I oppskrifter beregnet på brødbakemaskiner står det ofte oppgitt en ganske liten mengde gjær, feks. en teskje. Når jeg da skal bruke en "vanlig" oppskrift på brød eller boller, skal jeg da minke gjærmengden eller bruke den mengden som står i oppskriften?
Kjem vel litt ann på kor stor bakebollen er. Men mi erfaring er at ein må vera forsiktig med gjærmengden i dei maskinen.
Har desverre aldri blitt heilt fortrulig med den brødbakemaskina. Den er innmari praktisk, men har til gode å finna eit brød som blir ordentlig godt i den og som ikkje er tørt etter 1 dag.
I brødbakemaskin kan du ikke bruke like mye gjær som i en vanlig oppskrift, så jeg ville redusert tilsvarende. Du lager jo bare ett brød, og trenger mindre gjær.
Skal du lage en bolledeig i maskinen som du deretter skal rulle ut for hånd, så bruker du "vanlig" mengde gjær, dvs den mengde gjør du hadde brukt om du ikke hadde brukt maskin. elendig forklarer
Ja det går an, tror det skal gå an i alle slike maskiner. Det er genialt, og deigene blir SÅ flotte! Den hever deigen også, så det er bare å ta deigen ut og lage det man skal. :hyper:
Jeg vet ikke om det går an å øke hevetiden på maskinen? Men jeg skal sjekke. Hvor mye gjær ville dere brukt i denne oppskriften, feks?
Eg veit ikkje om eg hadde turt å ha vanlig mengde gjær i ein bolledeig for eksempel. Ein pizzadeig kan nok gå greit, den blir ikkje så stor uansett.
Min har maks på 750 g brød. Då seier det seg sjølv at det ikkje er så store deigen ein kan lage oppi der.
Jeg ser på en bolleoppskrift nå, den som følger med brødbakemaskinen. Der står det 2,5 ts gjær til en stor bolleoppskrift, så jeg tror jeg tar den mengden ja.
Men hvordan blir det om jeg halverer deigmengden? Det har vel ikke noe å si for innstillingene siden deigen ikke skal stekes, kun eltes og heves?
I bolleoppskriften som følger med maskinen står det 1 egg rett nedfor tørrgjæren. Jeg trodde ikke gjæren skulle komme i kontakt med noe vått? Eller mener de at egget ikke skal i deigen, men pensles utpå bollene? Det stod ikke noe om det.
Jeg lagde bolledeig i vår maskin nå nettopp, og i vår oppskrift stod det også ett egg. Jeg klødde meg litt i hodet over det egget, men jeg slang det oppi, og bollene ble gode de.
Jeg skulle lage deigen med en gang, så jeg tenkte ikke over om gjæren kom borti egget. Men det er kanskje greit å unngå det hvis deigen først skal bakes om mange timer.