Jeg har kokt tyttebærsyltetøy av sjølplukka bær for første gang. :kry:
Da jeg spurte mamma hvor lenge det er holdbart i kjøleskap fikk jeg det kjekke svaret "Lenge!". :rolleyes:
Jeg vet at tyttebær inneholder naturlige konserveringsmidler, men er det noen her som vet hva "lenge" er i denne sammenheng? 1 uke? 4 uker?
Tyttebær holder seg veldig lenge. Vi spiser syltetøy fra 2006 for tiden, det ble kokt med litt eplebiter i og fylt på steriliserte glass og satt i en vanlig bod i 2006, og etter åpning av glasset oppbevarer vi det i kjøleskap. Det er mange mnd siden vi åpnet det glasset vi har nå, og det smakte fortreffelig til kjøttkaker i forrige uke.
Men tyttebær er jo noe helt annet. Vikingene hadde visstnok med seg stamper på langturene med tyttebær og multer for å forhindre skjørbuk og fordi de aldri mugnet. Vi pleide å ha en bøtte i matkjelleren med rørte tyttebær og det holdt seg hele vinteren. Null mugg eller dårlig smak.
Tyttebær har noe i nærheten av ubegrenset holdbarhet. I 1995 fant jeg fant et glass laget av Svigermor, hun døde i 1989. Det smakte slik tyttebærsyltetøy skal og etter åpning holdt det seg lenge nok til å bli tømt, ca halvannen måned. Også rørt (ukokt) tyttebær har jeg hatt i kjøleskapet tre-fire måneder.