Både gubben og poden er glade i laks, men jeg klarer hverken smaken, konsistensen eller lukten, egentlig... :o Av den grunn er jeg vel heller ikke blitt spesielt flink til å tilberede laks, så jeg skulle gjerne hatt noen gode lakseoppskrifter jeg kunne forsøkt meg på. Jeg kan nok f eks. klare laks "druknet" i godt tilbehør/saus. :o
Kjøp fileter av laks og skjær de på tvers. Legg hver og en av de søte biten oppå litt aluminiumsfolie og krydre med salt, pepper, en dæsj rømme og en sjampinjong-skive på toppen. Lukk folien og stek fiskene på 200 grader i 30 min.
Jeg er heller ikke overvettes begeistret for laks, men vi har det i alle fall flere ganger i mnd (sunt + at mann og barn liker det veldig godt). Steker den i ildfast form med masse pesto på. Serverer med rømme eller creme fraiche med pesto + agurksalat og potet.
Ovnsbakt med honning og sesamfrø er også veldig godt.
Ellers tar jeg av og til frem laksepastaen min - stek laks, paprika og sopp i biter, tilsett litt creme fraiche og fiskekraft i panna, krydre med salt og sitronpepper. Server med fullkornspasta. Der synes ikke fisken så godt, hvis det var noe av poenget.
Favoritten for tiden er laksefiléter i aluminiumsfolie. Sleng på en god dæsj smør, litt salt og pepper og riv litt dill og sleng over. Pakk folien sammen slik at den holder på fuktigheten, og stikk noen hull i folien (på toppen slik at ikke smøret/dampen renner ut).
Serveres med kokte poteter, hvit saus og revne gulerøtter i lake :nam:
Legg laksefileten i folie, ha på en dæsj smør og klin den inn i chllisaus (dette dreper fiskesmaken bra), salt, pepper og litt hvitløkspulver. Ha gjerne litt cherrytomater og spinat sammen med laksen, og server med rømme og ovnstekte potetbåter. :nam:
Kjøp fileter, frosne med urtemarinade tror jeg det er.
Legg i ildfast form, legg sitronskiver mellom filetene, og gjerne revet sitronskall oppå.
Legg en GOD dæsj creme fraiche oppå (rømme er ikke så godt syns jeg), og sett det inn i ovnen, litt oppe i ovnen på ca 200 grader i ca tjue minutt. Den syns jeg er god. Server m salat og poteter i den form du ønsker.
Laks i ovnen 4 porsjoner, 30 minutter [size=3][/size]
4 laksefileter
2 rødløk
1 dl honning
1 dl sesamfrø
salt og hvit pepper
[size=3][/size]
Sett ovnen på 200 rader. Smør en ovnsfast form og legg i laksebitene. Skjær rødløk i skiver og legg rundt omkring i formen. Hell honning over, og strø over sesamfrø. Kvern litt salt og pepper over. Sett formen inn i ovnen på i 20 minutter eller til sesamfrøene er gyllenbrune og løken er myk og søt. Server med basmatiris, eller ovnsbakte grønnsaker som pastinakk, gulrot og poteter.
Ovnsbakt med massemasse pesto her også. Mannen foretrekker rød framfor grønn, men jeg syns den røde smaker altfor mye, at alt bare smaker tomat da. Kanskje en fordel for deg? :fnis: Jeg smører altså på et heftig lag pesto på hver filet, og så dynger jeg på med krydder oppå der. Pepper, hvitløk, "seafood & fish", estragon, dill, basilikum, persille.. Plukker fram og har på alt jeg syns kan funke, hehe. Noen ganger blander jeg pestoen med creme fraiche og alt krydderet først, før jeg har det på fisken.
Laks er den eneste fisken som går ned på høykant hos samtlige 4 familiemedlemmer. Vi legger den i form, tar på salt, pepper og en dæsj med rømme på bitene til de voksne. Mer trenger ikke vi. Serveres gjerne med kokte (ny)poteter, mer rømme og agurksalat.
Agurksalat er en gammel oppskrift jeg lærte av min bestemor:
1,5 dl vann
2 ss eddik
2 ss sukker
1 ts (sitron)pepper
1 krm salt
1/2 agurk (skives med ostehøvel)
La det stå minst en time i kjøleskapet. Det smaker gammeldags og underlig godt.
Laks er favoritten her i huset også:)
Kjøper ofte urte- og hvitølksmarinert i frysedisken, den er nyyydelig og så har du ikke så mye fiskesmak pga marinaden. Den bruker jeg bare å bake i ovnen sammen med masse grønsaker og har lofoten fiskesaus til.
En annen favoritt er:
ca 500 gr laks
3 - 4 store champignonger
1 løk
1 bokshermetiske tomater (gjerne med hvitløk)
1 - 2 fedd hvitløk
1 bx matfløte
båndspaghetti
Skjer opp løk og sopp, fres i en panne sammen med hakket hvitløk. Skjær laksen i terninger og fres de raskt i pannen sammen med løk og sopp. Dryss over ca 1 ts salt og litt pepper (alt etter smak). Hell over tomatene og fløten. La det småkoke ca 15 minutter. Server med båndspaghetti og broccoli.
Kan også ha litt røkelaks i denne, men siden du ikke er så begeistret for laks i utgangspunktet er det sikkert lurt å droppe den da denne gir ganske mye mer fiskesmak.
Ha litt olje, salt, pepper og estragon i en morter, og bland det sammen. Pensle på en (helst) hel og fersk filet. Sett et termometer i den tykkeste delen av fileten, og sett i ovnen på litt over 100 grader. Fisken er ferdig ved kjernetemp på ca 56 grader (sjekk på nettet for sikkerhets skyld). Det tar ca 45 min. Småpoteter og hjemmelaget bernaise er godt til!
Ev krydre og steke fileter. Severe med salat av ruccola, (masse) røde bønner, vårløk og cherrytomater. Saus av yoghurt naturell, litt sitronsaft, salt og nykvernet pepper.
Den andre er en veldig nylig utprøvd oppskrift, fra i dag, faktisk. :knegg:
Laksegryte med thailansk rød curry (èn voksen og to småspiste barn):
En liten løk i små biter
En liten, rød paprika i små biter
2 stk laksefilet-stykker (bruker sånne frosne i remse, tint)
margarin eller olje til steking
ca 1 ts Santa Maria red curry paste (kjøpt på Ultra)
ca 2 dl kokosmelk
ca 1 dl matfløte (evt tilpass)
Litt broccoli
Evt frosne, kokte scampi
Stek løken lett i en gryte eller høy panne
Ha oppi currypaste og la det steke litt (ett min?)
Bland oppi paprikaen
Hell over koksmelk og fløte
Ha oppi biter av laks, og la småkoke/trekke noen minutter
Ha oppi broccolibunter, og kok videre i et par minutter (ha evt også frosne scampi oppi på dette tidspunktet). Ferdig! Server med ris.
Denne ble veldig mild, for barnas skyld. Men det passet forsåvidt også godt sammen med den milde fiskesmaken. For litt mer futt tar man bare oppi mer currypaste, og hvis det blir for sterkt, sper man ut med mer matfløte.
Legg laksefileter i ildfast form. Hell over ganske mye teryakisaus. Krydre med salt, pepper, masse hvitløk og basilikum. La den stå en stund til marinering før det stekes i ovnen. Teryakisaus er nydelig til laks! :)
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.