Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Gjærmengden i brødbakemaskin

#1

Dixie Diner sa for siden:

I oppskrifter beregnet på brødbakemaskiner står det ofte oppgitt en ganske liten mengde gjær, feks. en teskje. Når jeg da skal bruke en "vanlig" oppskrift på brød eller boller, skal jeg da minke gjærmengden eller bruke den mengden som står i oppskriften?


#2

Hjertensfryd sa for siden:

Kjem vel litt ann på kor stor bakebollen er. Men mi erfaring er at ein må vera forsiktig med gjærmengden i dei maskinen.
Har desverre aldri blitt heilt fortrulig med den brødbakemaskina. Den er innmari praktisk, men har til gode å finna eit brød som blir ordentlig godt i den og som ikkje er tørt etter 1 dag.


#3

Left sa for siden:

I brødbakemaskin kan du ikke bruke like mye gjær som i en vanlig oppskrift, så jeg ville redusert tilsvarende. Du lager jo bare ett brød, og trenger mindre gjær.


#4

Dixie Diner sa for siden:

Takk for svar. Det gjelder boller også? Og pizzadeig og slikt? Jeg kommer nemlig helst til å lage deiger i denne maskinen, ikke så mye ferdige brød.


#5

allium sa for siden:

Hmmm - går det an altså? Må sjekke bruksanvisningen til min.

Det hadde jo vært ideelt å komme hjem til ferdig pizzadeig sånn rett før middag.

Min erfaring er forøvrig at alle oppgitte gjærmengder ikke har noe vondt av å reduseres litt, men du må kanskje øke hevetiden.


#6

annemede sa for siden:

Skal du lage en bolledeig i maskinen som du deretter skal rulle ut for hånd, så bruker du "vanlig" mengde gjær, dvs den mengde gjør du hadde brukt om du ikke hadde brukt maskin. elendig forklarer


#7

Dixie Diner sa for siden:

Ja det går an, tror det skal gå an i alle slike maskiner. Det er genialt, og deigene blir SÅ flotte! Den hever deigen også, så det er bare å ta deigen ut og lage det man skal. :hyper:

Jeg vet ikke om det går an å øke hevetiden på maskinen? Men jeg skal sjekke. Hvor mye gjær ville dere brukt i denne oppskriften, feks?

detsoteliv.no/searchresults_other1gruppe.php?id=1544

Jeg skal uansett halvere deigmengden, for det blir nok altfor mye med hel mengde. Jeg er helt blånn på dette.


#8

Dixie Diner sa for siden:

Åh? Deigen hever i maskinen også, men jeg skal allikevel altså bruke vanlig mengde?


#9

Hjertensfryd sa for siden:

Eg veit ikkje om eg hadde turt å ha vanlig mengde gjær i ein bolledeig for eksempel. Ein pizzadeig kan nok gå greit, den blir ikkje så stor uansett.
Min har maks på 750 g brød. Då seier det seg sjølv at det ikkje er så store deigen ein kan lage oppi der.


#10

Dixie Diner sa for siden:

Jeg ser på en bolleoppskrift nå, den som følger med brødbakemaskinen. Der står det 2,5 ts gjær til en stor bolleoppskrift, så jeg tror jeg tar den mengden ja.
Men hvordan blir det om jeg halverer deigmengden? Det har vel ikke noe å si for innstillingene siden deigen ikke skal stekes, kun eltes og heves?


#11

annemede sa for siden:

Ok, da er den annerledes enn vår. Jeg kjører 1 kg med mel oppi og 2 pk gjær jeg.


#12

Dixie Diner sa for siden:

I bolleoppskriften som følger med maskinen står det 1 egg rett nedfor tørrgjæren. Jeg trodde ikke gjæren skulle komme i kontakt med noe vått? Eller mener de at egget ikke skal i deigen, men pensles utpå bollene? Det stod ikke noe om det.


#13

Vind sa for siden:

Jeg lagde bolledeig i vår maskin nå nettopp, og i vår oppskrift stod det også ett egg. Jeg klødde meg litt i hodet over det egget, men jeg slang det oppi, og bollene ble gode de.
Jeg skulle lage deigen med en gang, så jeg tenkte ikke over om gjæren kom borti egget. Men det er kanskje greit å unngå det hvis deigen først skal bakes om mange timer.


#14

Dixie Diner sa for siden:

Flott! Da skal jeg prøve meg på bollene. :D


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.