SUPPER
GENERELT
Svart- og hvitpepper, allehånde, fire krydder, løkpulver, persille, laurbærblad, fennikel, timian, italiensk salatdressingkrydder.
FISKESUPPER
Buljong: Dill, laurbærblad, allehånde, kørvel.
Buillabaisse: Hvitløkpulver, timian, laurbærblad, fennikel, safran, persille, cayennepepper.
Muslingsuppe: Cayennepepper, timian, safran.
GRØNNSAKSUPPER
Klar: Basilikum, mynte, sellerisalt.
Jevnet: Persille, kørvel, kyndel, estragon.
Kålsuppe: Allehånde, hvitpepper, laurbærblad, karve.
Løksuppe: Laurbærblad, timian.
Potetsuppe: Allehånde, hvitpepper, laurbærblad, timian, gressløk.
Spinatsuppe: Muskattnøtt, kørvel.
Tomatsuppe: Svartpepper, løkpulver, basilikum.
Ertesuppe: Timian, merian, løkpulver, allehånde.
KJØTTSUPPER
Buljong: Allehånde, fire krydder, estragon, persille.
Oksehalesuppe: Svartpepper, laurbærblad, sellerisalt, timian.
Hønsesuppe:Karri, merian, persille.
FISK
GENERELT
Svartpepper, fire krydder, karri, løkpulver, kørvel, paprika, sitronpepper, rosépepper.
KRYDDER FORSLAG
Fet fisk: Salvie, mynte, rosmarin, fennikel.
Kokt fisk:Laurbærblad, allehånde, svartpepper, løk, sennepsfrø.
Stekt fisk: Paprika, karri, svartpepper, estragon.
Lutefisk: Allehånde, svartpepper.
Grillet fisk: Rosmarin, fennikel.
Fiskegryter: Fire krydder, allehånde, svartpepper, sennepsfrø, dillfrø.
GRØNNSAKER
GENERELT
Merian, timian, paprika, persille.
KRYDDER FORSLAG
Stuinger: Persille, estragon, basilikum.
Grateng: Paprika, cayennepepper, sesamfrø.
Kokt: Timian, estragon.
Blomkål: Muskatnøtt, paprika, persille.
Brokkoli: Estragon, muskat, karve.
Grønne erter: Mynte.
Kål: Karve, nellik, laurbærblad, sellerisalt.
Mais: Svartpepper, karri.
Gulrøtter: Muskatnøtt, allehånde, laurbærblad.
Spinat: Allehånde, muskatnøtt, kørvel, oregano.
Tomater: Svartpepper, timian, hvitløksalt.
Stekte og grillede tomater: Oregano, basilikum.
POTETRETTER
GENERELT
Chilipulver, dill, muskatnøtt, kardemomme, oregano, karve.
HINDU FORSLAG
Bakt potet: Karve, merian, rosmarin, fennikel.
Potetmos: Muskatnøtt, Piffi, paprika, persille.
SOPPRETTER
Cayennepepper, fire krydder, estragon.
KJØTT
OKSEKJØTT
GENERELT
Svart- og hvitpepper, allehånde, grillkrydder, piffi, fire krydder, løkpulver.
KRYDDER FORSLAG
Kokt: Svartpepper, allehånde, laurbærblad, karri.
Stekt og grillet: Svartpepper, grillkrydder, løkpulver, hvitløkpulver.
Gryter: Fire krydder, paprika, laurbærblad, chilipulver.
Kjøttstuing: Allehånde, laurbærblad, timian.
Gulasj: Paprika, karve, løkpulver.
SVINEKJØTT
GENERELT
Piffi, ingefær, rosmarin, salvie, karri, nellik, viltkrydder.
KRYDDER FORSLAG
Kokt: Allehånde, sennepsfrø, nellik, laurbærblad.
Stekt: Piffi, ingefær, rosmarin, salvie, sennepsfrø, ekte soya.
Gryter: Paprika, karve, løkpulver, rosmarin.
KALVEKJØTT
GENERELT
Basilikum, karri, laurbærblad, mynte, timian, rosmarin, salvie.
KRYDDER FORSLAG
Kokt: Hvitpepper, laurbærblad, løk, karri.
Stekt: Salvie, hvitløkspulver, mynte.
Gryter: Løk, timian, karri, laurbærblad, basilikum.
LAMMEKJØTT
GENERELT
Karri, basilikum, merian, mynte, oregano, rosmarin, hvitløkpulver.
KRYDDER FORSLAG
Kokt: Hvitpepper, laurbærblad, løkpulver, karri, dill.
Stekt: Svartpepper, mynte, rosmarin, hvitløkpulver.
Gryter: Merian, timian, oregano, karri, kardemomme, laurbærblad.
INNMAT
KRYDDER FORSLAG
Lever: Fire krydder, merian, salvie, koriander, fennikel, karve, laurbærblad, timian, paprika.
Nyre: Fire krydder, paprika, timian, løkpulver.
Blodpudding: Marian, timian.
Brissel: Svartpepper, estragon, basilikum.
Her er også en liten innføring i riktig bruk av krydder:
Basilikum
forsterker fyldigheten.
Ekstragon
i små mengder forsterker smaken.
Oregano og olivenolje
Oreganoens smak kommer bedre frem sammen med olivenolje.
Dosering
Doseringen av krydder er proposjonal med antall porsjoner. 1 ts, 5 ml, til 5 prosjoner tilsvarer 2 ts, 10 ml, til 10 porsjoner og 20 ts, 100 ml/1 dl til 100 porsjoner.
Kombinasjoner
Krydder kan kombineres. Enkelte passer ekstra bra sammen. Prøv:
- timian, persille og svartpepper
- rosmarin, hvitløk og svartpepper
- allehånde, merian og laurbærblad
- allehånde, hvitpepper og ingefær
- allehånde, laurbærblad og dill
- karri, løk og tomat
- paprika, merian og hvitløk
- cayennepepper, etragon og hvitløk
- cayennepepper, dill og fire krydder
Urtekrydder
- Tilsett urtekrydder i kalde retter helst en time før servering.
- Utsett ikke urtekrydder for sterk varme ved steking.
- Smuldre urtekrydder i hånden for å få frem aromaen.
- Tilsett urter i begynnelsen eller mot slutten av tilberedningen.
Uhell?
Krydder kan skjule et uhell.
Salvie demper fet smak.
Persille demper skarp smak.
Grilling med kull
Strø litt krydder over grillglørne for behagelig duft.
Karri
Fres karri i litt fett, så kommer aromaen bedre frem.
Paprika
Paprika skal aldri freses eller brunes, men tilsettes sammen med eller i kald væske.
Doseringstips
Når og hvordan skal jeg krydre?
Hele krydder tilsettes i begynnelsen av tilberedningen for å kunne avgi sin aroma. Dette gjelder også malte hete krydder som har egenskaper som ikke påvirkes av tilberedningen. Aromatiske krydder, spesielt urtekrydder, bør tilsettes mot slutten av tilberedningen, eller en del kan tilsettes i begynnelsen og resten til slutt. Smuldre urtekrydrene før de tilsettes.
Dosering
Doseringen av krydder er proposjonal med antall porsjoner. 1 ts til 4 porsjoner tilsvarer 2 ts til 8 porsjoner. Noen krydder utvikler sin aroma først etter en stund. Hvis du er usikker, krydre forsiktig og la kryddret utvikle sin smak før du tilsetter mer.