Skilpadda sender med hamburger (grovt burgerbrød, karbonade osv), og det skal jeg også gjøre for det var genialt. Har jo gjort det før også, både fiskekake og karbonade (lager ofte hjemmelagde og har i fryseren og da kan jeg snike inn finmoste grønnsaker også, kjøpte er urk), men det hadde visst gått litt i glemmeboka etter å ikke ha laget matpakke på flere måneder nå.
Min lille Propell er litt sær og liker ikke så mye, men det hender jeg legger med en grov vaffel i ny og ne. Fiskekake var en god ide, det er i hvertfall noe han liker.
Følger med jeg også. LilleVenn og matpakke er en særdeles dårlig kombinasjon dessverre :( Hun går glatt hele dagen uten å spise. Nå får de heldigvis både frokost og lunch på SFO, emn når skolen starter må hun ha med matpakke til lunch (og eventuell frokost).
Karbonade funker innimellom her også, men hun vil helst ha den varm....
Om det er kjølemuligheter, kan det være en idé å sende med smoothie.
Hun liker lavkarbo-pizzasnurrer (deigen er laget på ost, egg og Fiberhusk), så jeg kan jo lage noen sånne. Næringsrike og mektige.
Ja, og så elsker hun oliven så det kan jeg ha med i en liten boks. Oliven og mandler, og et par hele kokte egg.
Hun spiser som regel godt til lunsj men er ikke noe frokostmenneske. Hun spiser frokost hjemme men vil helst egentlig ikke ha noe som helst. Hun foretrekker å gå uten mat helt til lunsj og jeg synes ikke det høres bra ut. Jeg lager litt ekstra niste og hun vet hvor matboksen er om hun blir sulten, men allikevel. Hun er aldri sulten om morgenen.
Vi sender ofte med
fiskekaker
Grønnsaker
oppkuttet frukt
agurk på brødskiven som er trykt ut med forskjellige pepperkakeformer,det synes mini her er gøy.
pasta
Eggerøre
Kokte egg
Pizzasnurrer og små pølseomeletter har vært favoritter tidligere, og eggerøre i en liten boks med skje til var også populært en stund. Hardkokt egg delt i skiver hadde han før (en minitube med majones kan jo passe sammen med det). Kyllingbiter hender det at slår an (i alle fall dersom det er rester av indisk marinert kylling som vi har med hjem fra stamrestauranten), og så putter jeg ofte en neve cashewnøtter i boksen med frukt. Og apropos frukt så er kiwi delt i to, med en teskje til å spise med, noe han ganske ofte vil ha.
Her i huset orker de ikke kalde varmretter som niste (fiskekaker, karbonader, spaghetti osv) Jeg har derfor kjøpt en 0,5 l mattermos på ... G-sport? Tror jeg det var, lette lenge for å finne en liten mattermos, de fleste er veldig store. Der putter jeg karbonaden og så har de med seg hamburgerbrød i matboksen, det er kjempepopulært! Fyller den også med pølser og potetmos, spaghetti og skinke, fiskekaker osv.
Ellers er det et tips å kjøpe de små flaskene med vann og fryse. Bruker dem som kjøleelement i matboksen sånn at frukt og annet holder seg friskt. Som bonus får de iskaldt vann etterhvert som det smelter i flaska, veldig populært! Jeg kjøper og fyller på vann fra springen, og bytter ut flaskene når jeg føler det trengs.
Min kresne matallergiker får ofte tortillas med diverse fyll i steden for brød. Han får litt salsa i en liten boks og noen nanchos. Nøtter og tørket frukt er populært for en småspist gutt. Har vi hatt pølser spiser han det gjerne kaldt i matboksen dagen etter, med lompe. Hardkokt egg delt opp og pakket i plastfolie er med nesten hver dag fordi egg er noe av det eneste proteinholdige han liker.
Den store matglade skolegutten min er ikke glad i brødmat, men alt annet. Han spiser gjerne kald wok, rester av pastamiddager, tacosalat, en stor slager for begge gutta er pizzasnurrer. De legger jeg frosne i matboksen om morgenen, så er de perfekte til lunsj.
Begge har skolefrukt, så det sender jeg ikke med. Melk drikker de ikke og de har vannflaske stående på skolen.
Bruker ofte små påleggsbokser/-tuber (makrell, leverpostei, smøreost etc.) og bare smører skiver med smør. Har små bokser som jeg fyller med oliven, kokt pasta, cherrytomater, små slangeagurker, bringebær og andre bær, oppdelt frukt osv.
"Luksusmatpakken" som storesøster kaller det består av kjøttpudding, pølse eller fiskekaker, grove pastaskruer, cherrytomat, blomkål og gulrot. Lillebror bytter ut blomkål og gulrot med oliven og fetaost. Ellers hadde storesøster med seg pizzasnurrer en dag og det var veldig populært. Må bake flere.
Abonnerer også
Må forøvrig tipse om en kjempefin matboks vi fant lørdag. Den har muligens verdens teiteste navn, "Cool'e Skiver", men bortsett fra det så er den ganske genial. Ser ut som et stort pennal med egen lomme med 2 stk små fryseelementer. Så er den andre lommen ganske stor og romslig. I dag la vi en youghert og et par knekkebrød der pluss en liten mini biola flaske. Ganske god plass med andre ord.
Ble litt lettet siden jeg brukte kjøleskapet i barnehagen hele tiden til matboksen. Lillemor har ofte med mat som må holdes kjølig. Jeg har sett litt med skrekk på matboks i sekken hele dagen og hvilke tilstand maten vil bli i når den blir varm.
Som forsåvidt flere er inne på så syns jeg mangelen på kjøling av matpakka er en kompliserende faktor. Mange typer mat smaker rett og slett ikke godt når det har ligget i romtemperatur i flere timer, og noen typer mat blir jo ødelagt av det.
Men pizzasnurrer er populært hos oss også. Likeså vafler og kalde pannekaker. Pannekaker med smør og sukker eller blåbærsyltetøy er superpopulært. Men sunt? Vel...
Jeg tror jeg skal følge med på denne tråden og se om det kommer noen gode tips. :)
Bare overskriften fikk meg til å pile ut på kjøkkenet og sette deig til Skilpaddas pizzasnurrer. Den står til heving nå.
Ellers går det ofte i hardkokt egg. Eller fullkornspasta med tomat- og basilikumspestoen fra Oliviers. (En favoritt hos både mor og datter.)
Den eneste måten å få ullungen til å spise brødskivene i matboksen, er å ha makell i tomat på. Og der må jeg jobbe litt med meg selv, for jeg synes tanken på makrell i tomat som har ligget i matboks er helt motbydelig. Jeg elsker det egentlig, men boksen må være nyåpnet.
Da legger du bare med en eller to slike småbokser. :)
Om de må ligge i romtemperatur kan du jo legge dem sammen med en frossen vannflaske, men de tåler ganske godt å ligge noen timer i romtemperatur altså.
Saken er at det for meg er helt uaktuelt å spise makrell i tomat når den ikke er helt nypåsmurt. Ullungen deler tydeligvis ikke mine nevroser angående akkurat dette pålegget, og det skal jeg jo være glad for. :)
Vi har heldigvis kjøleskap i barnehagen. (Og det skulle bare mangle, for vi må ha med alt av mat hjemmefra. Tre måltider når hun skal ha fulle dager.)
Ja men du smører jo ikke makrellen på før rett før du skal spise da? Det er jo det som er poenget med disse småboksene, at du kan ta dem hele med deg og åpne dem rett før du skal spise.
Jeg er jo, enn så lenge, tragisk hjemmekjerring, men når jeg begynner å jobbe kommer jeg til å lage et fryselager av ting, og så mekker jeg matpakker kvelden før og fresher dem evt. opp om morgenen.
:knegg: Det har jo litt med interesse å gjøre. Liker man å bake og lage mat er det jo enklere og mer lystbetont å gjøre det, og man setter frivillig av litt mer tid til det.
Ah, sånne småbokser, ja. Trodde du tenkte på små tupperware-bokser for å hindre makrellsvineriet i å infisere den andre maten i matboksen.
Porsjonspakker er et godt alternativ når ullungen blir litt støere i å smøre på maten sin selv. For jeg kan jo ikke vente at de barnehageansatte skal ha noe med makrellen å gjøre. :blomstrende makrell-i-tomat-nevroser:
Tsk, tsk, sånn avanserte matpakker gjør bare de andre ungene dypt misunnelige. :nemlig: Vi ble spurt om vi ikke kunne sende med yoghurt her forleden, fordi Liv ble så misunnelig på en av guttene.
Pizzasnurrer er forøvrig supre f.eks kjøttdeigrester etter taco, eller pølsebiter. Jeg skal lage opp en svær posjon før skolestart, men den varer aldri lenge når gutta har med kamerater hjemme etter skoletid og fikser mikroen selv. :knegg:
Jeg har slike bokser og de er verdt hver krone. Jeg er ikke glad i brødskiver så dette har endret mine lunsjvaner. Veslejenta vår på 9 år har også en sånn og hun har blitt så flink til å spise maten sin etter hun fikk denne boksen. Nå kan hun ha salat, kjøtt, frukt osv. i boksen.
På vår skole er det heldigvis kjøleskap, men for de som ikke har det er fruktmosen til Hipp ypperlig å sende med skolebarna. Den er like god kald som varm, sunn er den også og seksåringen her i huset elsker den!
Jeg har ikke en egen oppskrift, jeg har tatt utgangspunkt i en oppskrift på detsøteliv.no, som inneholdt müsli og havregryn, og byttet ut en del av melet.
Xian: Tror ikke du er den eneste med sånne nevroser. Har mange ganger i løpet av noen år i barnehager smørt på makrell i tomat fra bokser. Alt fra små stabbur bokser til hele sånne små bokser blir sendt med.
Tviler på at barnehagepersonell har problemer med å gjøre det. Jeg har ihvertfall ikke møtt noen enda.
Samme her!
Vi kaller den "bamseyoghurt", vi har brukt både hipp og nestle(nå vet jeg at mange
her boikotter, men det er en annen historie;) )
(Den er god fryst også med ispinne i!)
:sjokk: Får barna ta med (grove) blåbærmuffins i bhg? Jeg tror det er noen "regler" som forbyr kaker o.l. og jeg ville ikke ha turt å utfordre reglene med å ta med muffins, selv om de er grove. Hihi. Jeg ville sikkert ha sendt barna i bhg og spist dem opp selv :fnise: Vil ha blåbærmuffins!
Rabarbra: i barnehagen der vesla gikk før fikk de ikke lov nei. Hvite loffrundstykker var lov, men ikke grove speltvafler og lignende. :rolleyes: Men jeg skjønner jo at de må ha regler da, så det var forsåvidt greit.
Nå går hun på SFO og har til nå kun hatt "vanlig" mat med seg og jeg har ikke spurt om reglene der enda, så det må jeg huske i morgen. Men tror de er slakkere der siden vesla sa at en av guttene hadde med seg en muffins i matpakken.
Nå har jeg laget et stort brett med ovnsstekte hjemmelagde oste- og krydderkarbonader. Så skal jeg legger 2-3 slike i matboksen hennes i morgen. Hun spiser verken brød eller knekkebrød for tiden så da går det i slike ting, fiskekaker (i dag skar jeg ut et hjerte og en stjerne av to fiskekaker, det var poppis), mandler og nøtter, cherrytomater, oliven og lignende.
Ingen som har nektet oss å ha med noe. Vi har jo med matmuffins også, og det er jo ikke så lett å se forskjell på dem, akkurat. Når de ikke nekter barn å ha med skiver med sjokoladepålegg, så kunne de bare prøve å nekte meg å sende med poden matmuffins...
Jeg kommer visst heller ikke inn på Skilpaddas pizzasnurr oppskrift. Skulle gjerne, da det frister å prøve noen slike i veslas matpakke. :) Hjelp noen?
S sin matpakke idag bestod av tre brødskiver, eggerøre, cherrytomater og Biolaflaske. Jeg synes det er ganske enkelt og greit med noe av den typen for oss som fremdeles satser på brød som basis.
Jeg har en diger ladning av Skilpaddas pizzasnurrer i fryseren, og Snuppa fikk med seg en i barnehagen i dag. I tillegg fikk hun en yoghurt.
Noe som har vært populært her er wraps. Jeg lager det helt enkelt, og moser en halv avocado med litt sitron og salt. Så smører jeg det på en tortilla, legger på noen skiver påleggsskinke og ruller sammen. Deler i to og legger i matboksen. Vi har prøvd oss på mer fyll også, men det har bare blitt gris.
I går laget jeg 3 små spyd med kylling, ost og oliven til henne, det likte hun. I dag ville hun ha spyd igjen, men med KUN oliven på. Så det fikk hun, i tillegg til et par store, hjemmelagde svinekjøttkaker.
Jeg fikk testet pizzasnurrene i går, og både vesla, gubben (og en heldig kollega som fikk smake på matpakka hans i dag) og jeg synes de var kjempegode. Takk for oppskriften, Skilpadda. :) Lagde enda en porsjon i dag, men denne gangen med taco-saus (som jeg lot få en runde med stavmikseren), og tacokrydret kjøttdeig, også revet ost, da. Altså: Tacosnurrer. De var også kjempegode. Anbefales!
Et tips til grønt som har slått veldig godt an her i huset, er SøtPaprika. det ser ut som en kjempevoksen chili, men smaker da som søt paprika. 6-åringen elsker den og jeg må sende med en halv i matpakken hver dag.
Jeg skal forøvrig teste snurrene til Skilpadda. Takk for oppskrift!
Vi har vanligvis bare kjipe brødskiver, men barna liker det. Ved siden av har de en boks med frukt og grønt, og den spiser de som regel godt av. Som regel har jeg i eple- eller pærebåter, en gulrot, paprika, agurk og druer. :)
Det holder sikkert for de som vil ha det. Eldste vil jo ikke, så da må det andre ting til. Nå går det i knekkebrød da, det liker hun. Og så passer jeg på å ha i noen klementiner, en halv paprika i strimler og kanskje noen mandler eller oliven. Hun liker småmat, og det gir masse god næring og energi. :)
Jeg skjønner selvsagt det, jeg synes egentlig det var mer inspirerende å lese hva man kan finne på å sende med i matpakka når skiva ikke er "bra nok" for barnet. :) Nå er mi så lita at det fortsatt ikke er noe problem, men så lite kreativ som jeg er så er det morsomt å lese om hva dere andre finner på å sende med i matpakka. :)
Drar opp denne, jeg. Poden har vært selvgående på matpakkefronten i noen år nå, men bare en snau uke til minsten skal i gang. Og han er, mildt sagt, lite spenstig i matveien. Lever tilsynelatende på luft og kjærlighet, og siden han kan været et troll ved matbordet, så kan det nok saktens bli litt lite av sistnevnte. :gal: I tillegg har han gått i barnehage med fullpensjon, så han er heller ikke bevandret i konseptet med matboks. Jaja, det går seg nok til.
Så langt har jeg en ladning skinkehorn i fryseren, og satser på å bake en til. Og Skilpaddas pizzasnurrer skal jeg hvertfall lage. Med bare ketchup, ost og skinke, for alt annet kan man jo dø av. :gal:
Matmuffins lager jeg en del av om dagen, glutenfrie (ikke noe mål i seg selv, men basert på nøtter, mandler, frø, kjerner egg, ost salami og soltørkete tomater) og med lite karbohydrater slik at ungen som blir et monster når blodsukkeret går i dørken får mat som gir jevn energi blir hovedinnholdet i matpakken. SFO-maten er bare tull, og det er sjelden han spiser der, så da er det greit med litt ekstra mat i matpakken.
Jentene pleide å få med seg kjøttboller eller skinkebiter, ostebiter, müsli/flakes og tørket frukt, pannekaker eller vafler og litt frukt og grønnsaker. Fungerte bra det.
Men mange gode tips her som jeg ikke har tenkt på før.
2-3 dl revet ost
1 dl nøtteblanding - jeg kjører hasselnøtter, valnøtter, solsikkekjerner og gresskarkjerner i hurtigmikseren og pleier å lage mye av gangen slik at jeg har det i en boks og slipper å male hver gang.
1 dl mandelmel
1/2 dl kokosmel
1/2 dl sesammel
3 ss knuste linfrø
2 ss sesamfrø
2 ss pofiber
1 ss fiberhusk
2 ss bakepulver
8 skiver salami i små biter
en liten boks med soltørkete tomater i hakket i små biter
2 ts oregano
Ha alt det tørre i det våte, bland sammen, blir det for tørt kan du ha i litt mer yoghurt eller fløte.
Du kan selvfølgelig variere med alt mulig annet, de er gode med banan, skinke, pepperoni, grønnsaker - blåost og honning - her er det bare å bruke fantasien.
Ha i store muffinsformer - skal bli ca 16-18 store muffins.
180 grader på varmluft i 15 - 20 minutter - jeg pleier å sjekke temperaturen i muffinsene når de over 90 grader er de gode, gjennomstekte og myke.
Min eldste er litt som din yngste, Niobe. :gal: Fordelen er at man slipper å tenke da, det må være det samme hver dag. Grovt polarbrød med peanutsmør. Jammen bra sistenevnte er kaloririkt, ellers hadde ungen svunnet hen.
Minste derimot er altetende så her var det gode råd. Hun liker godt å få med en liten boks oliven og/eller sylteagurk, ymse kutta grønnsaker, kjøttboller/kjøttkaker, havrefras... i tillegg til brødskivene.
Min mellomste er kongen av kresenhet. Hjemme lever han på knekkebrød med peanøttsmør og yoghurt. Han har etterhvert begynt å akseptere brødskiver i matpakken i barnehagen, og da kun med brunost og hvitost på. Han spiser aldri noen andre pålegg og han ville fnyst av pizzasnurrer og lignende som andre barn kaster seg over. Varmmaten i barnehagen rører han omtrent ikke.
De to andre er heldigvis mer varierte og matglade. Noe av det de får i matpakken (utenom vanlige brødskiver med pålegg som er det de får flest dager): kalde fiskekaker (gjerne inni et hamburgerbrød med garnityr de liker), middagsrester (mest for yngste siden barnehagen kan varme i mikro), grove pizzasnurrer, horn med ost og skinke, salat med pasta, kyllingbiter, mais, oliven, osteterninger, egg og annet de liker, omelett (med ost/skinke eller f.eks. potetterninger eller pølsebiter hvis vi har rester fra middag), lomper/wraps/pitabrød med diverse fyll.
Kjenner jeg må henge i denne tråden litt. Blitt mye brødmat det siste året (i tillegg til grønt), så tror i alle fall eldste er klar for noe annet i ny og ne.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.