Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Lær meg å tilberede (og like?) laks!

#1

Niobe sa for siden:

Både gubben og poden er glade i laks, men jeg klarer hverken smaken, konsistensen eller lukten, egentlig... :o Av den grunn er jeg vel heller ikke blitt spesielt flink til å tilberede laks, så jeg skulle gjerne hatt noen gode lakseoppskrifter jeg kunne forsøkt meg på. Jeg kan nok f eks. klare laks "druknet" i godt tilbehør/saus. :o

Anyone?


#2

Albertine sa for siden:

Jeg liker stekt laks med tonnevis av sitronpepper. Serveres med potet, rømme og agurksalat. :nam:


#3

Skremmern sa for siden:

Ovnsbakt. :hjerter:

Kjøp fileter av laks og skjær de på tvers. Legg hver og en av de søte biten oppå litt aluminiumsfolie og krydre med salt, pepper, en dæsj rømme og en sjampinjong-skive på toppen. Lukk folien og stek fiskene på 200 grader i 30 min.


#4

Sitron sa for siden:

Laks i tomatsaus, f.eks.? La den trekke i saus av bokstomater og sånne greier og servere med pasta.


#5

Niobe sa for siden:

Søt chilisaus? Det kunne kanskje gå an, ja!


#6

Guttemammis sa for siden:

Stekt laks med sitronpepper og wokede grønnsaker med Kikkoman soyasaus:nam:

Jeg elsker laks, men det gjør dessverre ikke resten av familien,
så jeg har det som regel til lunch på jobb.


#7

Mandino sa for siden:

Jeg er heller ikke overvettes begeistret for laks, men vi har det i alle fall flere ganger i mnd (sunt + at mann og barn liker det veldig godt). Steker den i ildfast form med masse pesto på. Serverer med rømme eller creme fraiche med pesto + agurksalat og potet.


#8

Skremmern sa for siden:

Dere må jo være helt forstyrra! Laks er jo det besteste i hele verden. :hjerter:


#9

Eia sa for siden:

Ovnsbakt med honning og sesamfrø er også veldig godt.

Ellers tar jeg av og til frem laksepastaen min - stek laks, paprika og sopp i biter, tilsett litt creme fraiche og fiskekraft i panna, krydre med salt og sitronpepper. Server med fullkornspasta. Der synes ikke fisken så godt, hvis det var noe av poenget.


#10

Odelia sa for siden:

Elsker laks i alle varianter :jupp:

Favoritten for tiden er laksefiléter i aluminiumsfolie. Sleng på en god dæsj smør, litt salt og pepper og riv litt dill og sleng over. Pakk folien sammen slik at den holder på fuktigheten, og stikk noen hull i folien (på toppen slik at ikke smøret/dampen renner ut).

Serveres med kokte poteter, hvit saus og revne gulerøtter i lake :nam:


#11

Joika sa for siden:

Legg laksefileten i folie, ha på en dæsj smør og klin den inn i chllisaus (dette dreper fiskesmaken bra), salt, pepper og litt hvitløkspulver. Ha gjerne litt cherrytomater og spinat sammen med laksen, og server med rømme og ovnstekte potetbåter. :nam:


#12

Hondacrv sa for siden:

Kjøp fileter, frosne med urtemarinade tror jeg det er.

Legg i ildfast form, legg sitronskiver mellom filetene, og gjerne revet sitronskall oppå.

Legg en GOD dæsj creme fraiche oppå (rømme er ikke så godt syns jeg), og sett det inn i ovnen, litt oppe i ovnen på ca 200 grader i ca tjue minutt. Den syns jeg er god. Server m salat og poteter i den form du ønsker.


#13

Katta sa for siden:

Hvordan? Dette høres spennende ut ;)


#14

Camomilla sa for siden:

Stek den i panna med sitronpepper, etter den er snudd legger du oppi spinatblader og vårløk. Serveres med ris, pesto pg soltørkede tomater.


#15

elg sa for siden:

Lakseskiver med Kikkoman soyasaus, sukker og pepper stekt i stekepannen blir godt for folk som ikke er spesielt glad i laksesmaken.


#16

Eia sa for siden:

Dette er hentet fra Irmas kokebok her på FP:

Laks i ovnen
4 porsjoner, 30 minutter
[size=3][/size]
4 laksefileter
2 rødløk
1 dl honning
1 dl sesamfrø
salt og hvit pepper
[size=3][/size]
Sett ovnen på 200 rader. Smør en ovnsfast form og legg i laksebitene. Skjær rødløk i skiver og legg rundt omkring i formen. Hell honning over, og strø over sesamfrø. Kvern litt salt og pepper over. Sett formen inn i ovnen på i 20 minutter eller til sesamfrøene er gyllenbrune og løken er myk og søt. Server med basmatiris, eller ovnsbakte grønnsaker som pastinakk, gulrot og poteter.


#17

isola sa for siden:

Ovnsbakt med massemasse pesto her også. Mannen foretrekker rød framfor grønn, men jeg syns den røde smaker altfor mye, at alt bare smaker tomat da. Kanskje en fordel for deg? :fnis: Jeg smører altså på et heftig lag pesto på hver filet, og så dynger jeg på med krydder oppå der. Pepper, hvitløk, "seafood & fish", estragon, dill, basilikum, persille.. Plukker fram og har på alt jeg syns kan funke, hehe. Noen ganger blander jeg pestoen med creme fraiche og alt krydderet først, før jeg har det på fisken.


#18

Frøydis sa for siden:

Jeg liker fiskesmaken og krydrer kun med salt og pepper, evt sitron, også steker jeg den enten i ovnen eller i panna.

Hos oss er det jeg som spiser fisk, og samboern liker ikke. Han spiser det, men helst ikke liksom.


#19

Tjorven sa for siden:

Laks er den eneste fisken som går ned på høykant hos samtlige 4 familiemedlemmer. Vi legger den i form, tar på salt, pepper og en dæsj med rømme på bitene til de voksne. Mer trenger ikke vi. Serveres gjerne med kokte (ny)poteter, mer rømme og agurksalat.

Agurksalat er en gammel oppskrift jeg lærte av min bestemor:
1,5 dl vann
2 ss eddik
2 ss sukker
1 ts (sitron)pepper
1 krm salt
1/2 agurk (skives med ostehøvel)
La det stå minst en time i kjøleskapet. Det smaker gammeldags og underlig godt.


#20

allium sa for siden:

Den agurksalaten kan barna mine spise i ubegrensede mengder.


#21

M&amp;S sa for siden:

Laks er favoritten her i huset også:)
Kjøper ofte urte- og hvitølksmarinert i frysedisken, den er nyyydelig og så har du ikke så mye fiskesmak pga marinaden. Den bruker jeg bare å bake i ovnen sammen med masse grønsaker og har lofoten fiskesaus til.

En annen favoritt er:
ca 500 gr laks
3 - 4 store champignonger
1 løk
1 bokshermetiske tomater (gjerne med hvitløk)
1 - 2 fedd hvitløk
1 bx matfløte
båndspaghetti

Skjer opp løk og sopp, fres i en panne sammen med hakket hvitløk. Skjær laksen i terninger og fres de raskt i pannen sammen med løk og sopp. Dryss over ca 1 ts salt og litt pepper (alt etter smak). Hell over tomatene og fløten. La det småkoke ca 15 minutter. Server med båndspaghetti og broccoli.

Kan også ha litt røkelaks i denne, men siden du ikke er så begeistret for laks i utgangspunktet er det sikkert lurt å droppe den da denne gir ganske mye mer fiskesmak.


#22

Fadese sa for siden:

Ha litt olje, salt, pepper og estragon i en morter, og bland det sammen. Pensle på en (helst) hel og fersk filet. Sett et termometer i den tykkeste delen av fileten, og sett i ovnen på litt over 100 grader. Fisken er ferdig ved kjernetemp på ca 56 grader (sjekk på nettet for sikkerhets skyld). Det tar ca 45 min. Småpoteter og hjemmelaget bernaise er godt til!

Ev krydre og steke fileter. Severe med salat av ruccola, (masse) røde bønner, vårløk og cherrytomater. Saus av yoghurt naturell, litt sitronsaft, salt og nykvernet pepper.


#23

Kanina sa for siden:

Her er to enkle oppskrifter i alle fall:

En som jeg kaller "laks i rosa saus", evt "prinsesselaks":
www.foreldreportalen.no/forum/showthread.php?t=36695&highlight=laks+rosa+saus

Den andre er en veldig nylig utprøvd oppskrift, fra i dag, faktisk. :knegg:

Laksegryte med thailansk rød curry (èn voksen og to småspiste barn):

En liten løk i små biter
En liten, rød paprika i små biter
2 stk laksefilet-stykker (bruker sånne frosne i remse, tint)
margarin eller olje til steking
ca 1 ts Santa Maria red curry paste (kjøpt på Ultra)
ca 2 dl kokosmelk
ca 1 dl matfløte (evt tilpass)
Litt broccoli
Evt frosne, kokte scampi

Stek løken lett i en gryte eller høy panne
Ha oppi currypaste og la det steke litt (ett min?)
Bland oppi paprikaen
Hell over koksmelk og fløte
Ha oppi biter av laks, og la småkoke/trekke noen minutter
Ha oppi broccolibunter, og kok videre i et par minutter (ha evt også frosne scampi oppi på dette tidspunktet). Ferdig! Server med ris.

Denne ble veldig mild, for barnas skyld. Men det passet forsåvidt også godt sammen med den milde fiskesmaken. For litt mer futt tar man bare oppi mer currypaste, og hvis det blir for sterkt, sper man ut med mer matfløte.

Begge barna og jeg selv elsket det! :D


#24

Sue sa for siden:

Legg laksefileter i ildfast form. Hell over ganske mye teryakisaus. Krydre med salt, pepper, masse hvitløk og basilikum. La den stå en stund til marinering før det stekes i ovnen. Teryakisaus er nydelig til laks! :)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.