Kallisti sa for siden:
Jeg har eksperimentert med å lage egne surdeigsbrød i det siste, men det er ikke alltid surdeigsstarterne overlever i kjøleskapetnår jeg tar en bakepause. En god mellomløsning er å lage et kaldhevet brød, med lite gjær, som syrner litt over natten. Den enkleste no-bullshit-oppskriften på dette jeg har testet så langt, er Camilla Plums yoghurtbrød, som jeg har modifisert til norske forhold. Sett deigen kvelden før du skal bake, og beregn god tid til etterheving påfølgende dag. Disse brødene krever mye tid, men fint lite arbeid, så det passer bra å sette deig fredag kveld eller lørdag kveld, hvis man ikke har det travelt neste dag.
Kaldhevet kefirbrød
1kg hvetemel (ca 200g kan godt erstattes med sammalt hvetemel)
1 ts tørrgjær, eller 5 gram fersk gjær
6 dl lunkent vann
2 dl økologisk kefir (MÅ være økologisk fordi den har flere aktive bakteriekulturer enn kulturmelk, som skal syrne deigen)
3ss maldon salt
Bland alt sammen i en bakeskål. Deigen skal være våt, ikke tilsett mer mel. Bland alt sammen, det er ingen grunn til å elte deigen. Dekk skålen med plast eller et håndkle, og sett den et kjølig sted eller i lav romtemperartur (altså ikke på varmekablene, men på kjøkkenet går greit).
Neste morgen skal deigen være hevet til dobbel størrelse, og den er våt, med store luftbobler. Slå deigen forsiktig sammen med en sleiv, og tilsett ikke mer enn littegranne mel. Deigen skal ikke være fast.
Smør to brødformer og fordel deigen i disse. Evt kan man ta fra ca 150-200 g deig og legge den i et syltetøyglass i kjøleskapet som surdeigsstarter til neste bakst. Sett formene tildekket i romtemperatur, evt et litt lunere sted og vent til de er hevet til dobbel størrelse.
Sett ovnen til 230 c (ikke varmluft) og bak brødene i 30-40 min, til de har fått en fin, mørk skorpe og avgir hul lyd når man banker under dem.
Jeg pleier å hive inn 1 dl vann i ovnen etter jeg har satt inn brødene, for å gi sprødere skorpe. :jippi: