Du trenger minst 1 meter sammenhengende benkeflate for bollebaking fant jeg ut i min tid som kjøkkenplanlegger.
Vi har 1,3 meter sammenhengende på det meste. Så har vi 90 + 180 + 90 hvor 180 er vask m/avrenning og 90 går bort i hjørner og kan ikke brukes til bollebaking. Videre har vi 30 + 80 + 80 hvor 30 er etter hjørnet og fungerer som avlastningsområde for koketoppen som kommer på de 80 og så 80 igjen etter koketoppen.
God og sammenhengende benkeplass er viktig. Jeg personlig syntes at man bør ha en sammengende på mellom 120-160 cm. Det er viktig å ha litt god plass rundt koketoppen og også i tilknytning til kjøleskapet.
Vi har en benkeplate på 180 cm hvor 60 er over oppvaskemaskinen, 60 med vask og avrenningsplate og 60 ver en skuffeseksjon. Koketoppen er i hjørnet og har dermed ekstra plass rundt seg. Den neste platen er 160 uten avbrudd. Vi har i tillegg en "bar"/øy på 120 cm. Jeg føler ikke at vi har for mye plass.
Vi har 50 + komfyr + 80 + hjørne + vask + 50 sånn ca.
Det duger. Men mer hadde vært mye bedre. Bollebaking foregår på kjøkkenbordet.
Når jeg en vakker dag skal tegne kjøkken, vil jeg ha et kjøkken med en utstikker man kan komme til fra begge kanter. Enten kjøkkenøy eller noe bardisk-ish man kan jobbe på begge sider av.
Bare husk at du må ha plass til kaffetrakter og gjerne også vannkoker?
Pr nå har vi ca 180 cm fyllt med rot (kaffetrakter, vannkoker, post, brødfjøl, +++) på en side, på andre siden har vi 30 cm + komfyr + vask. Baking gjør vi på kjøkkenbordet, de tre gangene i året vi baker.
I nyhuset blir det en kjøkken(halv)øy som er stor, og det gleder jeg meg til. (Se prikken fra den andre tråden, Mei.)
Jeg har vært oppe i tolv meter benkeplass på det meste, hvorav tre var en øy med tilgang fra begge sider. Dermed egentlig femten.
Det var faktisk nok, men ikke for mye. Da kunne jeg ha mikro, kaffemaskin, blomst og div greier stående og likevel ha det tomt og ryddig og slippe å rydde når jeg skulle gjøre noe.
Kaffetrakter bruker vi ikke. Ikke kaffemaskin heller. Vi har i det hele og store svært lite fast fremme på benken. Hva er det dere savner benkeplassen til da? Mere rot? Arbeidsplass?
Husker du kjøkkenet mitt? Vi bruker primært benkeplassen i hjørnet. Hvis jeg skulle tippe så er det 1 meter fra vask og inn i hjørnet, og 1,2 fra hjørnet og bort til komfyr. Og det er mer enn nok. Dessuten har vi ca. 1,2 meter mellom komfyr og kjøleskap som kan brukes av kjøkkenslasken.
Jeg savner benkeplass som besatt! - Så mye at jeg vurderer å pælme ut kjøkkenbordet og ha benk under doble vinduer (og så spise middag på stua) Det er utrolig kjipt og ha dårlig plass iallefall. Det ser jo rotete ut med én gang.
Uten at jeg har målt andre steder enn i hodet mitt: vi har en lang benk som er 140 cm, og tre korte på 40+40+60. Da regner jeg ikke med det som går til komfyr og vask.
Av en eller annen grunn bruker jeg nesten alltid kjøkkenbordet til å bake ut gjærdeig, men jeg har plass på benken også. Vesla bruker også ofte kjøkkenbordet når hun er med på matlagingen. Mulig benkeplassen kunne vært litt større.
Det er enklere å jobbe med gjærdeig på litt lavere bord, i alle fall for meg som er så lav. Hvis jeg skal kna en deig, pleier jeg å sette bollen på kjøkkenkrakken, så får jeg mer vekt over meg når jeg skal elte.
Vi har et sammenhengende hjørne som er ca halvannen meter inn til hjørnet fra den ene siden og kanskje 1,20 fra den andre siden. Jeg synes det funker fint. Eneste gangene jeg savner mer kjøkkenbenk er når det er mye oppvask som skal plasseres et sted. :o
Avsettingsplass. Den lange benken er nok til matlaging, baking og sånt (men litt plundrete når vi er flere, for den andre står alltid foran den skuffen eller det skapet jeg skal hente ting i), men jeg skulle gjerne hatt mer plass på høyre side av komfyren til å sette fra meg gryter, tallerken med sleiver og visper, bakst til heving og sånt. Og jeg skulle gjerne hatt mer plass på venstre siden av vasken, til rydding av kjøleskap, og til utpakking av varer.
Orden i rotet. :nemlig:
Vi har veldig lite ting stående på benken - i teorien. Men om man f.eks. skal bake, så må man ha plass til å elte ut deigen, man må kunne trille emner, kunne legge dem på stekeplater ...
Jeg bakte nærmere 100 rundstykker her om dagen, og det var kaos overalt.
Jeg elsker mine 6 meter med benkeplate, og angrer ikke ett sekund på at vi prioriterte det. Kjøkkenet er møblert i U-form med en vegg helskap og 2 vegger med benkeplate.
Vi har ca 2,4 m benkeplass som er fri, dvs uten vannkoker, brødrister, oljer, brødbakemaskin osv...Det er igrunnen ganske passelig. Har også forholdsvis god plass rundt kokeplate(r) og vask.
Kjøkkenet vårt er firkantet med en dør i hver ende, kortveggene.
Har kjøkkeninnredning langs alle vegger
Ingen høyskap, det eneste høye skapet er kjøleskapet.
Den ene langveggen er 3,60 mtr. Har en 60 cm benk, vask på 80 cm, benk på 160 cm og kjøleskap på 80cm.
Den andre langveggen vis-a-vis er kun en lang benk på 360 cm.
På hver ende her er det en benk på hver ca 120. I det ene hjørnet er komfyren.
Det er virkelig deilig med så mye benkeplass.
Den ser jeg, og det innser jeg at vi må ta hensyn til. Metervis med benkeplass ser jeg fortsatt ikke helt poenget med, og det er kanskje like greit for det får vi ikke plass til. :knegg:
På de nye tegningene er det 60 (kokeplate) 100 (hjørne) 30 (vask) 60. Jeg tygger fortsatt på den, men det er en god del mer enn vi har i dag og det eneste vi har savnet er at begge kan stå og jobbe samtidig. I tillegg har vi spiseplass på kjøkkenet slik at bordet kan brukes som arbeidsflate.
I tillegg til benkeplass så er det viktig å se på plassering av ting og tang. Kommer man inn i skuffer & skap når døren til oppvaskmaskinen er åpen? Kan man stå ved oppvaskmaskinen og samtidig legge ren oppvask på plass der det hører hjemme uten å bevege seg? Kan man sette fra seg et brett med nystekte boller uten å krysse kjøkkengulvet? Kan man helle ut spagettikokevannet uten å krysse kjøkkengulvet? Kan to personer åpne skuffer "over alt" uten at man blokkerer for allmenn ferdsel?
Vi har som Ru, pluss en halvmeter med egen benk til diettmat. Det holder akkurat.
Det beste med benken vår, er at det er en ildfast plate på hver side av komfyren.
Jo mindre benk, jo mer ryddig må man være når man lager mat. Det eneste som får stå framme hos oss, er vannkokeren. Alt annet ryddes fram og tilbake for hver gang det brukes.
Vi har ca 5,5 meter benkeplate. vi har 160 sammenhengende til baking ol og det er akkurat nok til to stekebrett og silikonunderlaget vi baker på. Helt passe:).
Tusen takk for mange gode og grundige svar! Jeg innser at dette dreier seg veldig om behov og prioriteringer. Jeg har foreksempel absolutt ikke behov for å ha to stekebrett ved siden av meg på benken. Jeg synes i tillegg ikke det er pent med "uendelig lange" benkeplater, og vi er visst ganske ryddige av oss, for det eneste som står fremme til daglig er vannkoker.
Vi vurderer forøvrig benkeplate i sten, er det noen som har erfaringer med slike? Det virker forferdelig praktisk.
Det eneste negative jeg har hørt om benkeplate i stein er fra en kollega som sier selv at hun er litt lydsensitiv og det er at det "bråker" når man setter fra seg ting.
Du har jo sett kjøkkenet vårt, vi er veldig fornøyd med benkeplassen - den er riktignok litt kompakt og rar da. :knegg: Jeg har ikke et eneste argument i mot steinplate etter å ha hatt det i rundt seks år. Tvert i mot.
Det er det dere har ja? Ja vi har veldig lyst på det.
Hvordan er det med IKEA sine egne hvitevarer - er de like dårlig som blandebatteriene visstnok skal være, eller er de greie? Noe må vi kjøpe nytt og da kunne vi vurdert integrerte.
Kan du legge ut bilde? Jeg driver og dagdrømmer om nytt kjøkken, og lurer litt på noe som du beskriver her. Er det sammenhengende, eller har du luft mellom helveggen og benkeplatene?
Vi har et avlangt kjøkken på 18-19kvm og har sammenhengende benk i U på halve kjøkkenet kun brutt av vask på ene siden og komfyr på andre. Det blir nok en 9 meter med benk hvor nesten 3 meter er sammenhengende på det meste.
Kan ikke si at jeg noengang har vurdert at jeg har for mye benkeplass. :hehehe: