Jeg synes det fortjener en egen tråd, jeg. Jeg tenker mest på dere som leser lengre bøker fordelt over flere dager. Det er gøy å høre hva som funker og for hvilke aldersgrupper.
Jeg har altså satt i gang med Narnia for storesøster (6). Vi begynte med Løven, heksa og klesskapet, og det funker som bare det. :hyper:
Vi er på Harry Potter-bok nummer to (Harry Potter og mysteriekammeret), og det er stor suksess. :jupp: Poden (snart 7) er veldig engasjert og snikleser gjerne litt på egen hånd mellom øktene, og jeg synes også det er morsomt for min egen del både å lese historien om igjen, å lese den høyt, og å lese den på norsk. Før vi begynte på HP1 (som vi leste på rekordtid, og så måtte jeg kjøpe nr. 2 så snart vi var ferdige) leste vi Ronja Røverdatter, som også fungerte bra, men ikke var på langt nær like medrivende (eller morsom!).
Vi er fortsatt der at Frøkna helst vil ha billedbøker, men jeg har fått viljen min så nå leser vi Anne Cath Vestly bøker, i alle fall innimellom. Vi er snart ferdige med Guro. Av billedbøker så går det i Mamma Mø for tiden, vi lånte en hel bunke på biblioteket på lørdag.
Hm, vi er generelt slappe med å lese. :o Var flinkere før, da de var mindre. Hvis vi leser nå for tiden, går det ofte i diverse eventyr/historier fra samlebøker. Jeg ble faktisk litt inspirert av Tinetoff her, og lurer på å sette i gang med Narnia i morgen den dag. Eller er det litt "jentete?" :gruble: Bør jeg kanskje satse på Harry Potter?
Vi har et gjenhør med Hakkebakkeskogen sammen med 6-åringen for tida. Han er litt "pinglete" når det kommer til bøker, merkelig nok. "Heksene" holdt hardt, men da vi leste "Rinja Røverdatter" ble det for skummelt og han fikk mareritt! Veldig pussig tatt i betraktning hva han tåler å se på TV. Men, men, vi få lese koselige bøker så lenge, og venter dermed med HP og Narnia og sånt. "Doktor Proktor"-bøkene var store favoritter her i vår, forresten.
Sneipen på 5 liker godt Ruffen :hjerter:, og akkurat nå har vi relapse av Kardemommeby også. Ellers går det mye i klassiske eventyr. I dag leste jeg for øvrig Knut Nærums bok om slemme barn, den er ganske fæl og kostelig.
Vi har startet med Ronja og Paddington, men det fenger ikke helt enda.
Vi leser knerten for snuppa (4,5 år). Dette som forberedelse til filmen som kommer i høst.
Vi har akkurat innført lesing som fast kveldsrituale for knerten (snart 2) også. Tidligere har han vært ekstremt trøtt på kvelden. I går leste vi en pekebok om biler og i dag forsøkte jeg meg på Ludde. Ludde var nok hakket for avansert. Men han kan navn på ekstremt mange forskjellige typer biler, altså.
Jeg og de største leser nå ei Mamma Mø bok med mange historier i, mens minstemor er inne i en prinsessefase, dermed leser vi ei bok med fire prinsessehistorier i omatt og omatt.
Dinosaurbøker og andre faktabøker. Romskip, løver, krokodiller, planeter og sånn. Det vil begge lese.
Vi har prøvd Rampete Robin, Dr. Proktor og Frans uten hell på storebror.
Sønnen vår på 7 fant fram mine gamle Bobseybarn-bøker og Frøken Detektiv da vi var hos mamma og pappa. Disse leser han mye i selv, men vi leser innimellom.
Fireåringen er inne i en Mummiperiode for tida. Jeg har oppdaget at enkelte av de bøkene er ganske lange og det er sannelig ikke bare å dele opp lesingen i dem heller.
Håper han fåt dilla på Charlie og Lola igjen.
Har lest Løven, heksa og klesskapet for guttungen med noen kutt i traurige miljøskildringer og masete replikkvekslinger, men et sted midtveis i Prins Caspian mistet han interessen. Han er seks år. Nå leser vi Dinotopia, som han er fengslet av. Mange, flotte illustrasjoner, og så handler det jo om dinosaurer!
Du har sikkert rett, ang. Narnia, altså. Er klar over at Harry Potter ikke er en "guttebok", men lurte bare litt på Narnia. Siden jeg ikke har lest den, baserte jeg meg bare på det lille jeg husker fra da jeg selv så serien på TV, looong time ago.
OK. Som sagt; will do. :jupp: (Her skal det leses, enten de vil eller ikke. :knegg: )
Noe av det morsomste ved å lese Harry Potter for Poden er det at han så åpenbart får med seg vittighetene, særlig de til Humlesnurr. Han lo så hjertelig av replikken fra begynnelsen av bok 1, der Humlesnurr sier at arr slett ikke er så dumt og at selv har han et arr på kneet som er et nøyaktig kart over undergrunnen i London - og så begynte han å le igjen av samme replikk under tannpussingen en halvtime senere. :humre: Og han lo overrasket og nesten like voldsomt av Humlesnurrs "Jeg vil gjerne si noen få ord"-tale ved den aller første banketten på Galtvort.
Nå leser vi Georgs magiske medisin for femåringen. Etter de tre første kapitlene var hun nesten skjelven, og var slett ikke sikker på om hun turde å høre mer. Det var jo så skummelt med alle de farlige tingene Georg puttet i medisinen! :sjokk: Men dagen etter var vi i gang igjen, og hun lo rått da bestemors hode stakk opp mellom taksteinene. Hun er vanligvis ikke lettskremt, så jeg var litt overrasket. :humre:
Ellers er vi også midt i "Aurora i blokk Z", men Aurora er nok ikke like interessant som Knerten (som vi har lest 6 av). Får se om vi skal gi henne en sjanse til, eller om vi gir oss etter den første boka.
For 7-åringen leser jeg Jon Ewos bøker om dragen Zara, mens 2-åringen kommer med alt mulig som skal leses. Så da dikter jeg opp noen historier (til f.ek.s H&M-katalogen eller bladet "Motor") eller leser om Lillesøster, Simon og Kaia, Postmann Pat m.m.
Her går det i Harry Potter om dagen, og jeg tillater så absolutt ingen sniklesing! Da msiter jo jeg deler av historien! Uhørt! :snurt:
Jeg har bare hørt bruddstykker av HP før; bok 1 og 2, da jeg jobbet i en klasse der jeg måtte ta pause mens læreren leste. Husker jeg var nesten furt noen ganger da jeg ble "jaget" til lunsj... :knegg:
Narnia ligger og venter, og mulig jeg prøver meg på Br. LØvehjerte etter det. (er ikke det en skikkelig grinebok?)
Guttungen på 4 er ikke så lett å lese for; han er litt rastløs og sporer veldig lett av. Pulverheksa har gått i repeat noen måneder, så jeg bytter gjerne ut med noe som fungerer. Tror nok vi tar en tur på biblioteket snart. Knerten funker kanskje på 4åringer? JEg har lest veldig lite Anne Cath. selv da jeg var barn, og har dermed liten erfaring...
Akkurat nå leser vi Tippi i Afrika, som har fantastiske bilder av en liten jente med afrikanske dyr og landskaper. Teksten er grusom, så jeg ser i grunnen fram til siste side.
Storebror elsker å bli lest for. Han veksler mellom småbarnsbøker a la Ludde og greier jeg nesten ikke kan forstå at han får noe ut av. Vi har lest Ronja Røverdatter to ganger i løpet av sommeren, pluss et samleverk om Lotta fra bråkmakergata. Karlson på taket funket ikke, da kjedet han seg.
Egentlig synes jeg ikke noe om å lese "Knerten". Knerten er 4 år, og når mammaen hans er på jobb så må han vente alene på utsiden av butikken hvor hun jobber. Det er ikke så veldig 2009 akkurat.
Jeg har måttet forklare snuppa om barnehagesituasjonen på midten av 50-tallet, men tror ikke helt at det gikk inn.
For jenta på 8 år leser jeg Den hemmelige hagen av Frances H. Burnett. Hun elsker den, selv om hun synes den er litt skummel. (Helt korrekt så leser vi Den løyndomsfulle hagen - da den kun var å få tak i på nynorsk for en tid tilbake).
For gutten på 5 år leser vi Mikkes trafikkskole. Trafikkregler er veldig spennende.
Vi har ikke lest regelmessig i det siste. Vesla leser stort sett et eller annet på senga selv. Men vi har Flette-Mette og den lange melkeveien av Evi Bøgenæs liggende, og den må vi vel lese ferdig snart.
Akkurat nå leser vi Aurora (og pappa). Sjuåringen elsker Anne Cath Vestly, og synes det er helt utrolig at de møter Mormor i boken om Aurora. For et sammentreff, liksom. :knegg:
Akkurat nå holder vi på med siste boka i en serie om røveren Pannebrask, av Otfried Preussler. Jeg tror ikke det er de mest kjente bøkene, men vi fant dem i bokhylla hjemme hos mamma og pappa i sommer, og storebror synes de er veldig festlige. Og vi foreldre liker at kapitlene er akkurat passe lange til å lese ett og ett om gangen.
Lillesøster er litt enklere i stilen, der går det mye i Barbafamilien, Lille Prinsesse, Når To-bøkene og litt annet.
Begge to blir lest for om kvelden, det er en viktig del av leggeritualet vårt.
Vi leser herlig femtitallsnostalgi for seks- og åtteåringen. Eller, når ble egentlig bøkene om Knerten skrevet? Vi leser iallefall Knerten gifter seg akkurat nå.
Usikker, men jeg tenker at det er på femtitallet. Knerten er storesøsters favoritt, og vi håper filmen som kommer senere i høst svarer til forventningene!
Jeg leste alle Narniabøkene for storesøster da hun var på den alderen. Kjempesuksess!
Nå går vi og venter på Harry Potter-bøker i postkassa og så skal storesøster og jeg lese hele serien hvis den fenger. Jeg kommer vel til å dåne, hvis den ikke gjør det.
Storebror har vi akkurat lest flere bøker om Dustefjerten og andungen for og nå er vi over på noen bøker jeg hadde fra jeg var liten om en liten mus som heter Pip.
:knegg: Den har vi også, og jeg grøsser også over teksten til tider. Så vidt jeg har skjønt så er den faktisk skrevet av Tippi selv som barn. Ikke alltid en god idé.
Glitterbarnet har en rekke sånne bøker som han får av moren min, om barn som bor andre steder i verden, og felles for alle er at de er ekstremt dårlig skrevet og oversatt.
Vi leser mye Gubben og Katten og Mamma Mø, i tillegg har han vært veldig glad i Astrid Lindgrens historie om Per Pusling. Lurer på om vi skal begynne på noe Roald Dahl snart, Georsk Magiske Medisin var en god idé, eller SVK.
Dette er også min erfaring. Jeg elsket bøkene om Knerten og Aurora i min oppvekst. Da jeg prøvde å lese dem for mine barn virket det bare rart, og mine gutter (7 år) var slett ikke imponert.
Vi låner nye og anbefalte bøker på biblioteket. Jeg er etterhvert god til å plukke ut de som faller i smak. Jeg er dessverre ikke så flink til å merke meg forfatterne, men de siste mest vellykkede var: "Vida Vagabond" av Marta Liabø? og "Salmiakk og Hedda" av en svensk forfatter.
Dette er bøker med noen illustrasjoner, om barn i vår tid og situasjoner de kan kjenne igjen.
Knerten-bøkene slo an hos Poden da han var rundt fem, og jeg synes vel de bøkene har "holdt seg" bedre enn mange av de andre Vestly-bøkene - kanskje fordi det er litt mer klassisk fantasi-bøker (med den "oppdiktete vennen" til Lillebror) og litt mindre politisk bevisst realisme, som Aurora- og Guro-bøkene.
Pappaen prøvde ellers den gangen å finne ut om Poden hadde skjønt at Knerten er en trepinne som ikke "egentlig" snakker, at dette bare er noe Lillebror tenker seg, og spurte ham "Kan Knerten snakke?" "Ja," svarte Poden prompte - for det gjør han jo. "Men kan han snakke på ordentlig?" prøvde pappaen seg igjen. "Nei!" svarte Poden like umiddelbart. "Hvorfor ikke det?" "Fordi han bare er i boka!" Der fikk han den, liksom. :knegg:
Vi leste også Knerten da Frøkna var rundt fem, og hun syntes det var en strålende bok. Jeg tror ikke hun reflekterte noe videre over at Lillebror ble overlatt til seg selv utenfor butikken hele dagen; det hørtes bare spennende ut å få leke med Knerten, pappesken og trehjulssykkelen.
Det eneste jeg kan huske at Poden hengte seg opp i når det gjaldt Knerten-bøkene, var at moren til Lillebror falt av sykkelen og slo hodet sitt så hun måtte på sykehus. "Hvorfor hadde hun ikke sykkelhjelm?" sa han, og jeg prøvde å forklare at nei, det var ikke så vanlig i gamle dager, og hvorfor ikke det? nei altså, de tenkte dessverre ikke så mye over at det var farlig. Og så la jeg til at det var jo heller ikke fullt så mange biler på den tiden. "I gamle dager," sa Poden ettertenksomt, "da fantes det dinosaurer." :humre: Mulig han tenkte seg at hjelm uansett ikke ville hjulpet stort mot den trusselen. :knegg:
Akkurat nå leser vi Antboy. Guttungen synes den er stilig, jeg vet ikke helt.
Er det forresten unormalt å lese til en 11 åring? Han leser godt selv og har egne bøker som han leser i, men dette kveldsritualet med at vi leser for han på sengekanten vil hverken han eller vi gi slipp på.
Det høres veldig hyggelig ut å lese for en 11-åring. :jupp: Om det er unormalt, aner jeg ikke, men vi kommer til å lese for Poden så lenge han vil bli lest for, selv om han allerede er utmerket i stand til å lese selv.
Jeg har begynt på den første HP-boka for gutta, seksåringen er fascinert, treåringen not so much. Så derfor går det i Per Pusling og andre Astrid Lindgren-historier på kveldstid nå om dagen.
Vi leser "Den store godnattboka". Den har mange fine historier, og så kommer det vers og sanger innimellom. Tror vi skal finne en bok med en litt lengre sammenhengende historie når vi har lest ut godnattboka.
Ruffen er en stadig gjenganger her i huset, i tillegg til Karlson på taket og klassiske eventyrbøker. Doktor Proktor har vært stor stas, han får toern til jul. Ole Aleksander har også fenget en del.
Siste lille vi leste var en liten bok om Hubert av Arne Svingen. Mulig det var en trykkleif bok (var en eller annen reklameartikkel?) Jeg ar ikke helt imponert, men Andungen syntes det var stas.
Aurora faller han av, så det tror jeg vi dropper - jeg kjeder meg jeg også.
Jeg skal lese for åttendeklassingene mine jeg, så en elleveåring kan godt leses for. :) Mens jeg har dere her, hvilken ungdomsbok passer for åttende trinn?
Jeg leser Harry Potter for 5-åringen. Det fenger til en viss grad, men etter en stund får han lopper i blodet og konsentrasjonen faller. Vi må også passe på å gjemme oss bort for minstemann, for hvis han er i nærheten blir det fort mye forstyrrelser og avbrudd.
Vi leser "Ingrid skal sove" for snuppa. (1,5 år) Vi leser den når hun skal legge seg for kvelden og den fenger bare helt utrolig.
Leser også "Ingrid og pappa" også venter vi på "Ingrid vil bade".
Jeg syns Hull av Louis Sachar var ei strålende bok. Den er filmatisert også.
Vi har prøvd oss på litt forskjellige ting; Folk og røvere, Janosch-bøker, den store Ole Brum-boka osv. Men nå har litjtausa funnet ut at hun sovner hver gang, og søvn skal vi jo ikke ha noe av. Derfor nekter hun også å bli lest for...
Samleboka med Ruffen leste jeg for storebror (nå 5,5) i vår og vi storkoste oss begge to! Ellers pleier vi å dele opp flere bøker over flere leggetidsstunder. Vi leser også mye faktabøker og de er jo uansett enkle å dele opp.
Men "Kasten og Petra i Tivoli" er fin å dele opp, samt "Den fantastiske Mikkel Rev" (R. Dahl). Tror vi skal prøve oss på "SVK" snart.
Ellers håper jeg at jeg kan få lese Vi i Bakkebygrenda for ham snart, men foreløpig har han ikke villet det. Det er nok av bøker å ta av og hvis ikke storebror vil ha de så blir det lesestoff for lillebror om noen år.
Har du sjekket ut Jon Ewos ungdomsbøker? Husker dessverre ikke titler så godt, men jeg leste noen kule bøker for mine ungd.skoleelever for noen år siden! Noe om en gutt, mopeden hans og når han ble forelsket... Og noe med en jente som tagget. Flere bøker, ja...
Sjuåringen og jeg er på den femte Harry Potter-boka. Hadde egentlig tenkt å ta en pause etter de tre første, men når han sitter og smugleser ved hylla så ....
På egen hånd leser han Narnia (alle bøkene samlet i ett tykt bind, så han er ikke redd for å gi seg i kast med tykke bøker). Han er snart ferdig med den første (Drømmen om Narnia).
Faren hans leser Robinson Crusoe for ham nå. Vi leser hver våre bøker, ellers blir det så kjedelig for oss hvis vi ikke får med sammenhengen.
Hvordan er det med bøkene om Markus av Klaus Hagerup? Jeg mener å huske at de følger Markus fra han er omtrent 12-13 år. Det må vel være rette alderen. Vi har allerede lest de, derfor blir jeg litt usikker med tanke på alder. Guttungen var 10 da vi leste de. Men, omtalene jeg finner om bøkene skulle tilsi at de er rimelig aldersadekvate.
Her leser vi Gummi-Tarzan, og den er super, syns Marius 6,5 år.
Ganske morsom for de voksne også :nikker:
Vi har også lest "Pirates of the Caribian, gjenfortalt for barn", de to første bøkene, men de var litt vanskelige å henge med i. Vi tar dem nok frem igjen om et par år.
Marius selv syns i alle fall det var veldig stas å kjøpe bøkene, siden han ikke får lov å se filmene
(noe to av kompisene hans har fått lov til)
Ellers går det titt og ofte i Hakkebakkeskogen, Kardemommeby og Emil.
Da vi hørte heksene på lydbok i ferien satt 6 åringen vår og holdt for ørene:fnis:. Nå hører han på rampete robin. Svein og rotta er en suksess for alle ungene( 6 -9 og 11 år) Av lesing har vi akkurat gjort oss ferdige med Mio min Mio.
Jeg liker de i allefall veldig. Både på grunn av humoren, historien og ikke minst fordi det flyter lett å lese fra de. Når forfatteren har godt og naturlig språk så er det en fryd å lese høyt.
Storesøster på 6 er hekta på Charlie og Lola bøkene. Synes de er veldig koselige.
Til 2 åringen går det mest i bøker om biler, Nemo, sabeltann og Kalle Kanin.
Jeg leser SVK for Kløver for tiden. Men det er foreløpig mest morsomt for meg, føler jeg. Det blir vel snart litt mer action, og da kanskje hun følger litt mer med. :humre: Jeg elsker Roald Dahl!
Vi er nettopp ferdig med "den store pippi-boka" Så prøvde jeg meg på boka om "karlson på taket", men den falt ikke i smak. Nå leser vi bøkene om regnmakerne - som han nok egentlig er for liten til - men han insisterer.
Ellers er det stort sett en bok pr kveld. "Den store ekle boka om matens vei gjennom kroppen" er en flittig lest bok, mamma mø og gubben og katten like så.
Nå har jeg nettopp bestilt opp en bøling med barnebøker fra bokklubben (innmeldt - igjen) Det blir bra. Jeg har bl.annet bestilt en bok om "Nifse nella" lurer på om den funker.
Vi har akkurat begynt på Heksen, løven og klesskapet. Jonas mente først den var altfor skummel, men etter noen kapitler vil han gjerne at vi skal lese ut hele boka på en gang.
Nå er det "Linus i Svingen og fiskekonkurransen" som gjelder. Før jeg begynte på den leste jeg Elsa Beskows "Muntergjøk". Begge disse slo an hos fireåringen.
Vi leser den siste Harry Potter for 10-åringen. 13-åringen hører også på innimellom. De leser jo selv også, men Harry Potter må leses høyt over kveldsmaten hver dag. :nemlig:
Til 5-åringen leser vi litt forskjellig. Noen kvelder vil hun lese Ludde eller andre billedbøker mens andre kvelder leser vi i Den store boken om Knerten. Tenker at vi fortsetter med Aurora når vi har avsluttet Knerten.
Vi pløyer oss gjennom "Den store boken om Knerten" og den slår an både hos 4- og 6-åringen.
Man ser at man lever i en annen tid nå, altså - lillebror er borte, men mor og far setter seg ned og spiser middag før de går ut og leter etter han... :knegg:
Ja, bildebøker er pop det også- særlig den med de store og farlige dinosaurene.
Men "Bæsj"-boka har han alltid vært helt vill etter. Jeg tror det har noe med de sterke fargene og enkle tegningene å gjøre, vi leser den flere ganger daglig, så den kan du helt sikker finne frem. Det er jo en fin bok :knegg: Også sier han jo også bæsj hele tiden nå da- når han bæsjer, når han promper, når han ser en bleiepakke eller potta :humre:
Jeg har lest Georgs magiske medisin og Den fantastiske Mikkel Rev (begge unnagjort på få kvelder) for fem-og-et-halvt-åringen. Stor suksess! Da Georg begynte å mikse sammen medisinen syntes hun det var litt skummelt å tenke på at bestemor skulle få det i seg, og sa at hun kanskje ikke turde å høre mer... :knegg: Men dagen etter, da hun ville høre mer likevel, var det kun rå latter.
I grunnen syntes jeg det var en litt vanskelig bok å lese bra, siden jeg hadde lydbokversjonen i bakhodet. Neste gang får hun like gjerne høre den, tenker jeg.
Vi hørte Heksene da vi kjørte langkjøring for ikke så lenge siden. De to eldste hadde hørt den x antall ganger før, så jeg, mannen og lillesøster satt og hysjet på dem, og da vi kom frem kunne vi ikke gå ut av bilen før vi hadde hørt ferdig. :knegg:
Vi har endelig, endelig, endelig, funnet en "ordentlig" bok for storebror, som helst bare vil lese Donald og faktabøker og kanskje noe om fotball. :gal:
Men Georgs magiske medisin har slått an som bare det! :hyper:
Treåringen er fryktelig opptatt av Gubben og katten for tiden, og siden vi har alle bøkene etter storesøster, går de på omgang kveld etter kveld. Men grevlingen forblir skummel.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.