Ser i lokalavisen at for skoleåret 2007/2008 er det foreslått å kutte ut vinterferien.Dette er i grunnskolen.
Våresemesteret 2008
Skolen starter 3. januar
Februar: Fri fredag 8.
Mars:Utvidet påskeferie uke 12 og 13 (17-28 mars)
April: Ingen fri dager
Mai:Fri 1.,2.,12. og 30.
Juni:fredag 20. siste skoledag
Er det noen av dere med skolebarn som har opplevd at barna ikke har hatt vinterferie? Nå kommer jo påsken tidlig dette året, men kanskje to uker er i lengste laget å ha fri?
Dette ligger ute på høring nå, vet jo ikke hvordan den endlige skoleruten blir. Men jeg klarer ikke å bestemme meg om jeg er mot eller for dette forslaget.beslutningsvegring
Jeg har bare ett barn i skolealder, og hun er førsteklassing - så erfaringen min er begrenset.
Men jeg synes nok likevel (som grusom Tårnfrid-mamma med 100 % stilling og tett forhold til SFO) at vinterferien er ganske unødvendig. Vi har ikke anledning til å ha ferie da uansett, så da blir det SFO på snuppa.
Som lærer kjenner jeg i hvert fall at jeg blir helt fortvila bare ved tanken. Tror ikke jeg klarer meg fra jul til påske uten vinterferien; trenger den både for å få et pusterom og for å få unna retting og alt anna forefallende som man ikke får unna når elevene er på skolen. :(
Jeg kan godt være med på å snu forusetningene, altså - dersom jeg også får vinterferie (dvs vinterferiestengt kontor der jeg får pusterom og får tatt igjen alt som har hopet seg opp) er jeg helt for å beholde den. ;)
Men nå ble vi enormt selvsentrerte her, spørsmålet til amo gikk vel kanskje mer på om det er OK for ungene?
Jeg tviler på at mine niendeklassinger hadde likt forslaget. At vi lærere trenger pusterom til å få rettet litt og puste er en ting, men det er faktisk fryktelig travelt å være ungdomsskoleelev også. Feriene er pusterom som gjør at de kan fokusere bedre etter endt ferie. det er utrolig hvor mye bedre de jobber etter ei uke ferie.
Og med det forslaget du skisserer så blir det jo ikke mindre fri, bare mer på en gang. Jeg ville fortrukket å hatt to friperioder i steden for en.
For folk som vanligvis har vinterferien i uke 10 skulle det vel ikke gjøre så mye å slå sammen de to feriene. Å ha fri en uke, være på skolen de to neste og så ha fri i nok en uke blir det i hvert fall lett bare surr av.
Så lenge en ikke øker anntall skoledager i året, å målet er å ha en lang istedet for to korte ferier syns jeg det bare blir tullete. (jeg vil ikke ha flere skoledager heller) Det er like vanskelig for foreldre i full jobb å ta to uker påskeferie som det er å ta en uke vinterferie.
Som lærer vil jeg beholde vinterferien, det er godt å ha tid til retting og planlegging av perioden før påske. (dette er jo ikke ferie for oss lærere, men avspasering).
For elevene tror jeg det er godt å ha ferie. Det har i den senere tid blitt flere og flere skoledager, og dagene spesiellt for de minste har blitt lengere. De har godt av fri, og de møter opp med nye giv.
Jeg er samtidig glad for at jeg har muligheten til å la mine barn ha fri fra barnehagen og senere skolen denne uka. Syns barn har for lange dager i barnehage og på sfo og syns litt synd på de barna som må være på sfo i jula og ferier. (vet samtidig at dette må til for de som ikke har mulighet til å ta seg fri selv så det er ikke noe dømmende i denne komentaren).
Jeg synes ikke det er særlig lenge til påske og må innrømme at jeg synes det virker greiere med en lang påskeferie. Også særlig fordi det er få andre som har anledning til å ta fri i vinterferien; og at mange må være på sfo eller passes av andre (som chara legger jeg heller ikke noe dømmende i dette, jeg tenker bare at det er uheldig at det blir sånn).
At lærerne kan tenke seg å beholde ferien (avspaseringen) kan jeg forstå, men det er jo ingen andre jobber som kan velge seg et sånt pusterom selv om vi også kunne ønsket oss det (vi har jo også ofte avspasering å bruke, men det er ikke så ofte man har anledning til å bruke den avspaseringen midt i en travel februar), så jeg synes vel ikke det argumentet er så bra.
Lærerene får jo den uka okke som, og personlig hadde det nok vært greit med to uker i ett også. Jeg snakker om hva mine elever hadde hatt mest utbytte av læringsmessig.
Ja, jeg skjønner det, og selvsagt skal lærerne ha den også - men jeg tenker likevel at jeg tror at såpass mange barn er alene/på SFO den uka at det totalt sett i livet deres ville vært bedre å få den senere... kanskje ikke læringsmessig, men kanskje familiemessig?
Jeg tviler på at så mange foreldre kan ta seg fri både de tre dagene i påskeuks som sfo har stengt pluss flere dager før eller etter påsken. Min mann hadde aldri hatt muligheten til det, men å ta fri 2-3 dager i feb/mars pluss de tre dagene i påsken pleier å gå fint.
Ja, jeg vet ikke, jeg vet bare at der jeg jobber ville det vært mye lettere å få forlenget påskeferien enn å ta vinterferie. Og så er jeg litt smålei av at vi som ikke har skolebarn jobber dobbelt hele vinterferien siden det tross alt er mange som tar seg ferie, samme hvor dårlig det egentlig passer....
Vel, men det viktigste er jo hva som er bra for barna. Det er vel ikke noe entydig svar på det dessverre.
Forskjellen er at alle andre tar denne avspaseringen når det passer en selv og arbeidsgiver.
Lærere har mye av denne avspaseringen. Høstferie, vinterferie og noen uker i sommerferien. ( vi har bare 4 uker FERIE). Det hadde vært greit for meg å kunne avspasere utenom disse "feriene", men det tror jeg ikke hadde vært gjennomførbart.
Joda, men det er ikke skrekkelig mange steder det er lett å ta en ukes ferie utenom vanlige ferier altså... hos oss vil man da gjerne havne med å jobbe doble dager hele uka før...
En gang på 80'tallet da jeg og søstera mi gikk på skole hadde faktisk bare jeg vinterferie. Lillesøs bodde nordpå med mamma og de hadde ikke vinterferie, fordi det oftest var så dårlig vær på den tida - og kanskje fordi fiskerpappaene var på lofotfiske (hva vet jeg). Den "tapte" ferieuke fikk de ihvertfall igjen til sommeren tror jeg.
Er det ingen skikkelige nordlendinger her da, som kan gi svar?
For meg er det virkelig vane med vinterferie, men siden påsken er så tidlig ute så kjennes det ikke uoverkommelig ut. For skoletrøtte elever og travle elever på vgs, så tror jeg nok at vinterferien er veldig kjærkommen.
De siste årene har vinterferien vært lagt i tilknytning til påskeferien, men i år ser jeg at det er vinterferie fra 5-9 mars. (SFO holder åpent)
Fridager ellers i løpet av skoleåret var/ er som følger:
22.9
23.10
24.11
Juleferie (fra 20.12 til 3.1)
16.2
Påskeferie (fra 2.4 til 9.4)
30.4
18.5
Her har ikke elevene høstferie, men tror det kompenseres med senere skolestart.
Jeg ser ingen problemer med vinterferie. Skoleruta utdeles i forbindelse med skolestart, og man har dermed god tid til å planlegge hvordan man organiserer i forhold til den. For meg/ oss er det helt kurrant å avvikle ferie i det tidsrommet hvis det planlegges i tide.
Nå har jeg sjekket min kommunes sider og funnet ut at vinterferien er i uke 8 (18.02-22.02) og påsken fire uker senere (17.03-24.03).[size=2][/size]
[size=2][/size]
[size=2][/size]
Hvis vi først skal kverulere litt, så tror jeg de aller fleste lærere mer enn gjerne hadde byttet vekk vinter"ferie", høst"ferie" og lang sommer"ferie" med å få lov til å bestemme en fridag og ferieuke i ny og ne selv. Vi må alltid reise på ferie når det er som dyrest, og vi kan aldri ta en langhelg utenom feriene. Vi kan nemlig ikke jobbe dobbelt uka før -dvs: vi jobber gjerne dobbelt, men vi får ikke avspasere når vi vil for det....
Men det var en digresjon ifht spørsmålet. For meg ville det ikke spilt noen rolle i det hele tatt. Jeg tror enkelt og greit jeg ville latt være å stemme over det, og bare tatt skoleruta til etterretning når den kom.
Jeg vet hva jeg mener, lærere som må ha en tenkepause..??
ærlig talt få dere en jobb;) . Aner dere hvor priviligerte dere er:eek: . Hadde jeg vist hva lærere gjør og har det den gangen jeg skulle bestemme meg for utdannelse så hadde jeg blitt lærer. Det er vel den eneste jobben som er familievennlig, for det er jo kun dere som har fri når deres egne barn har fri:nikker: . Vi vanlige arbeidere må la barna enten være alene hjemme, eller på en SFO med folk som arbeider der for å sitte å drikke kaffe:mad: .
Det er ikke synd på dere, for vi jobber tross alt HELE året, og må ta ferie når det passer arb.giver og er det i den dyreste periden ja så... Og hvis vi må ta oss fri de såkalte små feriene taper vi masse penger, gjør dere??
:rolleyes:
Nei, jul, påske og sommerferie. Greit, det kan man leve med for barnas skyld, men for de voksne. De kan jo være på jobb og arbeide med neste halvårsplan, lage prøver for neste peride og rette forrige. Men de fleste tar jo ferie da..for barna har jo fri...
O - du uvitende menneske!
Greit nok at du ikke har kunnskap om læreryrket, men jeg blir flau på dine vegne når du velger å spy din uvitenhet ut i full offentlighet.
Jeg jobber ikke som lærer, jeg er sykepleier og jobber helg, jul, påske, pinse og 17. mai (gjør du?). Likevel har jeg heldigvis intelligens nok til å vite at læreryrket ikke består av ferier og kaffedrikking.
Olfiga, jeg mistenker deg for å ikke vite heeeeelt hva du prater om. Hvis de lærerne du vet av har et slikt "lærerliv", så tror jeg ikke de er representative for resten av lærerstanden.
Lærere har vel ikke ferie i vinterferien, påska eller åtte uker på sommeren for den del? Det er vel avspasering fordi de jobber mer enn 37,5 time i uka ellers? Eller er det jeg som har misforstått?
Jeg har forøvrig ingen sterke meninger om å slå sammen vinterferie og påskeferie. Når påsken kommer veldig tidlig så er det kanskje bedre for læringen sin del å få litt kontinuitet på undervisningen og heller ta en lenger påskeferie, enn å ha litt skole, litt fri, litt skole og så litt fri igjen.
Og så må vi huske på at det er barn det er snakk om her, og de krever nok litt flere pauser innimellom for å ta seg inn igjen enn det vi voksne trenger. Så å sammenligne med en voksens arbeidshverdag synes jeg ikke går helt, selv om jeg også skulle ønske at jeg hadde både høstferie og vinterferie, jeg også.
De lærerne jeg kjenner jobber langt mer enn jeg gjør, med til dels vesentlig lavere lønn, og i alle fall under desidert mer stressende og kummerlige forhold. Og hvis du er så misfornøyd med å tape penger på feriene dine, så kan du kanskje bare finne deg en annen jobb selv? :snill:
Fy flate. At det går an! :dåne: Jeg SKJEMS på dine vegne! Det nytter vel ikke å banke vett inn i deg heller. Du burde rødme langt inn i beinmargen av et så tåpelig innlegg! :mad:
Gjett hvor mye ferie en lærer har, forresten! 4 uker og 1 dag!
Hvor mye ferie har du? 5 uker?
Nei, du har forstått riktig. Lærere har lovpålagt ferie 2. -31. juli. Vi kan ikke bestemme ferien vår selv engang. Resten er avspasering for 45 timers arbeidsuker.
Selv om olfiga drar det langt her - så må jeg jo si at jeg blir litt forundret over at folk blir helt fortvila ved tanken på å jobbe 11 uker uten en ekstra fridag.
Vel, det er jo ikke nødvendigvis snakk om en fridag da. Det er snakk om å få unna forefallende som man ikke rekker på en vanlig uke. Som jo (som nevnt) består av 45 timer og ikke 37,5 som hos dere andre.
Signerer dette og jeg er mamma til ei som går i ungdomskolen og som tar skolen alvorlig. Det er mye lekser og hyppige ukentlige prøver. Jeg synes de fridagene som er er velfortjente. Godt med litt avbrekk.
Nå har jeg vært heldig som før har kunnet sjonglere litt med arbeidstid og det samme har mannen gjort slik at da hun gikk i barneskolen slapp sfo i ferier osv.
Jeg må også si at jeg bedundrer lærerne og ikke minst de i ungdsomskolen. Det er neimen ikke noen lett jobb.
Jeg leste innlegget hennes før jeg gikk på jobb i dag og klarte ikke å bli irritert av det. Jeg bare tenkte at dama må jo være totalt blåst som vil drite seg ut åpent med å uttale seg om noe hun ikke har peiling på. Du har min medfølelse, olgafia. :trøster:
Hilsen læreren som kom hjem for tjue minutter siden. Fin og kort arbeidsdag. :D
Nå er det for ganske mange av "oss andre" 40 timers uke som gjelder da. Altså 40 timer som er normal arbeidstid, også kommer evt overtid/plusstid i tillegg.
Joda, jeg snakker bare om et normalt årsverk jeg. Og det er på 1687,5 timer. Og det gjelder for lærere såvel som for de fleste andre. Spørsmålet er hvordan man fordeler timene utover året.
Det er ikke alle med 37.5 timers arbeidsuke som nødvendigvis jobber bare 37.5 timer i uka da, bare så det er sagt :) Eller har anledning til å ta ut opparbeidet fleksitid om sommeren (eller ellers i året for den sakens skyld).
Ellers: hatten av til lærere! Det er en tøff og viktig jobb :nemlig:
Voldsomt så mykje pepper Olfiga fekk da. Eg trur ikkje ho meinte at lærarane sat og drakk kaffe; det var dei på SFO. Eg prøver å tenke at sidan eg ikkje ønsker å jobbe som lærar (tøff jobb, kontinuerleg vurdering, travle undervisingstimar, knappe ressursar etc) bør eg ikkje vere så negativ. Men likevel tenker eg ofte at "dei veit ikkje kor godt dei har det" når det er snakk om lærar og ferie. Nokre av lærarane eg kjenner bruker fyrste veka av sommarferien til å kome i feriemodus og siste veka til å bli klar til jobb igjen. Og når det er to veker igjen; Å neeei, snart er ferien over. Tenk om eg kunne hatt muligheit til det liksom. Og det at lærarar har ferie kvar jul og påske må også takast med, så det er vel ikkje berre 4 v+1 dag?
Skikkelig negativ her, sorry. Det er vel misunnelse.
Men det er faktisk gjort undersøkelser av læreres stresshormoner i urinen. Det viser seg at det går tre uker av sommerferien før deres stresshormoner er på linje med andres. Og det stemmer at mange lærere trenger rundt en uke etter skoleårets slutt for å "lande". Det er ekstremt hektisk særlig i tiden før og etter en ferie, så mange sliter med såkalt feriehodepine eller hva det nå heter når man først "tillater" seg å bli syk i ferien.
Når det er sagt, så mener jeg IKKE at mange andre yrkesgrupper ikke er utsatt for tilsvarende stress og press.
Ja, men det er faktisk gjort. Det er imidlertid flere år siden, tror jeg, men jeg kan ikke tenke meg at resultatet hadde vært påfallende annerledes i dag.
Olfiga har ikke fått mer pepper enn hun fortjener. Og hvis du er misunnelig, så er det vel bare å hive seg rundt og bli lærer. Jeg pleier ikke å hisse meg opp over uvitenhet over læreryrket, men dine og Olfigas uttalelser er så inn i hampen og bort i natta, og jeg kjenner jeg lar meg irritere allikevel. Sikkert fordi jeg er stresset, og har søknader inne på andre jobber.
Tvungen overtid og tvungen avspasering. :nikker: Jeg synes det er kurant å jobbe ekstra i perioder og ta det ut som fritid i andre perioder, men da er det jo ganske kjipt å måtte ta ut så å si alt i én bolk om sommeren. (Selv om det er klart at akkurat det kan være greit i den perioden man har skolebarn.) Jeg synes ulempen ved at det er så rigid når man får ta ut denne avspaseringen er adskillig større enn f.eks. lønnsulempene. (I tillegg ender de lærerne jeg kjenner alltid opp med å jobbe en god del mer enn de timene det er meningen at de skal, og disse timene får de jo hverken lønn eller avspasering for.)
Jeg husker en mor som satt oppe til langt på natt med retting. Som brukte mye fritid på forberedelser. Som fikk telefoner privat i hytt og pine. Det var også ganske kjipt i perioder med foreldremøter og konferansetimer.
Når ting kolliderte med ting på min skole, måtte jeg vike. For dette var jo jobben til foreldrene mine. Avslutninger, fester og 17. mai. 17. mai var jeg ofte den eneste ungen som ikke hadde foreldre med. For de gikk jo i tog med sine klasser.
En ting er å jobbe masse, masse. En annen ting er at folk tror man bare kommer tuslende til timene og ellers har fri. Når man står på så mye som lærere ofte gjør så må det være litt kjipt å ikke få kredit for det, men heller beskjed om at de lever nærmest et latmannsliv.
Hvor var jeg når dette tok av... jo jeg jobbet.
Mandag startet jeg 07.30 på jobb, en time praktiske forbredelser, 3 timer undervisning 15min spisepause, inspeksjon, 3undervisningstimer, infomøte, 2foreldretelefoner, teamplanlegging. kl 16.00 dro jeg med meg 24 mattebøker hjem, hentet unger spiste middag, la unger og satt 3 timer med retting.
Tirsdag. 08.00 kort møte med ledelsen, så 3 undervisningstimer, 30 minutters lusj (luksus) 1 undervisningstime, møte i tverrfaglig råd, 1 undervisningstime, fellesdiskusjon rundt ny arbeidstidsavtale. 16.00 lagde jeg lekseplan og drev annen planlegging av egen undervisning (rakk ikke middag) var hjemme kl 18.30 la ungene og har rettet bøker igjen i 2 timer. Nå sitter jeg her.
Alle dager er ikke like tettpakket, men ganske mange er det. Det er skjelden jeg kobler helt av i helgene, det er enten noe å rette eller planlegge til neste uke.
Det er faktisk slik at lærere har bare 4 uker lovfestet ferie. Når alle andre fikk en uke til, var det etter min mening noen ikke fullt så lyse hoder som ville ha høyere lønn istedet for ferie. Lønnsøkningen fikk vi sammen med kravet om å undervise ytteligere en time i uka. Så om vi fikk betalt for å jobbe mer og noen bare tok ferieuka vår eller.. vet jeg ikke.
Fordelen med å være lærer er at du disponerer noe tid selv, det gjør det mulig for meg å jobbe etter at barna har lagt seg. Jeg kan reise opp på hytta før rusjen, men da ligger det som regel noe skolearbeid i baggen.
ble litt ivrig nå. Hisser meg ikke opp over uvitenhet, men det ligger litt i ryggmargen å lære bort noe til de som ikke vet bedre. Kansje det er derfor jeg er lærer
Nå har jeg vært i skolen i halvannet år. Allerede søker jeg jobber innenfor mitt "gamle" fagområde, når det en sjelden gang er noe slik her jeg bor.
Jeg synes det er veldig arbeidsomt i skolen. Jeg har jobbet over 10 år i privat næringsliv, med 40 t arbeidsuke (dvs. 37,5 t og ubetalt lunsj) og full fleksibilitet.
Jeg føler meg helt låst nå ved at jeg ikke kan ta meg noen dager fri når batteriene er helt nedladet, jeg kjenner stresset stiger nå når vi sitter med terminoppgjøret, og jeg synes egentlig ikke noe om å jobbe 45 t uke ++ fast - selv om det gir lengre sommerferie.
Nå er jeg fersk lærer - og det er klart at det er arbeidsomt å oppdatere seg faglig igjen, lage planer fra scratch, bli erfaren på det å jobbe i et klasserom hvor kommunikasjonen er intens og kompleks, på å få rettearbeidet mer "under huden" - så forhåpentligvis blir det bedre neste år.
Men likevel - får jeg meg en annen jobb så hopper jeg tilbake igjen...
Kristin - det er mange yrkesgrupper som har mer enn 37,5 timers arbeidsuke, bare så det er nevnt.
Han jeg er gift med arbeider 50 timers uke (sykehus), og han har også det som i denne tråden kalles "tvungen avspasering", dvs en friuke med jevne mellomrom. Men han er jo en enkel gutt fra byen, så han kaller det "friuke".
Og jeg skulle ønske jeg hadde det sånn som ham. Jeg jobber også ca 50-timers uker (off. forvaltning), men jeg kan ikke avspasere en time ettersom jeg har en mellomlederstilling og dermed er "unntatt arbeids- og overtidsbestemmelser". Kompensasjonen min er at jeg kan ta ut inntil 7 ekstra fridager pr. år.
Alle kjenner en eller flere lærere, og mange har meninger. Jeg også. Jeg innrømmer glatt at jeg gjerne skulle ha hatt de samme "tvungne" avspaseringsdagene / ukene som lærerne har.
Jeg sier ikke at ikke lærerne fortjener det - jeg sier at jeg gjerne skulle hatt det på samme måte. Legg merke til forskjellen ;-)
Mamma er lektor i vdg skole, dvs hun har vært rektor de siste 20 årene. Hun har alltid jobbet enormt mye. Men feriene var lange, og vi hadde det flott når vi nesten alltid hadde mamma hjemme i feriene. (forandret seg brått da hun ble rektor, dessverre) Hun har hatt mange ansatte gjennom 20 år, og de aller fleste har hun beskrevet som flinke, motiverte og hardt arbeidende. Noen har fått andre skussmål, ikke fullt så pene - og det er bare den typen lærere som burde føle seg truffet av Olfigas innlegg.
Ikke dere andre.
Det finnes late lærere med dårlig arbeidsmoral og lave ambisjoner, men de er heldigvis i sterkt mindretall. Likevel bidrar de til å skape myter. Jeg skjønner faktisk ikke helt hvorfor så mange i denne tråden (flinke, motiverte og hardt arbeidende lærere, eller lærerfeller) føler at de må forsvare seg mot og harselere over et innlegg som i og for seg ikke handler om dem?
Jeg jobber selv i offentlig sektor, men jeg er ikke lærer - jeg er byråkrat. Papirtiger, regelrytter, kontor-rotte. Det finnes enormt mange myter om arbeidstagerne i min type virksomhet også. Jeg har aldri brukt en kalori på å ergre meg over denslags. Jeg innbiller meg at jeg, ved å gjøre jobben min på best mulig måte, over tid bidrar til å forbedre inntrykket, og kanskje fjerne noen myter hos de jeg har kontakt med. Noen ganger lykkes jeg, andre ganger ikke. Så lenge jeg vet at jeg har gjort det aller beste jeg kan, er jeg sikker og trygg.
"You can´t make everybody love you", sa Rita Dunn til meg i fjor sommer (dere pedagoger vet sikkert hvem hun er). Veldig rett. Lærere kan heller ikke det, hverken som individer eller gruppe.
Dette ble sikkert springende. Beklager, det er sent ;)
Antagelig fordi utgangspunktet i tråden var et forslag om å endre bestemmelsene om vinterferie, og noen påpekte at denne endringen ville være uheldig for både lærere og elever, og innlegget du refererer til, oppfattet jeg som å være i retning av "herregud så sutrete, dere jobber jo så lite og har så mye fri at dere har da ikke noe dere skulle ha sagt når noen foreslår å gjøre arbeidsforholdene deres dårligere". Og det synes jeg var et både urimelig og utidig innspill.
Én ting er jeg enig med deg i, jeg misunner lærerne å ha fri når barna deres har fri. Det er også det eneste jeg misunner dem. Jeg jobber sikkert like mye som dem totalt, men jeg har en helt annen frihet. Eks. fra denne uken: tirsdag kom jeg på jobb kl. 1030 pga. 1-årsbefaring på leiligheten, onsdag kom jeg på jobb 1030 pga. UL (men forrige uke var jeg på konferanse og hadde i snitt 2 timer fri hver dag mellom 0800 og 2230, da middagene stort sett var ferdig).
Når dét er sagt, ville jeg heller jobbet i barnehagen til Sneipen. De jobber fra 8-16, barna sover 1-2 t om dagen (småbarnsbarnehage) OG de følger skoleruten. Dvs. 2 ukers juleferie, vinterferie, påskeferie, høstferie og stengt hele juli. Ikke kan jeg skjønne at de sitter med noe rettearbeid heller. :drømme:
Velvel, jeg får tenke på hva de tjener når jeg flyr Sneipen over til mormor om noen uker for å ha vinterferie. :rolleyes:
Olfigas påstand er - slik jeg ser det - akkurat like urimelig og utidig som påstandene om at kommuneansatte "bare henger på spaden". De aller fleste har forsvinnende lite tid til å henge på spaden, og det er som regel bare de samme "spadehengerne" som føler at det er nødvendig å forvare seg mot den slags utspill.
Jeg er fullstendig klar over at dette er en super-tendensiøs påstand fra min side - og på siden av tema.
hei og hå, jeg har skapt noen irriterte mennesker her ser jeg.
Noen tok poenget og noen ble litt truffet. ok. jeg mener ikke lærerne gjør noe slapt arbeid, neiiii de er flinke og står på for barn og ungdom. Det er ett flott yrke men hvis dere virkelig leser, ser dere, at hvis jeg skulle ønske noen fortalt til meg når jeg var yngre at dette var faktisk det eneste yrket man kan si går hånd i hånd med familie. Derfor,som jeg også skrev, er at de har faktisk oftere ferier enn vi som jobber alle helligdager og da mener jeg alle helligdager.Og da blir jeg litt provosert av de som klager over det når andre kan bare drømme om å ha fri sammen med barna. Min bestevenninne er lektor på mine barns barneskole og hun forteller hvordan det er. De har en fleksibel arb.tid som de kan forvalte gjerne som de vil. De kan avspasere, noe som enkelte andre bedrifter ikke har en overhengende mulighet for en gang. og de har alle ferier fri...skolen er stengt.
Det er på SFO de sitter og drikker kaffe. De er ufaglærte og henger gjerne på ett sted og har rett og slett ikke peiling på barns utålmodighet når det gjelder visse ting. Man kan ikke komme med sine egnes barneoppdragelse på ett offentlig og "pedagogisk"sted som en skole. De må være allsidig og ha læring og kompetanse for å ta vare på 50 ++ barn.
Derfor ser jeg ikke ned på lærere, men jeg synes de er pingler som uffer og akker seg for at de trenger en pause. Vet dere, Det trenger sikkert mange andre og , men de må vente til sommern. Og hvor lenge, har aldri hatt mer enn 3 uker, fordi det er umulig med mer med tanke på at det er flere som også skal ha ferie på bedriften. Og 5 uker , no way honey...Så pust litt da folkens og ikke vær så snever... unnskyld , Jeg mente ikke det ordet, men dere er så lett å hisse opp.
Vel, som jeg sa tidligere: Noen VIL ikke skjønne. De er fastgrodd i sitt foreldede tankemønster og baserer sine meninger på løse uttalelser fra noen de kjenner. Gjerne EN de kjenner, faktisk.
Olfiga: Hvilket yrke er det du har som jobber alle og absolutt alle helligdager?
Det er godt å ha fri som skolen når man har barn, det er det ingen som benekter.
Dine uttalelser er horrible, men du virker så lite opplyst, og så fastlåst i din tankegang, at det får stå sin prøve at du kommer med dem offentlig. Du har ikke injurierende kraft. (Men jeg syns jo det er besnærende å lese det du skriver, det er liksom så fjernt fra det alle oppegående mennesker har skjønt.)
Det er faktisk mange yrker som aldri stenger, viste du ikke det..? Og jeg er hverken horribel, lite opplyst eller fastlåst. Kom gjerne med en løsning som gjør alle til lags..Det vil ikke gå, jeg er godt fornøyd med det jeg gjør og vil ikke ha det annerledes men blir provosert når andre klager på hva de har når de har valgt det selv..
De fleste yrker som aldri stenger har vel en rotasjonsordning såvidt jeg vet. Alle jeg kjenner som jobber i slike yrker har det iallfall, og har ikke du det, Olfiga, ville jeg søkt meg ny jobb.
klart vi har rotasjon, men det betyr likevel at noen må jobbe helligdager, selv om de har barn. Man kan ikke klage for det, har da valgt yrke selv.. Når det er jul f.eks får en lille og jul aften fri, mens de da må jobbe 1 og 2 dagen. Det kalles å samarbeide slik at alle skal få noen dager fri. Så noen må være på jobb hele tiden uansett.
Man kan jo ikke forlange at de som ikke har barn kan jobbe de dagene istedet for de som har barn.
Det betyr at noen må det uansett om det er vinterferie eller ei, og de vil ha like store problemer med ferier og slikt som andre. Man har jo ikke hvert år samme dagene\ukene fri.. og da synes jeg ikke det er noe særlig at andre klager for at de får for lite pauser ved at en ferieuke forsvinner..
Det kan kanskje høres sånn ut, men det er en nyanseforskjell som jeg skal prøve å forklare bedre;
Selvfølgelig skal man forsvare yrket sitt, men det går en grense for hva slags kritikk man gidder å gi oppmerksomhet, og hva man bare skal heve seg over. Jeg skjønner ikke behovet for å forsvare seg mot fullstendig urimelig kritikk. Saklig kritikk er noe helt annet.
Jeg sier ikke at det bare er folk som ikke behersker yrket sitt som forsvarer det. Men jeg har trukket en parallell til min egen arbeidsplass, hvor jeg ser at folk har vesentlig mer behov for å forvare seg mot ulike påstander når de føler seg truffet (av den samme påstanden).
Jøss. Du må ha skikkelig dårlig erfaring med SFO, olfiga.
På mine barns SFO er lederen lærerutdannet og de er utrolig dyktige med barna. Når jeg spør hvordan det har gått kan de ofte fortelle en del og det er tydelig at de virkelig SER barna også.
Assistenten til han som har ADHD jobber også på SFO, så SFO og skoledagen tilpasses hverandre. Dvs. at man kan se an formen. SFO-lederen deltar på ansvarsgruppemøter om barnet. Denne engasjerte og involverte holdningen ser jeg også at de har overfor andre barn der.
Eks: En dag hadde et av barna mine virret litt omkring og ikke helt fått til å leke med legoen. En av de ansatte satte seg derfor ned med ham og hjalp ham med å sortere bitene litt, og dermed fungerte det bedre og han fikk kost seg masse.
Jeg blir stadig forbløffet over hvor flinke de er til å se barna. Hvor gode de er på å lage et godt fritidstilbud. Og hvor god kompetanse det er blant personalet.
De sitter ikke og drikker kaffe, såvidt jeg vet. Men de har et skrivebord med telefon etc. midt i lokalene og de spiser sammen med barna.
Jeg har kanskje ikke det helt store sammenligningsgrunnlaget, men jeg husker at SFO fra den skolen jeg gikk på også var veldig ok. Men jeg er muligens litt inhabil der fordi både min mor og andre lærere ved skolen tok sin tørn der for å få det til å fungere.
Poenget mitt er at det nok en gang blir litt feil å skjære alle over en kam. Eller hva det nå heter.
Jeg har jobbet et år på SFO, og der jeg jobbet var det ikke slik som Olfiga har inntrykk av at det er. Men samtidig er jeg stadig forundret over at vi fungerte så godt som vi gjorde.
Jeg har hørt mye forskjellig om SFO, og de ansatte der. Og jeg så selv hvilke slette rutiner det var for å ansette assistenter i SFO. Når de trengte folk så ansatte de den første som dukket opp og ikke virket helt fortapt. Hos oss var det bare flaks at de fleste var oppegående og kunne bidra til fellesskapet.
Jeg jobbet der i 1 år, og iløpet av det året skiftet vi leder 3 ganger, og 2 assistenter ble ansatt for så å bli sparket igjen pga alkoholproblemer.
Slike ting kan jo skape dårlig arbeidsmiljø hvor enn det måtte være.
Det er en "svakhet" i yrker der det ansettes ufaglærte arbeidere, men det er likevel ikke en selvfølge at det ikke skal fungere. Det kan like gjerne være den utdannede barne og ungdommsarbeideren som ikke fungererer i gruppa.
Og jeg tror mye har med innstillingen til de voksne/foreldrene å gjøre.
Man vet når man leverer fra seg barnet sitt at det ikke får samme oppfølging og lik mengde oppmerksomhet som det gjør om du hadde vært hjemme med det.
Og SFO er ikke ment som en forlengelse av skoledagen. Det er fritiden til barna.
Barna skal leke uten å føle at en voksen henger over dem til en hver tid, og de skal få lov å gjøre ingenting om det er det de ønsker.
Noen ganger betyr det at de har flere voksne på SFO som samtidig kan ta seg en kopp kaffe på hjørnet.
Det betyr jo ikke at de ikke har tid til barna, eller har en viss kontroll på hva som skjer.
Jeg tror de fleste som har valgt å jobbe med barn gjør en god jobb. Noen få sluntrer unna, oppfører seg dårlig eller bare passer ikke til jobben.
Noen ganger tenker jeg at det går litt sport i å finne mest mulig å klage på hos de som er med barna våre. Det er litt om og gjør å finne ting man er rystet over for å få fram at man kun ønsker det beste for barna sine.
Det er ikke snakk om at "en ferieuke forsvinner"; såvidt jeg forstod, går ikke forslaget ut på å gjøre skoleåret lengre (altså gi lærerne flere undervisningstimer), men på å organisere skoleåret annerledes, slik at skolene får lengre påskeferie, mens vinterferien utgår. At lærerne da påpeker at dette er en dårligere løsning både for dem og for elevene er ikke det samme som at de "klager for at de får for lite pauser".
Det de sier, er derimot at det er bedre med enda en kort undervisningspause i vinterhalvåret enn å ha lengre påskeferie, både for at elevene får litt fri, og for at lærerne får anledning til å komme á jour med etterarbeid og planlegging. Og det med at det er bedre for elevene å dele opp i flere friperioder, var noe av det det ble lagt mest vekt på i begynnelsen av diskusjonen.
Jeg må innrømme at jeg har samme erfaring som olfiga når det gjelder SFO-ansatte. Greit nok, jeg vet om to-tre flinke ved vår skole. Dessverre består hovedmassen ufaglærte av fjortisser og late førtiåringer. Jeg har jobbet der, så dette er ikke sett fra utsiden. De ansatte satt og snakket med hverandre og deltok sjelden i barnas verden. Jeg har opplevd at en ansatt satt i telefonen og fortalte om hva tarotkortene hadde fortalt henne - dette brukte hun 30 minutter på mens vi var på jobb sammen. :himle:
Jeg tok min fjerdeklassing ut av SFO før jul, hun har det mye bedre hjemme sammen med venner.
Kansje dette med SFO trenger en egen tråd, men ja jeg og flere har svært dårlig erfaring med SFO. og deriblandt rektoren på skolen..
Dette pga at det går en bekk langs med hele skolen rett vutenfor inngangen til SFO og 1 klasse. Det har blitt klaget i 9 år på dette pga barna ikke har tilsyn. Dette er en bekk som kommer fra fjellet med iskaldt vann og noen plasser er opp til 10 cm. dyp. De som jobber der synes det "koselig"at barna leker i bekken. Og ved gjentatte tester er det ingen voksne tilstede. De sitter og skravler og ler under ett lite tak. For det regner kan du skjønne. Det finnes unger som tisser seg ut for de får ikke lov inn å tisse, Det finnes store unger som kaster hverandre uti(morsomt) Det finnes uttallige ting som jeg kan nevne, men enden var at min 6 åring er alene hjemme Ca 1 time før han går til bussen( ca 10 min å gå dit) og etter skolen kan ha noen ganger bli med en venn hjem som gså tar bussen. Han er tryggere alene hjemme enn på SFO. Vi har gått til lokal avisen, radio, og vg. De har hatt en liten notis for rektoren ser ut til å skremme godt. Han er arrogant og sier det uaktuelt og sette opp ett gjerde da bekken er en naturlig del av skolens habitat. Da bor vi i på en øy med skog, fjell og sjø. Det er vel nok av habitat rundt her... Derfor er det mye bedre at de kan være på skolen og lære noe fornuftig, enn å overlate barna til de ansatte på SFO i ferier osv..
De fleste i klassen hennes går ennå på SFO, men vi og foreldrene til bestevenninden avtalte å si opp samtidig. Enern er nemlig litt engstelig og har ikke villet være hjemme alene. Før nå. Hun ble bråmoden, på en måte.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.