Et slags koldtbord altså.
Å, så frigjørende det var da jeg endelig endelig slapp taket i kontrollen og grytene og delegerte med hård hånd denne påsken i samarbeid med en av brødrene mine.
To og to fikk ansvar for hver sin dag, planlegging, innkjøp og gjennomføring. Det måtte tas litt hensyn til glutenallergi, melkeintoleranse og fiskeallergi. Det gikk kjempefint. Jeg (og min mor) hadde endelig en ferie uten å bo på kjøkkenet og maten var fantastisk. Det viste seg at de som vi ikke hadde tiltrodd å lage mat faktisk var blitt godt voksne og lagde utmerket mat.
Jeg lærte følgende: man må gi folket en sjanse og tillate folk å være dårligere enn deg til å lage mat og la dem slippe til allikevel.
Ertesuppe med svineknoke, helstekst oksemørbrad med ovnsbakte grønnsaker, spekemat, middagssalat av en eller annen type (kylling, biff, cæsar), kalkun med waldorfsalat, kremet fiskesuppe.
Harriet, jeg har gjort sånt når det er folk som kjenner hverandre og alle er der like lenge. Dette er "åpent hus", folk kommer og drar og noen kjenner hverandre og andre gjør det ikke og noen har bil og andre har det ikke og noen er kjente på kjøkkenet der og andre er det ikke og noen har god råd og andre har det ikke og noen er vant med barnetilpasset mat og andre er det ikke.
Jeg ser virkelig ingen gevinst for meg i å slippe taket i dette, men jeg ønsker å gjøre det enklere for meg sjøl ifht. hva jeg lager, derfor denne tråden. Og jeg delegerer som sagt tidligere oppvask og potetskrelling og pådekking og løkhakking og handling.
Nachos. :nemlig: Stek tilstrekkelig mengde kjøttdeig og krydre. Legg nachoschips på serveringsfatene, strø over ost, tre-fire minutter i stekeovnen på 200 grader slik at osten smelter, server med kjøttdeig, rå løk,hjemmelaget guacamole og salsa. :nam:
Uten å ha lest for mye av hva andre har foreslått, så slenger jeg på noen forslag:
Kjøtt og grønnsaker i ovnen kan varieres i det uendelige. Med eller uten poteter, bønner etc. Til så mange vil det nok være en fordel å lage sistnevnte for seg selv, så kan kjøttet og litt av grønnsakene få ovnen for seg selv.
Ovnstekt fisk med f.eks blomkålpuré og salat, evt ovnsstekte potetbåter.
Strimlet sommerkål forvelles kjapt i saltet vann, hell av vannet og rør inn litt smør, salt og en skvis sitron. Supert tilbehør til både kjøtt og fisk.
Kjøtt som får stå på lav varme i mange timer og syde i en blanding av vin eller øl, kraft og grønnsaker, evt bønner/linser, slår aldri feil. Delegér løkskrelling, grønnsakshakking etc, og det krever minmal med aktiv innsats fra kokken.
Hvis grilling, så er større kjøttstykker som skjæres opp i etterkant enklere (og ofte bedre) enn småbiter som det blir cirka tusen av og som må snus og passes på. Hvis du først har grillen varm og gidder å snu, så er grillede nepeskiver digg.
Bønner og linser er din venn. Billig, mettende og smaker godt når det får koke sammen med gode ting. Prøv f.eks å steke bacombiter, løk og sopp, tilsett grønne linser, hermetiske tomater, hakket paprika, litt kraft eller buljong og urter/krydder etter smak. Kok i 15-20 minutter og tilsett raust med revet parmesan og finhakket persile rett før servering. God olivenolje, mer parmesan og pepperkvern på bordet.
En par helstekte kyllinger med gode ting inni og under skinnet lager seg selv i ovnen. Tilbehør kan være potetmos, salat, wokkede eller grillede grønnsaker, pastasalat etc.
Taboulleh er supert tilbehør som krever lite arbeid.
Ovnsbakte rotgrønnsaker, f.eks rødbeter på saltseng med litt feta og olivenolje er nydelig tilbehør til mye. Eller hva med rødbetegrateng?
Jeg ville fått neller av å skulle sluppet noen inn på kjøkkenet mitt. Så jeg skjønner godt hvorfor du vil lage maten selv.
Stor kjele med suppe er veldig enkelt og kan tilpasses akkurat hv du vil. Masse grønnsaker og kjøtt. Passer både allergiker og lavkarbo og dropper du fenalåret så passer det for hun som ikke spiser sau og :knegg:
En kjempe lasagne, men den er lei for de som ikke skal ha gluten.
Salat med kylling.
Gryteretter i alle varianter, jeg lager med det jeg har også sper jeg til slutt for å få rett konsistens.
Bacalao
Kylling og råstekte poteter
Grillmat med salater og bakte poteter
Betasuppe (med rester etter grillimat)
Ovnstekt laks
Kalkun med ris og waldoefsalat
Lapskaus med brød
Taco eller nachos
Skalldyr
Hva med en annen variant av Acsa gjør ting hun ikke kan; Acsa lager enkel mat. (Grillede kvalitetspølser med lomper/lavkarbolomper eller enkel plukk-selv-salat). Eller; Acsa lager matplan, handler inn - og fordeler ansvaret for middagslagingen og opprydning til alle andre?
Vi hadde spekemat + stekte asparges her i helga, og det var så godt! Sikkert fordi det var så lenge siden (har liksom blitt litt borte i tapasverden føler jeg). Men med god salat, potetsalat, eggerøre, grønnsaker og spekemat - da er det jo litt for alle? :vetikke:
Handler du hver dag, eller må maten tåle å ikke stå kaldt?
Buffet med karbonader/pølser, potetsalat etc.
Steik lager seg selv, og salat + evt ovnsbakte poteter.
Kyllinglår + potetmos/ris
Spekemat, eggerøre, potetsalat og lomper
Ovnsbakt laks (de firepakkene med laksebiter er veldig kjekke) evt kokt og avkjølt laks, agurksalat, kokt potet og rømme.
Spagetti bolognese - enkelt og greit å lage i store porsjoner
Tusen takk for masse innspill! Nå skal de få slippe kjøttbrødet fra Alt Om Mat på 70-tallet. :D (Jepp, det ligger en bunke i sommerhuset vårt, jeg blir litt preget av det...)
Tortillasuppe.
Jeg liker best å bruke oksekjøtt til denne. Jeg har også mer hermetisk tomat enn det som står i oppskriften.
Å frityrsteke tortillaer og det der andre jåleriet på toppen gidder jeg ikke, bare varmer lefsene, skjærer i trekanter og serverer ved siden.
Jeg har også skåler med mais, revet ost, rømme, rødløk og guacamole som folket kan ha i om de vil. www.dinmat.no/Finn-oppskrifter/Oppskrifter/Supper/Kylling/Tortillasuppe
Wow, all ære til deg som for ørtende år på rad står på kjøkkenet og lager middag til så mange hver dag :tilber:
Men, jeg regner med du er som min mor og liker det :jupp:
Hadde det vært meg, ville ferien min vært ødelagt siden jeg ikke finnes noe interessert i å lage mat (selv om jeg kan :knegg: ).
Jeg tenker dog som så, at å ha ett sunt og riktig sammensatt måltid hver eneste dag med så mange til bords OG det er ferie- det ville jeg brydd meg mindre om. Hadde laget det som var enklest å få til :jupp:
Jeg ville også kun tatt hensyn til allergier, liker ikker og slankedietter ville pent vært nødt til å spise det som ble servert evt fikse seg noe utenom. Om du serverer salat til hver dag så har alle noe de kan spise uansett :)
Lavkarbere greier alltids å finne noe å spise, om ikke annet er det helt trygt å spise kjøtt/fisk og...salat :knegg:
Jeg er lavkarber og forventer slettes ikke at folk skal ta hensyn til måten jeg har valgt å leve på. Men jeg spør kanskje på forhånd hva verten har tenkt å servere for å kunne supplere med egen mat om nødvendig. Det er mulig at din lavkarber tenker på samme viset?
Jeg liker også å lage mat, men å lage mat til femten personer hver dag i ni dager kan aldri bli direkte lettvint. Så hvis jeg ikke hadde følt meg fullstendig overboblende av overskudd ville jeg latt krav og kontroll fare og overlatt mer til gjestene.
Slår et slag for den indiske kyllingsuppa mi :D Indiskkyllingsuppe?
Ca 6 store porsjoner:
2 løk
3 hvitløksbåter
Skæres i smått og freses i 2 ss margarin
3 gulrøtter
3 strenger stangselleri
1 stor grønn paprika
3 epler
Alt skjæres i småbiter og has i stekepanna. La det småsurre til det er mørt.
Ha alt over i en gryte sammen med:
2 store ss hvetemel
1 ss karri
1/4 ts kanel
1/4 ts ingefær
litt chilipepper
4 kylling/hønse buljong terninger
1 1/2 liter vann
Kok opp
Skær 6 kyllingfileter i små terninger og stek dem i litt margarin. Ha dette i gryta. Litt før servering, ha i 2 bokser Creme Fraiche som røres godt i.
Det passer veldig godt å servere suppa med hvitløksbrød.
Her var det mange gode tips. Det er bra at du satser på å gjøre det så enkelt som mulig, og selv om du har kontrollen så kan vel enkelte arbeidsoppgaver outsorces i enda større grad?
Både handling, hakking, pakking og annet dilleri.
Oppvasken er det vel andre som tar seg av?
Men det er lov å ta vertinnerollen på alvor så lenge det er mest stas. Jeg trives også der i perioder.
Lørdag: kyllinglår, salat og brytebrød
Søndag: hjemmelaget tomatsuppe, med skåler med hardkokt egg, rømme, bacon og pølsebiter. Rundstykker.
Mandag: pasta med kjøttsaus. God kjøttsaus, som hadde fått kose seg i jerngryta halve dagen.
Tirsdag: thai-inspirert kyllinggryte med grønne linser. Rundstykker.
Onsdag: grillede pølser, burgere og grillribbe, salat og potetsalat.
Men nå måtte jeg inn her igjen for å finne inspirasjon til de fire siste dagene!
Benzo, hvor selger de svinenakke og i hvilket format?
Du får kjøpt svinenakke med og uten ben, jeg har bare brukt hel med bein. Jeg vil tro de fleste store supermarkedd har svinenakke nå på sommeren. Jeg har pleid å kjøpe på Jacobs i Oslo, men har sett det vakumpakket på både Meny og Rema.
Pølseform: smøre potetstappe utover en langpanne, ha ketchup eller tomatsaus over. Strø over pølsebiter, mais, paprika, purre og ost og stek i 10 min til osten smelter.
Har laget kyllingsuppen til gnuri og den var god. Lettvidt å lage suppe og god smak på den.
Kuttet ut stangsellerien og hadde oppi to vårløk isteden.
Laget ris ved siden av og hadde oppi suppen så den var litt mer mat i for gutta. Alle spiste godt og det var ikke mye igjen av den, gitt. :)
En lettlaga middag til mange er laks i fløteform.
Legg laksefilet/seifilet/kveite eller annen fisk i en langpanne, krydre med salt og pepper, skjær champinjong i skiver og legg over fisken. Hell fløte over. Dekk formen med aluminiumsfolie og stek i ovnen til fisken er ferdig :)
Er her og snoker for vi har en 7årsdag å ferie snart..
Vi er ofte mange hos oss og tenkte å tipse om noe superlett og godt.
Kyllingfilet i sånn stekepose og blande med marinade fra Maggie, Jucie Chicken, ris og Bretagnesaus. Pluss brokkoli eller annen type grønnsaker.
vi har fått drøssevis av de marinadene fra Hjemisbilen. Kyllingen blir utrolig saftig i de stekeposene og de ordner seg jo selv inni ovnen. Og så er det svært liten jobb med det andre også. :)
Det er godt med ovnsstekte poteter og grønnsaker men da tar de opp plassen for såpass mange kyllingfileter så vi har ikke plass til begge deler i vår ovn så da blir det ris til når vi lager dette.
Jeg har ganske tjukke fileeter og deler vher opp i 3. Beregn en filet pr. person + etpar-3 ekstra så er du sikker..
Inn i stekepose og hell på marinaden + olje.
Stekes på 200C i rundt 30-40 minutter. Nam.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.