Ikke ofte jeg irriterer meg over andres måte å uttrykke seg over, men bruken av ordet kresen gjør meg sur.
For meg betyr dette ordet at man er opptatt av kvalitet når det gjelder for eksempel mat, at man er opptatt av råvarens kvalitet eller en matretts balanse.
Da er det misbruk av ordet når mennesker nesten stolt påberoper seg å være "kjempekresen", den eneste osten de liker er Norvegia og de piller av paprika og løk på pizzaen. Argh!! Det er ikke å være kresen, det er å ha dårlig utviklede/modne smaksløker!
Nei, det er å være kresen det også. Ordet kresen har to betydninger:
Fra Bokmålsordboka.
At folk synes kresenhet i forhold til å ikke like mat er noe å skryte av er uforståelig for meg, men at de bruker begrepet korrekt, det er det ikke tvil om.
Det er en del som påstår at de som f.eks. ikke liker brokkoli har bedre smaksløker enn de som liker det. Det er visst derfor en del barn ikke liker "sære" smaker, for det smaker for ekstremt for dem som har bedre smaksløker enn oss andre.
Om dette er sant vet jeg ikke ...
Det tror jeg nok det er mye sant i. Barn blir født med veldig sterke smaksløker, som gjennom livet blir sløvet ned av røyk, kaffe, alkohol og sikkert en del andre ting. Jeg husker selv at enkelte grønnsaker smakte mye "mer" da jeg var liten og ikke likte dem.
Jeg syns likevel dette er en ting og smaksmessig modenhet er noe annet. Jeg tror det er to ting som gjør at smaken modnes; det ene er tilgangen på nye smaker og det andre er at man har et åpent sinn for å smake nye ting.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.