Hva gjør jeg med all ripsen min? Vi har to ripsbusker i nyhagen vår, og JC og jeg rensket dem for nesten overmodne bær i dag. Etter fråtsing i rips med sukker og vaniljesaus, har vi fremdeles mange liter bær igjen. Jeg har sukret og pakket for frysing, men vet ærlig talt ikke hva jeg skal bruke dem til.
Vi har også et svært tre med masser av kirsebær som snart er modne. Problemet med disse bærene er at de er kjempesure, og ikke gode å mumse. Så hva bruker jeg surkirsebær til? (Tror forrige huseier brukte dem til vin, men det høres litt for komplisert ut for meg.)
Rips er fint å fryse og spise med vaniljesaus og sukker om vinteren. Den gjør seg også godt i fruktsalat. Ripssaft er godt, men jeg syns det er best blandet med solbær.
Kirsebær egner seg godt til likør. Bruk 60% sprit (kjøpes på Vinmonopolet) og sukker. Jeg bruker gamle, store Norgesglass. Fyller dem med kirsebær 2/3 opp, deretter heller over sukker til det dekker helt og så sprit tilslutt. Spriten må dekke bærene, men bærene vil flyte opp og etterhvert skrumpe inn. For å løse opp sukkeret snur du på glassene til sukkeret er borte, typisk snu glasset på hodet morgen og kveld. Hvis du beholder steinene i bærene får du en bitrere/kraftigere kirsebærsmak, men du kan også ta ut steinene. Jeg har faktisk anskaffet en kirsebærutsteiner til formålet.
Er det mye kirsebær kan man steine ut og lage syltetøy. Det går en del sukker kan man si, men det blir veldig godt. Jeg har også laget en slags kompott der jeg kokte bærene med vaniljestang og sukker, serveres med vaniljeis. Dessuten kan bærene med masse sukker brukes som fyll i pai/kake.
Jeg har oppskrift på en god ripskake hjemme, prinsippet er å fylle kaka med vaniljekrem og rips, utrolig godt. Kan sjekke oppskrift når jeg kommer hjem.
Problemet med kirsebærene er at de er skrekkelig sure. Virkelig fæle å spise uten tilbereding. Egner de seg fremdeles til kompotter, likør, syltetøy og alt det der?
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.