Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

God brødoppskrift ønskes

#1

Bomull sa for siden:

Noen som har en eller flere gode brødoppskrifter å dele?? Gjerne på grovt og sunt brød, men også andre varianter for å piffe litt opp innimellom. :)


#2

Slikkepott sa for siden:

Hei :)
Jeg har lagret noen på PCn min. De kan du få. Lykke til med bakinga!
[color=#000000][/color]
[color=#000000][/color]
GODT GROVT BRØD

Kli og havregryn suger til seg mye fuktighet. I deiger med tilsetning av kli
og havre må det derfor brukes mer væske enn i vanlige brøddeiger. Blanding
av flere kornslag gir brødene ekstra fyldig smak.

2 brød

1 liter blanding av vann og melk

50 g gjær

2-3 ts salt

1 ss sukker

3-4 ss soyaolje

2 dl hvetkli

1 dl hvetekim

2 dl havregryn

4 dl sammalt rug, grov

4 dl sammalt hvete, grov

7-8 dl hvetemel

Varm væsken til 37ºC. Rør gjæren ut i litt av væsken, og bland all væsken i
deigbollen. Ha i saltet, sukkeret, soyaoljen, hvetekliet, hvetekimen,
havregrynene, den sammalte rugen og hveten.

Elt deigen godt sammen. Tilsett hvetemel til passe fast deig. Hvis deigen
blir bløt med den melmengden som er angitt i oppskriften, må det eltes i
litt mer. Deigen skal være glatt og smidig og ha god konsistens. Dekk deigen
med past, og la den heve 30-40 minutter på et lunt sted. Ta deigen på
bordet. Kna den smidig. Tilsett mer mel om nødvendig, men lag ikke deigen
for fast. Del deigen i to, og elt emnene godt. Form dem til brød og legg dem
i godt smurte former på 1 1/2 liter. Dekk dem med klede og etterhev i ca. 30
minutter.

STEKING: Stek brødene på nederste rille i ovnen ved 200ºC i ca. 1 time.

Avkjøl på rist.


#3

Slikkepott sa for siden:

Grovt landbrød:

500 g grovt sammalt rugmel
300 g fint sammalt rugmel
1 ½ dl olivenolje
2 ss brødkrydder
3 ts mineralsalt
2 ss balsamicoeddik
1 ½ liter vann
1 pose tørrgjær
700 g fint sammalt rugmel
800 g fint sammalt hvetemel ved utbaking

Du bruker altså ca. 2,3 kg mel i denne porsjonen. Tåler du ikke hvete kan du bruke fin sammalt rug. Er deigen for stor for deg å jobbe med, deler du porsjonen i to. Men å elte og elte en stor deig er en flott måte å få ut frustrasjoner på.

Finn en stor gryte, og bland 500 grovt og 300 g fint sammalt rugmel. Hell over 1 ½ liter vann, og rør det hele godt sammen. Tilsett 1 ½ dl olivenolje, 3 ts salt og 2 ss balsamicoeddik, samt 2 ss (svensk) brødkrydder.

Kok opp, la koke i 5 min. Du må røre hele tiden. Deigen blir som en tykk grøt. Sett til side for avkjøling så deigen blir lunken. Du kan ikke tilsette gjæren før deigen er på ca. 37 grader. Bland lunkent vann, 3 ss mel og gjær. Etter en halvtime har gjæren fått liv i seg. Sett til gjærsuppen i deigen, og la den heve lunt i en times tid. Del deigen i 2 deler, og elt hver del passelig med mer mel. Lag passelig store brød, enten i form, eller tett inntil hverandre på plate. Det blir 4 brød av denne deigen. Det er litt moro å lage flettebrød, runde brød med pynt på, osv.

Heves i ovnen ved 50 grader med døren oppe i en halv time. Sett ovnen opp til 180 grader og stek videre i 1 time og 20 minutter.

Oppskriften kommer fra www.woman24.no/vekt_og_kosthold/article32393.ece


#4

Slikkepott sa for siden:

Ingers rugbrød[font=Verdana][/font]

INGREDIENSER:

1,3 kg fin sammalt hvete
200 g fin sammalt rug
200 g helkorn hvete
75 g gjær
2 strøkne ts salt
9 dl hvetekli/kruskakli
1,8 l lunkent vann, helst 37 grader
(evt. 1 l søt eller sur skummet
melk + 8 dl vann)
1 dl linfrø
1 dl solsikkekjerner


FREMGANGSMÅTE:

Tre brød i 2-liters former eller fire brød i 1,5-liters former. Brødene bør fryses, og oppbevares i kjøleskapet ettersom du bruker av dem, da de kan mugne om de ligger for lenge i romtemperatur.

Bland alt det tørre, løs opp gjæren i litt av væsken og arbeid alle ingrediensene godt sammen, enten i kjøkkenmaskin eller for hånd. Deigen blir veldig løs, men den skal være slik. Den kan IKKE eltes på bordet.

Hev deigen i underkant av en time i bakebollen.Slå luften ut av deigen og la den heve en gang til i bollen, ca. en halv time. Slå luften ut av deigen igjen og spa/hell deigen i smurte former og sett deretter brødene inn i varm ovn på 220 grader på over- og undervarme, eller 200 grader på varmluft. Brødene skal stekes i en time.

Brødene er litt fuktige inni, og de henger på kniven når du skjærer i dem, men slik skal de være. Når du har et fuktig brød, klarer du deg med mindre pålegg. Dette brødet er skikkelig fibersterkt, og faktisk godt!


#5

Slikkepott sa for siden:

Gulrotbrød fra Drømmeplassen
Denne deigen er litt bløt, men skal være slik at du lett kan forme et brød..

Ingredienser til ca 5 brød på 850 gr:
1 kg revet gulrot
50 gr salt
600 gr sammalt rug grov
225 gram smør
1,2 l kulturmelk
1,5 kg hvetemel
75 gr gjær

Bland alle ingrediensene og elt godt sammen ca 8 min.
Brødene slås opp rett i form. Sett til heving i ca 45 min.
Stek brødene på 200-250 grader i ca 30-45 min.

lånt hos: www.matogdrikke.no/content/view/3674/10296/


#6

Bomull sa for siden:

Tusen hjertelig takk, Slikkepott! :) Får prøve meg frem!


#7

Tuneland sa for siden:

Bland 1 pakke havrebrød melblanding og 1 pakke solsikkebrød melblanding, eller 1 pakke havrebrød og 1 pakke dansk rugbrød. Blir kjempegode brød.:)


#8

Estrella sa for siden:

Følger med. :)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.