Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Støpejernpanne

#1

Ibidelma sa for siden:

Er dette man bare må ha på kjøkkenet? Jeg har bare teflonpanner jeg :sparke:


#2

gullet sa for siden:

Hvorfor skal du ha det?
Den er tung å håndtere, den må vaskes uten såpe og settes inn med olje ...
Jeg ville heller brukt pengene mine på en skikkelig titan eller teflonpanne.


#3

Malus sa for siden:

Jeg har jerngryte, og bruker den til gryteretter der kjøttet skal stekes først, og så kokes videre i sausen. Type finnbiff og andre viltgryter. Stekepanne i støpejern tror jeg også finns i skapet, men den brukes aldri.


#4

Ibidelma sa for siden:

Ok :) Da dropper jeg det :) Har en teflonpanne fra høyang polaris. Er ganske fornøyd med den, men skulle gjerne hatt noe man kan bruke stålredskaper i. Det kan man vel med titan?


#5

Mjau sa for siden:

Jeg bruker min hele tiden nesten. Liker den mye bedre enn jamie-panna mi i alle fall.


#6

Robyn sa for siden:

Du burde ikke bruke stålredskaper i titanpanner heller. Selv om det sies at de tåler det forkortes levetiden betraktelig.


#7

Vianne Rocher sa for siden:

Ja, det er noe du må ha. Enten en jernpanne eller en jerngryte, men helst begge deler :)

Jern- og teflonpanne kan ikke sammenlignes. Det finnes ting teflonpanner ikke er spesiellt gode på. Teflonpanner tåler f.eks. ikke veldig høy temperatur over lengre tids steking- da kan teflonlaget forringes og pannen slipper ut giftige kjemikalier. Det skal en del til men om man har investert i en god panne bør man jo behandle den pent så man har den lenge. Så steking av hele biffer, større kjøttstykker egner seg ikke i teflonpanner- selv ikke de beste.
Og "hakke" opp kjøttdeig etc. skal man heller ikke gjøre i teflonpanner, selv om man bruker tre eller plastredskaper, da kan man ødelegge teflonmembranen og da er pannen ubrukelig etterpå.

Teflonpanner bør i grunnen kun brukes til steking av mindre ting som strimlet kylling, grønnsaker,pannekaker og annet som ikke trenger så høy temperatur.

Jernpanner er omtrent en investering for livet, så selv om det er dyrt der og da har du dem lenge. Teflonpanner har ikke like lang levetid og bør byttes ut med jevne mellomrom.

Jeg har jerngryte og panne fra Staüb og teflonpanne fra Jamie Olvier. Bruker dem like mye, men alle har vært sitt bruksområde :jupp:


#8

Malus sa for siden:

Jeg kjøpt forresten min jerngryte på loppemarked for 20 kr.


#9

Ibidelma sa for siden:

Vivanne Rocher da! Du endrer jo synet mitt :) Jeg har lenge ønsket meg en støpejernpanne, og så såg jeg at de hadde på tilbud på Jernia. Kanskje jeg skal kjøpe en likevel :confused: Mannen sier nei nei nei til alt av innkjøp, men det er jo jeg som lager maten :knegg:


#10

GydaG sa for siden:

Du kan ta fra meg mye kjøkkenutstyr jeg ikke trenger, men hvis noen våger å røre jernpanna eller jerngryta mi tror jeg at jeg slutter å lage mat for godt.
Det er faktisk ikke mulig å leve uten. I alle fall ikke for meg.
Og så lenge man skyller og koster over med varmt vann med en gang man er ferdig med å steke noe holder den seg veldig bra. Tror ikke jeg har satt inn mine med olje mer enn et titalls ganger de siste 20 årene, og da er det fordi jeg ikke har vasket dem med en gang etter bruk.


#11

Hyacinth sa for siden:

Jeg har en jerngryte som er "100 år" gammel, og den er kjempegrei. Den kunne gjerne vært større, men den virker genialt. Den var rusten da jeg fikk den, men etter en omgang med olje er den som ny.


#12

Macky sa for siden:

Jeg har bare jern jeg. Har en forholdvis stor jerngryte og to jernpanner. Teflonen hadde så liten levetid (ift jern) at den ga jeg opp.


#13

Lhi-My sa for siden:

Jeg bruker også bare støpejernspanna mi. Det eneste som teflonpanna brukes til er når jeg steker egg eller pannekaker (steker da med to panner).

Jeg har også en jerngryte som jeg bruker til alt av gryteretter o.l. Begge deler er kjempegode og absolutt et must på mitt kjøkken iallefall. Man kan jo ikke engang steke en skikkelig biff i en teflonpanne!

Jeg vasker jernpannene mine for hånd i oppvaskkummen med vanlig Zalo. Ingen problemer. Jeg har heller aldri satt de inn med olje.


#14

Tallulah sa for siden:

Næsj. Jeg har en støpejernspanne fra Le Creuset uten belegg og den vasker jeg over med zalo og har aldri oljet den. Den er rundt 10 år gammel, og absolutt ingenting setter seg fast i den. De pannene jeg har med belegg sliter jeg mye mer med.

Støpejernsgryta mi har jeg oljet et par ganger på 16 år, men den er til gjengjeld kjøpt på loppis og er sikkert eldre enn meg.

I tillegg er jernpanner sunnere enn de med teflon. Man får jern og slipper kreftfremkallende kjemikalier.

Jeg hadde ikke greid meg uten jernpanner og -gryter.


#15

Slettet bruker sa for siden:

Vi bruker bare jernpanne, men vi har induksjon.


#16

Guava sa for siden:

Jeg har en støpjernspanne fra Høyang som jeg fikk for 12 år siden. Den er brukt max 10 ganger de siste 12 årene. Jeg liker rett og slett ikke å lage mat i støpjernspanne.

Hjemme hos foreldrene mine var det kun slike panner som ble brukt og mamma mener at jernpanne og jerngryte er et must og klarer ikke å lage mat uten dette i hus. Vel.. jeg er uenig og bruker det som sagt nesten aldri.

Min favorittpanne er Jamie Oliverpanna mi og den bruker jeg til nesten alt.


#17

bina sa for siden:

Jernpanner er de beste pannene. Ingen over, ingen ved siden. Jeg aner ikke hvor mange andre panner vi par prøvd, med titan, med "hard face", med teflon av diverse kvalitet - og det de har til felles er at de blir ødelagt etter en tid. Er du uheldig og svir maten en gang, så er panna ødelagt. Er du uheldig og får krydder eller salt i varm panne, så blir belegget ødelagt.

Jernpanner derimot blir bare bedre og bedre med årene, og jo mer du bruker den, jo bedre blir den. Jeg har vel hatt mine i 10-20 år, og spesielt den ene som jeg bruker mest er kjempegod å steike i. Jeg vasker dem med vann og zalo, skrubber om nødvendig med svamp eller stålull, og har jeg behandlet dem hardt, eller de har blitt stående en stund med vann i, så setter jeg dem inn med olje. Ellers lar jeg gjerne panna stå med fett og rester i en stund før jeg vasker dem, fettet "smører" jernet. Ei god jernpanne skal være skikkelig svart innvendig, og se nesten "feit" ut på overflata. Man bruker litt fett når man steker.

Jeg har et par teflonpanner også, som brukes utelukkende til pannekaker eller stekt egg. Men steiking av kjøtt, fisk, kjøttdeig.. jernpanne!


#18

Obelix sa for siden:

Jeg liker veldig godt jernpanna mi og den er sikkert 30 år gammel og like fin.
Hadde jeg ikke arvet hadde jeg helt sikkert kjøpt meg en.


#19

mammatil3 sa for siden:

Jeg sier også ja takk, begge deler her. Teflon er grei til egg og pannekaker, men ellers går det mest i jern her også :-)


#20

Ibidelma sa for siden:

Jeg kjøpte jernpanne jeg =) Gleder meg til å begynne å bruke den :)


#21

Tjorven sa for siden:

Jeg har arvet to eldgamle jernpanner og en jerngryte etter bestefaren min. De brukes kjempemye.

Jeg klarer ikke helt å beskrive når jeg foretrekker disse pannene og når jeg foretrekker teflonpannene mine, men det er en viss forskjell i bruken. Uten at de egentlig er strengt nødvendige. Jeg hadde sikkert klart meg med teflonpannene.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.