Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Rettsvesen i ulike land og sånn

#1

annemede sa for siden:

Etter det jeg kjenner til så vil vi gjerne føre rettssaker i Norge der hvor det er begått urett i Norge.
Eller mer generelt vil man gjerne føre rettssaken i det landet der hvor uretten er begått, eller der hvor fornærmede hører hjemme.
(jfr den norske studenten som ble drept i Storbrittania.)

Så har vi disse to nordmennene i Kongo.
Uavhengig om de har gjort det de er anklaget for eller ikke. Jeg får en følelse av at flere i Norge gjerne vil at anklagene mot disse to skal føres i deres hjemland, altså Norge.

Dette er en følelse jeg sitter igjen med, at alle norske skal føres for retten i Norge, og all urett begått i eller i Norges nærområder skal føres i Norge, og de tiltalte skal også evt sone i Norge. (jfr Andrawes.) Hva er det med oss nordmenn er vi så mye bedre enn alle andre, eller er det jeg som leser alt med feile briller?


#2

gajamor sa for siden:

Tja, det kan jo kanskje ha littegrann å gjøre med at de risikerer dødsstraff i Kongo?


#3

Sitron sa for siden:

Ja, en smule. Jeg syns også disse bør prøves et helt annet sted. De kommer garantert til å bli skutt om de prøves der nede. Det har ingenting med Norge og nordmenn å gjøre.


#4

annemede sa for siden:

Nå tenkte jeg kanskje ikke på denne saken spesielt, men på saker generelt.
Men uansett så tenker jeg at man bør jo holde seg godt på den rette siden i andre land.


#5

Sitron sa for siden:

Selvsagt bør man holde seg til den rette siden. Men som stat så har vi også et ansvar for de som tilhører staten.


#6

annemede sa for siden:

men når enkeltpersoner mener seg hevet over det staten sier hva da?


#7

Tjorven sa for siden:

Jeg er helt enig i at saker bør føres i Norge i de tilfellene hvor straffen som kan forventes ikke er "bare" fengsel. Ikke bare i denne saken.


#8

Sitron sa for siden:

Det gjør jo folk til stadighet innenlands også og du vet nå godt hva som skjer da. At staten ikke torturerer og dreper de, er jo fordi vi ikke anser det som særlig nyttig for samfunnet. Så hvorfor skulle vi da snu ryggen til om noen vil torturere og drepe våre borgere utenlands?


#9

Slettet bruker sa for siden:

Vi peser oss ikke ut fullstendig såvidt jeg har skjønt for å få hjem de antatte dopsmuglerne fra Bolivia? Jeg mener jeg fikk med meg at sågar den ene av dem som ikke sitter arrestert hadde fått beskjed om å måtte påregne å se mer til Bolivia snart? (Mulig det ikke stemmer og at jeg husker feil med henne altså.)


#10

Sitron sa for siden:

Ja, de hjelper vel til å rådgir og passer på at de er ordentlig representert, men såvidt jeg har skjønt på narkosmugling i Sør-Amerika, så må de sitte der og betale selv og alt det der. Poenget er at vi ikke godtar drap og tortur. Og det gjør vi ikke i land som gjør sånt med innbyggere som ikke er norske heller. Det er jo en grunn til at man snakker opp mot dødsstraff i f.eks. Iran.


#11

Slettet bruker sa for siden:

Jeg synes det er greit nok at vi forsøker å redde egne statsborgere unna tortur. Men at ellers så får de stå for det de gjør der de drar.

For ordens skyld så har jeg ikke den minste anelse om hvorvidt jentene i Bolivia er skyldige eller ikke.


#12

Brutus_ sa for siden:

Er det ikke litt feil å sette rettsapparatet i Kongo i tvil? Hvorfor er det norske rettsvesenet så mye bedre?


#13

annemede sa for siden:

Ok, jeg klarte ikke å huske at det sitter nordmenn fengslet for narkotikaen i Sør-Amerika. Min feil.
Da er det "bare" i de landene hvor tortur og dødsstraff er aktuelt at man er higen på å få nordmenn hjem?


#14

Slettet bruker sa for siden:

annemede - ikke alltid der heller. Han Holm-fyren som er president i Outlaws sitter i spjellet i USA. Ingen har noen planer om å få ham til Norge med det første tror jeg.


#15

Slettet bruker sa for siden:

Når jeg tenker meg om så er vi vel ikke over oss av iver etter å få hjem pedofile fra Thailand heller?


#16

Ru sa for siden:

Og disse her i Odfjell som fikk seg en liten straff, riktignok for hvitsnipp-forbrytelser eller hva det var, sonet også i USA.

Det som er med Kongo er vel det at de har både militær og sivilt rettsapparat, og at de ikke har avskaffet dødstraff - selv om det visstnok ikke er noen som har blitt henrettet på åresvis der nede. (Sto det i en artikkel i Aftenposten fra mai i år.)
Amnesty har en del linker om Kongo, men ikke så mye om dette så vidt jeg kan se.


#17

annemede sa for siden:

Da er det ikke sikkert at det er det offisielle Norge som snakker høyest da, men de pårørende. :tenker:
Det høres jo mye mer logisk ut.


#18

Slettet bruker sa for siden:

Det som er mitt inntrykk, et inntrykk jeg har kun gjennom overfladisk lesing i aviser riktignok, er at norske myndigheter går inn og ser hva som skjer når nordmenn arresteres i utlandet. Er det noe skummt på gang så kan de blande seg, er det ikke det så får de ta straffen sin som de skal.

Jeg husker ikke hva som var greia med at Andrawes fikk sone resten i Norge, men jeg kan tenke meg at hun vel var en kraftig pådriver for å få til en avtale om dette selv, siden hun hadde barnet sitt her.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.