Vi har kjøpt tomt! Og jeg er en rar blanding av :lykkelig: og :skremt:
Tomta er ikke klar for overtakelse før til året, sannsynligvis i mars. På denne tiden tenkte vi å finne ut hva slags hus vi vil ha, forskjellige løsninger, og ellers andre lure ting.
Men vi er helt grønne på dette, og trenger lure tips fra andre som har bygget hus!
Hvordan velger vi husleverandør? Vi er vel enige om hva slags type hus vi vil ha, og de fleste leverandørene jeg har tittet på, tilbyr denne typen hus. Det er litt forskjellige planløsninger, men antakelig ikke problemer med å endre noe heller, om vi går for en leverandør som ikke har "akkurat" det vi vil ha.
Jeg har bestilt noen kataloger, og vi må vel be om litt priser etterhvert, men hvor mange leverandører er det greit å sjekke med?
Er tomten oppmålt slik at dere vet hvor stor den er og hvor stort dere kan bygge ifht. reguleringsplan?
Det er bra å ha en idé om hva slags fasade man ønsker, men ellers synes jeg det viktigste er å få på plass hva slags rom man ønsker og planløsning i tillegg til plassering av de forskjellige rommene ifht. solforhold. Når man har rammebetingelsene på plass og vil sjekke ut ferdighusleverandører så kan man kikke om man finner noen som likner med ønsket estetisk uttrykk - men ikke glem at de fleste planløsninger kan modifiseres (og selvfølgelig speilvendes). Så lenge man holder våtrom i nærheten av hverandre (både etasjemessig og vegg-i-vegg) så er det ikke nødvendigvis de største kostnader heller. Hus kan også utvides.
Vi hadde (har) en lang og smal tomt og hadde en utfordring med å finne et hus som passet på tomten. Vi endte med et lite Mesterhus som vi endret planløsning på totalt (i tillegg til å modifisere fra skråtomt til flattomt), byttet om på etasjene og utvidet med 40 kvm.
Vi har størrelsen på tomta, som kan bli +/- 5% etter ferdig oppmåling (noe som evt. vil gi en forskjell i byggestørrelse på bare noen få kvm).
Tomta er flat, relativt kvadratisk, og totalt kan vi bygge på 22% av den. Vi kommer til å bygge med grunnflate på rundt 100 kvm (+/-), forhåpentligvis med kjeller, som vi innreder senere. Da har vi anledning til å bygge dobbeltgarasje etterhvert, om vi ikke tar det samtidig med huset.
Men vi har jo aldri bygget noe før, og lurer jo på det meste, hva er f.eks "rammebetingelser"? :blond:
Og er det noe annet vi får gjort i mellomtiden, annet enn å bla i kataloger og drømme oss bort?
De fleste husene vi har sett på, som er i tilsvarende stil som det jeg la inn bilde av, har en planløsning vi liker godt. Da er vaskerom, toalett/bad, kjøkken og stue på ett plan, muligens også et gjesterom/ kontor, med 3 soverom og større bad i 2 etg. Vi må også gjøre plass til endel boder eller lagringsplass, om vi ikke får bygd med kjeller.
Med "rammebetingelser" mener jeg bare at dere detaljerer hva huset skal fylles med og gjerne en ønsket planløsning. Hvor skal soverom ligge? Bad? Kjøkken/stue? Både i forhold til etasjer og ifht. sol. Hvor skal terrassen være? Tenk på hva som er optimalt for dere - sørg for å stille fritt ifht. planløsning og ikke les kataloger med tanke på at dere skal finne et hus med en planløsning som fungerer. Planløsninger kan endres.
Takk! Vi får vente til vi får katalogene, så får vi begynne å tegne litt, og se hvordan det blir med de forskjellige. Jeg skal få målt opp rommene vi har her i leiligheten også, så jeg kan sammenligne med størrelsen på rommene i tegningene.
Tenk funksjon fremfor størrelse. Hva skal skje på de forskjellige rommene? Hvordan spiser dere frokost/middag? Liker dere å ha kjøkken og stue i ett, eller vil dere ha det som to rom? Vil dere ha gjesterom/kontor? Egen inngang på vaskerom?
Når dere tenker ferdighus, kan dere regne 2-2,5 x katalogprisen + grunnarbeider.
Vil også anbefale deg byggebolig.no, og Hus og Hjem-forumet på nybaktmamma.
Se på strømsystemer. Det finnes en del intelligente løsninger der ute som er utrolig kule som krever at man legger ved en signalkabel når man trekker strømmen. Koster ikke stort ekstra vil jeg tro når man først er i gang og kan benyttes til masse stilig etterpå. Sentral styringsenhet til alt i huset for eksempel. Bevegelsessensor i kottet osv.
Vi har MYE å tenke på ser jeg. Mannen tar seg nok av ønskene rundt det elektriske, jeg får vel mer enn nok med å stå bak han og prøve å bremse opp alle de ville ideene hans på den fronten.
Akkurat derfor jeg vil måle opp det vi har nå, for å sammenligne litt. Jeg er fornøyd med størrelsen på badet, så lenge vi slipper å ha skittentøy og vaskemaskin der, så er størrelsen mer enn bra nok. Det største soverommet vårt er også fin størrelse, mens det minste er for lite, greit å passe på at de i hvertfall ikke blir mindre, men heller ikke så veldig mye større.
Kjøkkenet med spiseplass, er altfor lite som vi har det i dag, og uteplassen betyr mye for oss, så der må vi finne en lur løsning.
Hvordan står det til med radon der dere skal bygge? Sjekk www.stralevernet.no for å finne kommunerapport når det gjelder radon. Det er meget sannsynlig at utbygger dere velger ikke kan så mye om dette, så sett dere inn i problemstillingen selv. Dere bør ha 2 uavhengige tiltak (og balansert ventilasjon, selv om det er et bidrag, er ikke et av tiltakene - selv om mange utbyggere vil hevde det). Vi betalte i underkant av 30000 for 2 uavhengige tiltak (radonsperre + radonfelle).
Ikke spar på det elektriske - det koster ikke så mye ekstra i et slikt regnestykke og gir massivt med feeling av luksus og det som løfter det fra hus til Hus.
Det er ikke stråling med slike styresystemer. Det er bare ekstra signalkabler man trekker.
Enig med Smilefjes. Jeg ville også ha prøvd å funnet løsninger for best mulig skjuling av andre kabler som høyttaler kabler, nettverkskabler osv. Man vet som regel hvor man vil evnt henge tv på veggen og da er det kjekkt med løsninger for det.
Er masse kjekkt elektrisk når man skal bygge hus, men det er som sagt noe som folk velger å ville spare penger på
Vi utvidet elektrikerleveransen betraktelig da vi bygde hus. I tillegg til ørtifjørti ekstra punkter så har vi Elkolink - skjult opplegg for data/tele/telefon - hva man måtte ønske. Teknisk rom er et must i et nytt hus.
Vi startet med å sjekke hvilke rammer vi måtte holde oss innenfor i forhold til takvinkel, høyde osv. Og å bestille kataloger.
Så brukte vi ganske mange uker på å kikke i katalogene, plukke ut de husene vi falt for innholdsmessig og utseendemessig, og tok utgangspunkt i disse når vi skulle velge ut videre.
Vi byttet hustype også, men holdt oss til samme leverandør. For oss var det viktig å vite at leverandøren ikke hadde noen historier bak seg med å gjøre dårlig jobb, eller vært med i tvister osv. Vi valgte også snekkere selv med dette i bakhodet. Og det er vi glade for. Svogeren min gjorde ikke det, og hadde masse trøbbel med snekkerne sine.
Ellers enig med de andre ang elektrisk anlegg. Vi har lagt inn mange flere punkter enn vanlig, og virkelig tenkt over hvor vi kommer til å ha julestjerne og juletre feks. Det er slikt som er lett å glemme og høres så uviktig ut helt til man setter opp juletreet og må trekke ledningen på tvers over gulvet. ;)
Ellers tenkte vi veldig mye på rominndelingen. Det var viktig for oss å få et hus som var praktisk så vi ikke irriterte oss over slike ting i etterkant.
Det er en del småting vi ville ha forandret på om vi skulle bygget samme hus igjen, men det er småting. Den største tingen er takvinduet på loftet. Det skulle vært plassert lavere. Jeg er ikke så lang, så jeg ser ikke ut gjennom det. ;)
Ja! Grundig sjekk av utbygger er viktig. Er det noen nybyggerfelt i nærheten? Ring på og snakk med de som bor der/de som bygger. Det er kjempeviktig at man faktisk sjekker referanser. Vi sjekket forskjellige firma og tok utgangspunkt i firma som hadde vært i markedet en stund og ikke var av typen Bygg & stikk. Vår utbygger hadde f.eks. fast ansatte med fast lønn. Bonus gikk til alle de ansatte og snekkerene våre hadde vært ansatt i 8 år og 15 år, eller noe sånt.
Og få estimert pris for grunnarbeidet før de starter.
Det kan være vanskelig å få nøyaktig pris, men i alle fall pris pr kubikk masse. Det kan variere veldig fra firma til firma det også.
Vi hentet inn skikkelige anbud og tilbud på alt slik at vi hadde et skikkelig godt budsjett. Det er vel anvendt tid å bruke god tid på budsjetteringen.
Dessuten valgte vi å ta mest mulig inn i kontrakten. Vi hadde grunnarbeider, plate på mark (+ til garasje - sørg for å få opparbeidet tomten til både hus og garasje i en engang), trapp, VVS, fliser, parkett, elektriker, grovsparkling av tak osv. inn i kontrakten. Tilbudene fra entreprenørene som utbygger hadde samarbeid med var helt kurante (vi sammenlignet priser fra andre steder) og vi valgte derfor å bruke disse samarbeidspartnerene for å unngå kommunikasjonskrøll (i forhold til andre byggenaboer opplevde vi at vi var veldig lure der - vi trengte ikke ha kontroll på noe - byggeleder styrte all kommunikasjon og fremdrift - naboer som valgte å ta ut elektriker måtte henge på telefonen og avtale når elektriker skulle gjøre ting i huset). En annen fordel med å ha mest mulig inn i kontrakten er at alt som er inne i kontrakten omfattes av leveringsgarantien. Dvs. at man ikke risikerer at utbygger forskyver leveransen fordi "din" elektriker er forsinket enten midt inni oppdraget eller på avslutningen av oppdraget.
Vi tok ut mest mulig av kontrakten. Det lønte seg for oss. Det kommer kanskje veldig an på hvor mye man skal gjøre selv.
Og det kommer også litt an på hvor fleksible leverandøren av huset er, om man går for kataloghus. Jeg syns selv at kataloghus er undervurdert. Selv har vi det, og det var veldig fleksibelt altså. Vi har gjort om på masse, og fikk drømmehuset innvendig, med et ganske enkelt utseende utvendig.
Vi gjorde ingenting selv (annet enn minimal egeninnsats som sparkling/maling - hadde vi hatt penger til det hadde vi satt bort det også, men vi sparte 80000 på å gjøre det selv etter at maling osv. var betalt, så da ble det heller oppgradering av bil).
Hvis du bygger i Oslo/Akershus eller andre snøbefengte områder så få opp snøfangere. De fleste utbyggere forholder seg til kravet om at det skal være trygt å oppholde seg i gangsoner og ved inngangsparti, men få opp snøfangere over alt hvis det ikke kommer på førsteutkastet. Du ønsker å kunne gå rundt hele huset uten risiko for takras i tillegg til at det er tungt å fjerne takras (du får ikke fjernet det med snøfreser heller og du ønsker å holde kledningen fri for snø).
Men det kan se ut som nå, at vi tegner et hus "selv", og får et snekkerlag til å sette opp hus for oss. Vi kjenner til snekkerene, de er brukt på diverse jobber i familien, og gjør et veldig bra arbeid. Så har vi kontakter på både rørlegger og elektriker (bekjente med egne firma), så satser vi på at det ordner seg. Tror ikke det blir billigere på denne måten, men da vet vi at jobber blir bra utført, det blir lettere å få til endringer, og vi støtter bekjente/lokale håndverkere.
Denne tråden er gull verdt, fortsett å komme med tips!
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.