Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Krydder: hva bør man ha i hus? Hva passer til ulike typer kjøtt?

#1

Hasselnøtt sa for siden:

Jeg prøver stadig å utvide reportoaret mitt på kjøkkenet, men må innrømme at jeg synes krydder er vanskelig. Hva slags krydder passer til f.eks kylling, svin og okse? Hva bør man ha i hus, sånn at man kan trylle fram en gryterett på kort tid f.eks?


#2

Bomull sa for siden:

Jeg har som regel mye krydder i skapet, men alltid følgende:

  • Salt

  • Pepper

  • Hvitløkspulver

  • Basilikum

  • Oregano

  • Muskat

  • Estragon

  • Timian

  • Hele pepperkorn

  • Sitronpepper

  • Chili

  • Paprika

  • Karri

  • Kanel

  • Kardemomme

I tillegg bruker jeg Tabasco en del, både i sauser, til guacamole mm.


#3

Albertine sa for siden:

En dæsj Worchestershiresaus gjør underverker i hvilken som helst gryte. :jupp:


#4

Smurfine79 sa for siden:

har alltid salt og pepper jeg da, er dårlig på å trylle frem så mye annet fra bunden av egentlig så toro er god å ha i huset :knegg:


#5

cilen sa for siden:

Jeg kjøper ofte inn uter (nå på sommeren har jeg plantet ute på veranda'n). Bruker også mye ingefær og muskat. Biffkrydderet til Hindu er jeg blitt helt forelsket i. Det er supergodt i fløtegratinerte poteter.


#6

Lykken sa for siden:

Kan ikke klare meg uten:
urtesalt
sort pepper
cajennepepper
grillkrydder
karri
sitronpepper
kanel

I tillegg pleier vi å ha til til varierende tider
muskat, gurkemeie, kardemomme, chili, hvitløkspulver (men bruker som regel fersk hvitløk) og diverse annet hvis jeg finner oppskrifter jeg må ha det til.


#7

Hasselnøtt sa for siden:

Jeg har jo mye av det dere nevner her. Problemet oppstår når jeg har en pakke kyllingkjøttdeig og skal koke sammen en gryte, da aner jeg ikke hva som passer til. :vetikke: Det eneste jeg vet er at basilikum og oregano er nokså "bænkers" i tomatsaus. Ellers står jeg der og ser på hylla, prøver meg frem, men får sjelden dreisen på det. :niks:


#8

rajraj sa for siden:

Jeg bruker veldig mye malt spisskummin (cumin på engelsk) i hverdagsgryteretter (som er det jeg kaller det når det lages på kvernet kjøtt). Gir et hint av taco. :nam:

Ellers er chilipulver i større eller mindre grad et must på alt av kjøtt. Og jeg synes paprikapulver og sitronpepper er veldig godt på ovnsbakt, hvit fisk.

Til svinefilet liker jeg godt rosmarin, paprika, chili.
Storfe matcher det meste, det kommer an på tilbehøret. Til klassisk biff: Grovhakk/støt grønn pepper - og kun det, kjempegodt!
Kylling kler ingefær (helst fersk) godt. Men igjen: Det kommer an på tilbehøret.

Og seff, til alt: Salt og pepper - nykvernet.


#9

Fadese sa for siden:

Salt
Pepperkorn
Paprika
Malt koreanderfrø
Koreander (blader)
Spisskummin
Gurkemeie
Chilipulver
Garam masala
Timian
Basilikum
Kanel
Muskatnøtt
Karry
Rosmarin
Tørket laubærblad

Ellers støtter jeg forslaget om Worchestersaus, og slenger på ingefær og balsamicoeddik.


#10

malena sa for siden:

Krydder jeg bruker ukentlig:

Salt/pepper
Spisskummen. Som rajraj sier, nydelig i gryter, gjerne sammen med karri.
Karri
Tandoori kyllingkrydder
Biffkrydder

I tillegg hvitløk, balsamicokrem og Ajvar relish, nydelig smaksforsterker i gryter og sauser, og uunværlig på pølser og burgere.


#11

Karamell sa for siden:

Jeg har en hel hylle full, men det jeg bruker mest er kanskje:

Salt/pepper
grillkrydder
basilikum
timian
ingefær
koriander
rosmarin
kyllingkrydder (blanding)


#12

Karamell sa for siden:

Kanskje google kan hjelpe?

christianbjorno.blogspot.com/2006/09/christians-krydderguide.html

www.iform.no/forum/index.php?topic=44917.0


#13

Albertine sa for siden:

Google er vår venn.


#14

Søster sa for siden:

Hvis jeg skal på hyttetur eller tilsvarende med mer enn en overnatting tar jeg som regel med cumin og fersk hvitløk, det holder til å steke poteter hvertfall.

Her er hva jeg MÅ ha i hus for å lage mine basisretter i hverdagen:
Cumin
Kanel
Madras curry
Paprikapulver
Kardemomme
Chili
Ingefær
Hvitløk (pulver, tørket, fersk i olje)
Oregano/timian/basilikum evt provencekrydder eller pesto

Til fjonge retter, eller hvis rajraj er på middagsbesøk må jeg alltid fylle på med krydder og ferske urter.

I tillegg har jeg som regel en del av dette på lur:
Soyasaus, eddiker, søt chilisaus, soltørka tomater, sesamfrø, sennepsfrø, red curry paste og sesamolje.


#15

Hasselnøtt sa for siden:

Supert, Karamell! Takk for tips, alle.


#16

Mjau sa for siden:

Jepp, det er godt!

Ellers bruker jeg kjedelig mye pepper. Nykvernet!


#17

rajraj sa for siden:

Og motsetning består i hva, om jeg tør spørre? :snurt:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.