Tanta mi blir 70, festen er på lørdag og min mor er bortreist. :dåne: Det betyr at i tillegg til å bake mine vanlige trippelsjokoladefudgebrownies og focaccia og sånt, så må jeg bake min mors Klassiker gjennom tredve år, nemlig marsipanbløtkake i tre lag - i langpannestørrelse. Jeg gruer til marsipanlokket, det er altfor mange tilstede som har spist min mors perfekte kake. Og sukkerbrødet blir sikkert ikke som hun lager det. Jaja.
Men, så var det pynten. Jeg synes marsipanroser er noe herk å lage, men er ganske god med kremsprøyta. Kan jeg ha noen form for glasur som kakepynt i stedet, eller MÅ det være marspianroser? Og dersom jeg kan det, hva slags glasur? Pynt av Cacas-smørkremen blir vel feil oppå fløtekrem og marsipan? Eller? Er det noen som har en magisk melisglasur som blir riktig konsistens for f.eks blader og border, uten å flyte utover, og uten å være så hard at den "sprekker" og jeg får krampe i hånda? Andre pynteidéer?
Du kan jo ta en titt på marsipankakene på www.detsoteliv.no, det kan du søke på marsipankaker og få opp bilder og oppskrifter av dem. Jeg gjorde det da jeg skulle lage en marsipankake i dåpen til yngstemann, og fant en kjempefin med bringebær på toppen. :)
Det må ikke være roser, det fins jo mye annen pynt. Og det kan være veldig fint med en enkel minimalistisk kake uten så mye pynt. Men det krever selvfølgelig et mest mulig perfekt lokk.
Smørkrem høres feil ut på marsipankake, ja. Hva med å lage sånt hull i midten på marsipankaken der man ruller opp splittene og legger masse frukt og bær i midten?
Ja, det har jeg gjort mange ganger, blir kjempelekkert. I ettårsdagen til eldste la jeg et sukkerbilde av en søt elefant under lokket og brettet ut splittene og la dem litt bølgete utover så bildet kom frem, ble så fint. Bare husk for all del å skjære opp splittene før lokket legges på.
Roser tar litt lang tid, ja. Du kan feks kjøpe et slik blomsterutstikkersett som de har på jernia. Der finnes det bla utstikker til kahla og liljer som er raske å lage. Blir ganske fine også, spesielt liljene om du kjøper litt Lustre-spray (farge) og støvbærere.
Takk for tips! Jeg synes ikke opprullet marsipan rundt et hull i midten blir så fint når det er firkantet kake, jeg har laget det på rund før, men jeg skal titte på sidene dere foreslår. Kaka er fylt med vaniljekrem, valnøtter og rørte bringebær, og dynket med portvin.
Ja, den er knallgod, men jeg skulle heller bakt fire av "mine" kaker framfor å bake denne som er moren min sin... :sparke:
Jeg ser det er ørten oppskrifter og framgangsmåter for Royal Icing, jeg har aldri helt klart å få til riktig konsistens sånn at man kan sprøyte blomster osv. med den. Noen med erfaring?
Takk for tipset, Arktis, men jeg synes jeg ser ansiktet til tanta mi dersom pynten ikke var hjemmelaget. :rofl: Festen er i morgen, sukkerbrød nummer to står i ovnen og jeg får se hva jeg får til i dag!
Vi hadde forresten marsipankake her på jobben på mandag, og den var pyntet med litt friske bær og frukter. Hvis du hadde en haug med sånt i det ene hjørnet, og så kanskje bare en liten ripsklase eller lignende i hvert av de andre?
Stygge skjærekanter nederst kan forresten dekkes med et bredt, stivt bånd som du knytter i en sløyfe. Raskt og enkelt.
Hm. Mannen skal på fisketur med kollegaer fra lørdag - søndag. Lurer på om jeg blir Verdens Beste Kone™ hvis jeg baker den trippelsjokoladefudgebrownies'en og sender med..? :gruble:
til og med jeg, som fungerer som en levende magnet for klissent marsipanlokk, fikk til med landlord marsipan her forleden :sjokk:
(hadde den over en trøffelkake, og helte smeltet sjokolade over der igjen og bredte utover :nam: )
Jeg kan stemme i koret om Landlord marsipan når den skal kjevles ja. Kna den godt først så finner den seg i nesten hva som helst. Som en mann med dårlig samvittighet sånn ca. :tenker fortsatt på den sjokoladesmeltehellingen:
Ja, Odense var noe dritt, altså, men jeg handlet i går. :sukk: Jaja, det ble ok, jeg endte opp med å skjøte rundt kantene, det var ikke sjans på å få til et helt lokk til så stor kake.
safran, det er STOR langpanne. 16 egg. Nå er den ferdig fylt og pyntet og jeg kan leve med hvordan den ser ut. :) Jeg endte opp med Royal Icing - som for en gangs skyld oppførte seg! Trikset er visstnok å la den gå 10 minutter på full guffe i kjøkkenmaskina.
Jo, den blir ganske flat, det er derfor jeg øker med 50% og vasker ovnen etterpå i stedet. :roper på Ulvefar og ber ham vaske ovnen mens jeg momser kakerester fra kantene:
Nei, det er ikke alltid den gjør det. Det avhenger av mengden sjokolade, størrelse på egg, ovn og dagsform. Det er det som gjør kaka idiotsikker. Den kan bli myk, sprø, seig -og er like god uansett. Ta den ut før du tror, forresten. Den behøver IKKE å være tørr på prøvepinne, det er så mye sukker i den at den må avkjøles for å ikke klistre på pinne.
Åh himmel, for en kake! :momser trippelsjokoladefudgebrownies:
Jeg lagde den også i en liten langpanne, så den måtte stå litt lenger. Mulig sausen ble litt seig av det, men guri så god! Neste gang prøver jeg i en stor langpanne.
Men altså.
Hvor får man tak i sjokoladen til den browniegreia på en søndag? :dramaqueen:
Kan man lage den med bare det de måtte ha på bensinstasjonen av kokesjokolade også? :hjelp:
Da skal vi se.
De hadde ikke hvit sjokolade, men de hadde kinder. Det er herved bestemt at kinder er hvit og lys kokesjokolade på en gang. Dernest 70 % som kokesjokolade. De hadde ikke smilsaus, men de hadde smil. :hvis dette går bra går allting bra: :cool:
:tilber:
Jeg er helt imponert og litt til over hva dere sysler med på kjøkkenet damer!
Selv går jeg til bakern, peker og sier "den i midten, takk", betaler og går hjem for å late som om jeg har bakt. Igjen, og igjen, i grunnen så skjer det alltid når det skal bakes kake.
Jeg har seff bakt selve kaka med sukrin og fibra. Jeg vil også ha - jeg kan tåle å skrape av toppen, for jeg akter å ha krem ved siden av. Sjikkli lavkarbokake. :nemlig:
Skvetten, alle som kan lese kan bake. Åtteåringen min kan bake.
Når man baker kake, skal man følge oppskriften. Ikke noen dæsjer av dette, og passe mye av noe annet, og stek til det er ferdig, og smak til underveis. Følg oppskriften slavisk, og det blir bra. Bare unngå å forveksle salt og sukker, og ikke glem bakepulveret (nylige tabber gjort av barn i det alliumske hjem).
Og husk at lunkent betyr kroppstemperatur hvis det er vanlig gjær og febertemperatur hvis det er tørrgjær. :ler fremdeles av en samboer med oppfatning av at lunkent er maks tyve grader: :knegg:
Allium: Sjokoladekake i langpanne, ja fra Toro, ble kalt skosåle på et lærerrom og sto nesten urørt. :sparke: Bollene mine ble brukt som skyt på blink, ja dere leste riktig, på blink. :flau:
Eller hørt når jeg har spurt Plutte om jeg skal bake noe godt: "mamma, du trenger virkelig ikke det altså. Mye bedre om vi går til bakern".
Så jeg er håpløs, men jeg har andre talenter. Som å fange sorte enker, eller hoggorm, å leke med taranteller eller dissekrere hjerter og øyne. :stolt: Men så blir jeg skikkelig glad når noen baker til meg da, for det er noe av det beste jeg vet med nybakt kake eller boller.
Jeg kan bake til deg, så kan du komme og fjerne den minst fem centimeter store edderkoppen som sitter på veggen her og ser på meg. Jeg tror kanskje den slikker seg om munnen også.
:knegg: Du skulle sett den digre jeg måtte fjerne fra lillesøster sitt soverom, den hadde plassert seg så fint i "taket" på sengehimmelen hennes og jeg ble vekket av en jente som ropte begeistret på mamma, som skulle komme og se på edderkoppen. Det er den største edderkoppen jeg har sett i hele mitt liv, og det var ikke morsomt å fjerne den før jeg hadde fått i meg frokost. Men jeg klarte det. :tøff: Moralen: Klarer jeg så klarer du. :nikker:
Kom på bakekurs hos meg! :jupp: Kaken er ferdig når pinneprøven viser ingen smuler, og kantene begynner å trekke seg innover og slippe formen. Følg nøye med mot slutten av steketiden! For å få til boller, er deigkonsistensen og etterhevingen avgjørende for resultatet. Bruk maskin, og deigen skal slippe kantene når den elter. Når du har trillet ut og etterhevet tildekket på et lunt sted slik at de har fått riktig størrelse uten å ha flytt ut, steker du dem ved 200 grader til de er gyldne.
Gnistrende Safran. Da kan jeg smake både deig og kake ikke sant? Og lære meg noen triks. Forlokkende, dette kan jeg kanskje kapre skikkelig drømmeaktig prins med tenker jeg. Det må jo være der det ligger ikke sant? At jeg ikke kan bake har en direkte link til min manglende drømmeaktige prins i stua?
Ja, jeg regner jo med at du har tatt den ut nå, men jeg forsvant litt fra nett. :humre: Den er skikkelig myk når den tas ut, den stivner når den avkjøles. Når tok du den ut? Hvordan ble den?