Hvorfor stemme Venstre, egentlig? Hva gjør Venstre til et parti med bedre målsettinger enn f.eks. SV? :nærmer seg valg:
Jeg leser og leser og leser og prøver å sette meg enda mer inn i de politiske programmene. Jeg kan litt om noen, mer om andre. Venstre har virkelig fanget interessene min, og jeg lurer på hvorfor du stemmer (evt. ikke stemmer) Venstre.
Venstre er et litt sånn midt-i-mellom-parti i mitt hode.
De har en del på den solidariske siden som jeg setter pris på, men samtidig er det enkelte punkter det bare skjærer seg på - for min del altså.
Jeg kopierer fra noe jeg skrev i en kaffeblogg:
Litt for og litt mot, slik jeg ser det - dog prøvde jeg hardt å ikke være veldig partisk når jeg skrev det innlegget.
Ja, og litt oppfølging:
Jeg er dog usikker på om det er noen som vil stanse dette i det hele tatt av partiene. LO er ikke enig med seg selv, tror jeg, AP vakler (de jeg har diskutert det med anyhows), men om LO blir enig med seg selv vil de nok prøve å sitte på AP for å få gjennomslag.
Jeg driver også å vurderer Venstre, og etter som jeg har fått med meg så er de for en del ting som jeg setter veldig høyt, ytringsfrihet for eksempel og personvern og står for en større grad av individets frihet enn hva SV gjør. Samtidig som at de har en viss grad av sosial samvittighet . Men dette er bare hva jeg har fått inntrykk av altså.
Jeg stemmer Venstre, veldig kort sagt fordi de mener mye bra om det meste, og har med seg det beste fra velferdspolitikken fra venstresiden av politikken, samt det beste fra økonomipolitikken fra høyresiden.
For meg er det viktig at vi har en velferdsstat, men samtidig, er det også viktig å tenke på økonomi og hvordan vi best kan få til verdiskapning i samfunnet slik at vi faktisk er i stand til å stå på egne bein dersom og når oljen tar slutt. Vi er heldige og privilegerte som bor i Olje-Norge i dag, men det er ikke så utrolig mange år siden Norge var et fattig land, og vi ønsker ikke å komme tilbake dit. Vi må forvalte pengene på riktig måte for å klare å opprettholde en skikkelig velferdsstat også i fremtiden. Jeg mener at høyresiden av politikken er dem som tenker mest på verdiskapning og håndtering av penger. Jeg synes det er dumt at alt helst skal være statlig og at privatisering skal være en uting. Jeg synes det er smart å senke skattleggingen av små bedrifter slik at vi kan øke verdiskapningen (den øker ikke når man skattelegger dem så tungt at de ikke klarer å komme seg på beina og tjene penger på arbeidet). Da vil vi skape noe nytt, være utvikling og bevegelse, det vil bidra til mer inntjening på sikt, noe som vil gi mer penger inn i skatt igjen, og det vil gi mer arbeidsplasser og dermed senke arbeidsledighetstallene.
Som du ser på venstre sine egne sider, så er hoved-temaene deres Miljø, Velferd og Kunnskap.
Når det gjelder Kunnskap, så liker jeg at de ønsker at man skal ha alternativer til den offentlige skolen. Jeg ville synes det var dumt om alternative skoler ikke skulle være lov (som den Montessori-tilhenger jeg er ;)). Jeg liker at de innen utdanning og forskning ønsker å øke kompetansen til lærerne gjennom høyere snitt for å komme inn på studiet, og gjennom videreutdanning og kursing. Jeg liker at de ønsker å legge vekt på forskningsmidler, - noe som igjen vil være med på verdiskapning i landet.
Det jeg liker i Miljø-politikken, er at de ønsker å innføre grønn skatt, og på den måten gjøre det vanskeligere for bedrifter å gjøre forrurensende utslipp uten at det koster veldig mye, - og på den måten forhåpentligvis stimulere til nytenkning slik at man finner alternative måter å jobbe på som ikke forrurenser i lik grad. Jeg liker også at de er for å verne kysten vår og ikke drive rovdrift på oljen.
På Velferdssiden, så vil de gjøre tannleger billigere for utsatte grupper, og behovsprøve barnetrygden, styrke barneverntjenesten slik at barn blir bedre fulgt opp. Innføre GMI på 2G for langtidsmottakere av sosialstønad, øke støtte til familier med tunge omsorgsoppgaver, ha en opptrappingsplan for psykisk helse, og innføre behandlingsgaranti på 24 timer etter akuttavrusning. osv.
Og videre vil de fjerne arveavgiften, og skille stat og kirke. Når det gjelder innvandring og integrering, så ønsker de å få til hurtigere saksbehandlingstid, rett til norskopplæring (jeg trodde det var fikset nå jeg?), og at mindreårige enslige asylsøkere kommer innunder barnevernet. Samt gjøre et forsøk med anonyme søknader i statlige bedrifter (for å unngå siling på utenlandske navn).
Jeg synes Venstre har et godt verdisystem i bunn, og en helhetlig politikk der jeg er veldig enig i måten de tenker at det kan være lurt å fikse ting på og satse på.
Lille Ru: GMI-en de snakker om nå er jo bare på 2G for langtidsmottakere av sosialstønad. Disse menneskene lever på stønaden uansett, og det er en enorm belastning for dem å måtte inn på kontorene og søke på nytt og på nytt måned etter måned. Dette vil både gi mindre saksbehandling - og frigjøre saksbehandlere til å kanskje gjøre mer konstruktive ting, som feks forebyggende arbeid i lokalsamfunnet, samt at det vil gi menneskene som mottar sosialtstønad litt mer ro, og mulighet til å kunne bygge seg selv opp og kanskje klare å klare seg selv til slutt. Slik det er nå fungerer det jo ikke noe godt. Jeg synes dette er et bra tiltak!
Det er lenge siden jeg hørte det ble talt varmt om den, og den gang var jeg neeesten overbevist venstrevelger. :knegg: 10 år senere har jeg kommet til vett. :knegg:
Neisj, altså, jeg ser det positive med den, men slik jeg ser det er den kanskje ikke utredet så veldig godt? Ikke som jeg har fått med meg, de er så rosenrødt ( :skratte: ) liksom ... :vetikke:
Jeg er ikke Venstre-velger, og kommer nok neppe til å bli det. Og jeg synes det var veldig interessant som Aarebrot sa på radioen i går, at Venstre uten Sponheim - vel, han var spent på hva det ville være.
Sponheim skriver i dag på Venstres sider at i følge vurderinger fra WWF er SV og Venstre best på miljøpolitikk, og i følge NHO er Høyre og Venstre best på næringspolitikk og Venstre best på kunnskapspolitikk.
Garantert Minste Inntekt. Men i dette tilfellet, så er det snakk om bare for langtidsmottakere av sosialstønad altså. Ikke borgerlønn som i det som ligger i begrepet borgerlønn til alle, det ville jo måtte medføre en omstrukturering på så utrolig mange plan.
Høyre sliter med fordommer fra gammelt av med tanke på "klasseskiller", men er nok ikke spesielt konservativ i tankegangen og omfavner ikke så få grupperinger som en del i dag skal ha det til. Mye har endret seg, og litt sosialisme er like naturlig i Høyre som litt med fokus på markedskrefter i andre partier.
Høyre ønsker heldagsskole, og å gå bort fra SFO-løsningen man har i dag. Umiddelbart var jeg skeptisk, men hvis dette blir en løsning der man får pedagogisk personell og god oppfølging hele dagen, så er dette noe jeg kunne vært interessert i. At dette ble en del av skoledagen og gratis i så måte, burde egentlig vært en selvfølge.
Høyre fokuserer på mangfolk, og at likhet ikke innebærer at alt er likt for alle, men at alle får mulighet til å velge egne løsninger. Man må ikke gå gjennom samme kverna alle sammen.
Hvis ikke det offentlig kan tilby raske nok og gode nok tjenester, hvorfor kan ikke private aktører komme på banen og bidra til at samfunnet går rundt? Dessuten kan en del bedrifter fungere bedre med privat ledelse, framfor en statlig styring uten det konkrete økonomiske ansvaret nært arbeidstakerne. Å ta ansvar er noe man må føle seg forpliktet til å ta. Man eksempelvis se på private barnehagen kontra offentlig, med nær styring i forhold til de ansatte.
Dessuten kan man ikke avgiftsbelegge alt for å tro at dette skal hindre at folk skal kjøre bil. f.eks. De som har råd til å kjøpe biler kjøper biler uansett. Avgifter fører til økte klasseskiller, i tillegg til at man får en dårligere og mer forurensende bilpark. Å fjerne avgifter på en del nye biler, ville åpnet for at folk hadde råd til bedre biler, som både var tryggere og forurenset mer.
Å bygge ut kollektivt hjelper lite for alle de som skal kjøre innom 2-3 steder før jobb. Mange er avhengig av bil, og dette må ikke motarbeides på alle mulige måter. Da rammes igjen de med små barn og mange utgifter ellers.
Du tvinger ikke gjennom likhet gjennom statlig styring av alt, men ved å tilrettelegge ut fra den enkelte. Det gjelder så klart også permisjonsløsninger, skoletilbud, hjemmehjelp og lokalpolitikk.
Dessuten ønsker jeg fokus på kompetanse i skolen også. Mange synes å tolke fokus på kunnskap og kompetanse som noe som innebærer at de svake elevene ikke skal bli tatt hånd om. Men fokuset bør være på begge deler. Det er viktig å også stimulere og følge opp de flinke. At skolen ikke blir kjedelig, og at arbeidslivet også får nytt tilskudd i dyktige studenter med god nok kompetanse. Man stopper som regel opp på den "omsorgsbiten" i tilpasset opplæring, og det blir ansett som lite legitimt å vekte de som går andre veien.
5 mål: 1. En kunnskapsskole der ingen elev blir hengende etter.
Skolen er vårt viktigste verktøy for å bygge unge menneskers selvtillit. Kunnskap gir en følelse av å mestre, noe som er viktig når vi møter arbeidslivets mange utfordringer og et arbeidsmarked i endring. Vi må være trygge på at alle behersker grunnleggende ferdigheter som å lese, skrive og regne. Samtidig må vi sørge for at alle har noe å strekke seg etter gjennom hele skolegangen, også de flinkeste.
Høyre vil skape en god offentlig skole, men også gi elevene mulighet til å velge noe annet. Valgfrihet skal ikke være forbeholdt dem som har råd til det. Skolen skal gi muligheter for alle, uavhengig av sosial bakgrunn. 2. Et arbeidsliv der alle får bidra og der de som faller utenfor får en ny sjanse.
Hver fjerde person i arbeidsfør alder står utenfor arbeidsmarkedet. Mange både kan og vil bidra, men har ikke fått en ny sjanse. For dem er dette en personlig tragedie. Samtidig mangler vi arbeidskraft til å utføre viktige oppgaver og til å sikre fremtidens velferdssamfunn.
Vi skal møte mennesker med aktiv hjelp fremfor passiv trygd. Rett og plikt til aktivitet må for de av oss som har arbeidsevne ligge til grunn for alle trygdeordninger. Å stille krav er å vise at du har tro på at alle kan om de får muligheten. Å ikke stille krav, er å gi opp mennesker. Det er verken sosialt eller verdig. 3. Et nyskapende næringsliv som utløser muligheter i hele landet.
Høyre ønsker et fremtidsrettet og nyskapende næringsliv i Norge. En god næringspolitikk skaper gode arbeidsplasser i dag og bedre arbeidsplasser i morgen. Skal vi hevde oss i den globale konkurransen må vi investere for fremtiden. Foruten å investere i mennesker, må viktige satsingsområder være forskning, innovasjon, samferdsel og energi.
Dette krever også noe av det offentlige. Det offentlige må være en hjelpende hånd, ikke et hinder. Stat og kommune skal legge til rette, yte service og være tilgjengelige, forutsigbare, og enkle å forholde seg til.
4. Et offentlig velferdstilbud som sikrer hjelp når vi trenger det.
Syke eldre må få sykehjemsplass når de behøver det, og nødvendige hjemmetjenester hvis de ønsker å bo hjemme. Familier med funksjonshemmede barn må få nødvendig støtte og avlastning. Mennesker som har blitt syke eller skadet må få gode rehabiliteringstilbud og en ny sjanse til å komme tilbake til arbeids- og samfunnsliv. Det finnes ingen gjennomsnittsmennesker. Høyre mener at det offentlige systemet skal tilpasse seg det enkelte mennesket, og ikke omvendt. Mennesker som trenger hjelp til å klare dagliglivets gjøremål skal ikke umyndiggjøres, men ha frihet til å styre sin egen hverdag. 5. Et mangfoldig samfunn der mennesker møtes med respekt, åpenhet og toleranse.
Mangfold gjør fellesskapet sterkere. Et mangfoldig samfunn krever dessuten at vi anerkjenner annerledeshet. Høyres ideologi setter enkeltmennesket i sentrum- vi skal møte hver og en med respekt, åpenhet og toleranse.
Hvis frivillige organisasjoner får gode muligheter til å eksistere får vi en sunn og nødvendig maktfordeling og et åpnere samfunn.
Kultur har en egenverdi, gir oss et ankerfeste og beriker våre liv. Kultur og næring både kan og bør gå hånd i hånd, men skal ikke styres av markedet alene eller kun overleve på offentlig støtte.
Nå skjønte jeg ikke helt hva det hadde med Venstre å gjøre, men siden du nevner disse tingene; de har altså Høyre tenkt å oppnå ved å samarbeide med FrP?
Hun lurte på hvorfor man ikke stemte Venstre.
Nå synes jo Venstre og Krf å være interessert i Høyre, så blir det en slik konstellasjon så får de nok til noe i alle fall.
Er dette et Høyreslagord? I så fall er det et merkelig valg. Det er vel ingen partier som har staten i sentrum? Noen legger mer vekt på fellesskapet en enkeltmennesket, noe jeg synes er en fin ting (og dette er med og plasserer meg til venstre for Venstre).
Jeg synes forresten Venstre er kjønnsdiskriminerende. "Hver mann sin høne" liksom? Hva med oss kvinner da? Hva får vi? Eggene? :deer:
Jeg stemmer ikke venstre, men synes allikevel at det kan være en god ide, (dvs de er et meget godt andrevalg for min del)
De er grønne, de har omsorg for svake grupper, men på en måte som samtidig setter indivitets frihet i sentrum.
Synes Venstre har mye godt for seg, bare så synd de er litt for små - for de har mange verdier som særlig vår generasjon og enda yngre mennesker står for, de tenker på framtida. Men kanskje denne tråden kan være med å bidra til at de blir en større motvekt mot 'ulven' på borgerlig side. Håper det. Alle monner drar vet dere.
Samme her.
Liker også satsingen på miljø og næringspolitikken deres.
Uten god næringspolitikk blir det etterhvert lite penger å bruke på velferd gitt ...
Blir stemme til Venstre ved dette valget også for meg.
Dette er jo det det strides om. Ikke alle er enig i dette, at det verktøyet blir brukt til det beste, eller at dette er den beste måten å styre landet på.
Ergo - det kan være lurt å stemme f.eks. Venstre om en ønsker større individuell frihet.
Sitron - om du ikke ønsker at V skal hoppe i høyet med Krf (forsåvidt helt enig) og Høyre (ikke enig med deg) så er nok ikke Venstre partiet for deg. Klart de allierer seg med som står på samme side av skillet i politikken. Da får du kanskje vurdere å stemme SV!
Jeg skjønte jo det da, men det er jo opplagt at man ikke stemmer på et parti om en er i mot alle andre partier som de kan samarbeide med. Var bare det jeg ville illustrere.
Kommentarene mine var til et Høyreslagord som jeg syntes var litt pussig.
Å si at man skal stemme f.eks. Venstre om en ønsker større individuell frihet, blir litt som å si at man skal stemme Senterpartiet hvis man er glad i bønder eller KrF hvis man liker å synge bordvers. Så banal er ikke politikken, etter min mening.
Venstre er et parti det er lett å like, men som sliter litt med å få velgere likevel. De er litt sånn som de supergreie gutta som har massevis av jentevenner, men som aldri får seg kjæreste.
For ordens skyld; har snust litt på Venstre selv, men de utgår på grunn av partiene de ønsker å samarbeide med.
Jeg har selvfølgelig oppsøkt partiets hjemmeside, som for øvrig var av den ekstremt rotete og uoversiktlige sorten, og finner bare svada, ingenting om hvordan de skal oppnå det de vil. Jeg vil ha detaljer.
Individuell frihet er en mye mer 'altomgripende' ting enn å stemme Krf pga kontantstøtte spør du meg.
Det handler om verdier, hvordan en vil at samfunnet skal styres. Det tror jeg vi er helt enige om at det er på det grunnlaget en stemmer, det er nok bare hva vi kommer fram til som er forskjellig. Og det synes jeg er helt OK.
For min del så tåler jeg heller ikke KRF. Men jeg ikke la være å sympatisere med (H og) V av den grunn. For selv om jeg er sterk motstander av KRF så står særlig SV og SP enda lenger vekk fra mitt ståsted, så en må velge mellom noen onder her. Det er lite sansynlig at Venstre kommer i regjering alene for å si det sånn...
Nå er jo individuell frihet en kjerneverdi for FrP også, så det vil nok være klokt å lese partiprogrammer, handlingsplaner og hva det nå heter alt sammen + se på hvordan partiene har stemt i ulike saker de siste årene før man bestemmer seg. Man må se hva de konkret vil gjøre. Det var mitt poeng.
:nemlig: (Nå er uansett Venstre helt uaktuelt for meg da, siden jeg ikke deler deres syn på hva velferdsstaten skal være, økonomisk politikk og privatisering.)
Jeg stemte Venstre sist pga. en test jeg tok på internett. :knegg:
Jeg sliter skikkelig i disse valgtidene, det er fryktelig uintresangt og jeg detter helt ut når jeg prøver å sette meg inn i ulike partier for å finne ut hva jeg vil. Jeg leter enda etter "mitt" parti, det eneste jeg vet er at Frp og Høyre ikke skal få min stemme. :nemlig:
Uansett hvordan man vrir og vender på det så ser det ut til at et borgerlig alternativt er lite sannsynlig. Så om man vingler litt politisk rundt sentrum/venstre, så kan det se ut som om en stemme for å avgjøre hvor tyngdepunktet i dagens regjering skal ligge gir størst påvirkningsgrad. (Jeg stemmer ikke på den måten selv, men jeg kan godt forstå at man gjør det hvis man vingler.)
Jeg lurer på hvor store Venstre egentlig hadde vært om folk ikke hadde latt være å "kast bort stemmen sin på et lite parti". Det er ikke få slike uttalelser jeg har hørt. :gruble:
Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke kan huske å ha hørt om noen som ikke stemmer på et lite parti på tross av at det er dette partiet de deler flest standpunkter med. Er det så vanlig altså?
Jeg vet om en god håndfull Irma, og siden jeg vet om endel i min lille omgangskrets så er det nok endel flere som surrer rundt.
Vi venstevelgere biter oss kanskje ekstra mekre i slike kommentarer rundtom også. :knegg:
Jeg vil tro Venstre er spesielt utsatt for akkurat dette nettopp fordi de ligger plassert midt i det politiske landskapet. Det er nok mange som kunne tenke seg å stemme Venstre, men som ikke ønsker en borgerlig regjering, som kan komme med sånne uttalelser. Det blir liksom noe annet med f.eks. Rødt eller andre småpartier som klart hører til den ene eller andre siden.
:nemlig:
Jeg skulle ønske politikk generelt og valgkamp spesielt, dreide seg om mer enn regjeringsalternativer. Og hvem som har gjort hvilke feil i tidligere regjeringer, eller ikke har levet opp til valgløftene.
Jeg skulle ønske at flere politikere våget å løfte blikket fremover og beskrive drømmesamfunnet sitt, samtidig som de har realistiske tanker om hva vi må gjøre for å komme dit. Selv om dette skulle innebære at de mister velgere.
Jeg synes faktisk Venstre har et snev av dette. Men det er kanskje fordi det er så lenge siden de satt med makten selv? :vetikke:
Jeg forsvarer det ikke da. Jeg er jo mot det. Jeg kunne aldri stemt på Krf, og jeg skulle ønske vi ikke hadde et slikt parti. Samtidig må jeg innrømme at pragmatismen gjør at jeg kan leve med at noen jeg stemmer på samarbeider med Krf; jeg er jo faktisk enig i en del av de tingene Krf konkret ønsker å gjøre, selv om jeg er jevnt over er hylende uenige i deres begrunnelser for å ville gjøre dem. Men det er klart, dere har et poeng; det er under 30 år siden utdanningsminster Kjell Magne Bondevik prøvde å ødelegge naturfagundervisningen i norsk skole og dermed å undergrave alt samfunnet vårt trenger for å overleve, og på egen hånd ville de vel vært like ille for land og folk som Frp. Men jeg stoler faktisk på at Høyre, Venstre og opposisjonen på venstresiden greier å demme opp for de virkelig skadelige tingene Krf ønsker for samfunnet selv om vi skulle være så uheldige at de kommer i regjering igjen. Og jeg vil heller ha en regjering av Høyre, Venstre og Krf igjen enn den vi har nå, og sannsynligvis heller enn en ren Arbeiderpartiregjering også, men det er naturligvis forutsatt at Krf ikke får noe gjennomslag for de virkelig fæle tingene de ønsker seg.
Jeg synes DM gir en meget god forklaring på hvorfor man skal stemme Venstre. Så dermed er jeg lat og slutter meg til henne.
Når man lar være å stemme på det partiet en har mest til overs for pga partiets størrelse synes jeg at man er litt teit. Da kan man jo egentlig aldri få vist hva en står for rent politisk da. Om noen skjønner hva jeg mener.
For hadde V samarbeidet med Krf ville Krf likevel aldri fått gjennomslag for deres horrible menneskesyn, hadde de vel? Krf er jo blant annet imot den nye ekteskapsloven og at homofile skal få atoptere osv. Holdninger som generelt skremmer meg og som Frp også deler.
Jeg har tenkt mye over dette, og til syvende og sist vil jeg ikke føle meg komfertabel med å stemme på ett annet parti enn det jeg er mest enig med. Jeg liker virkelig ikke Sponheim, og jeg liker ikke mye av det KRF står for bla med ekteskapsloven, men jeg velger å stemmme Venstre. Det er det partiet jeg føler meg mest hjemme i, og jeg vil bidra med min stemme for at de skal få mer innflytelse.
Jeg syns at lederen er ukarismatisk og jeg henger meg mer opp i hans stakatostemme enn hva han egentlig sier. Jeg vet ikke om jeg syns at han er en bra leder.
Men jeg får ikke stemme, så jeg har ikke så mye som jeg får sagt om saken.
Jeg burde sikkert vært mer oppdatert, men følger ikke så nøye med på Krf fordi jeg vet at jeg ikke kommer til å stemme på dem. Lurer altså litt på hvilke "fæle" ting det er de har planer om?
Det jeg har fått med meg i så måte er:
Venstre ønsker en større kultursektor - offentlig og privat finansiert - de mener det er et mål i seg selv.
Videre mener de stipendordningen til kunstnere bør oppjusteres, og at skjemaveldet for kunstnere med enkeltmannsforetak forenkles.
De mener Norsk kulturråd må få større frihet til å forvalte sine offentlige tilskuddsordninger.
De vil at NRK skal bevares som sterk, reklamefri almennkringkaster, og at
pressestøtten vris mer til lokalaviser/nye medier.
Dette står i Aftenposten Innsikt, som forøvrig har en oversikt over hva alle de ulike partiene står for.
Jeg har aldri stemt Venstre tidligere, men vurderer sterkt å gjøre det i år.
Jeg syns Venstre er en god motvekt mot vrangsidene av KrF, og i de andre sakene samarbeider de jo fint. KrF + FrP, derimot. :skremt:
For øvrig enig med BM i så mye.
For meg er Venstre veldig et verdiparti (mer enn for eksempel SP, som jeg ser på mer som et særinteresseparti, eller i grunnen AP, som er pragmatikerne over alle pragmatikere). De har et veldig tydelig verdisyn i bunnen, som tyter ut i sakene de står for. Det er ikke en sum av enkeltsaker. Derfor føler jeg en veldig trygghet for at Venstre vil være sånn noenlunde tunet inn med meg også i saker som ikke har kommet opp enda.
Det tyter ut i for eksempel at de er mot statskirke og mot monarki. Det skiller seg ekstra godt ut i hvordan de kjemper for blant annet personver - en sak som blir ekstremt viktig fremover, etter hvert som det ene gode formål etter det andre gjøre at kontrollkåte politikere vil ønske å få mer oversikt og presse oss mer mot "1984". :skremt:
De er ryggrake og forstandige i miljøpolitikken.
De har et liberalt grunnsyn som jeg står 100 % inne for. For meg er "fellesskapet" også en positiv verdi, men altfor ofte blir "fellesskap" byttet ut med virkemiddelet for å få det til, nemlig sterk kontroll og styring av enkeltmennesker. Sosialisme er, som Christian Ringnes så arrogant, men treffende uttrykte det "i og for seg en hyggelig ide". Men følgene er ikke like hyggelige.
At partiene søker til hverandre er jo naturlig, for ellers vil de jo ikke ha en sjanse til en samarbeidsregjering som er det som mål til, skal de borgerlige i det hele tatt ha en sjanse. I en slik regjering blir det jo kompromisser. Krf har samarbeidet og kan samarbeide med Høyre, som ofte ;) har homofile politikere i front, er mot statskirken, og som har respekt for individet og mangfold som kampsaker. Det blir på en måte stat og økonomi som blir basissakene for skillet mellom borgerlig og sosialistisk, og som gir grunnlag for samarbeid. Så blir det andre saker som igjen definerer avstanden mellom dem ellers i landskapet.
(jeg ser forresten at Venstre kanskje er enda mer på linje med meg i forhold til religion enn høyre) :jupp:
Til de som ikke liker Sponheim (og Thommesen for min del, men han er vel ikke i rampelyset lenger) så vil jeg si at man stemmer på parti/verdier, ikke person. Jeg er sikker på at det er minst en fornuftig Venstrepolitiker i alle fylker, og om min stemme går til Venstre i år er det større sjanse for å få en ung, kvinnelig Sør-Trønder inn på tinget. liberal.no/?profile=guri
For min del er spesielt religionspolitikken til Venstre viktig. Se link fra Dronningen.
Jeg er en Venstrestemmer, selv om jeg stemte strategisk forrige valg da jeg ikke orket tanken på en til " I skal vere staaatsminister" periode.
Nå kan jeg si at jeg ikke plages av dagens regjering, er egentlig ganske fornøyd med den, men jeg stemmer Venstre igjen nå for det er det partiet jeg føler meg hjemme i, som flere skriver her.
Jeg er også rett og slett ideologisk helt hjemme i Venstre. Det er det eneste partiet som for meg balanserer individets frihet med samfunnets interesser. I tillegg er de veldig klare på å legge forholdene tilrette for småbedrifter og næringslivet som sådan. Vi må få hjulene til å gå fortere rundt hvis vi skal ha Et Liv Etter Oljen.
Min kjære mann kom i intens diskusjon med Dørum på Venstre-stand om oljeleting i Lofoten her forleden. Det var et fornøyelig syn. :knegg:
Jeg kan forsikre deg om at stemmen din ikke er mer verdt hvis du stemmer på et større parti. Snarere tvert i mot, det er jo ofte de mindre partiene som slåss om utjevningsmandatene.
Hvis du ønsker en mer verdifull stemme, kan du jo flytte til Finnmark. :løsningsorientert:
Jeg er enig i at Venstre har et bra personvern på papiret. Det var imdlertid Dørum som var justisminister 11.9. Og han kastet i alle fall alle hemninger på båten, da (kilde). Det var ikke mye vern mot "1984", da, i alle fall.
En stemme er like mye verdt okke som, Rine. :dulte:
Selv om vi i dagens Aftenposten kunne lese om at finnmarkingenes stemmer er 2,4 ganger mer verdt enn oslofolks stemmer. :gal: Så om man vil ha mer innflytelse via stemmegivning så må man faktisk flytte. :nemlig:
Borgerlønn, for kontantstøtte, mot EU, for fildeling, støtter FrP i Oslo, inngår gjerne samarbeid med KrF (like dårlig menneskesyn som FrP muligens), en narkotikapolitikk som vil legalisere både soft drugs og i visse tilfeller herion?? (ikke helt sikkert på siste..)
Heldigvis har det blitt lett å ikke vurdere Venstre som et alternativ :p
Men Sponheim skal ha for at han så tydlig tar avstand fra alt FrP står for. Hadde han enda hatt guts til å ta et oppgjør med Krf som også mener at noen mennesker i samfunnet ikke skal ha samme rettigheter som andre.
Det er jo nettop dette jeg sliter med å godta. Venstre står jo for alt som er bra når det gjelder likeverd og homofiles rettigheter, men hvis de flørter med Krf føler jeg likevel at min stemme brukes til noe jeg ikke kan stå inne for. Forstå det den som kan.
Men stemmen vil jo ikke bli brukt til det. For alle (?) andre partier vil jo ikke støtte opp om slik diskriminering. Det blir jo fellesnevnerne som gjør samarbeid mulig, og da må man jo se hva man evt. kan oppnå ved samarbeid, og om det er viktigere enn at enkelte av partene har saker på partiets program som man ikke er 100% enig i.
Både Venstre og Frp er liberalistiske partier i teorien. Frp har jo faktisk vist seg å være mer sosialdemokratisk i praksisk når vi ser på Oslo. (Nå må det jo til Frp sitt "forsvar" - jeg synes det er helt OK at de er mer sosialistiske i praksis :p - sies at det å styre i en kommune selvfølgelig er noe helt annet enn å være på stortingen. På kommunenivå er mange av premissene lagt. Men jeg humrer litt av at Frp som har "mot skatter og avgifter" som fanesak har innført et gigantisk bomringeprosjekt i Oslo (ref) )
Men Frp var en digresjon, det var dette med at Venstre og Frp er de liberale partiene våre som satte vann på mølla hos meg. Hvor mye staten versus enkeltmenneske bør bestemme er en smaksak (og personlig tror jeg nok de fleste av oss blir påvirket veldig av hvordan vi selv lever - ser vi at de fleste rundt oss blir hemmet av staten så ønsker vi nok et mer liberalt styre og vica verca Ser vi at de fleste rundt oss hadde hatt behov for mer støtte og tilrettelegging fra staten heller vi nok i motsatt retning. Jeg blir alltid mer liberal av å henge for mye Fp. :humre: )
Vel, Venstre må samarbeide med noen, noe annet er umulig. Jeg synes i grunn det er synd at Høyre er så svakt. Jeg er rød (politisk), men det er ikke noe tvil om at det kan bli for rødt også. Vi trenger en sterk høyreside også.
Når det er sagt så er det vanskeligere politisk i dag. I dag påståes det at man har tre skillelinjer:
Den tradisjonelle høyre-venste aksen (som jeg er mest opptatt av i politikken).
Miljø, eller den grønne aksen (som jeg har minst kompetanse på, og som jeg egentlig oppfatter stor enighet om politisk. Selv om det er stor uenighet i hva man skal gjøre, så er det temmelig stor enighet om at noe bør gjøres.)
Globalisering. Hvordan skal vi forholde oss til at verden blir "mindre". Hva gjør vi med integrering, innvandring, "utvandring", hvor aktive skal UD være, internasjonale avtaler - hvem skal staten ha som softwareleverandør feks? (Min nummer to. Her føler jeg at jeg kan ha en nogenlunde vettug mening.)
PS! Det siste er jo ikke akkurat noe jeg har funnet opp selv (aka "Jeg fant ikke opp kruttet, men sto nærme når det smalt. :p ) Ref her.
Men Venstre står jo for Venstres saker, og støtter du de sakene, så stemmer du for et sterkt Venstre. Det er som SV og miljø: SV og AP står jo fullstendig mot hverandre på mange store miljøsaker. Men ønsker man mest mulig SV-politikk så må man jo stemme SV for det.
Jeg har, de gangene jeg har stemt Venstre og de har kommet i regjering, alltid følt at jeg har fått mye for pengene. De har jo, til å være så små, fått mange viktige poster...
Jeg syns også at Venstre generelt gir "mye for pengene", ja. I tillegg til den nesten ekstreme ministerpostfordelingen, så tror jeg også at de ofte oppnår mye i komitearbeid på Stortinget, der jo mye av den faktiske politikken foregår.