Åsa Larsson, svensk forfatter som jeg mener er bedre enn f.eks. Camilla Läckberg, som har fått strålende kritikker i Norge (litt ufortjent mener nå jeg).
Kan også anbefale Jack Kerley sine bøker om Carson Ryder, Jonathan Kellerman sine om psykolog Alex Delaware og etterforsker Milo Sturgis, samt Michael Connelly.
Elmore Leonard går utenpå det meste jeg har lest av krim. Prøv for eksempel Rum Punch, Out of Sight eller Get Shorty. Dette er ikke akkurat whodunnits da; men han scorer høyt på miljø- og personskildringer og på humor.
Ja, Åsa Larsson er veldig bra, har akkurat lest to av bøkene hennes i sommer. Liker Camilla Läckberg og Liza Marklund også, de skriver godt og jeg blir alltid litt "låst" til boka.
Hvis du liker type 'action-krim' kan jeg på det varmeste anbefale bøkene om Jack Reacher. Type superhelt som fikser opp, minner om en krysning mellom Bruce Willis og han helten til Guillou. Jeg har lest dem på norsk, men antar at det er helt OK å lese dem på engelsk også. Skikkelig spenning.
Stieg Larsen sin trilogi som starter med Menn som hater kvinner har jeg pløyd gjennom i sommer. Det er bøker som er vanskelig å legge fra seg, det er ihvertfall sikkert.
Tokyo er jeg enig i er mer thriller enn krim, ja, men bøkene hennes om detektiv Jack Caffery hører definitivt hjemme i krimsjangeren (Birdman, The Treatment, Ritual, Skin).
Jeg har lest 3 bøker av Harlan Coben i sommer. Han skriver veldig god krim, spenning til siste slutt og plottene (og oppklaringene) er komplekse og lite forutsigbare.
Hovedpersonen Myron er en fin fyr, mens det blir litt mye Bret Eason Ellis-snobbe/merkevare faktor over hans gode venn Win ...
Nicci French! Den forfatteren (det er riktignok et forfatterpar som står bak) har jeg lest mye av, og disse bøkene er vel mer thrillere enn politi og røver-krim. Killing me softly, Land of the living, Beneath the skin, The safe house er de jeg kommer på i farten. Veldig spennende!
Ellers kan jeg anbefale Ruth Rendells A sight for sore eyes og Val McDermids A place of execution.
Johan Theorin sine bøker har jeg falt pladask for! Og Torkil Damhaug er også god. Jeg må i tillegg slå et slag for min absolutte kuriøse favoritt, Gerd Nyquist.
Harlan Coben. :jupp: Jeg synes de uavhengige bøkene uten Myron er best. Jeg er på siste boken hans nå og er litt lei Myron. Men de er spennende til siste slutt.
Kremt. Har ikke vi vært uenige om dette før? Det er den første hun SKREIV, men ikke den som starter handlingen. Den heter Bitter hevn og bør absolutt leses først, men tanke på å få historien fra starten av, og det er viktig i den serien, syns jeg. Mørkets gjerninger er den som bør leses som nr 2.
Og serien anbefales. Kommer det ikke en ny snart? Eå at hun hadde gitt ut en novellesamling, og ble som vanlig helt fortvilet, det er vel ikke det vi vil ha? :knegg:
Den siste boken (om Lynley) heter Careless in Red og kom vel i fjor. Jeg venter spent på den neste. Jeg har riktignok ikke lest den som ikke handler direkte om Lynley, den der What came before he shot her, tror jeg må finne frem den. Eneste aberet med henne er at bøkene er så tykke at de egner seg ikke helt som toglitteratur, blir litt tunge å dra frem og tilbake hver dag.
Nei, tror ikke vi har vært uenige om det før? Men vi kan jo være uenige nå likevel? :knegg:
Jeg leste MG først, men det kan nok komme av at jeg leste den da den kom ut...