Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Stek

#1

Polkadot sa for siden:

Jeg har aldri laget stek før. Jeg har fått 1 elgstek og 1 skinkestek i gave som ligger i frysern. Men jeg aner ikke hvordan jeg skal tilberede de. Noen vise koner som kan hjelpe meg her?


#2

Harriet Vane sa for siden:

Elgsteken kan du brune i panne med salt og pepper. Legg steken i en lagpanne eller en form. Stikk inn et steketermometer og stek på 175 C til den har en kjernetemperatur på 65 C. La steken hvile opp mot en time før du skjærer i den.

Ikke gjør teite ting som å pakke den inn i folie eller lignende. Da fortsetter steken å steke. Når steken får hvile trekker varmen innover og saftigheten fordeler seg i alle fibrene. Dermed vil ikke steken "blø" når du skjører i den og den blir mør og fin.

Stekepannen eller gryten du brunet steken i koker du ut med en kopp portvin eller hvitvin, 1 liter vann, 1 skrellet løk delt i to og en skrellet gulrot. Ha gjerne i litt timian. La dette syde til det er kokt litt inn, sil og lag saus.

Svinesteken kan du gni inn med fransk sennep, salt og pepper og steke på 180 C til kjernetemperaturen er 90 C.


#3

Polkadot sa for siden:

Tusen takk Mim! Jeg formoder at jeg skal tine steken først, da?

Og du? Hvor lang tid bør jeg regne med at jeg bruker på denne middagen?


#4

Harriet Vane sa for siden:

Tint og gjerne romtemperert, det blir best.

Jeg vet ikke hvor stor steken din er, men jeg ville ha regnet 3-4 timer, hvorav det er kanskje en times ordentlig arbeid, resten er venting.


#5

Veronal sa for siden:

Fortsetter steken å steke hvis man pakker den inn i alufolie? :gruble:


#6

Harriet Vane sa for siden:

Jepp, det er stekens undergang. Den får ikke hvilt og kjøttsaften får ikke trukket ordentlig utover i kjøttet, mens varmen ikke får trengt innover. Resultatet er seigt og traurig overstekt kjøtt.


#7

Veronal sa for siden:

Skal man la den ligge i inntil 1 time på kjøkkenbenken, altså? Blir den ikke kald da?

(Har nemlig alltid tidligere begått alufoliesynden - det har alltid fungert, men som oftest serverer jeg surstek - den er pr. def. mør. :glis: )


#8

Harriet Vane sa for siden:

Den blir ikke spesielt kald og det gjør dessuten ingenting. sausen er varm og tilbehøret varmt. Bedre med kald og mør stek enn varm seig stek? Dessuten vil den holde på en del varme, for du skjærer den ikke opp før rett før du skal spise den. faktisk vil den være varmere enn en stek du lar ligge i folie, for den vil nemlig være kald i midten.


#9

Veronal sa for siden:

:gruble: Får prøve denne versjonen ved neste stekanledning.


#10

Hasselnøtt sa for siden:

Jeg hadde noe sånt i fryseren en gang, det ble kastet da vi flyttet:flau: .

Kan dessverre ikke hjelpe, men ser mitt snitt til å skaffe meg noen tips selv :) .


#11

rakka sa for siden:

Skulle ønske jeg hadd en slik stek liggende i frysen :(

Hvordan gjør man når man koker ut pannen?


#12

Harriet Vane sa for siden:

Da tar du pannen av platen og heller oppi vann, vin eller fløte. Jeg synes at feks et par dl vin og litt fler dl vann er bra. Også lar du det syde til det har sluttet å koke, sil det feks. over i sausen du allerede har laget hvis det er lite eller bruk det som kraft til sausen om det er mye.


#13

Pamina sa for siden:

Mim:

Hva anbefaler du som beste kjernetemperatur på en reinsdyrstek?

Kjente jeg ble aldri så lite inspirert her.


#14

Harriet Vane sa for siden:

60-65 C. kremet sopp, baconsurret rosenkål og mandelpoteter. Namnam!

Hos slakteren kan du kanskje få tak i noen bein til å koke god kraft av.


#15

Pamina sa for siden:

Ååhh - kjenner jeg gleder meg til steklaging. Første søndag etter høstferien blir det reinsdyr på menyen.

Hvis mannen klarer å skyte litt fugl i tillegg, så blir det kanskje noen rypemiddager utover høste også.


#16

Mani sa for siden:

Min erfaring er at elg er vanskelig! Vi får flere kilo elgkjøtt levert på døra hver høst, jeg har ødelagt noen av dem før det ble spiselig for å si det sånn.

Elg blir lett tørr. Det jeg har funnet ut som fungerer et å brune den i panne som Mim sier, legge den i stekepose eller lignede (jeg har noe greier fra Tupperware) sammen med sjy eller annen fettholdig væske. Ikke så mye væske da, men gjerne litt grønnsaker også. Dette utgjør en fin basis til saus.

La den steke seg ferdig og som Mim sier; hvile godt før man skjærer den. Jeg pleier da å la den ligge luftig.

Har ingen anelse om dette er det korrekte å gjøre, men resultatet er ihvertfall bedre enn noe annet jeg har prøvd.


#17

-ea- sa for siden:

E du steike tullat!?!


#18

Harriet Vane sa for siden:

Men da steker du den i folie, ikke sant? Du pakker den ikke i folie etter at den er stekt?


#19

Harriet Vane sa for siden:

Mor langsteker roastbiff i folie. Hun gjorde det i mangel av steketermometer, og stekte på 70 C hele natten. Blir bra det også.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.